Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Караме на фарове през цялата година!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Караме на фарове през цялата година!

Бюджета трябва да се пълни и да се дава възможност на репресивния апарат да се самоиздържа .Аз си карам по собствено желание целогодишно на фарове,но ми се е случвало няколко в задължителния период да забравя в ясен ден да си пусна светлините .Отнасям си двайсетачката и ми държи влага няколко дни...Въпрос на навик е ще свикнем.
    Виден столичен ихтиолог

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
      Полезно четиво, но съдържа и истини и лъжи.

Едната лъжа е за разхода гориво. Просто колата има излишък от енергия. Включването на малък товар просто използва част от тоя излишък.

разсъжденията са направени за "относително нормално зрение" каквото май над 50% вече от водачите нямат.

има предвидени наказания за неизправни светлини, друг е въпроса що не се прилагат.Но пък за халогени съм виждал и забележки и глоби, такова преди 5год. също беше рядкост.

почти всички против светлините апелират към "интелигентността на шофьорите"

Да, ама броя на каращите в мъгла,дъжд,сумрак, без фарове, е бая по-голям от изключващите дългите без подсещане и заслепяване. Та?
      като прибавим и Ентелигентната ни маркировка, светлините в България директно спасяват животи, поне за момента.
      Може ли да защитиш тезите си?

Относно излишъка на енергия, дай да турим няк'ъв акумулатор ли, к'во ли и да я събираме бре.
      Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

Коментар

Първоначално публикуван от agogov Преглед на мнение
        Може ли да защитиш тезите си?

Относно излишъка на енергия, дай да турим няк'ъв акумулатор ли, к'во ли и да я събираме бре.
        Още в началото на темата и Симеон го е написал: имаш 200вт към 100000вт.(1:500) или 200вт към 50000вт(1:250) ако караш икономично.

Предполагам ще се съгласиш, че климатика яде много повече. Е, ако караш със 140/150 ще се изненадаш, че разлика със/без климатик слабо се отразява на разхода, причината е същата.
        Последно редактирано от DBRS; 02-07-12, 23:52.
        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
        Суперспам - спама на суперите

Коментар

Свети и не харчи нищо? Супер, перпето мобиле! Най-накрая го откриха!

Майтапа настрана, но разхода на гориво наистина е пренебрежимо малък. На фона на цяла държава пълна с автомобили може би прави някакви пари, но индивидуално за един автомобил - наистина е много малко. Това обаче не може да е защита на тъпотията да караме на фарове през деня, особено в града.

Коментар

Първоначално публикуван от Wattie Преглед на мнение
            Псевдо решения, които само замаскират проблема, а не го решават.

Проблемът е, че шофьорите масово са необразовани и НЕ трябва да имат книжки. Сега от сто дерета вода ще изкарате, сто закона ще напишете, само и само положението да си остане същото, но да не си личи. И е ясно защо - тези (некадърните шофьори) плащат! Веднъж бензин, веднъж глоби. Значи е ефективно да ги има. Значи е по-ефективно да се замазват проблемите, отколкото да се решават.
            Те така е! За съжаление си прав!
            Шофьорите от ден на ден стават все повече и все по-некадърни. И вместо борбата да е как да станат по-кадърни, се пишат малоумни закони за дневни светлини.
            Но ако решат проблема, ще трябва 4/5 от шофьорите да останат без книжки или да отидат на опреснителен шофьорски курс. Аз, например, съм почти сигурен, че в момента на един тест на листовките, ще ме скъсат.
            Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
              Аз, например, съм почти сигурен, че в момента на един тест на листовките, ще ме скъсат.
              Ако наистина е така, защо не вземете мерки?
              Дела трябват, а не думи.

Коментар

Защото съм сигурен, че ще скъсат 90% от притежаващите СУМПС.
                Каква ще ми е ползата да съм от 10-те % знаещи ЗДП и ППЗДП наизуст?

Коментар

Ползите са две - лично за вас в качеството си на шофьор ще знаете какво се прави в съответните ситуации (няма да имате съмнения и притеснения, все пак возите семейството си) и като следствие ще сте адекватна част от цялото движение.

Извинявайте (нищо лично) но изказването ви звучи в стил защо аз да хвърлям боклука в кофата като всички го хвърлят където им падне.

Дела трябват, а не думи.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
                    Аз, например, съм почти сигурен, че в момента на един тест на листовките, ще ме скъсат.
                    За късане няма да става въпрос да си скъсан, но ще имаш няколко грешки! И не само ти, а почти всеки шофьор с няколко годинки стаж.

Коментар

Първоначално публикуван от Димитър Насков Преглед на мнение
                      ...И не само ти, а почти всеки шофьор с няколко годинки стаж.
                      Точно това имам предвид, а не че "ич хабер си найн" от ЗДП, но колегата Пламен нещо го разбра по друг начин...

Коментар

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
                        Едната лъжа е за разхода гориво. Просто колата има излишък от енергия. Включването на малък товар просто използва част от тоя излишък.
                        Тсъ! Излишък от енергия има, само дето тя изфирясва като топлина. Излишък от електроенергия няма и не може да има, дори по-лошо - има редица автомобили, на които като им изпонавключиш всички консуматори при каране на фарове се справят на ръба, а често и не се справят. 110-те вата (реално 110 за фаровете, 10 за габаритите отпред и 10-20 за габаритите отзад), директно си ги "смучеш" от резервоара, при това по не особено енергийно изгоден начин, и струват доста по-солено от тока вкъщи.

Ето ви проста сметка:
                        Едно ходене до мoрето (примерно 6 часа каране) са 0.840 киловатчаса електроенергия, което е около 3 мегаджаула енергия.
                        В един литър дизел има около 36 мегаджаула енергия.
                        Максималното КПД на предкамерен дизелов двигател е около 35%
                        Максималното КПД на електрогенератора е около 55-60%

Значи, реално за да светят фаровете се изразходва 0.840*0.55*0.35=4.4КWh енергия, което е 15.84 мегаджаула енергия, или 440 милилитра дизел, или около 1.12лв.

За по-проста сметка, фаровете харчат на час 73 милилитра гориво, или близо 19 стотинки.

Киловатчас електроенергия в автомобила струва малко над 25 стотинки.

И имайте в предвид че сметката е груба и силно оптимистична - прието е че двигателя работи при максималното си КПД, алтернатора - също, не за взети в предвид загубите по жиците на инсталацията, консумацията на релета и прочие полюции по пътя на тока от алтернатора до фаровете. Реалистично е да се очаква повече от двойно, тоест около 40 стотинки на час светене и около 50 стотинки за киловатчас електроенергия в автомобила.

Толкоз за сметките, излишъците и т.н.
                        Последно редактирано от sparkybg; 03-07-12, 14:14.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Plamen Alexandrov Преглед на мнение
                          Извинявайте (нищо лично) но изказването ви звучи в стил защо аз да хвърлям боклука в кофата като всички го хвърлят където им падне.
                          Аз пък много се радвам, че човекът е честен и си признава. Ако тук пуснем анкета - почти всички ще излезат света вода ненапита. Не само това, но и, като големи моралисти, повечето акъл раздават. Интересното е, че тези хора ги няма на улицата, а само по форумите...

Точно вчера вечерта на пешеходната пътека пред нас един джип с шнорхел - Land Rover Defender - буквално щеше да ме отнесе барабар с кучето. Добре, че се зазяпах в него заради шнорхела. Иначе ситуацията беше безобразна - една кола спря да ме пропусне да мина, а "пича" с джипката, който беше зад нея, отвори втора лента и я изпревари. Дали е от форума или не ми е все тая. Ако чете - знае какво му желая и какво съм казал за майка му.

П.П. Дифендърът не беше с включени фарове. Дали ако ги беше включил щеше да е мил и хрисим, та да спре?

П.П.2. Точно на тая пешеходна пътека ежедневно свирят спирачки поне пет-шест пъти. Дреме ми ако са с включени фарове, честно ви казвам!

Коментар

Според мен е добро като идея, вижда се повече като МПС-то срещу теб или зад теб е с включени светлини. Наистина има го и този момент с пешеходците. До колкото знам в някой си там страни фаровете освен, че са задължителни целогодишно се палят с запалването на двигателя на МПС-то. Имам познат които си вкара мотор от Япония и той даже няма копче за фара, има само за дългите светлини.
                            Some call it a ... HOBBY. We call it a ... WAY of LIVE!

Коментар

Първоначално публикуван от Stefchev Преглед на мнение
                              Според мен е добро като идея, вижда се повече като МПС-то срещу теб или зад теб е с включени светлини. Наистина има го и този момент с пешеходците. До колкото знам в някой си там страни фаровете освен, че са задължителни целогодишно се палят с запалването на двигателя на МПС-то. Имам познат които си вкара мотор от Япония и той даже няма копче за фара, има само за дългите светлини.
                              Имах два скутера и те бяха така направени, заводско. Снощи вървя по един осветен булевард към 22:30 и гледам една женичка, кара си wv polo-to без фарове, спрях я и казах, така и така включете си светлините, а тя каза: уффф, ми то светличко и аз не съм обърнала внимание, че карам без включени светлини... Случва се доста често по осветените улици...

Коментар

Какво значение има колко от шофьорите ще издържат изпита с листовките, когато пътната ни маркировка е направо безумна? И най-добрия водач ще го заболи главата от безбройните, често пъти безсмислени знаци, напр. последователни, но различни ограничения на скоростта, дабрани и отменяния през няколко метра (вж. ремонтираното шосе Видин-Арчар, напр.) и т.н. При толкова много знаци човек спира да ги забелязва, да ги разбира и да реагира адекватно.
                                Често имам чувството, че слагането на пътни знаци по шосетата се е превърнало в самоцел... Защо ли?
                                ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X