Обява

Свий
Няма добавени обяви.

направи си сам ЕКУ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: направи си сам ЕКУ

Еми десетина мнения по-нагоре пише че колата е пробвана без TPS и без MAP.та за това ми е въпроса.

Коментар

Първоначално публикуван от kadett4o Преглед на мнение
      Първо поздравления за интересния проект.
      Интересно ми е като се следят данни само от коляновия вал какво се случва при подаване на газ.
      Защото си представям че се отваря дроселовата клапа, влиза вздух а гориво съответстващо на въздуха няма от къде да се вземе .
      Колата изобщо ускорява ли?
      Успех. Ще следя темата с интерес.
      Да - идеята беше двигателят да е на по-богата смес(МАП=30% ако няма данни от МАП-а), и като се забележи покачване на оборотите, симулирам падане на налягането (МАП=50%). Обаче пушеше много яко, и го върнах на МАП=30% както в началото.
      (носех си два чипа на другия ден с двата варианта, щото вечерта, когато запали се видя, че не вдига над 2-3хил. оборота на слух). Така на ниски подпушваше, към 1200-1500 работеше поносимо и после му ставаше бедна сместа.
      Затова отбелязах - карах до 50 км/ч

Сега написах и симулация за липсващ ПОС сигнал Тук един колега е прав, че на високи обороти броенето на ПОС-а се дъни.

Скоро ще дам и схемка на сайта, само да подобря някои моменти във интерфейсите с датчиците. Могат да се ползват стандартните датчици, но сузуки са ми толкова криви, че реших отсега да байпасна техните датчици.

Коментар

Първоначално публикуван от solenoid Преглед на мнение
        Браво! Знаех си аз, че подадеш ли искрата в точния момент пали и работи някак си.. Аз така като си играх да си правя аванс-процесор, брах бая ядове докато уцеля що-годе момента без осцилоскоп, само на РС симулации и светодиоди. . Докато разбера, че сигнала е инвертиран и всъщност комутира транзистор. Повтарям директно сигнала през контролера -бачка перфектно - внасям предварението - нъцки ! Но това е друга тема.

Дръж ни в течение, и ако може пусни някакви снимки и/или видео!
        да - видео и аз искам преди да съм го модифицирал, ама немам камера - тази вечер ще хвана братока с телефона да снима, че и аз не вервах вече че ще стане така идиотски направено(и хардуера и софтуера не са за гледане

Коментар

Не знам дали е правилно да се говори за хардуерни и софтуерни датчици ?
          Хардуерните са ясни кои са, а софтуерните биха могли да са имплементирани въз основа на сигнал от хардуерен или някакъв анализ на група датчици. Например "датчик", който регистрира какво е ускорението на педала на газта въз основа на времето и положението на педала. Щом има голямо положително ускорение, явно водача е в ситуация, в която е смачкал рязко педала до тенекията и се влиза в по-спортна подпрограма ?

Коментар

Първоначално публикуван от SJ410 Преглед на мнение
            ...(носех си два чипа на другия ден с двата варианта
            Направи го с един флаш бе колега! Кви са тия чипове, дето разнасяш? Туряш лаптопа на съседната седалка, и програмираш каквото ти трябва. Чиповете са дърта технология, и се ползваха, щото другото беше скъпо. Сега е стотинки.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от solenoid Преглед на мнение
              Не знам дали е правилно да се говори за хардуерни и софтуерни датчици ?
              Хардуерните са ясни кои са, а софтуерните биха могли да са имплементирани въз основа на сигнал от хардуерен или някакъв анализ на група датчици. Например "датчик", който регистрира какво е ускорението на педала на газта въз основа на времето и положението на педала. Щом има голямо положително ускорение, явно водача е в ситуация, в която е смачкал рязко педала до тенекията и се влиза в по-спортна подпрограма ?
              Не, понятието софтуерен датчик не съм го въвеждал Просто имената на променливите ми са същите като датчиците И ако не е абсурдна стойността на датчика, стойността на променливата съответства на последно прочетените показания. От там нататък се ползува само тази променлива в сметките. Нема време всеки път да четем датчика, когато ни потрябва стойността му.
              Аварийните ми режими са елементарна реализация: Примерно ако АЦП-то ми връща <10 или >240 (0-255) е ясно, че от МАП датчика не идват верни данни. Тогава променливата МАП получава една стойност отговаряща на 20%. Това е примитивна симулация, но работи. По-съвършената(с увеличаване/намаляване на МАП) даде по-лош резултат
              При абсурдни стойности на термодатчика пък, след 1000 такта решавам че мотора е загрял. Така няма през цялото време да обогатява заради неработещ термодатчик, в същото време при палене си има термо-обогатяването. Сега ще го променя да симулира загряване постепенно, а не изведнъж При резки промени в симулацията обаче има друг плюс - усещаш промяната в работата на мотора и си казваш - добре, мина в другия режим

Твърде много са параметрите и трябва да се ползува принципа в ядрената енергетика: "параметрите се променят един по един, с възможност за връщане към старото състояние " По-натам трябва да пробвам хитрите симулации, но се изкушавам отсега Далеч съм от промени на таблиците с цел различен стил на каране - та аз не мога да го запаля като хората още

Обещах клип - за съжаление снощи не можах да запаля. Припали няколко пъти и накрая се удави горкият Но с новият софт(multispark и опростени сметки при стартиране) вервам ще го преборя и за много по-студено. Има нещо гнило в стартирането. Като загрее пали по-лесно отпреди, но студен го нема никакъв.

Чиповете трябва да работят до -40, транзисторите които проверих са до -40. Така че има надежда и за студеното време

Я кажете мултиспарка при палене колко е мулти? аз пуснах една мощна искра(2мс зареждане на бубината) 3 до 7 градуса преди ГМТ и после 7 по-слаби(с по 1мс зареждане) - кога им дойде времето. Последните ще се паднат след ГМТ сигурно.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                Направи го с един флаш бе колега! Кви са тия чипове, дето разнасяш? Туряш лаптопа на съседната седалка, и програмираш каквото ти трябва. Чиповете са дърта технология, и се ползваха, щото другото беше скъпо. Сега е стотинки.
                Чиповете които разнасям са PIC18F4620
                лесно е с лаптопа, знам - но когато си оставил изводи за ICSP(аз не бях). Обаче да ти кажа си е по-лесно да носиш един чип в джоба, отколкото един лаптоп в чанта А най-трудно е да изключиш куплунгите на смотаните реселъри сузуки - ВЕРВАЙ МИ! много повече сила се иска отколкото да развиеш свещ или гайка на колело! Преходните куплунги дойдоха, нема да се занимавам повече с малоумщините на реселърите

Коментар

Имах в предвид препрограмиране от купето, с твой си куплунг, без да вадиш и слагаш нищо. Просто си прекарай куплунг за четене и програмиране някъде на удобно място в купето. В зависимост от изпълнението, можеш да се направи да се препрограмира дори без да гасиш двигателя.

Поне докато подкараш всичко както трябва, ще си спестиш доста вадене и слагане на чипове. Това ми беше мисълта.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

И си поизтрийй някое и друго съобщение от кутията с лични, щото искам да те питам нещо, а не мога да ти пратя лично.

Или ако искаш ми прати телефона си на ЛС, да ти звънна.

Коментар

Имах в предвид препрограмиране от купето, с твой си куплунг, без да вадиш и слагаш нищо. Просто си прекарай куплунг за четене и програмиране някъде на удобно място в купето. В зависимост от изпълнението, можеш да се направи да се препрограмира дори без да гасиш двигателя.

Поне докато подкараш всичко както трябва, ще си спестиш доста вадене и слагане на чипове. Това ми беше мисълта.
                      Ааа, да - снощи го свалих и сега ще го туря в кутия с куплунги и за ICSP а и за отпечатване на разни данни на дисплейче. Може и на "син зъб" някой да си изкара интерфейса Само че преди това го бях налепил на една платка за да видя ще стане ли нещо изобщо. Притеснявах се от многото смущения в автомобила и сериозното буфериране при оригиналните ЕКУ-та. Оказа се че може и по-просто

Коментар

До къде го докара, друже? Има ли напредък по проекта?

Коментар

До къде го докара, друже? Има ли напредък по проекта?
                          има! снощи запали като момченце - мислих си че е заради "мултиспарка", после като си погледнах кода - ужас, таймера включвам, а индукционната бубина забравям да включа отново - т.е. запалил си е без многоискровото. Обаче бензина му е много или нещо не е наред със стратегиите. Много ниски обороти и работи докато се удави. Клапана за празен ход ще погледна също.

Добавих визуален тест на драйверите при включване на компа - детето ме подсети - тате, защо не светват всички лампички като го включиш - ами да, казвам си - така визуално преглеждаш хардуера му поне в ред ли е.
                          Добавих и тест за 10 секунди - с хронометър може да се провери лесно дали таймерите са настроени правилно.
                          Ламбда контрол също.
                          Софтуерно калибриране при включване - натискаш педала до край, смукваш МАП-а колкото можеш, само термодатчиците не знам - по телесна температура ли да ги калибрирам?! мушкаш го под мишничката за две минути и си готов - брат ми ще се спука от смях.
                          Оказа се, че SPD015GA не е това което е SPD015G става, а е и по-евтин.
                          Кутията е трудно нещо също. Поне се отървах от смотаните куплунги.

Утре ще ми ден за фини настройки.

Коментар

Термодатчици (термометри) се калибрират (проверяват) най-лесно при гарантирани температури 0 и 100 С - топящ се лед и кипяща вода, като втората не е 100, а 97-100 в зависимост от атмосферното налягане, ако не е нужна такава точност може да се приеме за 98,5 С или да се отчетат от таблици близки стойности и да се интерполира. Успех!

Коментар

Имам вакуумен манометър специално за автомобилни цели, мога да ти услужа. С него + една спринцовка ще калибрираш MAP в колкото точки искаш.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                                Имам вакуумен манометър специално за автомобилни цели, мога да ти услужа. С него + една спринцовка ще калибрираш MAP в колкото точки искаш.
                                Другия вариант е да му свалиш стойностите от процедурата за проверка в сервизното ръководство. Обикновено ги дават линейни. Разбирай някаква начална стойност, и после добавка на еди колко си единици вакуум.

На практика обаче не съм го мерил, но по тоя начин си намерих алтернативен MAP сензор за ферозата, струващ 100-ина кинта, при положение че за оригинален ми искаха 960 нез ДДС.

Иначе за термодатчиците - топиш в съд с вода, и вътре бухаш и един обикновен лабораторен живачен термометър, да речем за до 200 градуса. Мериш и записваш докато се грее на котлона.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X