Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AtMega vs. PIC24?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: AtMega vs. PIC24?

Благодаря!
    Сега довършвам механичната част и ако остане време, ще се заиграя малко пак с комуникацията. Прочетох само първите няколко реда и ... се притесних. Ако остане време, направо го минавам на УСБ длл-то на ФТ.
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Няма нищо притеснително, особено ако направиш така че всичко около комуникацията да върви в един единствен thread. Поне това установявам до тук. Аз правя клас за цялата работа. Вътре си криейтвам SerialPort контрола, със все ивентите му. После изключенията са само при външно писане, ама така или иначе в тоя клас може да пипа само съответния thread, който го е създал. Иначе - делегати и калбеци.

Изчекната работа, ама това е положението.

Иначе, UART-а в PICльото вече върви с DMA. Еуементарно е, щом веднъж му схванеш принципа. Можеш да накараш всяка периферия да заработи с DMA, а DMA канали - дал господ. Така си слагаш и буфери, големи колкото ти е кеф (което беше и проблема при мен - стандартния FIFO буфер на UART-а е 4 или 8 байта, а мойте команди са като минимум 6 байта. Правя нещо като емулация на CAN шината върху UART-а, за да ми е по-лесна после миграцията.

До тук PICльото кърти! На мегабит и с буфер от 32 байта поема безгрижно блок от 7 килобайта, със все интерпретацията му и връщането му обратно към PC-то като ехо.

Явно все пак не съм толкоз ръждясал все още.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

И първото нервокъсане с PIC32.

Идеята: таймер стартира ADC модула, който конвертва два входа и генерира негов си интеръпт, в който е и същността на цялата история, дето правя.

Е, уж четох, гледах примери и прочие, ама в крайна сметка каквото и да правех, след първия интеръпт на ADC-то, то продължаваше да го генерира нон-стоп след това, с честота към 2 мегахерца. Очите ми изтекоха снощи и си легнах в 5.

А то какво било - само при последната серия PIC32-ки (МХ5xx/6xx/7xx), за да може да се нулира флага за ADC интеръпта, трябвало да се изчетат всичките конвертнати стойности от буфера. Иначе и да опитвам да нулирам флага (което правя в края на интеръпт процедурата), резултат-йок.

Естествено като кажеш "майната му" и си легнеш, на другия ден често проблема се решава за 5 минути.

Ама, типично по микрочипски, описанието на това го няма нито в съществената част на даташита, нито в частта "ADC" от ръководството. Има го на майка им в гъ.а, в една табличка на APPENDIX A, отнасяща се за миграцията от PIC32 MX2xx/3xx/4xx към MX5xx/6xx/7xx. Аз естествено, понеже от нищо не мигрирам, не съм я и чел.

Явно има нещо нефелно във фирмите, чието име започва с "micro".
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Запознай се и с четивото "silicon errata", любимо им е. Последния пик който гледах нямаше проблеми само в корпуса и краката...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            Запознай се и с четивото "silicon errata", любимо им е. Последния пик който гледах нямаше проблеми само в корпуса и краката...
            Прочетох го и това, даже няколко пъти. То е първото, дето се сещам да проверя при проблем.

Коментар

Документацията вярно малко им куца. На по-старите, поне тия дето съм си играл с тях, 12F и 16F, тоя проблем в общи линии го нямаше. На първата 24-ка обаче, докато подкарам каквото и да било да тръгне, направи ми излязоха нервичките. Един голям пдф, в който пише предимно разположението на краката, един тон общи лафове и милион препратки "виж еди-къде-си". И 50 еди-къди-си-та.
              От тая гледна точка, съвет: разучи един максимално евтин чип от серията и един по-"натоварен" и карай с тях.
              О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Еми, за повечето неща има примери, а и реално аз нямаше да разбера за това, ако бях написал 2 реда, четящи двете стойности в буфера на ADC-то при интеръпт. Ама, аз първо реших да видя дали всичко върви както съм го програмирал - интеръпт от таймер стартира ADC-то, а то взима 2 стойности от 2 аналогови входа, после се самоспира, и генерира неговия си интеръпт.

Да, ама не. Буфера на ADC-то си е хардуерен, уж не е FIFO, демек вижда се целия като масив от 32 битови думи, а в същото време явно гадта си брои колко е написала в него, и очаква всичкото това да се прочете.

Незнайно защо, докато правех това, не можах да открия подобен казус из форумите. На другата сутрин ми излезе в гугъл като резултат още от първото търсене, а надолу още 1-2 аналогични случая.

И се оказа че UART-a, ADC-то, SPI-то PMP-то и Input Capture-то са на същия принцип. При мен обаче засега единствено ADC-то е с интеръпт засега. SPI-то също ще стане. Ама там поне се знаеше че за всяко писане, иска и по едно четене. Има примери по въпроса.

ПП: Разликата между PIC32MX575, който ползвам, и PIC32MX795, който е със всичката възможна периферия и памет, е в един Ethernet и още 64к RAM. В смисъл, периферията им е идентична за цялото семейство MX5xx, МX6xx и MX7xx. Просто различните варианти са с различни части от нея и различно количество памет.
                Последно редактирано от sparkybg; 19-08-11, 10:16.

Коментар

Някой горе се интересуваше от лупа с осветление. Е, в Електронинвест има таман 2 чишита - за 75 и за 125 лева. Видяха ми се читави и вероятно скоро ще се снабдя. Засега си купих ръчна, и такава със стойка и държачи за платка.

Коментар

Започнах да се замислям и за дисплей на интерфейса. 5.7 инча, като минимум - черно/бял STN. Като максимум - TFT. До тук звъннах на Универсал 98, и утре ще предложат варианти.

Менютата ще са скромни. Въпроса е дали да търся с вграден контролер, или да ползвам външен такъв. Ако с външен - какъв и откъде? Едно възможно и май удобно решение е с PIC24FJ256DA210, което си има вграден контролер, поддържащ кажи-речи всякакви дисплеи. Обаче гадта няма CAN, та или трябва да оставя тоя само за дисплея, или да ползвам външен CAN трансивър. Има и варианти за PIC32MX с вънпен контролер, ама самия контролер, за който са правени библиотеките на микрочип, никъде не го намирам в свободна продажба, а документацията е супер оскъдна.

Някакви идеи/предложения?

Другото дето ми идва на акъла е да ползвам някаква готова платформа и направо да и нарина линукс, само дето не знам като как ще работи при кофти условия.

Иначе до колкото днес четох, повечето LCD дисплеи без контролер са със стандартен интерфейс, и не е особено трудно да се подкарат. Тия на универсалl 98 се подкарват безгрижно, например.

ПП: Що 5.7 инча - щото е достатъчно голям, та да го виждат и полукьорави заварчици в предпенсионна възраст. Единствения минус е че е с резолюция 320x240, което е повече от това, дето ми трябва. Цените във фарнел са извратени!

Коментар

Гледай контролерът да има и интерфейс към SD карта и USB on the go. Така лесно ще можеш да вградиш и мултимедиен плеър...

Сега по-сериозно. Какво не си харесва на буквено-цифровите дисплеи? Управлението е елементарно, цените са достъпни, изборът е огромен. И с тях не е проблем да се направи меню за настройка.
                      Ако все пак държиш на графичен дисплей, поогледай какво се предлага за мобилни телефони. На някаква част от тях е известен протокола, даже има и готови библиотеки.

И коментаторите...

Коментар

Какво не си харесва на буквено-цифровите дисплеи? Управлението е елементарно, цените са достъпни, изборът е огромен. И с тях не е проблем да се направи меню за настройка.
                        Изглежда недодялано. Компромис. Освен това, като как ще покажа синергична крива на буквено-цифров?

Ако все пак държиш на графичен дисплей, поогледай какво се предлага за мобилни телефони. На някаква част от тях е известен протокола, даже има и готови библиотеки.
                        Малки са. Нищо повече. Иначе, интерфейса им е същия като на другите. Даже контролерите са същите.

Коментар

Намери се дисплей. Цветен TFT с LED подсветка - 70 долара, Черно-бял FSTN, пак с LED подсветка - 63 долара. Сега остава да се види как ще се справят на светло, и ще преценявам окончателно. Transflective засега отпада. Само маркови и скъпи гадини. Цената е x3 за цветните HITACHI, например.

Контролера по всяка вероятност ще е или SSD1963 или SSD1928

Ето и какво прави PIC32-ка със SSD1928 и дисплей със същата резолюция:
                          http://www.youtube.com/watch?v=J9MWXil34kc

В
                          ероятно ще се сдобия и с мостри на Renesas RX62N и с програматор. На 100Mhz работят пущините, без цикли на изчакване за паметта. Хардуерно умножение и делене + хардуерна поддръжка на числа с плаваща запетая, отново с умножение и делене. Всичкото това за 7-14 евра без ДДС, в зависимост от конкретния чип. Програматора - 125 евра.

...лошото е че в масови количества още ги няма. Земетресението рушнало баш тоя завод, та едва напоследък се освестват. А още по-лошото е че като ги опитам, сигурно няма да ми се пипва друго.

Някой ако има някакви координати на Tisho, моля да ми ги прати на ЛС. Явно напоследък не влиза във форума, пък ми се ще да поговорим.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            ...лошото е че в масови количества още ги няма. Земетресението рушнало баш тоя завод, та едва напоследък се освестват. А още по-лошото е че като ги опитам, сигурно няма да ми се пипва друго...
                            Наклонената плоскост...
                            Моят съвет е да завършиш проекта в тоя му вид. Ще има доста сериозна практическа полза, та било тя и с по-учебен характер. След това ако е необходимо направи следващи версии със съответните корекции.

Цената на дисплеите не е за коментар. Безобразна работа... За подобни пари китайците цял таблет продават.

И коментаторите...

Коментар

Наклонената плоскост...
                              Моят съвет е да завършиш проекта в тоя му вид. Ще има доста сериозна практическа полза, та било тя и с по-учебен характер. След това ако е необходимо направи следващи версии със съответните корекции.

Цената на дисплеите не е за коментар. Безобразна работа... За подобни пари китайците цял таблет продават.
                              7 инчов цветен телевизор в техномаркет е 60-ина кинта. Ама с CCFL подсветка, която, убий ме, не знам какво представлява. 1мм дебела, плоска, и свети бяло. Как са завряли CCFL и дали въобще е CCFL, или е някаква изчекната електролуминесцентна (ма тия светеха цветно, когато за последно се занимавах), нямам идея. Имам същия телевизор вкъщи, купуван преди въобще да се замислям за такива неща.

Другото е че тия със 640x480 резолюция са по-евтини. 7 инчовите с 800х480 - също. Ама това ми е излишно голяма резолюция и само ще папа ресурси и ще се мота.

А най-гламавото е че чипове-контролери почти никъде няма. В microchipdirect ще има за европа след месец SSD1906 и SSD1926, за които са им библиотеките. В америка има по 30 и кусур бройки, ама ше излязат златни. Аналогични чипове на EPSON така и не намерих. Баси изчекнатата политика - продават дисплеи без контролер масово, а чипове за тях - йок. Има 16 битов PIC с вграден хардуер, ама с малко памет, и предполагам ще се мота. То вярно че яз кой-знае какви менюта нямам, ама просто не е правилното, още повече че точно тоя PIC няма CAN, и ще трябва да слагам втори.

Иначе, аз проекта си го бутам, малко по малко. Сега правя контролера на телоподаването с обратна връзка през енкодер. Започнах му платката. С PIC24-ka. И гледам да пиша софтуера така че все пак с умерени усилия да е "portable". PIC32-ката, където ми трябва голямата производителност, ми е на цокъл - колко му е просто за пробата да му бутна RX някой ден. Тия гадове даже и вграден DAC са набутали в някои чипове. Не ги е срам.

Коментар

Ако търсиш добра видимост при голяма околна осветеност, погледни какво се предлага от "e-ink" технологията. Изключено е да не се предлагат само като дисплеи.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X