Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Караме на фарове през цялата година!

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Караме на фарове през цялата година!

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Има едни такива астрономически понятия, като изгрев и залез. Познати на човечеството от дълбока древност.
    За съжаление, шофьорския курс не включва и курс по астрономия(мисля, че и служителите на КАТ не изучават такава дисциплина). А има и други фактори, които влияят на нуждата от осветеност. В някои от онези страни, където фаровете се ползват целогодишно, има периоди в които Слънцето, почти не залязва(както и обратното).
    За тези, които "не могат да светят", при повечето случаи е по-добре останалите да светят. Първо, има такива със светлоотразителни дрехи, които без светлина не работят. И второ, за да могат да се пазят несветещите от светещите. Аз, и като водач и като пешеходец, предпочитам превозните средства да светят дори когато няма нужда, отколкото да не светят когато определено има нужда. За 20 години ще ми излезе преразход сигурно към 200лв, барабар с крушките, а веднъж да помогнат ще се изплати тази сума... Много шум за нищо. Статистиката е казала, че кат' се свети е по-добре. У нас предстои евентуално да го докаже или опровергае. Това как работи мозъка при различни ситуации е сложна тема, и сигурно и тя се изучава усилено от хората на които това им е работата. Но ние в случая работим с резултатите – прави едно, прави две... Тъпо изглежда, ама цифрите казват, че работи... Повече к'во?!
    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Абе никой не се притеснява за изгорели лампи или за преразход на гориво. Ако някой-тогава такъв изобщо не трябва да е шофьор.

А кога да се светнат фаровете за вечер-ами има едно старо правило-"Замислиш ли се дали не е време да светнеш фаровете-значи е време".

Друг въпрос: Как до преди няколко години не се изтрепвахме по пътищата след като не светехме през деня? Не говоря за 80-те години, а за 2007, 2008-не си спомням кога въведоха зимното дневно светене, но последните "тъмни" години. Сега нито колите са се увеличили, нито шофьорите са нещо по-различни.
      Ама видяла жабата, че подковават вола...

Ясен го каза, да го повторя и аз-има свикване, че ВСИЧКИ коли светят, и какво се случва когато някоя не свети? Има такива, на всички ни се е случвало да забравим да светнем светлините по светло. В този аспект даже е по-опасно, ама нали е модерно по цяла Европа да светим и през деня-давай и ние барабар Петко...

И тази мода ще мине, дано да е по-скоро.
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

Всяко чудо за три дни!

Коментар

Шофьорския курс не, ама средното образование определено включва достатъчно астрономия за целта.
          Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
          Статистиката е казала, че кат' се свети е по-добре.
          Ами не е казала такова нещо, там е бедата. Казала го е за конкретни условия и за целите на конкретно лоби. Пак статистически, проблемите с мотористите, колоездачите и пешеходците си ги има и зависят от това, колко са тези хора на даденото място. Добър компромис можеше да е, да се свети само извън населени места, където последните две категории почти ги няма.

Единственото, което е сигурно, е че като светиш е по-добре за теб. Егоизъм, не егоизъм - аз като тръгна надалече, светя. В града - според обстановката. Ужаската винаги я светвам, защото хората я имат за експонат и не осъзнават, че се движи.

Коментар

... Ужаската винаги я светвам, защото хората я имат за експонат и не осъзнават, че се движи.
            А за чий, тогава риталото и къси/дълги е пред гаража ми???
            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Шофьорския курс не, ама средното образование определено включва достатъчно астрономия за целта.

Ами не е казала такова нещо, там е бедата. Казала го е за конкретни условия и за целите на конкретно лоби. Пак статистически, проблемите с мотористите, колоездачите и пешеходците си ги има и зависят от това, колко са тези хора на даденото място. Добър компромис можеше да е, да се свети само извън населени места, където последните две категории почти ги няма.

Единственото, което е сигурно, е че като светиш е по-добре за теб. Егоизъм, не егоизъм - аз като тръгна надалече, светя. В града - според обстановката. Ужаската винаги я светвам, защото хората я имат за експонат и не осъзнават, че се движи.
              Кажи как се определя кога е тъмно и кога светло, според средното образование, че аз макар да съм го завършил сравнително по-скоро от теб, така и не си спомням. (Стария принцип цитиран от Кольо го знам и го спазвам, ама твърде субективен, щото много и различни пишман шофьори). Според мен е много по-вероятно на смрачаване да те удари или ти да не видиш друго МПС, което не е с включени светлини поради разсеяност и субективна преценка, когато карането на фарове не е задължително. Ако е задължително, включването им става навик максимум до месец, вероятността да не се видите на смрачаване заради невключени светлини е многократно по-малка. Някоя статистика(а и елементарна логика) вероятно доказва, че именно в такива случаи се случват значителна част от тежките катастрофи(и поради разни други фактори освен този за фаровете). И така, дори малка част от тях да се предотвратят, пак се отразява съществено на статистиката.
              А какъв точно е проблема на пешеходците, колоездачите и мотористите?! Ако си спазват правилата предвидени и за тях, не виждам какъв би бил проблема. Ако пешеходеца е толкова малоумен, че да не се пази сам, изключените фарове едва ли с нещо могат да му помогнат. Единствения му шанс тогава е да бъде забелязан от водача на автомобила, а това е по-вероятно да стане при включени светлини. Същото и с велосипедистите. Аргумента, че ще бъде заслепяван водача и няма да види пешеходеца или колоездача е несъстоятелен, щото всичко това може да се случва и през нощта и той пак е длъжен да ги види...
              Не че ми се свети с фарове през цялата година, ама не ми и пречи. И понеже често забелязвам разни разсеяни хора, които не ги включват дори когато определено е за добро, то аз съм "за" това решение. На мен лично ще ми помогне повече отколкото навреди.
              Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Забелязал съм, че колкото по-селски са пътищата, по които карам, толкова е по-малка вероятността МПС-то срещу мен да е със светнати фарове. За съжаление това го забелязвам целогодишно - включително и през периода, когато е задължително да се кара с включени светлини.
                Принципно мен не ме бърка, дали ще е задължително или не. Нито ми горят крушки всеки месец, нито пък ми се е вдигнал разхода така, че да го забележа. Според мен проблемът е основно вечер - по здрач. В този период субективният фактор води до драстични разминавания.
                Пример:
                Този петък вечер - към 21:30. По 3-класен (междуселски) път срещу мен се движи камион без включени светлини. Пътят е тесен, с много завои, съответно видимостта е ограничена, да не говорим, че и наличието на множество дървета, надвесени над пътя го правят тъмно като в тунел...
                Е те тук се проявява субективният фактор. Въпросният шофьор на камиона (уж се води професионален шофьор) ще си включи светлините чак след като следния критерий е изпълнен: Толкова е тъмно, че УГЗ да ти бръкнат нема да видиш кой е.

Те заради този субективизъм нищо чудно да ги направят задължителни. Аз нито съм "за", нито съм "против". Колкото и задължителни да ги направят, между селата пак ще се кара без светлини.
                Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Има един безспорен факт - когато карат на къси светлини автомобилите се забелязват по-добре. При това за извънградско каране аз съм склонен да подкрепя инициативата. Обаче карането на фарове през деня в градски укловия според мен е вредно. Ето две бързи причини:

1. Когато всички карат на фарове, а бай Генади е забравил да си ги включи, то той става доста доста по-незабележим, отколкото би бил сега. Причината е, че водачите свикват с "благинката" да виждат другите коли по-лесно, карат по-смело, а очите им са по-лениви;

2. Пешеходците нямат фарове. А шофьорите, както казах по-горе, са с по-лениво око от преди.

Три различни случая имам на мои познати (две жени, един мъж) в последните две години, когато януари/февруари участват в катастрофа и обяснението в последствие е "онзи не си беше включил фаровете и не го видях". При единия случай имаше тотална щета. За щастие всичките без жертви.

Впрочем срам не срам, но същото се случи и с мен тази година. Беше точно в началото на времето, когато беше разрешено да се кара без фарове. Момчето не ги беше включило, аз също. Наистина не го видях, той мен също. За щастие катастрофата беше лека.

Коментар

Те катастрофите в 99% стават щото някой не е видял някого.
                    Тва като те траснат два пъти и ще палиш по 6 фара преди да тръгнеш
                    Тва с пешеходците нещо не го разбрах.
                    А че някой ще ги забрави - ми първо на половината коли си се палят и гасят с колата. За другата половина съм показал елементарно решение което дори не е скъпо.
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
                      Забелязал съм, че колкото по-селски са пътищата, по които карам, толкова е по-малка вероятността МПС-то срещу мен да е със светнати фарове. За съжаление това го забелязвам целогодишно - включително и през периода, когато е задължително да се кара с включени светлини.
                      Принципно мен не ме бърка, дали ще е задължително или не. Нито ми горят крушки всеки месец, нито пък ми се е вдигнал разхода така, че да го забележа. Според мен проблемът е основно вечер - по здрач. В този период субективният фактор води до драстични разминавания.
                      Пример:
                      Този петък вечер - към 21:30. По 3-класен (междуселски) път срещу мен се движи камион без включени светлини. Пътят е тесен, с много завои, съответно видимостта е ограничена, да не говорим, че и наличието на множество дървета, надвесени над пътя го правят тъмно като в тунел...
                      Е те тук се проявява субективният фактор. Въпросният шофьор на камиона (уж се води професионален шофьор) ще си включи светлините чак след като следния критерий е изпълнен: Толкова е тъмно, че УГЗ да ти бръкнат нема да видиш кой е.

Те заради този субективизъм нищо чудно да ги направят задължителни. Аз нито съм "за", нито съм "против". Колкото и задължителни да ги направят, между селата пак ще се кара без светлини.
                      Всъщност, бърка те, ама още не си разбрал. Ще разбереш, когато в ясен слънчев ден в града те спрат и глобят че си забравил да си пуснеш фаровете. Гламавото е не в пестенето на ток, не в горящите крушки (или негорчщите такива), а в това че имат още един начин да те глобят, независимо дали към момента има или няма смисъл от пуснати фарове (в момента например в града при тоя пек смисъла е абсолютно никакъв).
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

С очите си съм виждал следната ситуация - късно вечер (полунощ) свършваме с колежка работа, тя ще ме закара до вкъщи. Хем изрично и казвам - гледай, забравила си включени фаровете (светят на габарити) и тя се плесва по челото, хем пак прави тъпашка грешка. А именно - влиза в колата, пали я и веднага гаси фаровете (инстинктивно, мислейки че ги включва). Уличните лампи не, че са силни, но женицата просто не разбра какво е направила. Добре, че и направих забележка и й се накарах. Ако бях полузаспал или просто не бях с нея - нищо чудно да си се спусне по Цариградско така. При това не е да не съм виждал нощно време коли с изгасени фарове. Свиркам им, повечето се усещат, но някои ми теглят майни (мислят си, че ги карам да се движат по-бързо или нещо от сорта).

Това пак казвам стана в полунощ. Подобни грешки през деня - колкото щеш ще намериш.

Това за фаровете през деня в града е просто хранилка - нищо друго. Писна ми да ме смятат за дебил и да пишат закони, които "ме пазят" от дебилизъм. Когато видя, че трябва ще си пусна фаровете. Толкова е лесно. Първо да спрат да раздават книжки на всеки "срещу съответната сума", а после да мислят за мен.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                          Те катастрофите в 99% стават щото някой не е видял някого.
                          Ще се радвам да видя официална статистика по въпроса. Ама силно се съмнявам че ще намериш такава, с точно тия цифри вътре.

А дали доста повече от процент не стават щото...
                          ...някой си е пийнал или надрусал...
                          ...или кара без книжка, щото тайно гепил на тате колата...
                          ...или при ограничение 50 кара със 150, без да си дава сметка може ли да овладее купчината желазо, в която се е заврял...
                          ...или тотално не разбира и не иска да разбере елементарни правила, щото си е купил книжката...
                          ...или...
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Решения да искаш
                            Ей го на и моето:
                            http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=130883
                            Струва 3-4 лева материали и сумарно около час (най-много два) работа.

Относно причините за ПТП:
                            Според мен в над 85% от случаите причината за ПТП е, че двама участници в движението по едно и също време на едно и също място нарушават някое от правилата за движение.
                            Последно редактирано от Alexfield; 02-07-12, 11:09. Причина: добавка за ПТП
                            Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Аз мисля, че е много по-смислено да се забранят някои цветове за МПС-тата. Например сивото, графитното и подобни във всичките им разновидности. Много се сливат с асвалта и трудно се виждат.
                              Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                                Ще се радвам да видя официална статистика по въпроса. Ама силно се съмнявам че ще намериш такава, с точно тия цифри вътре.
                                Абе да кажем така - 99% от хората които познавам и са катастрофирали е точно по причина цитирам - "ми не го видях".
                                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X