Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AtMega vs. PIC24?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: AtMega vs. PIC24?

Еми, библиотеката ще е универсална. Снощи почти приключих всичките възможни настройки на CAN модула - там, скорости, канали, филтри, маски и прочие полюции. Останалото ще го мислим като ти дойде яйцето до гъза. На мен каквото ми дойде на ум ще направя.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      Да питам... Някой, нещо FPGA? VHDL?
      Какво си замислил, че чак програмируема логика да му слагаш?

Коментар

Първоначално публикуван от Tisho Преглед на мнение
        Какво си замислил, че чак програмируема логика да му слагаш?
        RX с 800x480x16 бита дисплей и външна памет. RX-a е вързан към FPGA-то, и само чете и пише във фрейм буфера, който е в памет, вързана отново към FPGA-то. Дисплея съответно също е вързан към FPGA-то.

Самото FPGA осигурява буфериране, тайминг и подаването на данни към дисплея. RX-а, без да се съобразява и без да се бави, просто пише като във външна памет все едно е закачена само и единствено на него. Има такива решения из RenesasRulz.com, но не се споменават подробности.

VHDL до колкото разбирам е езика, описващ програмируемата логика. Предполагам има и други инструменти, но в тая област съм крайно бос, и затова разпитвам просто за насочване от къде да тръгна, че да разровичкям и това и да преценя дали ми е по силите и дали си струва.

Защо ми е - защото поддържа 'къф дае дисплей, с ква да е резолюция и кви да е битове за цвят, а микроконтролера изобщо не се съобразява с развивката на дисплея, а просто пише като в масив от данни с максималната скорост на която е способен. Точно както едно време се пишеше върху VGA фрейм буфера на PC-то, и всичко си излизаше автоматично на екрана.

ПП: А горното е и удобен начин да се поупражнявам върху FPGA. Ползва се масово и явно е идейно, а на мен ми е тъмна индия, което не ме кефи.
        Последно редактирано от sparkybg; 04-04-12, 00:17.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Между другото, CAN-USB преходника вече е напълно конфигурируем (баси думата) отвън. При базова честота 80Mhz и пълна свобода на настройките, могат да се постигнат много възможни скорости. Отделно на разположение са 32 филтъра и 4 маски, които могат да се променят и настройват и по време на работа. Остана само да добавя начин за четене на броя грешки и евентуално какви точно са, и после единствено трябва да добавя bootloader че да може фирмуера да се се ъпдейтва през USB-то, но това го има почти готово написано и няма да е особен проблем. Тоя път обаче не мина без мотики. Отново на микрочип да им... Подвеждащо описание в даташита и описанието на библиотеките им ми загуби поне 2-3 часа на 5-орни проверки на кода със все точките и запетайките.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            RX с 800x480x16 бита дисплей и външна памет. RX-a е вързан към FPGA-то, и само чете и пише във фрейм буфера, който е в памет, вързана отново към FPGA-то. Дисплея съответно също е вързан към FPGA-то.

Самото FPGA осигурява буфериране, тайминг и подаването на данни към дисплея. RX-а, без да се съобразява и без да се бави, просто пише като във външна памет все едно е закачена само и единствено на него. Има такива решения из RenesasRulz.com, но не се споменават подробности.
            Това не е хич елементарно за реализация, щото в програмируемата логика няма нищо, всичко си изграждаш сам. Чиповете обаче не са хич евтини. Все си мисля, че за това приложение е най добре някое по-бързичко CPLD(например CoolRunner-II на Xilinx, MachXo-то на Latice).
            FPGA има доста неща с които трябва да се съобразяваш - захранвания, външен конфигуратор, време за стартиране и т.н.

Коментар

Първоначално публикуван от Tisho Преглед на мнение
              Това не е хич елементарно за реализация, щото в програмируемата логика няма нищо, всичко си изграждаш сам. Чиповете обаче не са хич евтини. Все си мисля, че за това приложение е най добре някое по-бързичко CPLD(например CoolRunner-II на Xilinx, MachXo-то на Latice).
              FPGA има доста неща с които трябва да се съобразяваш - захранвания, външен конфигуратор, време за стартиране и т.н.
              Бе то има готови решения, ма нещо не мога да вникна в нещата. А и цената е "обезпокоителна".

Сега гледам CoolRunner-а. Май-май наистина е решение. Това, което към момента ми се върти - няколко 64Kx16 SRAM памети (евтини са) + един coolRunner (6 и нещо евра във фарнел) май решават проблема.
              Е, и още един програматор де (JTAG), щото 4 са ми малко.

Значи, CPLD-то генерира тайминга и даните за дисплея, а в същото време се грижи да прочете опитите на RX-а да пише в паметта, и реално да ги запише. Ако паметта е на 100Mhz да речем, това ще е достатъчно за до към 1024x768 при 60 херца, и паметта в половината време ще е на разположение на RX-а, а другата половина - на дисплея, без шанс да се скарат хич.

Коментар

Ето едно решение за Dual Port RAM, базирано на CPLD + малко стандартна логика:
                CPLD_DUAL_PORT_RAM.pdf

При това задачата в моя случай се улеснява, защото от страна на дисплея е само четене, или по-точно самото CPLD може да съобрази четенето с тайминга на дисплея, и остава само да буферира евентуално писане и четене от процесора. Тук и буферите са външни, и нито адресната шина, нито шината за данни минават през CPLD-то, та вероятно и програмирането му ще е що годе лесно като за начинаещ в областта.

Продължавам да се ровичкам де. Сигурно ще изникнат и още интересни неща по въпроса.

Коментар

Защо не разгледаш армовете. Асортиментът е огромен. Има доста такива с вградени графични периферии...
                  Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Знам че е огромен. Ако знаеш за ARM с мегабайт вътрешна RAM или графичен процесор с възможност за ползване на външна SRAM, при който да не трябва да ъпдейтвам един пиксел с 5 команди - кажи, ама аз нещо не успявам да намеря.

Да, има мощни, които ползват външна памет, ама въпроса с фрейм буфера пак си седи. Просто искам да пиша по екрана все едно пиша в масив с пиксели, без да са ми нужни библиотеки и прочие полюции. Бързодействието се вдига в пъти, леснинията - също.

Коментар

Не се сещам за подобен, което не значи че няма. Масово им поят външна памет.
                      Мисълта ми беше, че някакъв ARM + външен рам ще е цялото управление. Без програмируеми логики и т.н.

Като съм почнал да пускам фитилите, да продължа - за въпросните логики се предлагат процесорни ядра...
                      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

То външен SRAM памет и на RX-а слагам безгрижно, само с писти и никакъв друг чарк повече. Проблема е че какъвто и чип да съм гледал до тук, винаги писането във фрейм буфера води до забавяне, при това сериозно. До там, че например при RX-а в паметта може да се пише само в моментите, в които LCD-то не чете от тях. Иначе и тук цЕлата схема е RX-a + SRAM-а и LCD-то. Нищо повече. PIC32-ката пък няма тия проблеми, обаче не може да се върже външна памет директно, а вътрешната стига преко сили за 320x240x8.

Гледах и нарочни контролери за LCD - хем трудно се намират хем пак докато им запишеш нещо в паметта те хваща секлета. Явно в тоя сегмент някой е решил че голяма скорост не е нужна. Впрочем навсякъде, където е нужна (например и двата ми осцилоскопа), масово ползват FPGA, дори бидейки ARM-ове.

А на практика е сравнително лесно - RX-a работи с 50Mhz външна шина. Взима се памет на 100, и се дели в половината време да е налична за RX-a, а в другата половина - за LCD-то. По един буфер на за адреса и данните, и всичко се успива. Горе в PDF-а е кажи-речи така.

А днес разглеждах из сайта на Altera - знам че има FPGA-та с вграден процесор. Те готовите видео решения, с които се фукат, са с такова направени. Ама като видя BGA и ми се присира. Като видя цената - още повече.

Коментар

Уффф.... и твоята не е лесна.
                          Аз от няколко дена се опитвам да изчета един XC9572, ..... ама за да ми е по весело ... първо си правих JTAG интерфейс, пробвах го .... работи, .... закачам си аз CPLD-то и .... изненада .... съобщение за гешка .... на тъпото животно му бяха вдигнати и двата флага и за четене и за писане.
                          Предадох се, а толкова ми се искаше да възстановя една машинка на която само това CPLD не работи ...

А... щях да забравя.
                          Спарки, направи си регистрация на сайта на XILINX и .... има к'во се сетиш .. и под линукс и под джам. Форума им е доста готин и хората от съпорта отговарят на всякакви прищевки почти мигновенно.
                          Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
                            А... щях да забравя.
                            Спарки, направи си регистрация на сайта на XILINX и .... има к'во се сетиш .. и под линукс и под джам. Форума им е доста готин и хората от съпорта отговарят на всякакви прищевки почти мигновенно.
                            Ще. Благодаря.

Коментар

Между другото, току що подкарах Bootloader-а. Може да се каже че вече имам до край готово устройство откъм хардуер и фирмуер.

Коментар

Браво!!!
                                Требе да се пробва, ама .... като не знам на какви скорости ....
                                Ще копам тия дни да видя дали ще ми свърши някаква работа ....
                                Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X