Обява

Свий
Няма добавени обяви.

направи си сам ЕКУ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: направи си сам ЕКУ

#pragma config OSC=INTIO67, FCMEN=OFF, IESO=OFF, MCLRE=OFF, PBADEN=OFF, WDT=OFF//, WDTPS=16
    #pragma config CCP2MX=PORTBE, LPT1OSC=OFF, LVP=OFF, DEBUG=OFF, XINST=OFF, PWRT=ON
    #pragma config BOREN=OFF, STVREN=ON

Тия двечките не е ли по-добре да са включени?
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Колегата по-горе спомена, че си е направил ръчно "куче пазач", доколкото разбрах.
      Но в сорса гледам чисти "кучето" на доста места в блокове асемблер. На някои среди, можеш да си пипаш флаговете от проекта.

Коментар

Супер идея доно имаш успех ако ти трябва връзка в МИРКАТ кажи

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
          #pragma config OSC=INTIO67, FCMEN=OFF, IESO=OFF, MCLRE=OFF, PBADEN=OFF, WDT=OFF//, WDTPS=16
          #pragma config CCP2MX=PORTBE, LPT1OSC=OFF, LVP=OFF, DEBUG=OFF, XINST=OFF, PWRT=ON
          #pragma config BOREN=OFF, STVREN=ON

Тия двечките не е ли по-добре да са включени?
          Ами кучето беше пуснато да пази(затова CLRWDT седи по кода). Но нищо не опази. Ресетите си продължаваха, само веднъж кучето се задейства. В момента много рядко ресетва, и като караш се усеща едно придърпване. Ще сложа по-солидни филтри днес.
          BOR не мисля че е проблем т.к. това става при работещ двг.

дайте друга идея за ресета - аз се изчерпах вече
          POR настъпва при подаване на захр. напр. или поп от празен стек-погледнах тук-там генерирания асемблер - не се забелязва нищо нередно

Коментар

Ми май на първо време трее а се оправи захранването...филтри да не е 'близо' до бобини и т.н.

Коментар

Първоначално публикуван от SJ410 Преглед на мнение
              ...BOR не мисля че е проблем т.к. това става при работещ двг...
              Е да де, при работещ двигател. BOR служи за детектиране на кратковремени сривове в захранването. Пикове при комутацията на дюзи, бобини, падове по масата, смущения минаващи през стабилизатора или през някой вход...

4.4 Brown-out Reset (BOR)
              ...The BOR threshold is set by the BORV1:BORV0 bits. If BOR is enabled (any values of BOREN1:BOREN0, except ‘00’), any drop of VDD below VBOR (parameter D005) for greater than TBOR (parameter 35) will reset the device. A Reset may or may not occur if VDD falls below VBOR for less than TBOR. The chip will remain in Brown-out Reset until VDD rises above VBOR...

И коментаторите...

Коментар

Добре де, какво му мислите на това захранване. Индуктивност и по-голям кондензатор на входа преди регулатора. Процесора не харчи кой-знае колко. Един достатъчно голям кондензатор би трябвало да го държи буден достатъчно дълго, дори и при липса на захранване въобще. За защита от пренапрежение - преценява се колко ще му трябва на процесора, слага се серийно на индуктора (от по-горе) подходящ резистор, така че падът да не е прекалено голям (половин волт е достатъчно), а след бобината, успоредно на капацитета след нея - TVS, например от серията 1.5КЕ или P6KE. Сработва за пикосекунди, и издържа на импулсни с мощност 1500W (за P6KE - 600W).

По тоя начин е защитен от пренапрежение, от кратка загуба на захранване, от високочестотни смущения - Какво повече да иска човек.

По силовата част и датчиците, всичко може да си се остави щатното, евентуално с някоя защита от пренапрежение или високочестотни смущения. Там така или иначе всичко си работи както е фабрично.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Andrei Преглед на мнение
                  Ми май на първо време трее а се оправи захранването...филтри да не е 'близо' до бобини и т.н.
                  БИНГО! втори ден без ресет!
                  напуках му индуктивност по-големичка(изходящият дросел от компютърно захранване )+220microF преди импулсният стабилизатор(минах на импулсен), и след стабилизатора кондензатори 22microF, а на захр. шина на процесора 300pF+2.2nF+100nF+470nF+1microF.

Благодарности на ВСИЧКИ!

пореден въпрос - защо мотора работи с едно фурчене от средните обороти нагоре? чух един баварец фурчеше така по баира. Аз предполагам, че е от богата смес, но да не би да е от предварение?
                  С оригиналният комп работеше много гладко - фучеше, но без брум. А сега има един брум на много по-ниска честота от тази на мотора. То сега и мощността е доста по-висока в ниски и средни обороти, та ме насочва към качеството на сместа.

Без стробоскоп няма да мина май а в този студ не ми се прави вече нищо

Коментар

Остави му на захранващата шина испоредно на електролита един 220nF полипропиленов, например WIMA, че са читави. От другите няма полза никаква.

Индуктивността е ненужно голяма като обем. За твойте токове няма сми. Ако си вързал всички изводи накуп на индуктивността, това и намалява обема. Махни от индуктора всичко, дето не ти трябва, и остави само една намотка. Така индуктивността ще ти е повече от 2 пъти по-голяма. А ако си поиграеш да го пренавиеш с една по-тънка тел, но с повече навивки - още по-добре.

А в Комет има ферити с въздушна междина, и макарички за тях. Става перфектно и се навива лесно, а ще е и доста по-мъничко.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      Добре де, какво му мислите на това захранване. Индуктивност и по-голям кондензатор на входа преди регулатора. Процесора не харчи кой-знае колко...
                      Процесора не харчи, но зависи периферията която е свързана към него какъв ток дърпа от портовете на контролера. Та, тоя ток от същото захранване идва...

Първоначално публикуван от SJ410 Преглед на мнение
                      ...по-големичка(изходящият дросел от компютърно захранване )+220microF преди импулсният стабилизатор(минах на импулсен), и след стабилизатора кондензатори 22microF, а на захр. шина на процесора 300pF+2.2nF+100nF+470nF+1microF...
                      С импулсния стабилизатор тръгваш по утъпканите пътеки. С тая гора от кондензатори си се престарал. Електролит + 100n + 1n би трябвало да стигне. Керамични. Докато ти е студено, би било добре да сложиш малко филтри на входовете.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                        Процесора не харчи, но зависи периферията която е свързана към него какъв ток дърпа от портовете на контролера. Та, тоя ток от същото захранване идва...
                        Квото ще да вържеш, повече от ампер не виждам как ще харчи. А ампер захранване се докарва ултра лесно. И гладко, и без смущения.

Всъщност, сега като се замисля, може проблема да е бил баш в линейния регулатор. Има такива, дето от 300-500мА нагоре им е трудно, и правят мизерии. А и не е чудно ако е попаднал на менте.

Импулсния в никакъв случай не осигурява по-добро захранване от читав линеен. Силата на импулсните е в голямата им ефективност. Всичко друго е недостатъци.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                          Остави му на захранващата шина испоредно на електролита един 220nF полипропиленов, например WIMA, че са читави. От другите няма полза никаква.

Индуктивността е ненужно голяма като обем. За твойте токове няма сми. Ако си вързал всички изводи накуп на индуктивността, това и намалява обема. Махни от индуктора всичко, дето не ти трябва, и остави само една намотка. Така индуктивността ще ти е повече от 2 пъти по-голяма. А ако си поиграеш да го пренавиеш с една по-тънка тел, но с повече навивки - още по-добре.

А в Комет има ферити с въздушна междина, и макарички за тях. Става перфектно и се навива лесно, а ще е и доста по-мъничко.
                          Прав си - аз излишните навивки ги махнах и вързах последователно най-тънките. Трябваше да измеря индуктивноста, но - мързел.

А кондензаторите са вече запоени и не ща да пипам поялника пак

то сърцевини и при мен бол - и топфкерни и "ш" и "п" - но нали се спускаме по линията на най-малкото съпротивление - готов навит пръстен(тороид) си е чиста пичалба

Коментар

Според мен се приближаваш към фазата на мапването ... след като направиш относително стабилна система, са трябва да се настрои. За целта трее минимум АФР монитор, което пак е недостатъчно, а най-добре некъв 'дата логер', който ти дава обороти,МАП,АФР,ТПС,Темп вода,Темп въздух с неква добра резолюция...и подходящо подредени .... после се гледат логовете и баааааааавно нещата се натъманяват...

Пример ... мотрониците са с много по-малка резолюция на таблиците ...8х8 примерно ... сравнени с всяко афтърмаркет ЕКУ...да ама работят доста по-добре от тях .... тайната е в това че в тия 8х8 клетки е записана стойност, която е плод на десетки часове дино-стендове...проби от Аляска до Сахара, кви ли не тестове и много умни копелета с добри заплати!!!

Коментар

Вие хубаво развързвате захранването, ама дали не влизат смущаващи пикове, индуктирани по изходи и входове, дали не трябва да се екранира цялото устройство, както се полага на автомобилна електроника?

Коментар

Ми, един осцилоскоп, и готово. Аз за това си купих такъв:
                                http://www.owon.com.cn/eng/hdsSeries.asp

60 мегахерцовия. Адски удобно, защото не иска външно захранване и може да се мъкне навсякъде. Чертае бързо и има хубав цветен дисплей.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X