Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Що е то акумулатор и с какво се яде?

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Що е то акумулатор и с какво се яде?

Полезна тема.
    Аз имам обаче един въпрос също. Та имам един обслужваем акомулатор. Беше на една кола която я разфасовах преди време. Употребявам го, но не държи много електричество. Ако източа течноста от него(не знам какво е доливано в него) и налея дейонизирана вода ще получа ли добър резултат?

Коментар

Първоначално публикуван от Toni_Kazi4ane Преглед на мнение
      Полезна тема.
      Аз имам обаче един въпрос също. Та имам един обслужваем акомулатор. Беше на една кола която я разфасовах преди време. Употребявам го, но не държи много електричество. Ако източа течноста от него(не знам какво е доливано в него) и налея дейонизирана вода ще получа ли добър резултат?
      Не.

Коментар

Правилно се пише акумулатор

И наистина не видях тема във форума или тук да е коментирано - как точно се разрежда след това зарежда един акумулатор, който смятаме, че е годен? По сервизите за акумулатори това правят - разреждат и зареждат наново, понякога по няколко цикъла. Знае ли някой как точно се прави това?

Коментар

Абе, в триста и кусур поста не може да не е ставало дума. Лошото е, че трябва да се следи, а нЕма време.
          Та, закачаш крушка от фар и гледаш напрежението. Когато стане 10.5 волта, откачаш крушката и закачаш зареждачката. Пак дебнеш напрежението и когато (ако) мине 15 волта откачаш зареждачката. Това е доста условно, но ако следиш напрежението, поне няма да сбъркаш.
          Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от maistora_1 Преглед на мнение
            По сервизите за акумулатори това правят - разреждат и зареждат наново, понякога по няколко цикъла.
            Това за оловни акумулатори е напълно безсмислено. Еле па за стартерни.

Коментар

bojitch, добре че мойта зареждачка изключва автоматично като достигне 13,7 V.

Иначе какво им правят в сервизите за акумулатори?
              Изпадна ми 1 акумулатор 60 А/ч обслужваем на 3 години и искам малко да го съживя, за да го ползвам по излети и разходки

Коментар

Е какво да им правят... Сменят електролита примерно. Или опитват десулфатизация.

Ама, козата си сака пръч, ако питаш мен. Демек, стигне ли се до там - нов акумулатор.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Зареждат ги с по-малък ток. И други неща правят, ама по навик и от тях няма полза.

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Сменят електролита примерно. Или опитват десулфатизация.
                  Десулфатизацията е истински възможна само с тежка химия - ЕДТА примерно. А после тази тежка химия няма измиване и създава проблеми. Другият вариант е с много малък ток, ама на никой не му се чака месец-два.

Смяната на електролита неизбежно води до нарушаване на баланса в клетката - никога не знаеш колко от сулфата в този момент е по електродите и колко - в разтвора. И това изобщо ако електролитът е течен и можеш да го източиш без да обръщаш акумулатора. Обърнеш ли го - утайките разказват играта на електродите, защото са смесени от + и - електрод, с различни добавки.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    ... Другият вариант е с много малък ток, ама на никой не му се чака месец-два...

Ти знаеш ли нещо с практическа стойност за този вариант? `Щото при средна цена приближаваща двеста кинта, месец-два чакане (ако наистина е просто чакане) си е нищо.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                      Ти знаеш ли нещо с практическа стойност за този вариант? `Щото при средна цена приближаваща двеста кинта, месец-два чакане (ако наистина е просто чакане) си е нищо.
                      Знам. Но методът работи, ако проблемът е САМО сулфатация, а не всичката активна маса да се е изсипала на дъното, както по-често е случаят. В един месец има около 720 часа. Пресмяташ какъв ток трябва, за да зареди пущинята за 1 или 2 месеца и го включваш. Като минат двойно повече месеци, проверяваш дали работи, ако работи - черпиш и го слагаш на градската кола.

Признаци, че няма да стане:
                      Някоя клетка (или повече от 1) упорито седи под 1.6 волта или под плътност 1.15, въпреки че е поела около 1/10 от капацитета си или повече
                      Плътна, дебела утайка, достигаща долните краища на електродите
                      Някой, някога е наливал чешмяна вода, или е "сменял електролита", или е "промивал клетките".

Коментар

А възможна ли е точна диагноза за това, дали става въпрос "САМО" за сулфатизация, или не?
                        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Чети горе, допълних. А иначе - сулфатацията се случва, ако оставиш батерията изтощена (но не насила изцедена до 0) 2-3 месеца или повече и тя в това време не замръзне, не седи преобърната и не се нагрява от пряко слънце. Във всички други случаи стават и някои от другите проблеми.

Коментар

Ясене, това с чешмяната вода пробвал ли си го на живо?
                            Щото аз съм и акумулатора изкара 5 години, като веднъж през този период беше много красиво окъсен и подпали колата. И два пъти поне зарязван непипан повече от два три месеца. Нищо особено - монбат.

Водата е от чешмата в нас, знаеш къде живея - ако има някво значение.

Т.е. какво в чешмяната вода пречи?
                            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                              Т.е. какво в чешмяната вода пречи?
                              Йоните с променлива валентност (желязо, манган, хлорид) и йоните на метали, които лесно отделят водород (мед). И други работи. Саморазрядът става безобразен.

"Няма проблеми" е много хубава приказка, но мен от "няма проблеми" много ме е страх. Джокер - за да спре да пали един акумулатор, значи работи под 10% от него.

Коментар

Добре де - тези новите акумулатори не са като едно време с оловни мостове отгоре, т.е. достъпни са да замерваш клетка по клетка, а при новите акумулатори са скрити и дори са запечатани - как тогава по разни сервизи разбират коя клетка е аут?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X