Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как да си спретнем заваръчен инвертор - какво купуваме и на каква цена

Първоначално публикуван от valio zila Преглед на мнение
    Колега дай снимки да видим как става.

Не е толкова трудно ,след малко тренировки се свиква бързо !!
    Последно редактирано от welderargon; 20-11-11, 21:59.
    https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
    https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Първоначално публикуван от valio zila Преглед на мнение
      Колега дай снимки да видим как става.

Друг е въпроса обаче че точно този метод на палене и гасене на дъгата не е най подходящия за неръждаема стомана!!!
      Последно редактирано от welderargon; 20-11-11, 22:00.

Коментар

Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
        Друг е въпроса обаче че точно този метод на палене и гасене на дъгата не е най подходящия за неръждаема стомана!!!
        Той за нищо не е подходящ, не само за неръждавейка. Просто скапва електрода, ако самата машина, към която е прикачен, няма специално управление за това.

Ако не ви се разправя с високочестотно палене, изхода е lift arc, тоест, електрода се допира до детайла, и после се изтегля, а машината усеща това и ограничава тока, когато е нужно. Разбирайте - например на празен ход тока е ограничен до много ниска стойност, за да може в момента на късо да не яде електрода (например ампер-два). Когато плавно изтеглите електрода дъгата се запалва, защото напрежението рязко се вдига, но тока все още е ограничен, и след това се покачва плавно до стойността, която сте му задали.

Общо взето единствено LIFT ARC (и то направен като хората) и високочестотното палене щадят електрода.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от delivero Преглед на мнение
          Ами става лесно.
          взимам си електроженчето дето сглобих бутилката с аргон шланга ЕСАБ волфрамово електродче заострям го добре - към ръкохватката + към заварявания материал добавъчен материал и почват мъките с паленето..... търкаш електродчето и дагицата започва........

това е то не е много трудно макар да е непрофесионално.
          Непрофесионално е да не можеш да се справиш с дадената ситуация или метод ...
          Видовете контактно палене са два Scratch start и Lift arc !
          Scratch start е най простия като технология и по труден за овладяване ,най -рисковото при него са волфрамовите включвания и е неподходящ за отговорни заварки.
          Lift arc е другия контактен метод ,подходящ при различни ситуации където не може да се използва HF... при добро владеене на метода може да се премине рентгенов и ултразвуков тест.
          Много от професионалните машини освен HF имат и Lift палене!
          Последно редактирано от welderargon; 21-11-11, 00:58.

Коментар

Ами става лесно.
            взимам си електроженчето дето сглобих бутилката с аргон шланга ЕСАБ волфрамово електродче заострям го добре - към ръкохватката + към заварявания материал добавъчен материал и почват мъките с паленето..... търкаш електродчето и дагицата започва........

това е то не е много трудно макар да е непрофесионално.
            Първо, поздравления за машинката! Ще ми е интересно как са температурните режими при натоварване и при колко ампера имаш 100% ПеВе.
            Но нещата не са съвсем така както ги описваш.

1. Вадиш потенциометъра на педал.
            2. Хвърляш до заварката парче графитен електрод.
            3. Намаляш от педала тока на минимум.
            4. Опираш електрода в графита и като запали си нагласяш тока според нуждата.
            Това с графита в случай че няма къде да натикаш модул за безконтактно палене.
            Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

old111 ти ми даде много добра идея мноооого ти благодаря.
              мога да спретна простичка електронна схема която с да е паралелно на потенциометъра и с натискане на бутона намалява тока на минимум и след секунда 2 го увеличава до зададения с потенциометъра.

това за графитния електрод съм го чувал от приятел не съм го пробвал лично но е логично че ще стане.
              иначе паленето на дъгата с драскане е гадост и съсипва електрода много бързо може и от първият път или ти лепне електрода и ако е 1.6мм при дърпане се чупи но аз не съм професионалист с ВИГ аз мога да правя електрожени хехехехеххее.

тая година електрожен в кутия от захранване АТХ догодина електрожен в кутия от цигари........

модули за безконтактно палене не съм правил те са високоволтови и ако не се направят добре гърмят изходните диоди но ако имате схеми на безконтактно палене давайте нещо...

delivero@abv.bg
              ще съм ви признателен.

още търся някой склонен да подари електроди различни видове 2мм и 2.5мм да ми ги изпрати за моя сметка за тестове
              от мене филмчетата....

Коментар

Заслугата не е моя, всъщност за старта с минимален ток и графитния ми го каза Данчо от ДЕЛ като се видяхме на изложението в Пловдив.
                И да не съм чул повече за разни кутии така винаги трябват кабели направо го интегрирай в ръкохватката, при правилен разчет трябва да можеш да свалиш още кило, кило и полвина.
                Успехи при тестовете!
                Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

Коментар

ами този тежи 2240грама
                  имам работещ който тежи 1850грама плод на 7 месеца работа
                  така че кило е трудно да се свали

Коментар

За теглото се шегувам но като се замисля едно време ръкохватката тази от винкел с дебел маркуч за изолация и кабела към нея едва ли е била по малко от 3, 4кила а може и повече да е била
                    Като се махне кутията и всичкото това се натика в една алуминиева тръба с добра турбинка в края може да стане ръкохватка и остава само мрежови кабел и кабел за масата.

Коментар

Откъде мога да купя клеми за кабелите на електрожен + и - и колко е приблизително цената?

Коментар

оооооооооо ти вече имаш работеща машинка и ти трябват клеми.
                        ще ти напиша на лична за да не ме бият че правя реклама

заработи ли електрожена ???? каква схема правиш ????

Коментар

Първоначално публикуван от EDM electronics Преглед на мнение
                          Откъде мога да купя клеми за кабелите на електрожен + и - и колко е приблизително цената?
                          От DEL.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Sparky какво е DEL ?????

Коментар

Sparky какво е DEL ?????
                              Рискувам да ме шляпнат,прочети тук:http://aigwelding.com/index.html
                              Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

заработи ли електрожена ???? каква схема правиш ????
                                Привет колега!

Не, още нямам работеща машинка, но скоро. Имам всичко необходимо. Тия дни ще разработвам платката по кутията която имам (от UPS), макар, че тя няма да е голяма, защото повечето елементи са едрогабаритни и ще са монтирани директно по кутията, радиатори, транзистори, диоди и т.н.. Платката е само захранващ маломощен импулсен блок и управлението-контролера на пълния мост на електрожена.

Схемата е на Нягулев. Тя най-много ми допада. Още щом я видях си казах: Най-после руснаците да пуснат нещо свястно, а не да загубиш ориентация, кое е началото и кое края.......

Като дойде ред за настройката, ще питам за консултация.

Поздрави!
                                Последно редактирано от EDM electronics; 23-11-11, 08:04.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 9 потребители онлайн. 0 потребители и 9 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X