Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Буря в София

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Буря в София

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
    Ако не ти пука за начуканите ламарини аз поне не виждам защо повечето коли да не си карат така .
    ... и предния път си караха така.

Първоначално публикуван от racer92 Преглед на мнение
    Никой не каза нищо за тези хора чиито разходи на дка са поне 50 лв. (в най-добрият случай).
    Пропуснатите ползи са им доста повече от 50лв. Но това при тях става всяка година, важното е да не са много градушки през сезона, защото ще унищожат голяма площ.

Впрочем, към момента моделът на финансиране и администриране на борбата с градушките за земеделски цели е доволно сбъркан. Но това все едно няма връзка с проблемите в София.

Коментар

Винаги ми е бил интересен хумора на адвокатите

Работил съм няколко години с Агенцията за борба с градушките и знам някои неща. Недостатъчното финансиране, липсата на специализирана застрахователна система и обърканата ни военна промишленост (която произвеждаше и може да произвежда и сега ракетите тип "Алзан") са сериозен проблем, да. Но стрелянето с ракети не е лесна и безопасна работа. Виждал съм ракета да слезе и да пътува по шосето поне два километра, като по писта - храстите си я връщаха по средата.
      Засетите площи е рентабилно да се пазят с ракети, затова се е наложила тази технология в България. Използва се в повечето Европейски страни, Русия, Урайна и т.н.

Алтернатива е използваната в САЩ противоградова система, засяваща облаците със самолети. Обаче системата иска коренно различна организация, рентабилна е само на голяма територия и с пподходяща застрахователна система. Може да бъде ефективна само ако се обединят няколко държави, например целия Балкански регион. Вероятно има тук специалисти, които знаят много повече.
      Предимството на такава система е, че може да се ползва и над градове и всякакви съоръжения. Самолетите могат да стигнат и обработят облака достатъчно бързо.
      Show must go on!
      LZ1VES

Коментар

Само да намерим пилот дето е навит да лети към този облак!
        0885600006 - Чичо Коце

Коментар

Ако не свършва добре, значи не е свършило!
          0888 315 794
          LZ1UPI
          A1 (Rh+)

Коментар

Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
            Те американците ги взимат сикурно от японските малцинства и им викат че са от грузинската фамилия Камик
            Ако не свършва добре, значи не е свършило!
            0888 315 794
            LZ1UPI
            A1 (Rh+)

Коментар

Общо между двете системи за борбата с градушките е че не могат всичко. Друго общо нещо е поройният дъжд, който заменя градушката и като количество в общия случай е повече от нея.

Коментар

Първоначално публикуван от kozeboy Преглед на мнение
                Има достатъчно подготвени луди глави, пък, без да съм никакъв специалист по въпроса, си мисля че не е кой-знае какво предизвикателство за подготвен човек, управляващ подходящата техника. При нашите реалности, доста по-сериозен проблем е набавянето на въпросната техника и поддържането и в работоспособен вид.

...и пак, при градушка, развила се за 7-8 миунти, както се твърди, пак съм умерено скептичен. Облака, макар и дошъл от Сърбия, както се вижда на анимацията на картата, става градоносен току пред София. Човек ще каже че е като по поръчка.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ами по поръчка е. Големите градове си имат свой микроклимат - заради милионите сгради, хора и машини.

Да се лети в развит градоносен облак е интересен хумор, предвид че ледените топки горе са понякога килограми, а вихрите са...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Да се лети в развит градоносен облак е интересен хумор, предвид че ледените топки горе са понякога килограми, а вихрите са...
                    То ако го чакаш да се развие летенето в него така или иначе няма особен смисъл. Предполагам си има техника на заход и обработка така, че при признаци за невъзможност да можеш да се изнесеш.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Сигурно има, щом го правят.

Коментар

Чета темата в качеството си на член на форума и разбира се в качеството си на адвокат.Искаше ми се да видя по-смислени коментари от това къде има опашки и свършиха ли стъклата(все неща които всеки от нас знае) и интересното за мен беше , че един от наистина смислените коментари на новорегистриран колега веднага се е сдобил в "червен картон". Аз не се занимавяам с такива дела, но искам да ви споделя нещо полезно. Шапка ще сваля на адвоката, който съумее да предяви срещу държавата колективен иск с над две хиляди пострадали, поради две причини.1. Да могат тези, които нямат каско, да не плащат за престъпното бездействие на държавата ни и 2. Едно такова спечелено срещу държавата ще има превантивен ефект срещу бъдеща престъпна небрежност на държавните и общински служители. Та вместо да се раздават червени картони на смислени идеи, което е стара и порочна практика, е по-лесно адвокатите тук(а те са много и се познават) да обединят усилия и да бъдат полезни не само на отделни членове на форума а на много хора ! Успех на тези, които ме познават лично , успех и на останалите !
                        Някои се раждат риби...малки рибки.С израстването се оформят като дребни риби,като едри риби и като големи балъци.
                        NB !БАЛЪК-РИБА в превод от турски...

Коментар

Ето малко литература по въпроса:

Standard Practice for the Design and Operation of Hail Suppression Projects ... American Society of Civil Engineers

Alberta Hail Suppression Project

A new method of hail prevention using hygroscopic flares has been ... calcium or sodium chloride produced by flares carried by aircraft at the cloud ...
                          Calgary hail shrunk by cloud-seeding planes

http://www.weathermodification.com/

Интересно е последното видео. С две думи - да, с повече пари може да се намали или спре градушката, но използваните химикали ще нанесат доста щети на природата.
                          Show must go on!
                          LZ1VES

Коментар

Първоначално публикуван от adwokat Преглед на мнение
                            .1. Да могат тези, които нямат каско, да не плащат за престъпното бездействие на държавата ни и 2. Едно такова спечелено срещу държавата ще има превантивен ефект срещу бъдеща престъпна небрежност на държавните и общински служители.
                            Колеги, нека не смесваме природата с държавата. Все пак сме тук хора, които обичат природата и трябва да познават освен нейните красоти и дадености, нейните стихии, капризи и настроения. София е безсмислено пренаселен и презастроен град, с небалансирана екосистема, предвид котловината, в която е, особеностите на климата в планините наоколо и много други фактори.
                            Та нека се позамислят тези, които са си купили апартамент в блок без парк наоколо, каква цена ще трябва още да платят....
                            Show must go on!
                            LZ1VES

Коментар

София е нискокачествено развит град, да уточним проблема.
                              Като пишете за бездействие, небрежност и подобни, както и за летене и обработката на облаци по различни начини, трябва да се уточнява каква е връзката с темата. За да може да се разбере как нещото е трябвало да стане или дали в възможно да стане.
                              Летене в облак - хората и единиците техника "летели" и оцелели в развихрил се облак може би се броят на пръстите на едната ръка. Дори да греша много, не са повече от няколко пъти по толкова. Нещата излизат разкъсани, деформирани и натрошени и замразени. Нещо като фрапе.

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                                София е нискокачествено развит град, да уточним проблема.
                                Като пишете за бездействие, небрежност и подобни, както и за летене и обработката на облаци по различни начини, трябва да се уточнява каква е връзката с темата. За да може да се разбере как нещото е трябвало да стане или дали в възможно да стане.
                                Летене в облак - хората и единиците техника "летели" и оцелели в развихрил се облак може би се броят на пръстите на едната ръка. Дори да греша много, не са повече от няколко пъти по толкова. Нещата излизат разкъсани, деформирани и натрошени и замразени. Нещо като фрапе.
                                Никой не говори за влизане при ледените топчета. То няма и особен смисъл. Има си начини - самолетите имат избор и от каква височина да "атакуват", използват се и естествените въздушни течения включително. И общо взето се прави ПРЕДИ облака да е станал градоносен, а не след това. То след това нито има смисъл, нито има какво да се направи. Обработката предизвиква изваляването преди да е станало град. Знае се кога става град, знае се къде се формира и т.н. Съответно е съвсем ясно какво може и какво не може.

После, от развихрен до развихрен има разлика. Американците си се набутват в бури редовно, съвсем нарочно, с научна цел. Гледал съм филмче по въпроса. И си бяха въсем живи и мърдащи, да ти кажа. Конкретния самолет беше Boeing 707, ако помня добре. "Малко" попреработен, разбира се.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X