Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Анкета: Нужно ли е да носите пистолет за самоотбрана по време на поход в планината?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Анкета: Нужно ли е да носите пистолет за самоотбрана по време на поход в планинат

Първоначално публикуван от sk67 Преглед на мнение
    Дублирах без на искам ...
    Мисля, че не схвана иронията в поста на колегата...
    Така, че и първото беше излишно

П.С: Застъпихме се с Mad Dog... Явно не е само той. Изобщо това интерактивното общуване изисква известно практикуване... Стават доста грешки като си новобранец... И то не само в интерактивната част за съжаление
    Враг усраине

Коментар

• От: Анкета: Нужно ли е да носите пистолет за самоотбрана по време на поход в планинат

И аз да добавя - също съм проверил в закона, и мога да потвърдя, че няма пречка ЗАКОННО притежаван пистолет/револвер да се носи в планината.
      Законът не поставя ограничения къде да се носи КНО.
      Има само една особеност, за притежателите на разрешително за спортни цели - те трябва да носят боеприпасите отделно.
      Допълнително трябва да се има предвид, че няма законови ограничения /в Наказателния кодекс/ с какво ще се отбранява човек, ако е обект на неправомерно животозастрашаващо нападение.
      В общи линии е това.
      Така, че въпросът в анкетата е съобразен с действащото право към момента.
      С едно допълнение- ако оръжието е за самоохрана, но с него се практикува и спорт - ограничението за боеприпасите отделно не важи. Тука има един фин момент- че много хора на се в час с разликата между носене и пренасяне на оръжие. Съгласно закона не можеш да носиш повече от едно късо нарезно оръжие- но може да пренасяш и 15 - само че с отделени пълнители и боеприпасите отделно.
      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
      No man left's behind !!!!

Коментар

И аз да добавя - също съм проверил в закона, и мога да потвърдя, че няма пречка ЗАКОННО притежаван пистолет/револвер да се носи в планината.
        Законът не поставя ограничения къде да се носи КНО.
        Има само една особеност, за притежателите на разрешително за спортни цели - те трябва да носят боеприпасите отделно.
        Допълнително трябва да се има предвид, че няма законови ограничения /в Наказателния кодекс/ с какво ще се отбранява човек, ако е обект на неправомерно животозастрашаващо нападение.
        В общи линии е това.
        Така, че въпросът в анкетата е съобразен с действащото право към момента.
        Това не е съвсем така!Нямаш право да носиш КБО за само/и охрана на обществени места-банки,болници,училища,полиция,съд,молове,магазини,кина,библиотеки,общински сгради и т.н.Това е по смисъла на закона за оръжието чл 60 и 61 ако се не лъжа.За планина няма ограничения.
        МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
          По първия ти въпрос- Галила е бил с мен и е бил транспортиран съгласно изискванията на закона - т.е. с отделени пълнители в калъфа. В съответствие с целогодишното разрешително за отстрел на вреден дивеч и да- в групата имаше и "горски" (ако искаме да бъдем точни представител на парковата охрана- той ни беше водача). На трети лица оръжието всъщност не е предоставяно (щото се оказа, че всички си носят свое КНО) та общо взето се размина с мъкненето в раницата.
          За спортни цели драги ми Мартине имам право да съхранявам до до 5 кг. барут, да снарядявам боеприпаси за късо нарезно оръжие като количествата боеприпаси са съгласно треньорския план. Като член на спортен клуб с надлежните за това тескерета мога да придобия еднократно и 50 000 патрона, като ги транспортирам за нуждите на тренировки и състезания по цялата територия на държавата. След използване на стрелбище се съставя протокол и същите ми се снемат от отчет.
          Е как не си го давал бе Калине, като са носили караула с него - виж кво си писал...?!!! От кога 7,62х39 са за късо нарезно, бе момче или да ти четем лакърдиите само в тази тема - другаде каквото си писал не се брои..?!! Или лъжеш за приключенията си, или нарушаваш закона пич - ти си избери кое да бъде! Темата и анкетата е за туристически походи, а не за ловни излети - това първо! Второ и да имаш целогодишно разрешително за отстрел на вреден дивеч и да е имало горски в групата (ако те натисна още малко, може да се окаже, че и министъра на отбраната е бил с вас) - другите какъв го дървят с вас..?!! За вълци и чакали с патлаци ли бяха тръгнали и имаха целогодишни разрешителни за лов с КНО ли, или те не бяха на лов и случайно се засякохте в гората..?!! Ако сте били на лов, за какъв чеп сте ги давали тези караули..?!! Да не ви нападнат немски ловджии със шмайзери и със свастики на ръкавите ли или да не ви полазят цигани изнасилвачи..?!! Ей затова стават сакатлъци пич - заради такива като тебе, дето си мислят, че знаят и могат много и всичко им е разрешено ако и да имат един милион тапии! По лошото е, че пишеш откровени глупости и хората тука ти вярват и утре някой може да пати заради тебе! Ти ако си връзкар и можеш да се оправиш - другите не са! Ей го де е горе юнака дето си имал любим герой и искал да му подражава... Не го забравяй... Жив и здрав да си! Няма да ви цапам темата повече... Всеки си има глава на раменете и си е негов избор дали ще я ползва по предназначение или просто да си носи шапката на нея...

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
            Това не е съвсем така!Нямаш право да носиш КБО за само/и охрана на обществени места-банки,болници,училища,полиция,съд,молове,магазини,кина,библиотеки,общински сгради и т.н.Това е по смисъла на закона за оръжието чл 60 и 61 ако се не лъжа.За планина няма ограничения.
            М... За моловете не е баш така.
            Чл. 60. (1) Забраняват се:
            1. откритото носене на оръжие на обществени места, освен при осъществяване на охранителна дейност;
            2. съхранението и носенето на оръжия за спортни и за културни цели с патрон в цевта или в барабана;
            3. носенето и употребата на оръжие и боеприпаси:
            а) на политически, синдикални и културни мероприятия;
            б) на спортни мероприятия, освен ако е необходимо за самото мероприятие;
            в) в обществени заведения за хранене и увеселение;
            г) в молитвени домове, храмове и манастири;
            д) в здравни и лечебни заведения, в учебни заведения и в социални домове;
            е) при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества;
            ;

[/QUOTE]

Коментар

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
              НЕ мисля, че магазини, молове са места забранени за КНО, виж мяста в които се употрябява алкохол, барове, клубове и ресторанти съм убеден, че не е удачно и с право е ограничено от закона. В гората ето как аз ходя, виж снимката. <br>
              Прикачени файлове
              Бъдете живи и здрави!

Коментар

В предния си пост по темата пропуснах да уточня че не харесвам така зададените въпроси в анкетата, затова и не съм маркирал нито един от възможните отговори. Не ми харесват думичките "нужно" и "ненужно". Значи аз специално не съм гадател и никак не мога да предвидя дали както не е нужно изведнъж няма да стане нужно. Ми то и служебното оръжие досега 10 години го нося когато съм на работа и за щастие не ми е било нужно в нито един момент. Дай Боже още поне 16 г. да го нося без да ми е нужно. Та и с личното пак така - има си служба дето да преценява нужно ли ми е или не. След като са преценили че ми е нужно щеси го нося където си искам като се съобразявам единственно със собственната си преценка и готовност за поемане на отговорност.
                "Do not correct a fool, for he will hate you;
                Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
                  Е как не си го давал бе Калине, като са носили караула с него - виж кво си писал...?!!! От кога 7,62х39 са за късо нарезно, бе момче или да ти четем лакърдиите само в тази тема - другаде каквото си писал не се брои..?!! Или лъжеш за приключенията си, или нарушаваш закона пич - ти си избери кое да бъде! Темата и анкетата е за туристически походи, а не за ловни излети - това първо! Второ и да имаш целогодишно разрешително за отстрел на вреден дивеч и да е имало горски в групата (ако те натисна още малко, може да се окаже, че и министъра на отбраната е бил с вас) - другите какъв го дървят с вас..?!! За вълци и чакали с патлаци ли бяха тръгнали и имаха целогодишни разрешителни за лов с КНО ли, или те не бяха на лов и случайно се засякохте в гората..?!! Ако сте били на лов, за какъв чеп сте ги давали тези караули..?!! Да не ви нападнат немски ловджии със шмайзери и със свастики на ръкавите ли или да не ви полазят цигани изнасилвачи..?!! Ей затова стават сакатлъци пич - заради такива като тебе, дето си мислят, че знаят и могат много и всичко им е разрешено ако и да имат един милион тапии! По лошото е, че пишеш откровени глупости и хората тука ти вярват и утре някой може да пати заради тебе! Ти ако си връзкар и можеш да се оправиш - другите не са! Ей го де е горе юнака дето си имал любим герой и искал да му подражава... Не го забравяй... Жив и здрав да си! Няма да ви цапам темата повече... Всеки си има глава на раменете и си е негов избор дали ще я ползва по предназначение или просто да си носи шапката на нея...
                  Баце спорта се практикува и с карабини да те светна. Конкретно динамичната стрелба в категория "райфъл". А а на бас че има 7.62х39 на разрешително за самоохрана за късо нарезно? Стига цевта да е под 30 см , а цялото оръжие да е под 60 см. си е "късо нарезно" от всекъде.

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                    НЕ мисля, че магазини, молове са места забранени за КНО, виж мяста в които се употрябява алкохол, барове, клубове и ресторанти съм убеден, че не е удачно и с право е ограничено от закона. В гората ето как аз ходя, виж снимката. <br>
                    Таурус 66 - 4 инча? Или 3 и 1/3? А за горното - за ресторантите - когато са заведения за обществено хранене - по смисъла - ям си пържолата, ставам и си тръгвам - не е забранено - когато са за хранене и увеселение - по смисъла - ям си пържолата и след това танцувам на масата- е забранено.

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                      Ам ко да кажа?Виждам един адекватен и интелигентен човек с ненарушена сексуалност.
                      МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

Коментар

Интересно ми е друго- ей тука ще е интересно да се изкажат служителите - планината "обществено" место ли е? Интересно ми е защото закона забранява откритото носене на обществени места без обаче да дефинира що е то.... Аз за мен си проблема съм го решил де- питам от интерес. Лично аз в гората/ планината , най често нося или подмишечен кобур или бедрен от "скрития" тип.
                        Последно редактирано от Mad Dog; 22-04-13, 13:49.

Коментар

Хубаво е тогава да се дефинира и "открито носене"??? Веднъж случайно ме засече КОСаджията с двама негови колеги и ме насолиха, че така като мен не се носи оръжие.... в кобура, кобура омотан с колана и в ръце барабар с якето(тъкмо се връщах от нивите и слизах от колата пред дома), със сигурност бяха прави защото така носено лесно може да ми бъде отнето. Друго е важно какво значи скрито носене и открито носене, според мен стига да е в кобур прикриваш поне 2/3 от оръжието съм чист и мога да си нося кобура ако искам и на челото закачен... нещо като в Америка, с малка разлика, на места там съм чувал, че КНО трябва да е поне 2/3 открито и да е видимо, иначе се третира като скрито носене и тогава жална ти майка...
                          Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                            Интересно ми е друго- ей тука ще е интересно да се изкажат служителите - планината "обществено" место ли е? Интересно ми е защото закона забранява откритото носене на обществени места без обаче да дефинира що е то.... Аз за мен си проблема съм го решил де- питам от интерес. Лично аз в гората/ планината , най често нося или подмишечен кобур или бедрен от "скрития" тип.
                            Необществено място е частната собственост и личността.Та оръжието за самоохрана това защитава.Като чл.12 се разшири малко и за семейството и частната собственост.Та ако отида на планина с челядта и някоя гладна мечка изреве....тя ще се маже с лайна.Пък ако пътьом хапнем в някоя кръчма желязото го слагам в чантата на жената.докато влезе някой с неалиментарни потребности.....

Коментар

Бе не е баш така - не трябва да се вижда - даже ако се очертава от дрехиге пак го водят за "демонстрация" и може да отнесеш някой акт.

Коментар

Нещо гледам намесихте сексуалността, ама май нещо не баш как трее
                                Те ви така за анализ един цитат от един мъж уж истински

- Кмете, ти връзваш ли жената за кревата?
                                - Защо да я връзвам? Аз, като я погледна само, и я свалям!... Ами тебе, казва, какво те е обарало да питаш? На тия години?...
                                - Питам, защото всички мъже в това село или връзват жените си, или им скърцат със зъби, или ги повалят само с поглед. А защо не раздадете, пистолети на мъжете? Вадиш пистолета и нататък всичко лесно!
                                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X