Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

    Функцията "Down slope" е за това....аз си я сетвам на около 5 секунди,и винаги си завършвам в шева! До сега проблм с рентген (заради това)не съм имал! Иначе шева (моят)горе е правен на три "прехода"(6,3мм.)....ако протече,няма да се доближа повече до ръкохватка!
    Kawasaki Klr 600 '91

    Коментар


    • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

      Здравей vladi33. Не съм изчел все още цялата тема и не знам дали си споменал какъв тип електрод ползваш. Но ще ти дам някои препоръки, които би трябвало да ти помогнат да си решиш проблема.
      Ако някой от колегите смята че греша, моля да ме поправи. Все пак човек се учи цял живот от грешките си и си взема поука от грешките на другите .

      1. Желателно е да почистиш добре детайла преди заваряване, понеже при този метод на заваряване нямаме химични елементи в обмаска на електрода, които да се свържат и извлекът вредните елементи от заварочната вана в шлаката.
      2. Стоманата се заварява с прав ток (DC).
      3. Електрода трябва да е червен (в някои държави е забранен за продажба, понеже съдържа Торий и е токсичен). Вместо червен можеш да използваш златист, черен, виолетов или черен. Сивият и черният можеш да ги използваш и при прав и променлив ток. Предполагам ползваш зелен, а при него се получава този проблем. Още повече ако си пробвал да заваряваш с променлив ток.
      4. Дебелината на електрода се подбира в зависимост от дебелината на детайла и от там подбираме и ампеража. В твоя случай 85 ампера са малко за дебелината на твоя електрод. Или по-точно електрода ти е дебел за детайла. За електрод с дебелина 2.4 са необходими 100-160А при AC и 150-250А DC. Като гледам снимката детайла ти е около 5мм дебел, по-добре използвай 1.6мм електрод и пробвай с ампераж между 80 и 100А ама на DC. А за да изкараш провар отдолу остави около 2мм луфт между двете парчета метал. Е, това са вече подробности, хехе.
      5. Ъгълът на заточването на електрода също е от голямо значение и се подбира в зависимост от ампеража и дебелината на детайла. Дължина на заточването (заточва се по дължина на електрода, а не перпендикулярно) 2-3 пъти от дебелината на електрода и притъпление 1/2 от диаметъра ще ти свърши работа. Не го оставяй остър като игла, ще ти даде стабилност на дъгата.
      6. Номера на керамичната дюза също се подбира в зависимост от дебелината на електрода. Препоръзвам ти керамична дюза тип Леща. Концентрира по-добре защитният газ и позволява да изкаташ електода до 6 пъти Х диаметъра на електрода.
      7. Дължина на електрода, или колко да се подава извън дюзата. При стандарна дюза е 3 пъти Х диаметъра на електрода. Ако е Леща до 6 пъти.
      8. Разтояние между електрода и детайла трябва да е мезду 2 и 4мм. За по-тънки детайли, 2мм. Много кофти, нали . Трябва да имаш много спокойна ръка, защото не винаги ще можеш да я подпреш.
      9. Налягане на аргона. По принцип се гледат колко литри в минута и се настройват според диаметъра на електрода, номера на дюзата и ампеража, както и дали заваряваш с прав или променлив ток.
      9. Ъгли на електрода и добавъчният материал. Електрода се държи на около 60 градуса спрямо детайла (доста по-изправено от това на заваряване с телоподаващо) и се движи напред, а не на зад, както при обмазаните електроди(ММА). Добавъчният материал или пръчката се държи на около 15 градуса и да не напуска зоната на защитната среда, за да се избегнат окисления. Диаметъра да е близък до този на електрода.

      А сега да обобщя. Сменяш електрода с 1.6 сив или черен. Заточваш го по начина, който описах по-горе. Керамична дюза номер 6(мисля че са 9.6мм), изкарваш електрода около 3.5-4мм. Пускаш около 4-6 l/m газ Аргон (без да има вятър), настройваш апарата на 80-100А DC, подготвяш детайла и тестваш, като се придържаш към препоръките по-горе.

      ВИГ заваряването е цяла наука и са много факторите с които трябва да се съобразяваме. Практика му е майката. Надявам се да съм бил полезен. Поздрави.

      Коментар


      • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

        Колега какво представляват тези дюзи тип "леща", и от къде се купуват? Гледах по Американските форуми, ползват едни прозрачни дюзи, но тука не видях да се предлагат.И при тях електрода доста стърчеше от дюзата.

        Коментар


        • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

          Първоначално публикуван от dido7 Преглед на мнение
          Колега какво представляват тези дюзи тип "леща", и от къде се купуват?
          От DEL де купуват. Прозрачните са същото, ама с прозрачна периферия и доста по-компактни от стандартните лещи.

          Правят ламинарен поток без вихри:
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:gaslens.jpg
Прегледи:2
Размер:75.6 КБ
ID:5657125
          Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

          Коментар


          • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

            Ясно,благодаря Спарки.Ще звъня на Асен...

            Коментар


            • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

              Абе... аз не съм отличник по Динамика на флуиди, но какво става с тоя свръх стабилен поток когато заварката започне да изпуска газове насреща му? А като ми е задул ветер? Не е ли това една ''мода'' като LED-габаритите?
              Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
              Най-добрите ми спомени са предстоящите!

              Коментар


              • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

                Не е необходимо да си отличник! Просто опитай.
                Тези дюзи са почти от началото на ВИГ метода, просто не са добили достатъчна популярност у нас.
                Ако имаш чак такъв поток насреща от газове в метала, че да ти духат на обратно, то този метал просто не подлежи на заваряване. А пък ако ти духне вятър (или някоя магистралка) от страни, и е толкова силен, че ти отвява защитата, то трябва да си направиш заслон. С ленс капачките защитата е далеч по-устойчива (в пъти) от нормалната. И не е мода по никакъв начин.
                АИГ-Заваряване ООД
                Производител на заваръчни апарати "DEL"
                http://www.aigwelding.com
                0889 522 036

                Коментар


                • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

                  Здравейте колеги. Онзи ден след дълги колебания реших да си купя инверторния токоизточник Fox Weld Pulce TIG 200 AC/DC от специализираният магазин и сервиз Електрик90 в Плевен. Две седмици преди това отидох да поогледам апаратите и се спрях точно на този, понеже ме впечатли компактният му размер, ниското тегло и ред други характеристики, които се срещат при много по-скъпите професионални апарати от този тип.

                  Има си почти всики функции - от регулиране на времето за предварително пбдухване, стартов ток, регулиране на времето от стартов ток до основния заваръчен ток, затихване на дъгата(ампераж и време), настройка на времето за обдухване в края на заваряването... Има си и баланс, честота на пулсации, ширина на пулсациите и т.н.т.

                  От магазина любезно ми предоставиха възможността да го тествам как заварява алуминий. Тествах го първо върху добре почистена повърхност, а след това и върху не почистен от окиса част на алуминиевата шина. Зададох му най-ниската стойност на баланса, която варира от -5 до +5 , за да проверя ефекта на "почистването". За съжаление не можахме да разберем дали става въпрос за -5 процента, което е доста малко, но апарата се представи доста добре. До колкото ми е извесно най-добрия баланс за почистващият от окиса е +35% и -60%, но в нашият случай не ни стана ясно какво се регулира. Не знам дали с някакъв уред от типа на осциолоскоп ще е възможно да се замери.

                  Когато вече взех решението да го купя помолих да ми го окомплектоват с гъвкава глава и керамична дюза Леща размери 6 и 7. Взех си и различни по диаметър и цвят електроди и добавъчен материал. Освен това видях на един друг апарат монтирана ръкохватка на друг производител с вграден потенциометър за регулиране на ампеража и ми се прииска да я имам . Помолих, ако е възможно в окомплетовката да монтират такава ръкохватка, но след почти два часа опити да ми угодят , техниците не успяха да я пригодят към моя апарат. Между другото позволиха ми да погледна какво има под капака. Това, което видях беше наистина впечатляващо. Много качествена израборка, прецизно запоени елементи, добре подредени платки за по-добро охлаждане, много компактно и професионално изпълнение.

                  Предполакам, че след като апарата е предвиден да работи с педал, би трябвало да не е проблем да се регулира ампеража и чрез потенциомерър в ръкохватката. Обещаха да проучат въпроса.
                  За сега продължавам да го разучавам, а впечатленията ми са повче от добри.

                  Коментар


                  • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

                    Не знам дали се предлагат на българският пазар прозрачните кристални дюзи. Предимствата при тях са че не ти печат да виждаш, а и да не ти се чуди фото соларната маска в определени моменти дали да затъмни или не и да те заслепи дъгата.

                    При дюзите Леща електрода не е проблем да се изкара до 6 пъти X диамедъра на електрода, в сравнение с нормалните, което е до 3 пъти.

                    Между другото ако си решил да минаваш на Леща, освен че се сменя нормалната керамичната дюза, също така се сменя и цанго държача според диаметъра на електрода и има и една тефлонова втулка до колкото си спомням.

                    Коментар


                    • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

                      Благодарение на Асен смених обикновените дюзи с ленс.Много ме кефи това, че мога да си "щръкна" волфрама напред и да си гледам ваничката без да ми пречи дюзата.А за напред си мисля да си търся по-малка горелка, понеже тази ми идва малко тежичка.

                      Коментар


                      • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

                        Тия дюзи са за заваряване на неръждавейка, титан и сплавите му. Идеята им не е да вадиш електрода да стърчи повече, а да осигури равномерна защита, плазма и температура. Като извадиш електрода повече, сигурен ли си, че добавъчната тел е под защита. За черно стават, но с не по-голяма чашка от 6-ца.

                        Коментар


                        • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

                          Именно неръждавеика заварявах. Сдвоявах две казанчета от перални.И гледах добавъчния тел да е във зоната на заваръчния шев.

                          Коментар


                          • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

                            Виртуалния фокус /подобно на пулса/ зависи от ъгъла на заточване на електрода, диаметъра на чашката и дебита на газта, силата на тока тук е субективен фактор. Малък ъгъл далечен фокус и дълга вана. Не знам как си точиш електрода, но ленс дюзата е за ъгъл 22,8 или макс. 30 градуса. Ако изкарам електрода много и ползвам малка чашка /6-ца примерно/ то трябва непременно да потдържам къса дъга, защото фокуса излиза извън защитата /грешно е да се увеличава дебита на газта/. При неръждавейката трябва дълга вана, постепенно застиваща......т.е. остър електрод, остър ъгъл на водене, голяма чашка и равномерна защита. Има едно правило........за неръж до 3мм незаточената част от електрода може да е извън чашката, за черно от 0 до 4мм според зависи.

                            Коментар


                            • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

                              Много благодаря.

                              Коментар


                              • От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

                                Първоначално публикуван от dakata44 Преглед на мнение
                                ...и ред други характеристики, които се срещат при много по-скъпите професионални апарати от този тип.
                                Намират се и по-евтини, че и с повече възможности дори. ;-)
                                АИГ-Заваряване ООД
                                Производител на заваръчни апарати "DEL"
                                http://www.aigwelding.com
                                0889 522 036

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X