Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Анкета: Нужно ли е да носите пистолет за самоотбрана по време на поход в планината?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Анкета: Нужно ли е да носите пистолет за самоотбрана по време на поход в планинат

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
    Аз от години следя всички дела за неизбежна отбрана и крайна необходимост. Извода е - едно с едно няма еднакво. Проблема у нас (бистрено е по оръжейните форуми), че делата независимо от наличието или липсата на престъпление отиват в съда, докато би следвало тези при които има доказана неизбежна отбрана и крайна необходимост да бъдат прекратявани още в до съдебна фаза. В противен случай при нашите натоварени съдилища нещата за ясно дело се завлачват с години.
    Това е много важен въпрос, но ще се отклоним от темата на анкетата.
    Иначе можем да продължим това в другата тема.

Коментар

• От: Анкета: Нужно ли е да носите пистолет за самоотбрана по време на поход в планинат

Първоначално публикуван от sk67 Преглед на мнение
      Това е много важен въпрос, но ще се отклоним от темата на анкетата.
      Иначе можем да продължим това в другата тема.
      Тя темата на анкетата е неразривно свързана с този въпрос- защото повечето мнения са както виждаш "За кво ти е пищова, като така или иначе нищо не можеш да направиш с него?". И се дават обичайните медийни примери.... Всъщност случаите на използване на законно оръжие далеч не са малко и далеч не всички стигат (за щастие) до медиите. Друг е проблема, че при настоящите разтегливи правила наистина без читав адвокат си за никъде. Това и създава едно обществено настроение на "безполезност" да не кажем на "вредност" на късото нарезно оръжие за носене. А и всъщност в републиката не са чак толкова много разрешителните за такова.
      Последно редактирано от Mad Dog; 22-04-13, 17:17.
      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
      No man left's behind !!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
        Тя темата на анкетата е неразривно свързана с този въпрос- защото повечето мнения са както виждаш "За кво ти е пищова, като така или иначе нищо не можеш да направиш с него?". И се дават обичайните медийни примери.... Всъщност случаите на използване на законно оръжие далеч не са малко и далеч не всички стигат (за щастие) до медиите. Друг е проблема, че при настоящите разтегливи правила наистина без читав адвокат си за никъде. Това и създава едно обществено настроение на "безполезност" да не кажем на "вредност" на късото нарезно оръжие за носене. А и всъщност в републиката не са чак толкова много разрешителните за такова.
        Здравей Колега много смислен одговор .По темата или по анкетата не съм дал гласа си и то защото от. 6. шесте възможности за гласуване е на типа ще оцелите ли .6. шестица.? крайна или неизбежна защита в ,или часна сопственос в България още няма ..... п.п. темата почти е същата с спора ще забранят ли офроуда в гората .
        Луд не се мори,само се поти...и охлажда с бира 0884480846

Коментар

Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
          В предния си пост по темата пропуснах да уточня че не харесвам така зададените въпроси в анкетата, затова и не съм маркирал нито един от възможните отговори. Не ми харесват думичките "нужно" и "ненужно". Значи аз специално не съм гадател и никак не мога да предвидя дали както не е нужно изведнъж няма да стане нужно. Ми то и служебното оръжие досега 10 години го нося когато съм на работа и за щастие не ми е било нужно в нито един момент. Дай Боже още поне 16 г. да го нося без да ми е нужно. Та и с личното пак така - има си служба дето да преценява нужно ли ми е или не. След като са преценили че ми е нужно щеси го нося където си искам като се съобразявам единственно със собственната си преценка и готовност за поемане на отговорност.
          Това - нужно/ненужно - и на мен малко безсмислено ми се вижда, та и аз не съм отговорил в анкетата. В мнението ми в темата - съответно - тези категории не фигурират.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

"Ненужно" = излишно,
            "Нужно" - обратното

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
              Много глупости си написал само за десетина реда! Никой не ти е дал правото да притежаваш и носиш оръжие, за да го раздаваш на аверчетата да "носят караула", докато си играйкате на войници в гората, примерно! Ти можеш да считаш много работи за "дадени ти морални права и задължения", но всички тези глупости се наричат в закона само с една дума - САМОУПРАВСТВО и след тях следва носене на наказателна отговорност! Да не говорим, че никой не те оторизирал да арестуваш, спираш или и аз не знам какво - когото и да е! За тая работа си има съответните органи и като съвестен гражданин работата ти е да подадеш сигнал и ако се наложи - да свидетелстваш в съда! Като те чета, на моменти се питам как не са ти напълнили дупето с олово някъде (да не дава Господ)... Мерете си ги! На мен отдавна не ми е интересно! От все сърце ти желая, да имаш семейство и деца един ден! Тогава с удоволствие пак бих водил този разговор с тебе..

Поздрави

П.П. И понеже в едно изречение спомена "адвокати" и "ще му търся колая" - чисто хипотетично ме хващаш в гората да разфасовам някой сръндак - вадиш си големия пищов и ме задържаш на местопрестъплението до идването на оторизираните органи! Мен ще ме съди държавата за бракониерство (провери си сам на какво максимум може да ме осъди), а теб моя адвокат, ще те разчекне в съда до степен да останеш само с гащите на задника си... Помисли и върху това!
              Колега Марто, изцяло подкрепям горния ти пост, както и твоя пост 113. Харесах и постове № 9, 16, 33, 39. Моите мисли по темата- Нужен ли е пистолет в планината при поход е: 1. В планина не се ходи сам на поход- най-добре (нужно е) с група с приятели, защото човек може да се подхлъзне, удари в главата, счупи крак, ръка и ред други неща, за които пистолет/автомат не помагат, а може само да понатежат; 2. Нужни са добри обувки и екипировка - не съм видял тя да включва пистолет. Малко хора съм чул пострадали при нападение, но пък случаи на туристи с неподходяща екипировка- дал господ; 3. Нужен е зареден мобилен телефон- при най-тривиалното -загубване- до инцидент; 4. Планината предполага труднодостъпност, липса на обхват за мобилен телефон, наличие на диви животни (те бягат от хора, освен в малък брой случаи) и пресечен терен т.е. освен посочените разлики не виждам други от разходка из полето примерно; 5. Значи ли, че ако пистолетът е нужен при поход в планината, то когато учениците в 5-6-8 клас отиват на поход в планината или на хижа, то трябва да въоръжим учителките с пистолети задължително или е просто препоръчително да имат някои и друг пистолет или що не и автомат - Галил или поне СЛР (все пак цял клас не са малко деца)? Хайде, да не прекаляваме. Който притежава КНО и има мерак да си носи пистолета- да си го носи, където иска! Но разни там истории с използване срещу хора- браконери, дървосекачи и т.н.- само при самоотбрана са възможни. Задържане на престъпник от цивилен и крайна необходимост има в НК, но приложението им опира до доста трудни юридически въпроси и не ми се струва препоръчително. Нужно за мен значи- задължително или поне необходимо! Пистолет при поход в планина не е задължителен, нито дори необходим. Това, че някой е имал някакъв случай не означава, че при всеки може да има такъв случай. Най-простото правило- в планината на поход не се ходи сам (или сам с жена ми)! Дано инцидентите в планината да са по-малко за всички ни!

Коментар

Колега Питон, при цялото ми уважение и в съгласие с повечето мъдри думи по-горе, ще възразя с аргументи. Аз съм от пчеларско семейство и съм от малък 5-6 годишен израсъл по горите на Добружда, по цял ден сам съм скитал с километри из Дели Ормана и по крайморието Нека ти напомня обаче една тайна - НИКОГА не съм срещал по онези години бездомно куче, освен 1-2 пъти по бузлука, тоест не точно бездомно ами пуснато да си намери храна само през деня... бил съм и на детски лагери из горите и планините на БГ много пъти и пак не съм виждал и за щастие срещал заплаха за живота си. Тогава и кафевите ни събратя от бременната заетост бяха по-култивирани и не бяха толкова озверели и огладнели, и бракониерството не беше толкова проблем... та да си дойдем на думата, ти си пускай децата из гората ако искаш сам и пали свещ да са живи и здрави, аз обаче последните години се нагледах и настрадах на проблеми та да ми е мирна главата ще си ходя с оръжие. Всеки си има мнение но и всяка съдба е различна, за последните 5 години , майка ми бе ухапана тежко от куче, аз един път леко, жена ми 2 пъти беше нападната, бях наблизо и мина без проблеми, детенце два пъти, единия път наскоро та моля те НЕДЕЙ ни убеждава как природата в България е цветя и рози и въоръжени с усмивка и добро настроение ще отпъдим всякакви злини и опасности...
                Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                  Колега Питон, при цялото ми уважение и в съгласие с повечето мъдри думи по-горе, ще възразя с аргументи. Аз съм от пчеларско семейство и съм от малък 5-6 годишен израсъл по горите на Добружда, по цял ден сам съм скитал с километри из Дели Ормана и по крайморието Нека ти напомня обаче една тайна - НИКОГА не съм срещал по онези години бездомно куче, освен 1-2 пъти по бузлука, тоест не точно бездомно ами пуснато да си намери храна само през деня... бил съм и на детски лагери из горите и планините на БГ много пъти и пак не съм виждал и за щастие срещал заплаха за живота си. Тогава и кафевите ни събратя от бременната заетост бяха по-култивирани и не бяха толкова озверели и огладнели, и бракониерството не беше толкова проблем... та да си дойдем на думата, ти си пускай децата из гората ако искаш сам и пали свещ да са живи и здрави, аз обаче последните години се нагледах и настрадах на проблеми та да ми е мирна главата ще си ходя с оръжие. Всеки си има мнение но и всяка съдба е различна, за последните 5 години , майка ми бе ухапана тежко от куче, аз един път леко, жена ми 2 пъти беше нападната, бях наблизо и мина без проблеми, детенце два пъти, единия път наскоро та моля те НЕДЕЙ ни убеждава как природата в България е цветя и рози и въоръжени с усмивка и добро настроение ще отпъдим всякакви злини и опасности...
                  E Жоре това последното , навярно не го пишеш пред КОС за мотивация.
                  Луд не се мори,само се поти...и охлажда с бира 0884480846

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                    Колега, благодаря за изчерпателния отговор. Уважавам мнението и убежденията на всеки! Както съм казал- всеки сам си решава. Другото е, че има хора, които винаги си носят пистолета и не виждам някаква причина да се разделят с него заради планината. Това, което казах също е, че няма толкова съществена разлика между ситуацията на самоотбрана в планината и в града- от всичко което си споменал в своя пост -нападение от куче, нападение от както казваш кафявите ни събратя- всичко това се случва всъщност най-вече в градовете, не в планината. Поразрови се в пресата за нападнати хора и сам ще се убедиш. Аз лично не се сещам за случай на човек сериозно наранен при среща с куче или хора в планината, но може и да има. Но за града и то за София включително- май има случаи.

Коментар

Случаите специално с кучетата в София са много . Просто бързо отшумяват а и не им дават много гласност . Решаването/нерешаването на този проблем носи много пари .
                      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Инцидентите по селата и в гората също нямат кой знае каква гласност. А и не всички са "докладвани", така че не влизат в статистиката. Нали се сещаш, че като гръмна куче, което ме е нападнало не се обаждам на 112.
                        If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от piton Преглед на мнение
                          ... Това, че някой е имал някакъв случай не означава, че при всеки може да има такъв случай. Най-простото правило- в планината на поход не се ходи сам (или сам с жена ми)! ...
                          Нужно ли е да си носи противоалергичен препарат или други медикаменти/материали за спешни случаи?
                          Нужно ли е да си прави човек туристическа застраховка?
                          Нужно ли е ...
                          В крайна сметка, нужно ли е да се ходи в планината?!? Що пък не си седите на гъза в града, ами ще щъкате по горите да ги замърсявате и да смущавате животинките?

А това с най-простото правило (иначе доста логично на теория) е напълно излишно. Ако го спазват, повечето хора я излезли един път в годината, я не.
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Може и презервативи да се вземат за превенция на полово предавани болести при нежелан секс......
                            МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Има една група изказвания против оръжието, които са със странна и съвсем нелогична аргументация:

“Никога няма да ми се наложи да се отбранявам, понеже никога до сега не ми се е налагало за еди колко си години”, звучи точно толкова наивно колкото и “никога няма да боледувам, понеже до сега не съм боледувал”.
                              Или “понеже до сега не съм се блъскал и не са ме блъскали не е нужно да си слагам колана докато шофирам”
                              Що за логика е това?

Удивително е как някои хора вярват, че ако някакъв проблем не е възниквал до момента, то това е абсолютно достатъчно условие той никога да не възникне в бъдеще.

Коментар

Има една група изказвания против оръжието
                                Това са тези, които нямат оръжие. В 99% всеки който има, го носи.
                                If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X