Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AtMega vs. PIC24?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: AtMega vs. PIC24?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Попържните бяха преди да го поръчам. Поради грешка във фирмуера PICKit3-ката ми изгори един PIC32. Или по-точно изгори му интерфейса за програмиране. Поредния пример как с малко желание можеш да осереш всичко. Обаче продължавам да твърдя че PIC32-ката е не лош микроконтролер, и надали скоро ще ми излезе от полезрението.
    Тренирай, тренирай, че скоро ще те тормозя за едни неща. Ако си податлив на тормоз де...

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    ...Таковата... каква е крайната цел на задачата?
    И аз не знам, но вероятно продуктът ще се казва "iWelder" или "iтелчарка" или нещо подобно. Ще има 3G, уайрлес и всякакви други функции...

Бъзикам се естествено. Вероятно Спарки използва покрай тоя проект да "разцъка" една или друга технология, къде за "гъдел" къде с учебна цел...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Заваръчна машина. За прецизно управление на инвертора е нужна производителност. Там ми трябва и PIC32 или RX62N. За дисплея на предния панел - също. CAN комуникацията е меду предния панел, управлението на мотора, и управлението на инвертора. Ъпдайти на фирмуера и прочие - също през CAN шината. Галваничното изолиране между всички модули е понеже поне 2 от тях работят при различно ниво на масите - управлението на мотора и управлението на инвертора. Отделно за да вържеш цялото нещо към компютър и за да си сигурен че няма да сдаде компютъра - към него също трябва галванична изолация.

Те това е цялата история. И хардуера се оказва малко или много лесната част. Софтуера силно ме тормози. Просто е много работа още преди да започнат експериментите, макар на пръв поглед да не изглежда чак кой-знае какво.

ПП: "Разцъкването" също е на дневен ред. В момента "разцъквам" USB комуникацията в bulk режим. На пръв поглед силно объркана история, заради което и ме плашеше, но след известно количество копане, нещата се оказват не толкова сложни. Подкарана е вече.

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
      Тренирай, тренирай, че скоро ще те тормозя за едни неща. Ако си податлив на тормоз де...
      Подшушни за какво иде реч.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

...Подшушни за какво иде реч.
        В обозримо бъдеще ще ми е необходимо нещо за снифене на трафик по CAN, генериране на съобщения и т.н. Та те чакам да завършиш CAN към USB бриджа, и ако е подходящ за развойни цели да пазарим някоя бройка.

И коментаторите...

Коментар

Никакви грижи. За снифене ще е идеален. Това съм го отредил за Open Source и Open Hardware. Всичко ще е публично. Имам и излишни платки, тъй че проблема ти е никакъв.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Никакви грижи. За снифене ще е идеален. Това съм го отредил за Open Source и Open Hardware. Всичко ще е публично. Имам и излишни платки, тъй че проблема ти е никакъв.
            Я .... чак и на мен ми стана интересно ...?
            Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Скоро ще постна схема и платка. Софтуера малко по-после.

Коментар

Ittso, поразгледай rar файла, ако искаш. Това е пълния проект под AD10. Ако имаш някакви предложения - ще кажеш.
                Идеята ми е - настройваш си скорост, параметри, филтри (по желание), активираш CAN модула в режим "само слухтене" или "пълна функционалност", и действаш после. Ще има и ъпдейти на фирмуера по USB-то, така че на практика единственото дето ще трабва да вкарвам с програматора е bootloader-а.

Ето и още един render от SolidWorks, със всичките му дупчици и прочие:
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:USBCAN4_small.png
Прегледи:1
Размер:845.2 КБ
ID:5357732

ПП: Модула не изисква външно захранване. Връзките към CAN шината са само CAN+, CAN- и GND, което го прави подходящ за връзване към почти всяка CAN шина.
                Прикачени файлове

Коментар

Изглежда добре. Кометска кутийка, лесна за доставяне... Не виждам какво може да му се добави.
                  Забележки също не намирам за момента. Тия дни ще го разгледам по детайлно...

Тия контролери нямат ли вграден осцилатор?

И коментаторите...

Коментар

За имане - имат. 3 броя. Един 8Mhz и два бавни. Ама нямам вяра на RC, предвид къде ще го ползвам, а май и USB-то искаше някаква прецизност на clock-а, дето RC-то я я осигури, я не.
                    Ей тука го има на картинка:
                    http://ww1.microchip.com/downloads/e...Doc/61112G.pdf

Доволно гъвкава конфигурация, впрочем. Няма ги недоразуменията с по-ниските им класове процесори. Няма и съществени бъгове в тая част (пак предвид по-ниските им процесори).

Утре ми пристига изолираното захранване на CAN частта, и до вечерта трябва да текнат данни през него. Не че и сега не може - предвидил съм джъмперчета и може да си смуче от захранването на шината, ама не искам.

Кутийката освен друго е и евтина, и я има в наличност. 2 кинта и нещо, до колкото помня. Напазарувах си 5 броя. CAD модела ми дойде дюшеш, направо.

ПП: Забелязваш ли чипа на входа от 5 на 3.3. Бях силно предубеден, щото е микрочипски, и работи на 2Mhz, като при непълно натоварване "хлъцка". В смисъл ту осцилира, ту не. Обаче се ме изненада с коравост. Едно че държи точно 3.30 волта, и второ че в началото му бях запоил (не бях видял късото) изхода за към дросела към маса. Говедото устиска, загря, и явно му се задейства термозащитата, но е факт че нищичко му няма. След отстраняване на късото си работи безгрижно. Мислих че ще грее, ама и това не се случва. Стои си студен. Ще видим като захраня и другата страна на ISO1050-ката какво ще се случи, но и така е преоразмерен няколко пъти. И не на последно място - евтин е и не изисква никакви външни компоненти, освен филтърните кондензатори и дросела.

ППП: Ма съм заплес - само процесора е на 3.3. Всичко друго е на 5V и не минава през тоя чип.
                    Последно редактирано от sparkybg; 20-03-12, 00:44.

Коментар

Снощи потекоха и първите данни. Засега без изненади. Чак се усъмних как ни една мотика не настъпих.

Коментар

Снощи потекоха и първите данни. Засега без изненади. Чак се усъмних как ни една мотика не настъпих.
                        Пиши и внимателно подреждай мотиките за да са безопасни. Ако моите неща се движат по план, до около 2 месеца ще опра и до тоя чарк...

И коментаторите...

Коментар

Може ли и аз да се наредя на опащката за CAN слушалка?

Коментар

Може. Само кажете какво точно искате да върши софтуера откъм PC-то, освен слушането (което вече работи).

До тук съм направил клас, който може да чете и праща месиджи. Има си и event като пристигне месидж. Отделно ще направя още няколко неща за конфигуриране на скорост, time quanta, и прочие, както и режим на работа (config, listen only, full), но това е само клас за .Net От тук нататък какво ви трябва?

ПП: Като сравнявам с предното решение с USB-RS232-CAN, справя се на порядък по-добре и няма никакви грижи със скоростта и обема данни, който може да поеме. Не знам на какво се дължи, но това си хвърчи безгрижно в режими, в които онова едва се справяше. Отделно дето самия USB трансфер пълни почти до край 12-те мегабита на USB2.0 Full Speed. Не че в случая някога ще потрябват де... CAN-а на пълно натоварване ще иска преко сили 70к в секунда.

Коментар

Да питам... Някой, нещо FPGA? VHDL?

Коментар

Ти хубаво питаш, но поне аз на тоя етап не знам каква е функционалността, дали ще ми е необходимо още нещо и какво точно ще е то... Затова и си мълча.

И коментаторите...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X