Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Анкета: Нужно ли е да носите пистолет за самоотбрана по време на поход в планината?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Анкета: Нужно ли е да носите пистолет за самоотбрана по време на поход в планинат

Да бе да, да ми наръфа някое сухожилие и после да се редя на опашка в бюрото по труда. Няма такъв вариант, или аз или то.
    If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

• От: Анкета: Нужно ли е да носите пистолет за самоотбрана по време на поход в планинат

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
      Да бе да, да ми наръфа някое сухожилие и после да се редя на опашка в бюрото по труда. Няма такъв вариант, или аз или то.
      Е това вече е приказка,а другото е плява за еколозите!!!

Коментар

В началото бяха цигани изнасилвачи, иманяри, бракониери, а сега станаха подивели 70 килограмови кучета, вълци, мечки и кво ли не..?!! Що не вземете да прочетете темата отново и да се опитате да я погледнете от друг ъгъл! Аз май успявам и виждам само едно - СТРАХ! По-лош хищник от човека няма и ако в гората ми ходите въоръжени до зъби (това с Галила в раницата направо си е виц, освен ако не става дума за бракониерство), то мога само да си представям как ходите в града - сред хората..?!! Аз ходя само с един прекрасен стар трийсет сантиметров Bowie на Frost Gutlery наточен като скалпел на колана и това е! За толкова години по чукарите освен да режа дебели клони с един замах, за да покажа как реже, за друго не съм го ползвал, та и той взе да стои повече в жапката на джипа от колкото на задника ми - и взех да го заменям го с един прекрасен Victorinox, щото с него поне мога да си нарежа суджука без да рискувам да си отрежа ръката (най-много някой пръст...). По-добро в планината от хубава яка сопа няма - хем се подпираш на нея докато вървиш, хем можеш и да убиеш със нея, а най-хубавото е, че ако ме срещне някой като вас - дето зад всяко дърво вижда опасност за живота си, не ме приема за заплаха...

Коментар

Мартине,
          Въпрос на вкус казало кучето и си облизало задника. Аз не си оставям железата в града- няма да ги оставям и като излизам извън него. Тва с Галила беше повече като гъдел за участниците в разходката (въртяха си го нощно време "на пост" ), но пък не ми пречи особено да го вземам с мен. А за бракониерлъка- ми някой нямаме нужда от такива неща - аз като се замисля в доста ловни стопанства мога да отида и да си гръмна някой приплод срещу 50 Евро- месото така или иначе ми е безинтересно. Имам дадено ми от закона право и възнамерявам да го ползвам до зуко. Ти ако не искаш да ползваш твоето-въпрос на лично решение е. Така както нося супер заредени аптечки и турникети в града - всеки си преценява от гледната точка на неговото си аз и его. А за страха - ми- теб май повече те е страх да не направиш "беля" ? Т.е. страх те е да употребиш законно притежаваното си оръжие за нещо различно от животни? Ми тогава не го носи - но не излизай с някакъв императив, че тези които си вземаме оръжието като излиза сред природата един вид сме някакви пъзльовци. Аз лично считам, че когато от закона ти е дадено правото и отговорността да носиш оръжие , от там произтича и едно морално задължение да си в полза на обществото със същото това оръжие. И да - ако в гората или в планината видя нещо незаконно - надали ще се замисля особено да се опитам да го спра. Пък после ще му търся колая- адвокати и ко поне познавам бол.
          Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
          No man left's behind !!!!

Коментар

Темата се изчерпа,време е за друга,тук стана ясно който има КНО и мерак ,да си го носи ,да си го влачи където иска,негова си работа,който няма и при него ситуацията,е ясна,просто няма и не му трябва.То и на двата типа хора,много,много не е нужно но както е казано в поговорката мерак се гаси с пари.Гората е за всички,все още и всеки може да ходи както си иска.

Коментар

Темата, макар и от 6 страници към момента, не е изчерпана, понеже на фона на интереса /посещения 2,154 / е коментирана от много малък брой участници по същината на въпроса.
              Освен това това е анкета .
              Гласувалите 109 към момента са доста повече от пишещите в нея - тоест има колеги, които гласуват без да пускат коментари и в тази връзка анкетата продължава да е активна - следователно и неизчерпана на този етап.

Коментар

За съжаление, отново и тук идва разделението, на тези с и без оръжие
                Аз никога не съм притежавал огнестрелно оръжие. Един два пъти съм се замислял да си вадя разрешително и то именно заради разходките в гората, но мързела и неудобството са ме спирали. Все още не смятам, че в гората трябва да се ходи въоръжен (говоря за себе си) и много се надявам някой ден ден, някое изключение от правилото да не ме обори, но фактите за сега са безспорни - от доста излети, пеша и с "джип" - Никога не ми е Липсвало оръжието, дано и така да си остане - Желая го от сърце на всички - Безпроблемно общуване с природата

Коментар

Да вкарам още една гледна точка... Не мислите ли, че подобна тема в един от най-посещаваните и масови български форуми би могла да бъде перфектен довод на някой овластен хомосексуалист, да блокира законопроект за либерализацията на режима за притежание и носене на оръжие от гражданите на РБ..?!! Не става дума за описаните случаи и навици на пишещите, а за нагласата..?!!! Не съм пацифист по никакъв начин (опазил ме Господ), но съм 100% сигурен, че при болшинството от писалите в темата, когато са попълвали документите за разрешително, в графа "причини" са писали нещо съвсем различно от писаното тук! Смятате ли, че ако бяхте написали същото тогава, щяха да ви издадат тескеретата..?!! Не се заяждам в никакъв случай, а искам да ме разберете правилно - тук масово има примери за погрешно схващане и тълкуване на термина "самозащита", водещо до необосновано по своята същност носене на КНО (а и дълго, както става ясно...). Съгласете се, че ако сте писали примерно "В работата ми, често се налага да работя с големи суми пари в брой и оръжието ми е необходимо за собствената ми безопасност, поради повишения риск от посегателства срещу личността и имуществото ми", няма нищо общо с писаното в тази тема! Колкото повече хора ходят въоръжени в гората, поради някакви техни си имагинерни причини (айде няма да използвам думата "страхове", за да не дразня и обиждам аудиторията), толкова повече хора получават реални причини да тръгнат по горите въоръжени и те, а аз съвсем не съм убеден, че всеки притежаващ и носещ оръжие, знае как да борави с него безопасно (колкото и срамно за гилдията да звучи - виждал съм полицаи да правят много сериозни глупости - на ръба на неволното самопрострелване или прострелването на трети лица..) и по-лошото - е в състояния да направи правилна преценка, кога да го използва (дори и само като плашило)... Да не говорим, че в гората масово се употребява алкохол и в следствие на това се започват едни разговори от типа "Кой е по-най..?!" и след това настава дива хайдушка стрелба, често и в присъствието на жени и деца, които пък нямат инстинктите да се пазят (от коя страна на оръжието да застават примерно...). Ами всичко това ме изнервя пичове!!! Оставям на страна масовото непознаване на навиците на животните в гората - никой не се е родил научен! Изнервя ме липсата на уважение и правилно отношение към оръжието, защото то е създадено да убива, а не да плашим гаргите с него или да се фукаме пред приятелите си! И не ми говорете за превантивния му ефект върху околните, защото ако оръжието се носи скрито, както е по закон - такъв ефект няма! Ефекта му е само върху носещия го, а повярвайте ми - в 99,99% от случаите този ефект е напълно лъжовен, което пък е предпоставка за вкарване в много кофти филми... Надявам се да бъда разбран правилно и да помогна да преосмислите някои основни положения.

Поздрави

Коментар

Хах, това с фрезоването на мушката ми хареса
                    Хора, това с неразделянето никога и в никакви ситуации с оръжието съм го "предболедувал" в началото.
                    Носех го навсякъде на кръста, естествено и в планината.
                    После малко по малко само в планината.
                    След това си седя с години в касата.

Да, както вече изказахме мнение няколко човека, има ситуации и ситуации - аз съм 40 и кусур, активен планинар съм и до момента имам само една ситуация, в която се чувствах по-сигурен заради оръжието.
                    Беше свързано с някаква животинка, която така и не разбрах каква е но оръжието ми даваше някаква измамна сигурност.
                    Измамна щото май беше глиган и съм благодарен, че така и не разбрах щото с КНО щях да му подпра оная работа!

Иначе най-често ми е липсвал когато разпъвам палатката и имам проблем със забиването на колчетата - това е единственото му практическо приложение в реалният свят
                    Но почти винаги намирам нещо по-семпло като решение на проблема, камък да речем...

И понеже съм бил и от двете страни, тоест от лагера на привържениците за неразделянето с него дори и в кенефа а сега може би щото одъртях и минах към др. лагер, когато видя запасано чифте на нечий кръст в гората не го приемам като някаква провокация или простотия.
                    Просто виждам себе си преди 10-15 години... Въпрос на време, на повечето ще ви "мине"
                    Враг усраине

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                      Мартине,
                      Въпрос на вкус казало кучето и си облизало задника. Аз не си оставям железата в града- няма да ги оставям и като излизам извън него. Тва с Галила беше повече като гъдел за участниците в разходката (въртяха си го нощно време "на пост" ), но пък не ми пречи особено да го вземам с мен. А за бракониерлъка- ми някой нямаме нужда от такива неща - аз като се замисля в доста ловни стопанства мога да отида и да си гръмна някой приплод срещу 50 Евро- месото така или иначе ми е безинтересно. Имам дадено ми от закона право и възнамерявам да го ползвам до зуко. Ти ако не искаш да ползваш твоето-въпрос на лично решение е. Така както нося супер заредени аптечки и турникети в града - всеки си преценява от гледната точка на неговото си аз и его. А за страха - ми- теб май повече те е страх да не направиш "беля" ? Т.е. страх те е да употребиш законно притежаваното си оръжие за нещо различно от животни? Ми тогава не го носи - но не излизай с някакъв императив, че тези които си вземаме оръжието като излиза сред природата един вид сме някакви пъзльовци. Аз лично считам, че когато от закона ти е дадено правото и отговорността да носиш оръжие , от там произтича и едно морално задължение да си в полза на обществото със същото това оръжие. И да - ако в гората или в планината видя нещо незаконно - надали ще се замисля особено да се опитам да го спра. Пък после ще му търся колая- адвокати и ко поне познавам бол.
                      Много глупости си написал само за десетина реда! Никой не ти е дал правото да притежаваш и носиш оръжие, за да го раздаваш на аверчетата да "носят караула", докато си играйкате на войници в гората, примерно! Ти можеш да считаш много работи за "дадени ти морални права и задължения", но всички тези глупости се наричат в закона само с една дума - САМОУПРАВСТВО и след тях следва носене на наказателна отговорност! Да не говорим, че никой не те оторизирал да арестуваш, спираш или и аз не знам какво - когото и да е! За тая работа си има съответните органи и като съвестен гражданин работата ти е да подадеш сигнал и ако се наложи - да свидетелстваш в съда! Като те чета, на моменти се питам как не са ти напълнили дупето с олово някъде (да не дава Господ)... Мерете си ги! На мен отдавна не ми е интересно! От все сърце ти желая, да имаш семейство и деца един ден! Тогава с удоволствие пак бих водил този разговор с тебе..

Поздрави

П.П. И понеже в едно изречение спомена "адвокати" и "ще му търся колая" - чисто хипотетично ме хващаш в гората да разфасовам някой сръндак - вадиш си големия пищов и ме задържаш на местопрестъплението до идването на оторизираните органи! Мен ще ме съди държавата за бракониерство (провери си сам на какво максимум може да ме осъди), а теб моя адвокат, ще те разчекне в съда до степен да останеш само с гащите на задника си... Помисли и върху това!
                      Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 22-04-13, 09:14.

Коментар

Марто,

Като не ти е интересно в тази тема не чети и не пиши.

В гората оръжието си го нося висящо от страни на кръста, в кобур, друго прикриване закона не изисква.

Ако беше прочел щеше да видиш, че причини и основания за носене и употреба аз лично имам.

Пацифистите и хомосексуалистите са в една графа, на тях на ум им тегля една звучна!

Когато в България държавата и закона ме отърват от всички скитащи и опасни кучета и когато спрат извратениите на бели и кафеви криминали, тогава аз ще ходя само с нож за пикник в гората и със спрей за мечки.

По-горното надали ще стане в близките двеста години с тези темпове на промяна, следователно аз и много други с разсъдъка и с топките си ще сме ПРИНУДЕНИ да носим оръжие за да може да защим живота и здравето на нас и близките ни, когато и ако това се наложи!
                        Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                          Марто,

Като не ти е интересно в тази тема не чети и не пиши.

В гората оръжието си го нося висящо от страни на кръста, в кобур, друго прикриване закона не изисква.

Ако беше прочел щеше да видиш, че причини и основания за носене и употреба аз лично имам.

Пацифистите и хомосексуалистите са в една графа, на тях на ум им тегля една звучна!

Когато в България държавата и закона ме отърват от всички скитащи и опасни кучета и когато спрат извратениите на бели и кафеви криминали, тогава аз ще ходя само с нож за пикник в гората и със спрей за мечки.

По-горното надали ще стане в близките двеста години с тези темпове на промяна, следователно аз и много други с разсъдъка и с топките си ще сме ПРИНУДЕНИ да носим оръжие за да може да защим живота и здравето на нас и близките ни, когато и ако това се наложи!
                          Ако не си разбрал - това което пишете тука не само отдалечава във времето това, което искаме всички, а и най-вероятно може да доведе до преразглеждане и затягане на сегашното законодателство по този въпрос! Щатите са красноречив пример в тази посока! Онези ........ в парламента само това чакат - поводи, щото никоя нечитава власт не се радва на въоръжен народ под себе си... А никъде не съм написал, да не си носиш пищова! Наклон на оная работа не съм дал на никой, но имам пълното право да напиша защо не ми харесва да го носиш и смятам, че съм се обосновал перфектно за целта!

Поздрави

П.П. В твоя конкретен случай си извадил оръжие пръв и си го използвал срещу куче - така си преценил - така си действал, въпреки, че от КОС не са ти дали правото да го имаш и носиш за такива цели! Замисли се за развитието на ситуацията след това - насочил си го срещу хора, само заради невербална заплаха и докъде е могла да се развие ситуацията, ако онези наистина са имали оръжие и вече са били разпалили огъня, и вкарали по няколко ракии...
                          Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 22-04-13, 09:38.

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение

Глей са, сладур. Нямам нищо против всеки да си носи законното оръжие, както и където е разрешено от закона. Но подобни тъпотии, написани публично, могат да ти донесат страдание. Все ми е тая какво мислиш за хомосексуалистите, но не ми е все тая да ме псуваш, щото не ходя въоръжен до зъби. Въздържай се от словоблудство, ако обичаш. Щото, ако на Лудото Куче оръжията са му в кръвта и начин на живот, то за много други носенето на оръжие няма общо със заплахите, а по скоро с други фактори....
                            Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Абе ние още бъркаме притежаването и носенето на оръжие май
                              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Мартине-баце ти си клиничен случай. Че си във филмовия бранш знаех , ама че сам си пишеш сценариите и сам си се вкарваш във филмите - не. В закона ясно е описано къде може, и къде не може да се носи оръжие - баш в гората - може. С такива като твоите приказки "ми то не ти трябва там" именно се почва с рестрикциите - то там не ти трябва - в града за кво ти е- ми значи изобщо за какво ти е? Точно с приказки " ми то не ми/им трябва" започват и тежненията за ограничаване на притежаването и носенето на оръжие. Щото всъщност логиката на законодателя е точно обратната - колкото по- голяма е отдалечеността от органите на реда - толкова по-голяма е нуждата от оръжие. Един вид в града реакцията на силите на реда примерно е 15 минути- какво е необходимото време за реакция в планината? От там насетне пак се връщаме на административната и наказателната отговорност- като не можеш да си оправдаеш действията ще плащаш , пък ако се налага и ще лежиш.
                                А либерализация на настоящият закон е пълна фикция и не научна фантастика. И то не по упоменатите от теб причини, а поради стабилният натиск от ЕС за намаляване на количеството оръжие в населението. Всеки на когото е дадено законното право да носи си има и съответните отговорности носи, както административна, така и наказателна отговорност за постъпките си.
                                Да не говорим, че в гората масово се употребява алкохол и в следствие на това се започват едни разговори от типа "Кой е по-най..?!"
                                При вас така ли е - щото при нас не е така. И представи си дори не стреляме по горите - най малкото щото е незаконно и второ защото не е безопасно. По отношение на мерките за безопасност- чети по- нагоре какво съм ти написал за административната и наказателната отговорност. Инцидентите с късо нарезно оръжие са в пъти по- малко отколкото с ловно такова - по твоята логика най добре е да ограничим или директно забраним ловното оръжие? А защо не и лова? Те в магазина месо не продават ли ? Тамън след 10 тина години сърничките ще забравят страха от хората и ще могат да им се радват децата , като идват при тях да пасат.
                                А че не познаваш законите в републиката май също е ясно:
                                П.П. И понеже в едно изречение спомена "адвокати" и "ще му търся колая" - чисто хипотетично ме хващаш в гората да разфасовам някой сръндак - вадиш си големия пищов и ме задържаш на местопрестъплението до идването на оторизираните органи! Мен ще ме съди държавата за бракониерство (провери си сам на какво максимум може да ме осъди), а теб моя адвокат, ще те разчекне в съда до степен да останеш само с гащите на задника си... Помисли и върху това!
                                Ужасяващо вкарваш термина самоуправство в ситуация която се третира от съвсем друг член на НК а именно:

Чл. 12а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) Не е общественоопасно причиняването на вреди на лице, извършило престъпление при неговото задържане за предаване на органите на властта и предотвратяване на възможността за извършване на друго престъпление, ако няма друг начин за неговото задържане и ако при това задържане не е допуснато превишаване на необходимите и законосъобразни мерки.
                                (2) Необходимите мерки за задържане на лице, извършило престъпление, се превишават тогава, когато има явно несъответствие между характера и степента на обществената опасност на извършеното от задържаното лице престъпление и обстоятелствата по задържането, както и когато на лицето без необходимост се причинява явно прекомерна вреда. В тези случаи наказателна отговорност се носи само в случаите на умишлено причиняване на вредата.
                                Т.е. ако те задържа докато разфасоваш сръндака , като при това не ти причиня щети надвишаващи законосъобразните мерки не само, че няма да ме осъдиш а и по всяка вероятност ще ми напишат благодарствено писмо от горското.
                                Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                                No man left's behind !!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X