Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AtMega vs. PIC24?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: AtMega vs. PIC24?

Работата с CPLD-то и прочие полюции леко мръдна. Правя първите симулации, ма голям зор беше докато стигна до тях. Някой има ли идея дали мога да изсимулирам и времезакъсненията, поне за гейтовете? За жиците знам че не може, но ми се ще да се вижда на графиката с какво закъснение излизат изходните неща. Иде реч за "behavioral" симулация - тая, на която се виждат графиките на сигналите.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Май няма да е CoolRunner 2, ами Spartan 3AN или Spartan 6. Понеже всичко минава през него (адресна шина и шина данни от процесора, адресна шина и шина данни към паметта и шина данни + управляващи сигнали към LCD-то), за да го направя в CoolRunner отивам на такъв с 384 макроклетки, а той е скъп (20 и повече евра). Многото клетки отиват във FIFO-то за 8 пиксела, а CoolRunner-а няма вътрешна памет, а само клетки.

От друга страна, всичко се побира в най-малкия Spartan 3AN, и има мноооого оставащо място и много памет на разположение (и блокова, и разпределена). Отделно по-голямата свобода в изводите на чипа и прочие нещица. Вече поместих FIFO-то в блоковата памет, при това за 16 пиксела, а не за 8. Spartan-а струва 8-12евра (3A e около 8, 3AN около 9, а 6 е около 12) във фарнел. Няма нужда и от външна конфигурационна памет. Има си вътрешна.

За симулацията се оправих - пуска се "post-fit" или "post-map" симулация, и излизат и закъснения и прочие полюции. На диаграмите до тук изглежда всичко да работи.

...освен друго, Spartan-а има и вградени диференциални изводи и вградени SERDES-и и PLL-и за тях, та ако на по-късен етап реша да ползвам по-големи дисплеи (1024х768 например), ще е лесно да се преправи. Няколкото такива екрани, дето гледах, бяха с диференциални интерфейси. А и не на последно място, през такива интерфейси може да се пуска сигнал и към обикновен PC монитор през DVI или HDMI кабел - вече го има направено, макар и не със SRAM а със SDRAM, която е и по-евтина на всичкото отгоре.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Не знам какво правиш, но ми е интересно кога ще е датата на изстрелване?
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
          Не знам какво правиш, но ми е интересно кога ще е датата на изстрелване?
          Искам да пиша по екрана все едно пиша в масив от данни. Тоест да е "мапнат" като памет, и да не се съобразявам с нищо повече. Това е възможно най-простия вариант от софтуерна гледна точка, и дава максимална свобода на действие - просто дефинираш масив от данни с размера на дисплея в пиксели, в който всяка клетка е отделен пиксел, и указваш че се намира на съответния адрес в паметта.

Разни изпълнения с DMA и прочие не ми харесват, защото писането в паметта трябва да е съобразено с развивката, а това значи отделяне на ресурс за това, и бавене, и повече интеръпти, ако искам интерфейса да върви гладко.

...отделно дето дисплеи 640x480 и особено 800x480 са доста по-достъпни от 320х240, а се случва и да са по-евтини. Говорим за диапазона с диагонал 5 - 7 инча.

...пък и FPGA-то било интересна работа. Сега трябва и за купуване на логически анализатор да мисля.

Коментар

Това FPGA ми подпали главата. Ама в крайна сметка май го преборих. На всякакви симулации изглежда да работи както трябва. В крайна сметка ще е Spartan 3AN. Всичко до 800x480 трябва да работи безгрижно. От там нагоре панелите са с диференциални входове, пък и май няма сми. Чарковете са поръчани, сега и платка трябва да се прави....

Определено обаче съм доволен че се хванах да човъркам и в тая посока. Поне до някъде си отворих очите що е то FPGA и verilog, а то си било много хитра работа за определени неща. Вместо да мисля логика с 55 чипа, в повечето случаи едно скромно CPLD или FPGA върши идеална работа. За целия контролер ползвам не повече от 25% от най-малкия Spartan 3AN, а още по-хубавото му е че конфигурационната му памет си е в него, та цялата сиситема ще е един RX620, FPGA-то, SRAM чипа и LCD панела.

Ако ми скимне по-нататък ще стъкмя същото със SDRAM, която в сравнение със SRAM-а е направо без пари. Но по-бавна, за съжаление, когато се иска произволен достъп до даден адрес. Със SRAM RX620-ката чете и пише с максималната и възможна скорост, а данните за LCD-то се точат на 96 MHZ от паметта, на дребни порции от по 5-8 пиксела. Ако направя и кеширане на заявките за писане в паметта, процесора ще може да пише все едно към нея не е въразно нищо друго, а му е изцяло на разположение, а това значи 2 цикъла на изчакване (или общо 3 цикъла за писане), което е 16 мегахерца, или 32 мегабайта в секунда. Четенето е на 24Mhz максимум, но там няма как да се мине без чакане, докато FPGA-то изчете във вътрешната си памет поредните 8 пиксела за LCD-то.

Като го пусна в реалния живот, ще кача филмче. Във всеки случай очаквам доста добра скорост, а писането и четенето ще са както ги исках - просто като нормално писане и четене в паметта.

Коментар

Момци, някой иска ли USB кабел за Lattice?
              Имат application note със схемата и описанието, и понеже е абсурт да им снеса 160 евра, смятам да го стъкмя набързо. Не е нищо особено - едно FT2232 + малка памет и още един чип. Ориентировъчна стойност - 50-ина кинта (стойността на частите и платката).

ПП: Май и 50 лв няма да има.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                Момци, някой иска ли USB кабел за Lattice?
                Имат application note със схемата и описанието, и понеже е абсурт да им снеса 160 евра, смятам да го стъкмя набързо. Не е нищо особено - едно FT2232 + малка памет и още един чип. Ориентировъчна стойност - 50-ина кинта (стойността на частите и платката).

ПП: Май и 50 лв няма да има.
                Ми няма да ти откажа.

Коментар

OK, като има резултати ще се чуе.

...симулатора им (въобще целия им софтуер) е отврат, между другото. А ModelSim така и не можах да подкарам под тяхната среда. Остава да приспособя нещо към техните библиотеки, ама ще го боря по-натам.

Коментар

Скоро ще постна схема и платка. Софтуера малко по-после.
                    Не давам зор, но да питам все пак. Има ли развитие по проекта?

И коментаторите...

Коментар

Към момента имам USB драйвър и библиотека за .net, през която могат да се получават и пращат CAN съобщения, да се ъпдейтва фирмуера, де се упдейтва буутлоадер през фирмуера (това не съм го тествал, но няма причина да не работи), зашото е еквивалентно на ъпдейт на фимуера).

Кажи конкретно какво искаш от софтуера, да го мисля.

Имам налични и 2 платки.

Това LCD и FPGA-то за него ми изядоха доста усилия и време. Сега правя тяхната платка.

Коментар

Визуализиране и логване на данните.
                        Би било удобно да има някаква възможност за филтриране на данните - за да не се рови в големи логове.
                        Да могат да се изпращат данни по шината (това не съм го дообмислил в подробности).
                        За момента друго не се сещам.

Ако една от двете платки е свободна, си я заплювам.
                        Ако имаш свободни от по-екзотичните чаркове по платката, бих закупил от тях каквото е необходимо за насищането и. Имам предвид, контролер, разни екзотични DC/DC, CAN трансивъри и т.н.

И коментаторите...

Коментар

И двете налични платки са свободни. Май имам и всички чаркове налични поне за още един брой. Незнам само за DC-DC то, ама него знам кой го има.То всичко е или от Комет, или от Фарнел, така че няма нищо екзотично на повече от 2 дни разстояние от теб.

Филтрация по ID на месиджа си има в самата библиотека. Задаваш си филтрите и маските както ти е кеф, 32 на брой.

Логването ще го измисля (то не е велика философия).

Мисля да го направя като конзолен прозорец, който хем ти излиза на екрана, хем се логва във файл. Отделно някакъв вид макроси, при засичане на даден месидж, автоматично да връща един или повече. Нещо като "bat" файл, дето се изпълнява при зададено условие (получен месидж, изминало време, в определен момент (дата, час), или при натискане на определен клавиш или комбинация). Това е което принципно съм измислил до момента. Таман ще ми подейства малко ободряващо че нещо са ми изпушили бушоните напоследък, а в това няма особено много мислене.

Можеш ли да програмираш пикльовци? Ако не ще е по-удобно аз да ти лепна контролера и да го изпрограмирам. И двете налични платки са свободни. А мога да ти дам и единия PicKit (между другото китайския PicKit3 клонинг работи до момента идеално, а е 2 пъти по-евтин).

Коментар

...Можеш ли да програмираш пикльовци? Ако не ще е по-удобно аз да ти лепна контролера и да го изпрограмирам. И двете налични платки са свободни. А мога да ти дам и единия PicKit (между другото китайския PicKit3 клонинг работи до момента идеално, а е 2 пъти по-евтин).
                            Някакви мога. Имам истински PicKit 2, но не е пред мен и не знам дали може да пече тоя контролер...

Хрумна ми и една друга идея, но ще трябва и ти да я обмислиш.
                            Предполагам, че си попадал на Wireshark. Замислих се за някакво допълнение към него. Попаднах на някакви дискусии (1, 2) по темата. Тия дни ще прегледам по-подробно въпроса.

И коментаторите...

Коментар

Днес включих единия кабел към CAN шината, другия към юесбито на компютъра. С изненада установих, че нещо липсва. Някаква идея какъв може да е тоя проблем?

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                                Някакви мога. Имам истински PicKit 2, но не е пред мен и не знам дали може да пече тоя контролер...

Хрумна ми и една друга идея, но ще трябва и ти да я обмислиш.
                                Предполагам, че си попадал на Wireshark. Замислих се за някакво допълнение към него. Попаднах на някакви дискусии (1, 2) по темата. Тия дни ще прегледам по-подробно въпроса.
                                За съжаление на тоя етап CAN под Windows не може да тръгне под това. А с linux не съм дорасъл да се занимавам. Разбирай - по-лесно ще ми е да си напиша собствен софтуер, отколкото да пригаждам към това. Трабва да се чете 2 кашона документация, да се осмислят един куп тяхни си термини и прочие, а като знам как се документира ОpenSource (в стил: тая фукнция прави това, и поема тия параметри, и толкоз), зора ще е свръх за възможностите ми.

Много, ама много съм зле с времето за съжаление. Не знам кога ще смогна. Много са ми дините, особено в службата. Драйвъра и библиотеката работят, но софтуера (програмата) е на ниво зародиш. Ако има някой, на когото му се занимава, за да стане по-бързо, с удоволствие ще му покажа всичко. То си работи и е тествано, доколкото съм могъл да го изтествам. Опитал съм да направя и библиотеката лесна и разбираема.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X