Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Доколкото съм чел по форумите на братята руснаци, за дросела е по-добре да е от ламели. С железния дросел електрожена работел по-меко, с по-малко пръски и по-лесно запалване на дъгата. Аз досега само ферит съм ползвал, не е зле да се пробва и с желязо .

Коментар

аз съм ползвал и двете и желязо и ферит

и мога да твърдя че най меко ми работеше с 2 комплекта ферит от ТХО на монитор за компютър обърнати на обратно и навити около 18навивки ама е доста е голямо колкото половин кутия от АТХ

захранванята КОМПАК имат изходен дросел не от ферит а от железни стружки (имаше си някакво име ама все не го помня) та колелцето е хубаво аз го резнах с флекса с 1мм диск да не се насити и сега ще видя дали ще успея да му навия 10-14 навивки от 4х1.7мм.
      размерите са му 38х20х12мм но понеже знам че за косия мост дросела е супер важен ще тествам на заварка което е най добре него слагам понякога се случва това което най не очакваш то става най добре ......

Коментар

Първоначално публикуван от delivero Преглед на мнение
        железни стружки
        Iron Powder е едно от названията му.

Колелцето обаче е твърде малко за твоите цели. Като го отрежеш и оставиш междина - тогава пък индуктивността става малка. А колкото по-малка индуктивност, толкова по-твърдо работи. Това не зависи от материала съвсем пряко. Самите характеристики на дросела завиясят. Най-вече как се променя индуктивността при повишаване на тока, или иначе казано - колко бързо спада. Колкото по-голямо ядрото, толкова по-бавно спада. Колкото по-голяма междина, толкова по-бавно спада. Ама, оставяйки междина, индуктивността пада много бързо.

Демек, ако искаш хубав дросел за тия тоци, трябва да е голям. Другото е от управлението на инвертора. От дросела зависи единствено колко ще е делта I за всеки цикъл на инвертора. делта I от порядъка на 10-20 процента от правия ток е приемливо. Съответно, колкото на по-нисък ампераж искате да работите - толкова по-голяма като стойност трябва да е индуктивността. 20% от 5А е 1А. 20% от 100А е 20А.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

да да все пак е кутия от ТАХ няма начин да няма компромис така че ще сложа дросел с който най меко заварва

Коментар

ето го и дросела един от варантите

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:S4033419.jpg
Прегледи:2
Размер:64.1 КБ
ID:5311340

Коментар

20uH е ненатоварен. Натоварен ще е по-малко, дори да не се насити. Все пак и кабелите до ръкохватката играят в твоя полза по отношение на индуктивност, та гаргата не е чак толкоз рошава.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Според мен, много дебели жици за такава честота.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Според мен, много дебели жици за такава честота.
                  За дросел бива. Там е предимно DC ток, с AC надстройка. Модерните PC захранвания са на по-висока честота, и пак със същите дебели жици.
                  Поради същата причина за тоя дросел е възможно използването и на ламелен траф. Просто AC-то е само малка част от всичкия ток.

Коментар

Прав си. Всъщност ти искаш в дросела да остане променливото напрежение, а променлив ток да не тече - и за целта, скин-ефектът всъщност ти помага.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Прав си. Всъщност ти искаш в дросела да остане променливото напрежение, а променлив ток да не тече - и за целта, скин-ефектът всъщност ти помага.
                      Според западни автори, някакво приближаване до оптимума е когато AC и DC загубите са горе-долу еднакви. Смята се сравнително лесно, стига да знаеш, ползвайки съответната сърцевина, колко е индуктивността на дросела при различни амперажи.

И някакви анализи бях гледал някъде, с реални данни от измервания, ама знам ли къде съм ги забил...

А променлив ток на големи амперажи си тече доста сериозно. Примерно на телоподаващото ми при 300 и кусур ампера ток на късо, AC-то клони към 30-ина процента, демек 100А p-p, което не е за подценяване, но и не представлява някакъв сериозен проблем. Неприятното е когато при ниски токове, ако по-малка индуктивност от нужната, машината "изпада" от continuous mode, и ако обратната връзка не е предвидена за това, може да стане беля. А и се чува - на ниски амперажи и машината, и дъгата започват да свирукат.

Коментар

Може ли някой да ми каже, колко е сечението на руския магнитопровод Е65 № 87, ЭПКОС, понеже не успях да намеря такъв а си купих за изходния трансформатор Е71/33/32 - 676 кв.мм. - материал 3С90 на FERROXCUBE.

За дросела купих едни Е65 а сечението е 20/13, а Нягулев дава Ш20/28 или сечение 640 кв.мм.. Дори и да сложа 4 бр. Е65 сечението ми ще е по-малко от това на руските. Това проблем ли ще е за дросела?

Въпросът ми е предимно към тези които са правили квазирезонансника на Нягулев.

Голям проблем се оказаха тия сърцевини. Поръчвам Е65, като мисля че са стандартни, но те умишлено явно не посочват сечението и ми пристигат едни тънки Е65, че се налага да слагам двойно, но пак малко не стига - получава се 520 кв.мм. срещу 560 кв.мм. за руските.

Не е ли най-добре да ползвам за дросела още един Е71/33/32 - 676 кв.мм. - материал 3С90 на FERROXCUBE?

Поздрави!

Коментар

1. От къде ги поръча?
                          2. Трябва да има няколко размера. Е65 значи външната дълга страна. Освен нея трябва да имаш и височината. А като погледнеш в даташита на съответния производител, има всички размери и сечения.

Онова руското не е руско, ами е на фирма EPCOS. Влез им в сайта и си изтегли даташита с размерите.

Оня хаймана не е ли дал индуктивността? Щото правилното за там е IronPowder, а не ферит.

Коментар

Купих ги от Кузмов електроникс и Комет електроникс

Имам и сърцевини Е55, те поне са евтини, трябва да видя дали 4 бр. пакет ще станат за дросела, но не съм сигурен, дали ще се побере проводника през процепа...

А как изчислявате трансформаторите? Аз по принцип ползвам една руска програма, не е много точно с нея, но за грубо става, после донагаждам честотата да не се насища ферита. Но тук при квазирезонансника съм ограничен честотно от IGBT-тата до 40 kHz.

Някакви предложения?
                            Последно редактирано от EDM electronics; 21-10-11, 16:12.

Коментар

Първоначално публикуван от EDM electronics Преглед на мнение
                              А как изчислявате трансформаторите? Аз по принцип ползвам една руска програма, не е много точно с нея, но за грубо става, после донагаждам честотата да не се насища ферита. Но тук при квазирезонансника съм ограничен честотно от IGBT-тата до 40 kHz.

http://focus.ti.com/docs/training/catalog/events/event.jhtml?sku=SEM401014

Там си пише и за сърцевината, и за навиването, и за броя навивки, и т.н. Оразмерявай трансформатора по насищане, не по загуби. Ако после се окаже че грее повече, отколкото трябва, взимаш следващата по големина сърцевина.

Коментар

Ето едно калкулаторче за груби сметки.
                                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X