Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AtMega vs. PIC24?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: AtMega vs. PIC24?

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    И не останах с впечатление, че имат общо с 8051 - освен че са замисляни като алтернатива. Асемблерът е различен.
    Ето от ръководството:
    The AT89LP6440 is fully binary compatible with the 8051 instruction set. The difference
    between the AT89LP6440 and the standard 8051 is the number of cycles required to execute an
    instruction.
    Асемблера за PIC е в пъти по-голяма отврат от x86.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      Асемблера за PIC е в пъти по-голяма отврат от x86.
      И аз така съм чувал.

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
        Като по-съвременна алтернатива на 8051 - продукцията на Silabs / Cygnal. Пак 8051 базирани процесори, с доста прилична периферия и до около 100 мипса. Тия които съм използвал бачкат "като по дебелите книги", за разлика от част от продукцията на Майкрочип.
        Мда, изглеждат добре, наистина. А без подсказката сигурно нямаше и да знам за тях. Мерси за което.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Мда, гледам кода на едно и също, компилирано на C с умножения и деления на 32 битови числа за PIC16, PIC24 и PIC32. Направи ми се рИве! Не стига 2 32-ките са по-бързи, ами и кода е с неколкократно по-малко инструкции, а конкретно тоя за PIC32 с най-разбираем и логичен синтаксис от всичките.

ATXMega e 8 битово. Вчера гледах и него. Резултата при умножение на 32 битови числа е умопомрачителен - сравним с тоя за PIC18 - 16-20 инструкции за едно умножение.

За 16 бита остава единствено PIC24, където същото става с около 5 инструкции. Ама сега като видях кода ме гложди да минавам направо на PIC32. PIC24-ките нямат вграден DAC, освен с PWM, което пак е гнус. ATMEL-ите имат, ама са 8 битови.

Бах'ти дилемата!

Някой опитвал ли е да запоява с духалка TQFP със стъпка 0.8мм в домашни условия? Само това ме спира при 32-ките. Искам да си ги сложа на разширителлна платчица, която да е на слот към основната, та да използвам по-нормални размери за платката.

ПП: Въпроса с компилатори и IDE-та е решен - MPLAB с компилатора му за PIC24 и PIC32 (то и аз PIC16 и PIC1, и съответно AVRStudio с GCC за Atmel-ите. Програматорите - PICKIT 3 и JTAGICE Mk2 вече пътуват насам.

ППП: За тъчскрийновете и прочие - явно е някаква мода, защото и Маикрочип и особено Атмел имат купища библиотеки за тия неща.
          Последно редактирано от sparkybg; 09-02-11, 14:31.

Коментар

Запоявал съм и TQFP 0.5 стъпка с обикновен поялник, За единични бройки става. За 0.8 разбира се е по-лесно

Коментар

Какво устройство искаш да направиш?

Коментар

Първоначално публикуван от ike Преглед на мнение
                Какво устройство искаш да направиш?
                Кнтролер за пулсов МИГ заваръчен апарат. В същото време, искам да е с bootloader, и с USB, за да мога да си напиша програмна за PC-то, с което да го програмирам и едновременно с това да го управлявам отново по USB.

Има смятаници на едни периоди, корекции на ток и напрежение, и затова ми трябва изчислителна мощ. А изход от DAC е доста по-добре от PWM, защото реакцията ще е по-бърза и по-точна, ако реша да управлявам директно чипа на инвертора, вместо през усилвател на грешка по ток и/или напрежение.

Значи, трябват ми:
                - USB (може и бавно такова)
                - 2 канален ADC
                - поне едноканален DAC, за предпочитане 2-канален.
                - хардуерно умножение, желателно и делене, поне на 16 битови числа
                - приоритети на интеръптите.
                - на по-късен етап ще има и примерно 128к външна EEPROM памет, ама това не е особен проблем, защото тя е I2C, SPI, или от сорта.

Целта е да може да следи 2 аналогови параметъра и спрямо тях да налага нужните корекции, примерно 5-6000 пъти в секунда.

Коментар

От година или две не съм ти го предлагал, та чакай пак да се пробвам...

10MHz АЦП за контрола на джаджите... Нек'во DSP... Да не продължавам...

Това с USB или серийния порт, задължително трябва да е галванично разделено. Предполагам, че няма нужда да обяснявам защо.
                  Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Могло бе, като за първи път и на стара платка, без особено старание, ей какво се получи:
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:TQFP.png
Прегледи:1
Размер:814.7 КБ
ID:5251070

@itsso: И това ще огледам. Мерси отново.

Коментар

Признавам си без бой че за галваничното изолиране въобще не се сетих.

Най-достъпен вариант - малък пикльо с USB, захранен от самото USB, а между него и основния процесор, примерно връзка по I2S, SPI, USART, или каквото там има, минаваща през оптоизолатори.

Коментар

Има галванични изолатори и за USB. Ако правилно си спомням, на Аналог дивайс. Работеха само на USB1 стандарт, което за развойни цели, в общия случай би трябвало да ти стигне.

Имай предвид, че USB ползва не малко ресурси от контролера - таймери, рам... Колкото по-скромен е контролера, толкова по-зле.

Лошото е и друго, поне от моят скромен опит в работата с USB и "малки" контролери. Всеки производител е дал библиотеки и по някое друго демо, за зарибявка. След което почва мъката. Работи, но при определени условия, не работи или не е както трябва.

Съветът ми е, ако като скорост се вместваш във възможностите на серийния порт, използвай него или нещо готово 232 -> USB, примерно FT232 или друг подобен. Някои тях позволяват по-високи, примерно към мегабит.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                          Има галванични изолатори и за USB. Ако правилно си спомням, на Аналог дивайс.
                          Гледах ги. Вече има и на 12 мегабита май, само че покрай тях има куп други джаджи, и нещо засега не ми хващат окото. Все повече клоня към USB-Serial, или към варианта, дето дадох по-горе. А дори има вариант USB-Parallel - повечето PICльовци имат и хардуер за нещо като паралелен порт, с опция за конфигуриране колко битов да е, ама тогава ще трябва да му наслагам доста оптоизолатори. От това, което прочетох до сега, най-лесно (и май най-масово) се изолира SPI, понеже всички сигнали са му еднопосочни, но пък за сметка на това е доволно бавен. Има и опции за магнитен разделител, хем правен специално за целта, с 3 "прави" и един "обратен" канал.

Коментар

За тези цели дето описваш, USB <-> RS232 ще е достатъчно. Нали само bootloader и някакви параметри трябва да се пращат и получават. В този ред на мисли FT232RL е добро решение. След него може и оптрони или нещо друго за изолатор

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                              Могло бе, като за първи път и на стара платка, без особено старание, ей какво се получи:

@itsso...
                              Виж дали процесорите които си харесал се предлагат в QFN корпус. Запоява се значително по-лесно.

И да не забравиш да ми купиш ризка...

И коментаторите...

Коментар

С такова животно до сега не съм си имал работа, но наистина изглежда по-лесно - няма крачета, дето са се изкривят.

...обаче, не товари ли повече топлинно самия чип? Аз такива паяци ги поя с духалка. До сега не съм имал ни един дефект от топлото, ама знае ли човек?

ПП: За ризката, казвай размера и разцветката, че да ти пасне на вкуса.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X