Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AtMega vs. PIC24?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: AtMega vs. PIC24?

И що?
    Обикновенно като не е 60 ома - РЕВЕ, тоест самоконтрол.
    Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
      И що?
      Защото правя преходник USB-CAN, и искам да е универсален, тоест да мога да го прикача като средна точка и като крайна точка, а това значи със или без терминация.

Единия начин е да си направя кабели, в които да е терминацията, но ми се иска това да е в самия преходник и да се управлява софтуерно. Има такива на пазара, но гроздето е много кисело. Съответно търся подходящото реле за целта. Рид реле в корпус като интегрална схема е най-компактния вариант, но имам някои съмнения дали ще устиска.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Май отивам на вариант DIP ключета. С релета ще стане огромно, особено ако искам split терминация.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
          И що?
          То по автомобилите "реве" и като работи само по един проводник, но предполагам, че контролерът който използва Спарки не ги умее тия неща...
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            То по автомобилите "реве" и като работи само по един проводник, но предполагам, че контролерът който използва Спарки не ги умее тия неща...
            Контролера е вградения в PICльото. После изолатор и после трансивър, или (както смятам от сега нататък) - ISO1050, което е изолатор+трансивър и няма никакви други функции и крака освен за захванване, CANH/CANL от едната страна и RX/TX от другата. Не ги може тия неща.

На картинката по-горе е бахатестия 8 краков чип от дясно, в изолираната част на платката.

Нямам начин за друго. Трябва да е изолирано. А и така е най-евтино и просто. С външен чип имам още един чарк, който да управлявам и с който да се съобразявам, а и за който да дам едни кинти допълнително.

Коментар

Върти ми се в главата следното:

1. USB кабел до кутийка, в която има FT232R, захранен от USB-то.
              2. От кутийката, 2 или опционално 4 оптични извода toslink (RX,TX и опционално CTS и RTS), работещи на максималните за FT232R 3 мегабита. Това си е RS323 на TTL ниво, качена върху оптика.
              3. Втора кутийка, вътре с процесор с вграден UART и CAN (в случая най-вероятно PIC32), захранена от захранването на CAN шината, без изолатор към нея (при това положение не е нужен).

По тоя начин комуникацията между CAN шината е качена върху оптика (примерно 3 метра), и практически каквото и да стане, всякакви поражения върху компютъра са изключени. Най-скъпото в цялата работа са 4-те оптични кабела, но и те не са болка за умирачка - по около 6-8 евра парчето.

Как ви звучи?

Коментар

Изпълнимо, но усложнено. Губи ми се смисълът от CAN шината след като ще я прекарваш през сериен порт, та бил той и на по-висока скорост.
                Като защита на писито откъм неочаквани взривове ще е добре.
                Няма ли да ти е по-лесно да пуснеш CAN-a директно през оптиката, а нея в някой контролер с USB-CDC?

И коментаторите...

Коментар

Изпълнимо, но усложнено. Губи ми се смисълът от CAN шината след като ще я прекарваш през сериен порт, та бил той и на по-висока скорост.
                  Като защита на писито откъм неочаквани взривове ще е добре.
                  Няма ли да ти е по-лесно да пуснеш CAN-a директно през оптиката, а нея в някой контролер с USB-CDC?
                  CAN шината си е за "вътрешно" ползване в машината. Това е само интерфейса към PC-то, който така или иначе трябва да има изолация. Начините са или да изолирам с ISO1050 или друг цифров изолатор, или да я пусна по горния начин.

Просто в единия случай имаме USB-COM-TOSLINK-PIC32-CAN, а в другия USB-COM-PIC32-ISO1050-CAN. При това това всичкото като софтуер вече е подкарано и работи.

Ако трябва да ползвам вътрешното USB в процесора, трябва да пиша и драйвъри за PC, което никак не ми е силната страна, или да ползвам HID класа, ама HID класа е бавен и за да докарам 3 мегабита (реално и 2 са достатъчни за един канал) ще трябва да разделям данните на няколко потока, и после да ги сглобявам наново.

Не се сещам как бих могъл да кача CAN шината върху оптика, без специални трансивъри и конектори за целта. Аз го виждам като всичко, качено в едно единствено оптично влакно, обикалящо всички възли. Или нещо друго имаш в предвид?

ПП: Уточнявам - машината ще си има вътрешна CAN шина, и втора за външен интерфейс. Като външен интерфейс ще има варианти и за оптика, USB, COM или който както го иска. В практиката се е наложило CAN и COM, и по-рядко USB. Към момента външната шина въобще не я мисля, дори си мисля че решение с отделен интерфейсен модул по желание на клиента би било най-гъвкаво. Та, в момента ще ползвам това, което ще е вътрешната шина за управление, настройка и дебъгване на машината. Просто размишлявам как ще е най-добре да я вържа към компютъра.

Коментар

Имах предвид някакъв CAN трансивър от рода на PCA82C250, MCP2551 или друг подобен, TX и RX през оптиката. След това - по твой избор.
                    В много от примерите за USB-CDC има и примерни драйвери, някои дори са и в сорс, та може да не пишеш собствени драйвери...

П.П.
                    Има трансмитери за оптика комбинирани с 3,5мм. стерео жак. Комбинацията от такъв и стандартен "тошлинк" би ти спестила чуденето коя жица къде трябва да се сложи. Естествено, има и съответните кабели.

Финално какво взе като трансмитери и ресивъри?

И коментаторите...

Коментар

Нищо не съм взел, но вероятно ще са тия на SHARP от farnell. Сега ще се разровичкам да видя за жаковете де.

Другото - ако направя RX и TX между процесора и трансивъра върху оптика, това ме ограничава в дължината на оптиката. Нормата за разстоянието между шината и CAN контролера е 30 сантиметра при меден кабел. Това по дефиниция. В същото време, за COM порта, понеже е дуплекс връзка, нямам никакво ограничение.

Друг вариант е да ползвам външен CAN контролер, да го вържа към процесора по SPI, а самото SPI да кача на оптиката. Тогава пък ще имам ограничение на дължината според скоростта на SPI шината.

Вариант е и Ethernet върху оптика. Ако го пусна на 10 мегабита, мога пак да ползвам същите оптични предаватели и приемници. Със стъклен кабел ще мога да го пусна и на 20 метра. Не че е нужно де. Абе ще го мисля още явно.

ПП: Това ли имаш в предвид? Ама е моно, в случая:
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:product_2404.jpg
Прегледи:1
Размер:12.7 КБ
ID:5338470

Само дето не намирам излъчвател или приемник във вариант 3.5мм. Поне във фарнел.
                      Последно редактирано от sparkybg; 22-01-12, 20:09.

Коментар

Серията RX62 на Renesas до 3 месеца ще е налична и през Farnell. Явно дръпнатите работят с пълна сила.

Коментар

Завиждам ти на ентусиазма с който сменяш платформата... Мен все още ме побиват тръпки при подобни занимавки...

И коментаторите...

Коментар

Завиждам ти на ентусиазма с който сменяш платформата... Мен все още ме побиват тръпки при подобни занимавки...
                            Ами. Нищо не сменям засега.

Сега гледам един 168 мегахерцов ARM на ST, например. Много сериозна машинка изглежда, но съм леко предубеден към тая фирма. Не знам защо.

Иначе, опитвам се да си пиша кода максимално преносим. По тоя начин при евентуална смяна на платформата остава да се напише единствено кода, работещ с конкретната платформа. Общо взето стандартна практика.

Коментар

Едно моалко подаръче от мен. Понеже не можах да намеря 3D модел на TOSLINK приемниците и предавателите, стъкмих си сам.

Това:

Име:TOSLINK1.JPG
Размер:24.9 КБ
ID:5342716

Вече може да се свали от 3dcontentcentral(точка)com. Търсите "TOSLINK" и веднага излиза.

Коментар

И малкия на TOSHIBA:

Име:TOSLINK2.JPG
Размер:25.7 КБ
ID:5342733

Сваля се пак от там.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X