Обява

Свий
Няма добавени обяви.

направи си сам ЕКУ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: направи си сам ЕКУ

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
    Ако не е секретно, дай схема на ЕКУ-то което си събрал до момента, та хардуеристите да имамаме възможност да поразгледаме и пооплюем направеното.
    да, добра идея, ето пиновете за начало, довечера ще нарисувам и схемка:
    //********** PINS
    //***PORTA,A/D
    //PORTA 0-5 AD without 4
    //<--
    //AD channel 0(RA0) TPS
    //AD channel 1(RA1) LAMBDA
    //AD channel 2(RA2) ENG TEMP
    //AD channel 3(RA3) AIR TEMP
    //AD channel 4(RA5) on MAP
    //RA4 - T0CK <-POS signal
    #define MAIN_RELLAY PORTAbits.RA6
    #define FUEL_PUMP PORTAbits.RA7
    //***PORTB
    // PORTB 0,1 - INT0, INT1 <-REF signal
    //<--
    #define IGN_ON PORTBbits.RB2
    //<-- mpx with INT2 when sleep
    //#define ISCV PORTBbits.RB3
    //<--
    #define TACHO PORTBbits.RB6
    //-->
    //#define LAMBDA_CORRECTION PORTBbits.RB4
    //-->
    //-->
    #define LPG_RELLAY PORTBbits.RB7
    //-->
    //***PORTC
    #define INJECTORS PORTC
    //-->> 0-5, PORTCbits.RC7 is inhibit bit for the Ind Coils!!! When = 1 no sparks!
    #define INJ_135 0b00010000
    //PORTCbits.RC6
    #define INJ_246 0b00100000
    //PORTCbits.RC7
    #define ALLINJECTORS 0b00110000
    #define COILS PORTC
    //-->> 0-5

//***PORTD
    #define ADSORBER PORTDbits.RD0
    #define MHz32 PORTDbits.RD1
    #define LPG_ON PORTDbits.RD1
    #define BTN_PLUS PORTDbits.RD2
    #define BTN_MINUS PORTDbits.RD3

//<--
    //***PORTE
    //#define PORTEbits.RE0
    //-->
    //#define PORTEbits.RE1
    //-->
    //#define PORTEbits.RE2
    //-->
    #define T0CONinit 0b11111111
    //Timer0n,8 bit,ext counter on falling edge,no prescale
    #define T1CONinit32 0b10110001
    //32MHz, 1000 ticks = 1ms
    #define T1CONinit8 0b10010001
    //8MHz 1000 ticks = 1ms
    #define T2CONinit8 0b01111101
    //8MHz TMR2=0, PR2=32 <=> 1024microsec
    #define T2CONinit32 0b01111110
    //32MHz TMR2=0, PR2=32 <=> 1024microsec

#define T3CONinit32 0b10110001
    //32MHz 1000 ticks = 1ms
    //Timer3:16bit read/write, not source for ccp,1:8,not synch,int clock, timer on
    #define T3CONinit8 0b10010001
    //8MHz 1000 ticks = 1ms
    //Timer3:16bit read/write, not source for ccp,1:2,not synch,int clock, timer on
    #define ADCON2init32R 0b10100010
    //32MHz right just
    #define ADCON2init32L 0b00100010
    //32MHz left just
    #define ADCON2init8R 0b10100001
    //8MHz right just
    #define ADCON2init8L 0b00100001
    //8MHz left just
    //******************************************************************

OSCCON = 0b01110000;//FOSC3:FOSC0 = 1000, so INTOSC is primary! , 8MHz
    //if(MHz32)
    { OSCTUNE = 0b01000000;
    T1CONinit=T1CONinit32;
    T2CONinit=T2CONinit32;
    T3CONinit = T3CONinit32;
    ADCON2initR = ADCON2init32R;
    ADCON2initL= ADCON2init32L;
    }/*else //8 MHZ
    { OSCTUNE = 0b00000000;//dsbl multiplier
    T1CONinit=T1CONinit8;
    T2CONinit=T2CONinit8;
    T3CONinit = T3CONinit8;
    ADCON2initR = ADCON2init8R;
    ADCON2initL= ADCON2init8L;
    };*/
    //INTs
    RCONbits.IPEN=0;//disable INT priority
    INTCONbits.GIE = 1; // Enable interrupts
    INTCONbits.PEIE = 1; // Enable periferal interrupts
    INTCONbits.RBIE=0;//PORTB change -> INT enabled NO!
    INTCON2bits.RBPU=0;//PORTB pull-ups disabled
    INTCON3bits.INT1IP=1; //INT1 priority high
    INTCON3bits.INT1IE=1; //enable INT1
    INTCONbits.INT0IE=1; //enable INT0
    INTCON2bits.INTEDG0 = 1; //external INT0 on RISING edge
    INTCON2bits.INTEDG1 = 0; //external INT1 on FALLING edge
    INTCON3bits.INT2IE=0; //disable INT2
    //timers
    T0CON=0;
    INTCONbits.TMR0IE=0;
    T1CON=0;
    PIE1bits.TMR1IE=0;
    T2CON=0;
    PIE1bits.TMR2IE=0;
    T3CON=0;
    PIE2bits.TMR3IE=0;
    // A/D
    PIE1bits.ADIE=0;//disable AD INT
    ADCON0 = 0;//A/D disabled
    //Comparators
    CMCON = 0; // comparators off
    //CCPs
    CCP2CON=0;
    CCP1CON=0;
    //PORTs
    TRISA= 0b00111111;
    PORTA = 0;
    //TRISB = 0b000011xx
    TRISBbits.TRISB2 =1;
    TRISBbits.TRISB3=0; //CCP2 multiplexed
    TRISBbits.TRISB4=1;
    TRISBbits.TRISB5=0;
    TRISBbits.TRISB6=0;
    TRISBbits.TRISB7=0;

TRISC=0b00000000;
    PORTC=0b00000000;
    TRISD=0b00001110;
    PORTD=0b00000000;
    //POR
    RCONbits.POR=1;

// PWM SETINGS
    PR2 = 0b11111111 ;
    CCP2CON = 0b00111100 ;
    CCPR2L = 127;// 100% - duty cycle ;

Коментар

За МАП-а SPD015G - ами голема тиква, куха - маркучето се беше понапукало(където го нагрявах с кибрит) и очевидно при смяна на датчика се е позакрепяло за извесно време. Но единият от датчиците като че ли е дал фира. Странно че съм ги включвал на обратен поляритет, и си работят, дори показват сходни параметри.
      Сега некой че ми каже - абе толко ли си залупен, та си ги бучнал наобратно... Ами в спецификацията отворчето за поемане на атм.въздух е нарисувано от същата страна, където е засечката на корпуса. На моите екземпляри обаче е от другата страна. Аз водейки се по общото правило засечката на корпуса да ориентира чипа, съм се излъгал леко.

Коментар

Еми, случва се. Поне го хвана, де.

Сега поне няма да мислиш нещо друго. То това е и досадното на такива проекти - грешки, независещи от теб. И се чудиш какво става, а то най-накрая излезе нещо дребно, но вредно.

Дано да нямаш такива изненади от тук нататък.

Дръж ни в течение.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

рисунки на хардуера, както обещах. Извинете за нехайството, но времето не ми стига за нищо!

http://www.geocities.com/jespys/ECU_H20A.html
          "MAP, TPS, Temp, Lambda, REF, POS buffering"
          "Coils, Injectors, Relays drivers"

Ако някой иска в съавторство да пуснем статия и кит - с удоволствие

Коментар

Браво!!

Давай нататък ......

Ако можем с нещо ... ще помагаме.
            Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
              Браво!!

Давай нататък ......

Ако можем с нещо ... ще помагаме.
              Абе снощи в студа пак не запали! Колко трябва да е въздух/гориво отношението(AFR) за -20, -10,0, 10, 20, и т.н.?

За топлото време/топъл мотор съм улучил. но за студен?!?!

гледай какво пише за МС:
              General Motors uses stoichiometric mixtures for both idle and cranking pulse widths at full coolant temperature, and a
              1.5:1 cranking AFR at -30°F or so. !!! НЕ Е ЛИ МНОГО ?!?!

Коментар

Еми. сигурно не е. Пробвай, иначе няма как да разбереш.

Знам че и двете ми бензинови коли на ниски температури при първо палене обогатяват осезаемо повече, от колкото същото но при по-високи температури. Ама това е за кратко.

На студено въздуха ти е повече, и трябва повече гориво. Отделно сместа гори по-бавно. Отделно се пали по-трудно. А сигурно и запалването трябва да е с по-голям аванс, но за това не съм сигурен че е задължително.

А изобщо ли не мъцва, или разтриса от време на време?
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Еми. сигурно не е. Пробвай, иначе няма как да разбереш.

Знам че и двете ми бензинови коли на ниски температури при първо палене обогатяват осезаемо повече, от колкото същото но при по-високи температури. Ама това е за кратко.

На студено въздуха ти е повече, и трябва повече гориво. Отделно сместа гори по-бавно. Отделно се пали по-трудно. А сигурно и запалването трябва да е с по-голям аванс, но за това не съм сигурен че е задължително.

А изобщо ли не мъцва, или разтриса от време на време?
                  Разтриса, припалва и ако сваля свещите - най често са мокри! И като сложа сухи пали като самолет! Възможно ли е при недостатъчно гориво свещите да са мокри?

Двигатели съм палил без карбуратор, с една спринцовка с бензин - това чудо ми почерни живота!

Ако сложа свещи без съпротивление - мога ли да прецакам индукционните? Купих едни ACDELCO, половината са с вътрешно късо вече!!! може ли мултиспарка да ги опука? Оригиналните се държат обаче още.

Коментар

Мога да ти подаря един комплект двойноплатинени Дензо PK20PR-11 за делото, ако минеш да си ги вземеш от 7ми км Цариградско
                    Subaru Legacy Outback '98 2.5 AT

Коментар

Първоначално публикуван от BAlexandrov Преглед на мнение
                      Мога да ти подаря един комплект двойноплатинени Дензо PK20PR-11 за делото, ако минеш да си ги вземеш от 7ми км Цариградско
                      Благодаря наистина, но какво се случва не мога да разбера. А предпочитам да ти ги платя все пак, и другото което не знам - какви трябва да са? Аз съм в софия-прес денем, та мога и да мина да ги купя. Продавача гледа по каталозите и даде това ацделко, което според мен не е много читаво.

Коментар

Принципно по каталозите като гледам ти дават обикновените Denso K20PR-U и NGK BKR6E. Не знам защо си помисли че има други марки свещи
                        Тези които ти предлагам PK20PR-11 са платинения еквивалент на K20PR-U, само дето твоите трябва да са на 0.8 мм, а тези, които ти давам са на 1.1 мм, но ще си го намалиш лесно.
                        Подарък са иначе заради ентусиазма, а и като потвърдиш че са читави по-лесно ще се отърва от останалите
                        Имам и един излишни NGK PFR6B-11B които също ще станат, но са с около 4-5 мм по-дълги отпред - пратиха ми ги погрешка. Ако мислиш, че няма опасност да удари бутало или нещо подобно и да ти свършат работа ще ти ги дам и тях. Говоря за комплект от 6 бр.

Иначе статии и каталози за свещи съм събирал тук http://bojo.hopto.org/Auto/--General--/Articles/plugs/
                        Последно редактирано от BAlexandrov; 10-12-08, 17:08.
                        Subaru Legacy Outback '98 2.5 AT

Коментар

Първоначално публикуван от SJ410 Преглед на мнение
                          гледай какво пише за МС:
                          General Motors uses stoichiometric mixtures for both idle and cranking pulse widths at full coolant temperature, and a
                          1.5:1 cranking AFR at -30°F or so. !!! НЕ Е ЛИ МНОГО ?!?!
                          При "въртене на стартер" - (хващат го или от клемата на стартера или по обороти - около 200-300) - времето за впръскване е поне 3 и повече пъти повече от колкото при нормална работа.
                          Тоест ако нормално отваряш за 3-4 мсек. - палене 8-15 мсек.

Гледам, че някой компове първоначално имат малко повече акъл налят, за к'во става реч: Като палиш, по време на въртенето на стартер, удължава времето за впръскване ... докато запали. Тръгва да речем на 2 мсек. и бавно отваря все повече и повече. Най-дългото време, което съм виждал е около 25 мсек.
                          Запали ли ... всичко си е пак в нормата.

Софтуерно ... според мен ще стане лесно ...
                          Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от BAlexandrov Преглед на мнение
                            Принципно по каталозите като гледам ти дават обикновените Denso K20PR-U и NGK BKR6E. Не знам защо си помисли че има други марки свещи
                            Тези които ти предлагам PK20PR-11 са платинения еквивалент на K20PR-U, само дето твоите трябва да са на 0.8 мм, а тези, които ти давам са на 1.1 мм, но ще си го намалиш лесно.
                            Подарък са иначе заради ентусиазма, а и като потвърдиш че са читави по-лесно ще се отърва от останалите
                            Имам и един излишни NGK PFR6B-11B които също ще станат, но са с около 4-5 мм по-дълги отпред - пратиха ми ги погрешка. Ако мислиш, че няма опасност да удари бутало или нещо подобно и да ти свършат работа ще ти ги дам и тях. Говоря за комплект от 6 бр.

Иначе статии и каталози за свещи съм събирал тук http://bojo.hopto.org/Auto/--General--/Articles/plugs/
                            Ами купувам! за зимата 1.1 мм е по-добре май. Искрите ми са като фотосветкавици - мултиспарка ли го прави или останалият нагар - не знам, ама бляскат.По-дългите са по-подходящи за износен мотор може би, защото ще се почистват по-добре. Външно моторът ми е като нов, но не знам състоянието му какво е, като видях какъв нагар имаха старите свещи(с оригиналното ЕКУ), направо ми прилоша.

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                              При "въртене на стартер" - (хващат го или от клемата на стартера или по обороти - около 200-300) - времето за впръскване е поне 3 и повече пъти повече от колкото при нормална работа.
                              Тоест ако нормално отваряш за 3-4 мсек. - палене 8-15 мсек.

Гледам, че някой компове първоначално имат малко повече акъл налят, за к'во става реч: Като палиш, по време на въртенето на стартер, удължава времето за впръскване ... докато запали. Тръгва да речем на 2 мсек. и бавно отваря все повече и повече. Най-дългото време, което съм виждал е около 25 мсек.
                              Запали ли ... всичко си е пак в нормата.

Софтуерно ... според мен ще стане лесно ...
                              Да, лесно е да се направи, аз си имам брояч на тактовете, сега съм го направил малко наобратно. При повече от 10 такта незапалил намалявам времето на впръскване, защото нали ти казвам - мокри свещи свалям. Но като сложа сухите, без да променям софта пали на първият такт - по бързо отколкото с оригиналния комп(той може да не е подавал искра на първият такт - отде да ги знам японците как декодират). Да взема ли да не давам искра на първи такт?!?! А понякога пали на другият ден без нищо да пипам. И свещите, и софта пак ред по ред проверка. С тия псевдопаралелни процеси само подводни камъни.

Абе сега се сещам друго - има ли вероятност, след като го угася, некой инжектор да изпуска по малко и да пълни смукатеният с бензин?!?!

Коментар

Първоначално публикуван от SJ410 Преглед на мнение
                                Абе сега се сещам друго - има ли вероятност, след като го угася, некой инжектор да изпуска по малко и да пълни смукатеният с бензин?!?!
                                Има естествено. Има си даже процедура за проверка. Ако имаш сервизно ръководство. Общо взето се мери с каква скорост спада налягането в горивната магистрала. А и се вадят дюзите, и се слагат под налягане, и се гледа дали капят, и колко.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X