Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AtMega vs. PIC24?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• AtMega vs. PIC24?

Тъй. До сега все съм работил с 8 битови гадинки, и там нещата са що-годе ясни. Обаче със всеки следващ проект тая орязана 8 битова архитектура ме дразни все по-неистово и все повече ми влизат в главата мисли да опитам 16 битово, с малко по-човешки характеристики, например целочислено умножение и делене.

Та, разглеждам си аз тия животни, и ми изглеждат близки и по периферия, и по скорост, и по възможности, обаче предвид че никога не съм ги пипал до сега, ще ми е интересно да чуя вашите мнения. Например изчекнатия синтаксис на PICльовците ми е уникално отвратителен и трудно четим, а да не говорим че въпреки че инструкциите са малко и се изпълняват за един цикъл, често тоя един цикъл се обезсмисля, предвид че и за най-елементарни неща се използват куп инструкции.

Интересно ми е вашето виждане по въпроса - плюсове, минуси, компилатори и езици на разположение, леснини при работа, хитринки, програматори и прочие. Аз засега съм лаик по въпроса, и използвам предимно C компилатори, като изключим прости задачки на 8051 и дериватите им, където се справям и с асемблера. До тук предимно съм се занимавал със атмелските варианти на 8051 и PIC16 на Microchip.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

От: AtMega vs. PIC24?

Силата на тия неща с орязаната архитектура - това е ниската цена. В другия полюс е смартфон с Андроид, и писане като за decktop... ама, нали...! Едни колеги писаха и на 4 битов за едни термометри. PIC-овете ги мразя по default. От 18-та серия имам спомен за закован хардуерен 8 степенен стек и няма мърдане - до ден днешен не мога да им го простя.
    Аз съм за Atmega. По наблюдения на патили, иначе не съм ги борил. И SDCC компилатора, освен, че е безплатен - сякаш е най-малко бъгав. За емулация - Proteus.
    п.с. тука малко като за най-добрия джип - и PIC -овете имат плюсове, като напр. минимум допълнителна хардуерия около него. Това хич не е малко - да имаш само процесор и по 2-3 резистора и кондензатора. Дори и без кварц работи, но не е за препоръчване. Освен това в новите модели - това със стека е оправено.
    Последно редактирано от Rabin; 31-01-11, 16:02.

Коментар

Ми точно тия, дето ги гледах (по-късно ще дам номерата) - и двата 28 кракови, и двата с практически еднаква периферия, тоест, от един клас отвсякъде. Цената - не кой-знае колко по-висока от PIC16F876A, който боричкам в момента (е, преборих го де ).

Има ли някакво IDE за SDCC? Има ли някакъв универсален програматор за AtMeg-ите? Щото за PIC-льовците съм си решил проблема - ще поръчам PICKit 2 или PICKit 3, с които се програмира всичко до PIC33, ама за Atmel - нямам си и понятие. Все повече отивам на вариант да си правя куплунг по платките за програмиране, или BootLoader. Снощи до 5 и кусур часа ми се отели вола да махам и качвам един паяк ту на платката, ту на порграматора. Какви са вариантите при Atmel за това - предполагам същите или подобни?

Изобщо, има ли някакво подобие на MPLAB, но за Atmel? Вече му свикнах и ми е удобно.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Колегите караха на текстов конзолен режим с тоя SDCC. Съжалявам!
        Имам някаква заготовка за паралелен порт - бодваш на платката и с него програмираш. Само трябва да го изровя и погледна дали не беше за 8051. Яките кодери пишат на емулатор!
        Инфото ми е старо - вече може и да има по-хубаво IDE. Хардуера съм го загърбил преди много години.
        Има един универсален програматор - някакви варненци му бяха пуснали графични оригинали... продават го и сглобен за 40-тина лв. Точно атмегите не знам дали пише, но почти всичко друго - ДА!
        А това с цените искрено се учудвам - масово производство ли ще почваш?
        Ако имаш питанки към горното инфо - ще изровя и ще кажа конкретно.
        И пак да кажа - старите PIC-ове колегите единодушно ги изринаха и минаха на ATMEL. Силата на малките PIC-чета е за по-простички и евтини неща. Новите PIC-ове са друго нещо.
        Последно редактирано от Rabin; 31-01-11, 16:21.

Коментар

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
          Колегите караха на текстов конзолен режим с тоя SDCC. Съжалявам!
          Имам някаква заготовка за паралелен порт - бодваш на платката и с него програмираш. Само трябва да го изровя и погледна дали не беше за 8051.
          Инфото ми е старо - вече може и да има по-хубаво IDE. Хардуера съм го загърбил преди много години.
          Има един универсален програматор - някакви варненци му бяха пуснали графични оригинали... продават го и сглобен за 40-тина лв. Точно атмегите не знам дали пише, но почти всичко друго - ДА!
          А това с цените искрено се учудвам - масово производство ли ще почваш?
          Ако имаш питанки към горното инфо - ще изровя и ще кажа конкретно.
          И пак да кажа - старите PIC-ове колегите единодушно ги изринаха и минаха на ATMEL.
          Не, не масово, не и засега. Просто ми омръзна да правя елементарни неща по "нам си къф" начин. Живеем в 21 век, кви са тия 8 битници? На 40 години са вече. Време им е за пенсия, поне при мен.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            един паяк ту на платката, ту на порграматора
            Атмел със сигурност имат програмиране на място, само с 2 или 3 жици към платката - като не трябва да заделяш крака за целта.

Коментар

Ръчкал съм и по 32 битови, ама не мож му преброи краката! Трябва да си наясно какво точно ще правиш. И след 100 г. - 8 битовите ще са актуални! Получаваш компютър за 2 лв. - което в случая е важно. Ако ти върши работа производителността - 1 мегафлоп е предостатъчно за прости неща. Едни фенове бяха пуснали шах на Атмел, + управление на дисплей с тъчскрийн. За какво изобщо си говорим!
              Последно редактирано от Rabin; 31-01-11, 16:42.

Коментар

Сега се ровичках, ама пак не вдявам. Няк'ви GCC-та, разни QTouch Library, няк'ви WINAVR-и, AVR Studio и прочие, и пак се омотах.

Искам C и Асемблер, за 8, 16 и 32 битовите им микроконтролери, с подходящ IDE, който, ако има как да поддържа и ISP програматор (това поне що-годе май се изясни, Атмел си го продават). Ако някога ми потрябва нещо повече от това, тогава и ще разучавам. Сега за 5 минути се омотах като пиле в калчища.

Е, кво, откъде, колко? Целта е просто да напиша програмка на C, която да вкарам в тия паяци.

Коментар

За АtMega серията ползвам Codevision среда и компилатор от 8 години.
                  Пиша повече на асемблер отколкото на C. Това като страничен дефект от техникума.
                  Codevision-a поддържа асемблер и C в добра симбиоза.
                  АТМегите имат ISP и му трябват 2 крака само, които след това можеш да си ги ползваш за каквото искаш.

Дори когато пиша на C, дебъгвам после асемблерския код ... софтуера е с индустриално приложение в сферата на технологичните защити.
                  Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                  LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                  Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Току що случайно попаднах на AT89LP6440, и гледам и не вярвам на очите си:
                    - 8051 архитектура
                    - хардуерно умножение
                    - хардуерно делене
                    - 6 пъти по-бърз от обикновен 8051 на същия кварц
                    - приоритети на интеръптите
                    - 64к flash
                    - ADC/DAC, PWM и прочие.

и още, и още.....

за подробности, тук:
                    http://www.atmel.com/dyn/resources/p...ts/doc3706.pdf

Останах силно изненадан от факта че някой все още работи по тая архитектура, при това я е докарал до съвсем съвременно ниво, напълно сравнимо с другите 8 битови микроконтролери от тоя калибър.

Аз лично бих бил истински щастлив, ако просто затворят в микроконтролер една 286-ца или 386-ца с вградена памет и сравнима периферия, ама такова нещо не се очертава.

Вече си изясних и къде с какво се програмира и компилира, програматорите са поръчани (PICKIT 3 и JTAGICE Mk2), и от тук нататък остава само да избера кое повече ще ми хареса. Като обаче се позарових в подробностите, поне при 16 битовите все повече клоня към XMega, вместо към PIC24. За 32 битови засега не съм мислил - много са им дребни крачетата на тия гадове и в домашни условия ще е малко зор със запояването, макар да имам духалка, паста и прочие необходими неща.
                    Последно редактирано от sparkybg; 08-02-11, 01:50.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      ...
                      Аз лично бих бил истински щастлив, ако просто затворят в микроконтролер една 286-ца или 386-ца с вградена памет и сравнима периферия, ама такова нещо не се очертава.
                      На по-яките 32-битови Atmel се пуска и Linux, ако ти трябва.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        На по-яките 32-битови Atmel се пуска и Linux, ако ти трябва.
                        Не заради операционната система, а заради до болка познатия x86 асемблер. Иначе с удоволствие бих ползвал горното съвременно 8051, ама то си е 8 битово и при по-сериозни сметки издъхва още по дефиниция.

Коментар

И не останах с впечатление, че имат общо с 8051 - освен че са замисляни като алтернатива. Асемблерът е различен.

Коментар

п.п. а асемблерът на 8086 и приятели е отвратителен по съвременни мерки, ако и да си писал на него. Затова, опитите да бъде съживен в микроконтролерите едва ли ще успеят (май има такива).

Коментар

Аз съм за Мегата. Компилатор - IAR. Като по-комплексно развойно средство - C/C++ Compiler for Atmel AVR - IAR Embedded Workbench или AVR studio. Дебъгер / програматор - евтина алтернатива -AVR Dragon. Имал лимит за обема на паметта на контролера. Има и по-скъпи предложения.
                              Има и някакъв вариант за "печене" на Atmega с Pickit, но не съм задълбавал.

Като по-съвременна алтернатива на 8051 - продукцията на Silabs / Cygnal. Пак 8051 базирани процесори, с доста прилична периферия и до около 100 мипса. Тия които съм използвал бачкат "като по дебелите книги", за разлика от част от продукцията на Майкрочип.
                              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X