Така де, ама нали на времето се отбиваше военна служба и в редиците на гранични или вътрешни войски, т.е. към МВР. Чисто технически, техните БТР са същите като армейските, все е БТР-60ПБ. Само формално и административно са на различни ведомства. А по него време МВР-ейските БТР са прехвърлени от армейските.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Въоръжение на българската армия
Свий
Темата е затворена.
X
X
-
Едно време служба се отбиваше и в Кремиковци - и кво-о...
А БТР-ите не са прехвърляни отникъде. Вътрешни войски си бяха сформирани целево за прекръстването. Всичкото оборудване беше ново и специално за тях, даже имаше образци въоръжение, каквито в армията нямаше и за пръв път влизаха в България - например пушките СВД, АК-74, също влезе най-напред при тях и т. н.Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Коментар
-
Колегата е прав. В бързината погрешно съм качил съседното видео. Извинявам се.
Това исках да споделя.
https://www.youtube.com/watch?v=J5L51Qux22M&t=8s
Коментар
-
Това се разминава определено с реалностa, поне относно СВД. Когато СВД влиза в България (края на 70 / началото на 80) ВВ още не съществуват. В БНА се приемат първоначално в диверсионно-разузнавателните групи на парашутните подразделения. В МВР влизат първоначално по линия на СОБТ или там както се е казвало тогава.Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеЕдно време служба се отбиваше и в Кремиковци - и кво-о...
А БТР-ите не са прехвърляни отникъде. Вътрешни войски си бяха сформирани целево за прекръстването. Всичкото оборудване беше ново и специално за тях, даже имаше образци въоръжение, каквито в армията нямаше и за пръв път влизаха в България - например пушките СВД, АК-74, също влезе най-напред при тях и т. н.Спрете Земята, искам да сляза!
Коментар
-
А каква по-добра алтернатива са имали тогава? Може би немска К98, Мосинка или СКС- чудни саПървоначално публикуван от davc Преглед на мнениеНищо не се разминава, не знам какви източници ползваш, но само си представи парашутист с метър и триесе тояга.
Относно източника:
Спрете Земята, искам да сляза!
Коментар
-
Алтернатива просто не е търсена. Прицелната стрелба и още повече снайперска, не влизаше в доктрината на БНА (и изобщо ОВД, то ние тези неща никога не сме ги решавали). Когато в БА се появиха снайпери, именно Нагани с ПСО от войната бяха пушките им. После им прехвърлиха СВД-тата от МВР, после внесоха и истински.
Между другото, Манлихер са много по-удачни за целта от Наган, а има и достатъчно количество, но проблем беше калибърът, СВД пък въобще не е снайперска пушка.
-
Пак да повторя (за протокола) - навлизането на СВД в България хронологично е първо през армията, а после в МВР И в никакъв случай по повод създаването на Вътрешни войски, което е много по-късно.
Липсата на специалност "снайперист" в БНА за мен също е озадачаващо и странно. Не е като да е липсвал теоретичен и практически опит от 2 СВ по линиа на германците или руснаците. Градската легенда разказва, че в концепцията на съветската армия не са се предвиждали снайперисти, защото след ядрения взрива така или иначе всичко се изпепелява и видиш ли, би било безмислено. Дали наистина е било така, не знам. Така или иначе концепцията в БНА е била по линия на тогавашни голям брат и логично снайперската специалност отсъства. Не на последно място реално е и нямало адекватна съветска пушка за целта. Самодейноста ние сами да си организираме такъв профил в армията ми се струва (почти) невъзможен и невероятен за тогавашните условия. Всичко се е пренасяло 1:1 от съюза и толкоз- не рассуждай, и выполняй. Чак по-късно празнината се запълва частичнои чрез СВД, която действително не е снайперска (Свд- Самозарядна / НЕ Снайперска), а е нито повече, нито по-малко марксменска пушка, която си работа върши добре. Директно бих я сравнил евентуално с американската М14 и до там. Вероятно след дългогодишната липса на нещо подобно, след като я въвеждат им се е струвало като да се качат от Трабант в Кадилак и поради тая причина се митологизира и преекспонира като мана неземна. В интерес на истината и на запад по това време не е имало толкова много специализирани снайперови пушки. Разбира се много повече от съветие, но сравнено със сега е било доста постно. Аз си имам и мое обяснение, колко то е меродавно е др. въпрос- поради наборната армия, не е имало възможност и смисъл да се инвестира в снайперисти. За 2 години, тъкмо се е научил да държи пушката и земе, че се уволни. Качествен снайперист се изгражда с години.
-
Снайпери в ОВД не се предвиждат, защото блокът се готви изключително за настъпателна война!
В абревиатурата СВД, "С"-то в оригинал си е именно снайперска, едва напоследък (то няколко десетилетия това напоследък де) се усетиха и взеха да го представят като "самозарядна".
Ако търсим най-близък аналог - най-точно казано, какво имитират (ама не копират, а да кажем "се вдъхновяват") - това е белгийската пушка ФН ФАЛ.
И не - няма СВД в армията преди "милицията". И изобщо в армията, във формАта ѝ "БНА".
-
-
Да се възполявам от ситуацията и на свой ред да попитам за източник? Може пък мойта книга да е грешна, макар до сега да не ме е подвеждала...Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеИ не - няма СВД в армията преди "милицията". И изобщо в армията, във формАта ѝ "БНА".
Aз все си мислех, че просто са използвали добре познатата им и усвоена база и принцип на действие на АК. За първи път виждам сравнение точно с ФН ФАЛ, никога не би ми дошло на ума. Но човек цял живот се учи...Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеАко търсим най-близък аналог - най-точно казано, какво имитират (ама не копират, а да кажем "се вдъхновяват") - това е белгийската пушка ФН ФАЛ.Последно редактирано от Urko; 20-12-23, 21:59.Спрете Земята, искам да сляза!
Коментар
-
Не мога да посоча един източник. Да не е вагон, ма малка каручка - източници - съвсем определено. Като и между разните често има противоречия, но в никой няма СВД в България отпреди 1985год и в армията от доста след това.
Нищо в принципа на действие, на АК не е оригинално и само на него присъщо. Руснаците имат (и съответно добре познават и са усвоили) конструкции на оръжия по общо-взето всички схеми, които съществуват по света.
-
Другарю комсомолски секретар, по-важното е да напдприказваме, а не какво казваме, нъл тъй?
-
-
Аз пък мога.Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеНе мога да посоча един източник. Да не е вагон, ма малка каручка - източници - съвсем определено. Като и между разните често има противоречия, но в никой няма СВД в България отпреди 1985год и в армията от доста след това.
Снимката е правена не по-късно от 1983г.
Идеше реч за това на какво е базирана СВД, дума за принципа на действие на АК и дали е оригинален или не, не съм отварял.Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеНищо в принципа на действие, на АК не е оригинално и само на него присъщо. Руснаците имат (и съответно добре познават и са усвоили) конструкции на оръжия по общо-взето всички схеми, които съществуват по света.
- 2 likes
Коментар
-
Това- Кога са били вкарани по складовете първите СВД? Кога са въведени на въоръжение? В кои части и за какво са ползвани?- са три отделни въпроса.
И трите са свързани с тогавашната концепция за водене на бойни действия. Длъжността "снайперист" си я имаше... и дотам. Самата идея три деветнайсетгодишни момчета с най- добри резултати по огнева подготовка да прострелят за един ден двайсетина чисто нови СВД, които след това да бъдат зачислени на "снайперистите" в поделението, мисля изчерпва дискусията.
И да, СВД се смяташе за снайперска пушка, с прилежащите към това митове и легенди, потвърждаващи нейната неповторимост, съвършенство и безспорни предимства спрямо западните аналози.
Факт е че във ВВ бяха разконсервирани някои неща, които не бяха виждали бял свят до този момент, по простата причина, че нямаха приложение в другите родове войски. Сандъци, видимо подмятани с години по разни складове с РВГЛ, примерно. Сълзотворни, заслепяващи, кихащи, кашлящи и намсикаквиситам гранати, щитове, шлемове, ризници... Кога са били закупени на книга е едно, кога са въведени в експлоатация е друго.
Спорът ми се вижда леко безсмислен, независимо какво пише по книгите.Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.
Коментар
-
Помощта за Украйна ще я връщат руснаците, под форма на репарации. Това е единият (и по-вероятен) вариант, другият е да няма Украйна и никой нищо няма да връща.
Садам беше заплаха за световния ред - кукумяу с ресурси. Също и Кадафи. Държавност колкото е имало,пак толкова има. А потоци мигранти нямаше, по механизмът, по който допреди трийсетина години нямаше и оттук - кльон обърнат навътре в държава-концлагер.
Американска демокрация няма, няма и патагонска - има демокрация, или няма демокрация. А в демокрацията нищо американско няма.
-
Е как ще връщат украинците, след като лилипута император ще им взима държавата? Руския план като се реализира, не само че каквото е Украйна след това няма да връща, ами и ще падне едно наливане, едни оръжейни заводи...
-
-
Снимката е от юбилейната книга нa БНА, издадена 1984 от Военно иидателство София, дадена за печат 1983г.Първоначално публикуван от davc Преглед на мнениеТова, дето си го снимал, може да е било в някакви планове и идеи, но никога не е било реализирано (в рамките на БНА).
Например, имало е планове за ескадрили от МиГ 25, но когато се вижда какво представлява (след доставката на четири броя), парите биват дадени за Ми-24, имало е планове за още рециклирани МиГ 23, но в крайна сметка внасяме МиГ 29.
А снимката може да е откога ли не, откъде ли не и от какви ли не части.
Ама вече става досадно и безмислено. То не бяха овъртания, интерпретация тип свободно съчинение, па имало планове, па мислели, ама не направили, па Миг-25, па Ми-24, па теория на конспирациите. От една каруца с източници толкова не се намери едно заглавие, един документ или нещо смислено което да подкрепи тезата.
С ЕЖК не ми се спори. То има и хора дето вярват, че земята е плоска. Даже и доказателства изнамират...
- 2 likes
Коментар
-
А какво друго биха могли да имат, което да не се дупчи от противотанкови ракети?Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнениеПробита с един изстрел от вездесъщото РПГ 7 / Нямат друго .Последно редактирано от Urko; 21-12-23, 12:29.Спрете Земята, искам да сляза!
Коментар
-
Коментар
-
Само съветската каса си беше наша, родна.
-
Самодържец , сега ще видим като не е "народна", какво ще е различното. Нали, да може да ги сравним.
-
-
Абе, някои от агитационните материали си бяха предназначени направо за южните ни съседи. Тоя убавец от снимката, задава немалко въпроси. Дори и оптиката не са му дали да качи, но пък е прикладвал малко като за спортна стрелба, с надянат щик, ама от "новите"...
Усещам как почвам да се гъбаркам, а не ми е присъщо.Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.
Коментар
-
Ако искаш да се гъбаркаш и да се смееш наистина, погледни в youtube циркулират едни клипчета от учението Щит 82.Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнениеАбе, някои от агитационните материали си бяха предназначени направо за южните ни съседи. Тоя убавец от снимката, задава немалко въпроси. Дори и оптиката не са му дали да качи, но пък е прикладвал малко като за спортна стрелба, с надянат щик, ама от "новите"...
Усещам как почвам да се гъбаркам, а не ми е присъщо.
Там имаше едни кадри как върху корпуса на танк Т-55 кашици се возят под формата на десант и носеха странично някакви ламарини, уж за защита. Като стигнаха рубежа за атака, хвърлиха ламарините, скочиха от танка и минаха в пеша атака. Пълна пародия. Това обаче не променя факта, че сме имали Т-55
Коментар
-
-
Едно от най добре бронираните БМП . https://www.youtube.com/shorts/xJKgjf-lzCQБез цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
Това е щото не са си купили някаква по-добра машина. Явно от местния козяк са им наредили да купят тоя боклук. Ъъъ...всъщност не е така, то таковата нали тия са евреите...
Сам си пускаш тезите и сам си ги оборваш, похвално.
Ама разкажи за пропагандната машина. За втората в света, първата нема кой да я бие.
-
Активност за темата
Свий
Тук са 6 потребители онлайн. 0 потребители и 6 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар