Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AtMega vs. PIC24?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: AtMega vs. PIC24?

И... отивам на варианта в единия край PICльо директно на USB-то и захранен от него (има драйвери за Windows, Linux, Android), от там пращам през UARTа му по оптика до друг PICльо, закачен и захранен от CAN шината. Терминацията ще е в кабела според нуждите (междинна или средна точка по веригата). Така и да се издъня откъм "USB" частта, ще я сменя само нея директно с FT232R. Ама все си мисля че няма да се стигне до там.

Остава само въпроса кой точно вариант на драйвер да използвам. Клоня към libusb (понеже го има и за трите платформи), но ме гложди едно съмненийце за бъдещето му, понеже е Оpen Source проект. Друг вариант е да ползвам MCHPUSB библиотелите на Microchip с "generic driver", каквото и да значи това.

Някой, нещо?
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Мдаа... седях, мислих, и пак седях, и пак мислих, и най-накрая се хванах че чета даташита на TOSLINK ресивера, и вътре си пише че иска модулиран сигнал. Демек RS232 върху TOSLINK колкото и да ми се ще няма да го бъде. Не и по простия начин.

ittso, ти какво и как си пускал по тия "светлинни жици", че нещо се омотах съвсем?

...а докато продължавам да ровичкам по въпроса, ще нахвърлям проектче с digital isolator, че е време работата да мръдне на някъде.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Мега-та определено е по-добрият вариант - не гледай честоти и други такива неща - погледни архитектурата на процесорте - пиковете като цяло имат много малко регистри и пишеш като луд елементарен код - Атмел-ската архитектура разполага с доста регистри и това което правиш на ПИК с 3 инструкции става с една
        пример - при ПИК зареди - събери - съхрани - при атмел става с 1 инструкция ...такива неща гледай ... те са основното което ще те мъчи ... дане говорим страницирането на паметта при ПИК ... и хилядите особености за всяко едно елементарно нещо ... аз съм работил и с ПИК и с Атмел - верно преди 4-5 години ... но едва ли са се променили нещата ... честотите не са проблем ... обикновено с микроконролери се следят естествени процеси, които протичат бавни и по-виската честота освен до по-голяма смущаемст и изисквания към захранването ... нищо не ти помага ... темата е много дълга

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          Мдаа... седях, мислих, и пак седях, и пак мислих, и най-накрая се хванах че чета даташита на TOSLINK ресивера, и вътре си пише че иска модулиран сигнал. Демек RS232 върху TOSLINK колкото и да ми се ще няма да го бъде. Не и по простия начин.

ittso, ти какво и как си пускал по тия "светлинни жици", че нещо се омотах съвсем...
          Някак ми е убегнал въпроса и чак сега го виждам.
          Понеже не цитираш какво си чел, не знам какво да ти отговоря, но малко напосоки...
          Предполагам, че в документацията са имали предвид, че трябва да се подава модулиран сигнал за да работи като Toshlink (оптичната версия на S/PDIF, цифрово аудио).
          Иначе, в зависимост от подаденият логически сигнал, трансмитерът излъчва или не излъчва светлина. Излъчването е статично, без модулация. В смисъл, трансмитерът не модулира сигнала. Ресивърът съответно формира същият логически сигнал на изхода си в зависимост дали е или не е осветен.
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от majmuncho Преглед на мнение
            Мега-та определено е по-добрият вариант - не гледай честоти и други такива неща - погледни архитектурата на процесорте - пиковете като цяло имат много малко регистри и пишеш като луд елементарен код - Атмел-ската архитектура разполага с доста регистри и това което правиш на ПИК с 3 инструкции става с една
            пример - при ПИК зареди - събери - съхрани - при атмел става с 1 инструкция ...такива неща гледай ... те са основното което ще те мъчи ... дане говорим страницирането на паметта при ПИК ... и хилядите особености за всяко едно елементарно нещо ... аз съм работил и с ПИК и с Атмел - верно преди 4-5 години ... но едва ли са се променили нещата ... честотите не са проблем ... обикновено с микроконролери се следят естествени процеси, които протичат бавни и по-виската честота освен до по-голяма смущаемст и изисквания към захранването ... нищо не ти помага ... темата е много дълга
            Хвърли един поглед на PIC32 конкретно. Ядрото е MIPS, не микрочипско.

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
              Някак ми е убегнал въпроса и чак сега го виждам.
              Понеже не цитираш какво си чел, не знам какво да ти отговоря, но малко напосоки...
              Предполагам, че в документацията са имали предвид, че трябва да се подава модулиран сигнал за да работи като Toshlink (оптичната версия на S/PDIF, цифрово аудио).
              Иначе, в зависимост от подаденият логически сигнал, трансмитерът излъчва или не излъчва светлина. Излъчването е статично, без модулация. В смисъл, трансмитерът не модулира сигнала. Ресивърът съответно формира същият логически сигнал на изхода си в зависимост дали е или не е осветен.
              Трансмитера е ясен. Проблема е в ресивъра. Ето какво пише в даташита на TOSHIBA:
              Note 2: 7.5Mb/s (max.) Biphase Signal.When modulated optical high level signal is received, output signal is high.
              When modulated optical low level signal is received, output signal is low.
              When non- modulated signal (optical all high or all low level signal) is inputted, output signal is not stable.
              А това е от даташита на SHARP:
              (2) The output (H/L Level) of this product are not fixed constantly when it receivers the modulating light
              (including DC light, no input light) less than 0.1 Mb/s.

Коментар

Още пAри :
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:USBCAN.png
Прегледи:1
Размер:444.1 КБ
ID:5349537

Като имаш и 3d модел на кутията, в която ще го слагаш, работата е песен. На по-късен етап ще сложа добавя схемата, а на още по-късен - и софтуера и фирмуера, когато ги напиша.

ПП: Прикачил съм и схемата.
                Прикачени файлове
                Последно редактирано от sparkybg; 19-02-12, 05:19.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  Трансмитера е ясен. Проблема е в ресивъра. Ето какво пише в даташита на TOSHIBA:

А това е от даташита на SHARP:
                  Не съм забелязал подобен проблем. Може да е презастраховане или частен случай на който не съм попадал.

И коментаторите...

Коментар

Не съм забелязал подобен проблем. Може да е презастраховане или частен случай на който не съм попадал.
                    Вероятно е нещо, свързано с Auto Gain на усилвателя на ресивъра. Иначе наистина няма логика. Както и да е де. То може да се направи UART-а в "паузите" да предава постоянно битове "01010101", и тогава проблема отпада. Като вземем в предвид че UART-а може да работи с DMA, даже и процесора няма да се товари въобще.

Коментар

То няма какво друго да е. Или коригират усилването или офсета.
                      Щом са го описали има нещо де, но аз не съм се сблъсквал с въпросния проблем...

И коментаторите...

Коментар

Едно рендерче от SolidWorks.

Име:USBCAN2_small.png
Размер:770.5 КБ
ID:5354209

Коментар

Да се изфукам с кво се сдобих:

Име:160320121435.jpg
Размер:171.8 КБ
ID:5357477

+ 2 100 кракови RX62N с максималното памет.

Коментар

Мдаааа. И с доволна усмивка и няколко попържни наум, пикът небрежно беше захвърлен в чекмеджето с ненужни вещи...

И коментаторите...

Коментар

Мдаааа. И с доволна усмивка и няколко попържни наум, пикът небрежно беше захвърлен в чекмеджето с ненужни вещи...
                              Попържните бяха преди да го поръчам. Поради грешка във фирмуера PICKit3-ката ми изгори един PIC32. Или по-точно изгори му интерфейса за програмиране. Поредния пример как с малко желание можеш да осереш всичко. Обаче продължавам да твърдя че PIC32-ката е не лош микроконтролер, и надали скоро ще ми излезе от полезрението.

Коментар

С интерес наглеждам темата, въпреки, че нямам какво да съветвам точно Спарки. И аз си разцъквам подобни неща, ама от нямане какво да правя, не гоня конкретна задача.
                                Таковата... каква е крайната цел на задачата? То PID сервомотори бяха, то CAN, то оптики... И графични LCD дисплеи!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X