Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въоръжение на българската армия

Свий
Темата е затворена.
X
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения


  • i208 коментира
    Днес, 19:30
    "човек,що питаш ? имаше избори. Нали помниш ? Слави Трифонов ги спечели. Или поне беше назначен за победител. Рашков броя бюлетините. Слави можеше да се коалира с когото пожеле. Всички партии го ухажваха като млада булка. Но той реши да играе за максимума. Реши че може да познае в коя кутия са стото хиляди лева. Както сега играе Коцето от Възраждане преди евроизборите. Само че не позна в коя кутия са парите."

    Ей тук има малко истина.
    Има хора, които могат да си гледат работата и да създават. Има и такива, дето могат само да реват и да критикуват.
    Когато ВЛАСТТА му се изтресе на главата на Слави, той се уплаши от нея. Той е силен, когато мрънка срещу нещо и никога не е "играл за максимума", защото няма този ресурс. Е, той поне го осъзнава.
    Тоя коментар беше за Ринга, ама там сега е затворено.
    За да има нещо по темата... По принцип, БМП е машина, която сравнително бързо и сравнително сигурно да превози едни бойци от едно място на друго. Някъде му викаха предислоциране, май. В концепцията на тези превозни средства никога не е имало радиационна защита, активна, пасивна, противотанкова, противохеликоптерна и т.н. Ония картинки, дето пехотата тичала зад танка и в последния момент се разгръщала... айде, айде.
    По принцип, изниква въпросът... какво, къде и защо ще предислоцираме бързо и сигурно? Не само със Страйкъри, а по принцип.
    Тези тенекии, освен да ги изправиш пред враг с камъни и пиратки, за друго не се сещам.
    Последно редактирано от Тропчо; 13-01-24, 19:38. Причина: за пригледност
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

    Коментар


    • Urko
      Urko коментира
      Редактиране на коментар
      @Тропчо: Добре де човек, как предлагаш да се замъкне пехота, сравнително бързо и безопасно, от своите позиции до предната линия на фронта / контакта? Колкото и клипове да гледам от събитията в Украйна, и двете страни правят именно така. Няколко БТР / БМП под прикритие на танкове и артилерия се замъкват до предната линия, там кашиците се изсипват и почват да действат на терен. Са дали е БТР, БМП или там каквото имат, все по тоя тертип го правят. Има и друго нещо- в днешно време, особено при западната техника, понятието БТР и БМП силно се размиват и смесват едно в друго. Може би е останал в нашите съзнания като отминало понятие от съветските тактики и номенклатура.

    • Тропчо
      Тропчо коментира
      Редактиране на коментар
      Урко, ние за сценария на Украйна ли се стягаме? Или този на Сирия, Израел и т.н. Щото, ако е така, БМП-тата са ни последна грижа. Самолетите, още по.

    • Urko
      Urko коментира
      Редактиране на коментар
      @Тропчо: То и аз така мисля, ама тука ми обясниха, че не са важни дрехите войнишки, патлака или пушката, еле па мобилизационният резерв и запаса, ами самолетите и БМПтата са на прЪво място. Аз самият, честно, не знам кое ни е по-важно при липса на военна стратегия, план и доктрина.А кой съм аз та да решавам? Ма рекох да съм в крак с модата, правителството, щото нали сега приоритет са именно самолетите, БТРте. А гледам, че ако не пееш в хора веднага ставаш враг народен, опортюнист и низвергнат, свой сред чуждите, чужд сред своите.

      Спомням си един разговор с мои познати от лятото. Позволих си да изкажа тезата, че американският Ф-15 е по-добър изтребител от Ф-16 (са дали е по-добър е съвсем отделен въпрос). САМО и ЕДИНСТВЕНО заради това ми твърдение ме нарекоха ватенка и русофилистик?! И до днеска съм в недоуменние и потрес / виж ми подписа. Може би по инерция бяха свикнали да водят този спор в контекста на Грипен и Ф-16 и рефлексно, като кучетата на Павлов, в момента в който съм казал нещо против Ф-16, са ме зачислили към врагО и политнекоректните.
      Последно редактирано от Urko; 14-01-24, 00:48.


  • ezhko коментира
    Днес, 17:02
    "Хайде да не ме учиш на търгове, че последните петилетки това съм работил. За сделки над 500 мил. долара едната."

    Я, ся кажи за търговете, че и на мен ми стана интересно.
    По какви критерии се смятат точките на участниците? Съвсем примерно, потенциалните доставчици на Грипен и Ф15. Именно- доставчиците, щото с производителите им нямаме контакт.
    Последно редактирано от Тропчо; 13-01-24, 20:07. Причина: пригледност
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

    Коментар


    • ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      В дадения случай просто нямаше търг. А по принцип, в заданието на всеки търг се определят детайлно всички изисквания и отделно се съставя указание за тяхната оценка от експертна комисия. Понякога и с точки и обикновено указанието не се споделя с участниците.
      При сложни търгове се случва някой от участниците да предложи и оферта, която излиза извън изискванията в търга. Затова сложните търгове се водят в няколко етапа, които позволяват да се постигнат достатъчно сравними оферти.
      През етапите се води и борба за подобряване на първоначално предложените параметри, особено цена и срокове на доставка и се договарят ефективни мерки за обезпечаване на интересите на купувача.
      За задкулисните маневри е дълго да се говори. Много преговарящи, даже обръгнаали ветерани, изпитват обсесивно-компулсивна нужда от подобряване на хигиената.

  • Абе да ви питам нещо което мен ме мъчи

    Напоследък ми се наложи да пиша едни "доклади" защо европа е толкоз западнала и защо се държим така (незряло е нелогично)

    Та мисълта ми е :
    Да сте забелязали че всички простотии започнаха след Ковида ?? В смисъл че до ковида света живеете долу горе нормално имаше стандарти и се спазваха..Имаше ясни правила договори и прочие...
    След ковида - всичко взе да се руши... Падна стандарта на парите (политиците напечатаха повече отколкото искаха банкерите) после тръгнаха проблемите с морската логистика което доведе до заводите да спират(нямало части) после пък войната в Украйна...
    Отделно - европейците нарушиха първи основни правила които се спазваха даже в военно време - взеха да конфискуват пари авоари... оттам пък тръгна да се разваля световния ред - вече никой на никого не вярва.Договора е просто една хартийка която ще се наруши с лекота когато интереса е по голям...
    После Израел започна...
    Сега хусите го играят пирати - и почна преизчисляване на стоките - ей да знаете след 2 месеца форума (и Европа) ще почне отново увеличение на стоките..Казаха да си купуваме контейнери щото ако така продължава - след 2 месеца няма да има празни(заради заобикалянето)
    Тия дни май и Еквадор (не съм сигурен) и там май почват размирици...

    Кога е било форума тука да се джавкаме толкова? Спомням си че щяхме да се стреляме буквално в началото на войната??

    Абе може ли този ковид да ни е размътил ума? Или по точно не ковида ами ефекта от карантината..
    Сякаш това е последица от карантината ???!!?
    Следващото което ми се наби - където е имало най много карантина - там хората са най изпростели...
    Имам чуството че аз съм нормален сред ненормални - ама да подчертая че НЕ БЯХ в карантина.Тоест по затвореното време - ние се скъсахме да работим..

    Или викате че си внушавам!!!

    Коментар


    • mishomishev
      mishomishev коментира
      Редактиране на коментар
      Честно казано Петков - не можах да те разбера (допускам че и моя мозък е увреден)
      Не съм убеден дали конфликта влияе на икономиките или просто простотията използва конфликтите...
      Примерно мен лично(сигурен съм и че половината форум) ме касае конфликта в Червено море.. Просто защото един ще се вдигнат цените на вносните стоки а втори път отново ще има дефицит на разни неща...
      И не точно конфликта ами гордоста и простотията ни пречи повече...
      Примерно:
      Суецкия канал не работи - цена на доставка от нормални 2 000 отиваме на 6-7 000 - отделно транзитното време...
      Алтернатива - ако не се репчим с руснаците - същата стока с влак е 10 000 - вярно че е по скъпо но пък времето е 2 седмици и компенсира ...
      Ама не... това е неприятелска държава от тия не купуваме само от другите ама те пък не са конкурентни - това пък води до по големи проблеми...
      Изчезна здравомислещата логика - само надолу дърпаме...

    • Самодържец
      Самодържец коментира
      Редактиране на коментар
      Без коментар.

    • sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Проблема е чисто финансов защото в гонене на по големите печалби всички големи фирми изнесоха производството към евтината работна ръка в Азия ама пазара на произведеното остава богата Европа и САЩ . Съответно се връщаме на изконния морски транспорт с все по големи кораби с всички произтичащи от това последствия . . Да спре Тесла разбираемо все пак е американска компания произвеждаща специфична продукция ама чак и Волво . Няма да забравя на времето в Германия на един фирмен семинар на ЮХ главния инженер германец с визия на SSовец се кълнеше че фирмата е основа на немската икономика и индустрия и никога няма да изнесат производство в Китай . След няма и година първо изнесоха в Китай производството на транспалетни колички .
      Последно редактирано от sek.1; 14-01-24, 04:13.

  • Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Комплексът Ока, баш си го ловеше договорът и баш по този договор ни извиха ръцете руснаците да ги нарежем, след като стана еднозначно ясно, че ще влезем в НАТО.
    Колега, това е тотална фактологическа грешка. Незнание или объркване от ваша страна?!?
    Нашите, българските или които и да е Оки от източна Европа (ГДР / Чехословашки) НЕ бяха в нарушение на договора.
    "Извиването на ръцете", натиска и заслугата за нарязването им беше единствено, изцяло и само американски.


    Спрете Земята, искам да сляза!

    Коментар


    • Самодържец
      Самодържец коментира
      Редактиране на коментар
      От кого ни защитават суверенитета?

    • ezhko
      ezhko коментира
      Редактиране на коментар
      Кой суверенитет?

    • Самодържец
      Самодържец коментира
      Редактиране на коментар
      Тоя - Путин и Чое са изразили "сериозни опасения" от активните действия на САЩ и техните съюзници "срещу суверенитета" на Северна Корея и са се споразумели да си сътрудничат във външнополитическата сфера.

      Просто като пример - ето вожда ги води и се ползва с подкрепата и приятелството на подобни нему. Без съмнение северна корея е далеч по-въоръжена от нас, макар и не съвсем добре нахранена и не много просперираща, докато получава хранителни и други хуманитарни помощи, инвестира, и доста чужди пари, в ОМП, ракети и т.н., поддържа огромна армия също силно насочена навътре към своите за да ги пази ... да не избягат. А разликата в "суверенитетите" от двете страни на границата е фрапираща.
      И при нас беше така по отношение на много неща, армията, кльона и немането, не помниш ли ежко...

  • Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Толкова си устремен в убедеността си, че чак наистина почвам да се замислям, дали пък не си прав. В ситуация на пълна яснота и сигурност, че ще им ставаме партньори (военни съюзници нали, не за мачлета на малки вратички), американците много държат и правят всичко възможно да бъдем по-слаби военно.
    Логично - дума да няма...
    Впрочем логично, или не, но нито повече, нито по-малко, отколкото 90% от руската пропаганда, която се тиражира по темата.
    Странно е, а донякъде и жалко, че коментираме събития, които сме преживели и са станали пред очите ни. И сега сякаш не сме били там и не сме ги видели, трябва да си ги преговаряме и доказваме. Още по-нелепо е, когато всичко това (удобно) пак се облича в политически обвинения, пропаганди, заклинания, обвинения.
    Нарочно ли го правиш или е някаква игра на тукашните агитки- да се замеряте с епитети и етикети, напук на фактите, само и само да си самодоказвате колко сте политкоретктни? То впрочем напоследък и в реалния живот стана така. Както и да е, не обичам лирични отклонения,политика още по-малко.

    Предпочитам фактите. Та в тоя ред на мисли, сега на теб ли да вярвеам или на архива на Департамента на Щатите??
    https://2001-2009.state.gov/t/vci/rls/prsrl/57238.htm
    Случаят е документиран, описан, коментиран. Ако не ти се чете цялото, може и последното изречение от заключението; "The United States ultimately concluded that the presence of SS-23 missiles in Eastern Europe was not a violation of the INF Treaty. However, by engaging the East European states regarding the SS-23 missiles, the United States ultimately was able to secure the elimination of all of the missiles. "

    Архив на Свободна Европа: https://www.rferl.org/a/1086098.html Bulgaria/Slovakia: U.S. Request To Destroy Soviet Missiles

    Архив на DW: https://www.dw.com/de/bulgarien-vern...tritt/a-617932 "Zwischenzeitlich hat der US-Botschafter James Pardew kategorisch bekräftigt, dass Bulgarien keine Chance hat, in die Allianz aufgenommen zu werden, wenn die Raketen nicht bis November vernichtet sind." = Междувременно американският посланик Джеймс Пардю категорично заяви, че България няма шанс да се присъедини към алианса, ако ракетите не бъдат унищожени до ноември.

    Архив на Arms Control Association https://www.armscontrol.org/act/1997...ll-hold-ss-23s
    "The United States continues to press Bulgaria and Slovakia to destroy their small inventories of SS 23 ballistic missiles"

    Признавам си само едно- не съм проверявал дали Свободна Европа, Дойче Веле, реномирана организация като Arms Control Association не са руски пропагандни центрове.
    Дали и Щатският Департамент не е станал проводник на проруска пропаганда?
    Последно редактирано от Urko; 13-01-24, 23:19.
    Спрете Земята, искам да сляза!

    Коментар


    • petkov_bb
      petkov_bb коментира
      Редактиране на коментар
      И две японски пословици за Лека нощ-
      : Ако вярваш на всичко, което четеш, по-добре не чети.;
      Ако, разбираш всичко, значи си грешно информиран.

    • davc
      davc коментира
      Редактиране на коментар
      Ама със всичките тези извадки оттук-оттам какво искаш да ми кажеш? Аз изобщо не твърдя, че САЩ когато и да било и по какъвто и да било повод са бивали против спазване на международни договори, еле па ако са и част/страна по тях.
      Последно редактирано от davc; 14-01-24, 00:03.

    • Urko
      Urko коментира
      Редактиране на коментар
      Разбра ме.

      Кой какво е искал да каже и е казал, се вижда по-нагоре черно на бяло.
      Не е срамно или грешно да си признаеш грешка или незнание. При тези обстоятелства джентълменски просто можеше да почерпиш една лимонада, вместо хлъзгаво да се извърташ и овърташ, Ма ти си знаеш най-добре Пиши си втора служебна победа.
      Последно редактирано от Urko; 14-01-24, 00:44.

  • Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
    Абе да ви питам нещо което мен ме мъчи

    Напоследък ми се наложи да пиша едни "доклади" защо европа е толкоз западнала и защо се държим така (незряло е нелогично)

    Та мисълта ми е :
    Да сте забелязали че всички простотии започнаха след Ковида ??
    Следващото което ми се наби - където е имало най много карантина - там хората са най изпростели...
    Имам чуството че аз съм нормален сред ненормални - ама да подчертая че НЕ БЯХ в карантина.Тоест по затвореното време - ние се скъсахме да работим..

    Или викате че си внушавам!!!
    Да кажем, че простотиите започнаха много преди Ковида. Още около 2008-ма имах чувството, че преживявам отново гниещото блато на "развития социализъм". И то не в България, а в голяма западна мултинационална компания. После лавината от простотии заля всичко живо.
    А Ковида и всички последващи войнички са отчаяни опити да се излезе от световната икономическа криза без трета световна война. Дано да стане, но виждайки как с неизлечима алчност се лови риба в мътна вода - много се съмнявам.

    Коментар


    • Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение
      Всичко е логично. Трябваме им само като територия за разполагане на бази, за битак на остаряло оръжие (ама не много, че да не вземем да станем достатъчно независими във военно отношение) и за мишена, поглъщаща част от ответни удари.
      Старо старо колко да е старо ? С такова съветско оръжие украинците удържат до ден днешен . Човека го казва в прав текст . https://www.youtube.com/watch?v=PP2v...YuriyRomanenko

      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

      Коментар


      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Първо: собственик на 90+ % от Арсенал е Николай Ибушев и съдружници. Второ: основната печалба е отишла традиционно в посредниците, базирани в данъчни офшори. Трето: не ям боклуци, правени с украинско сухо мляко и палмово масло. Предпочитам продукти от крава, която познавам.

      • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Лошо няма ама в едно село до Сливница преди 2 години беше останала 1 крава а сега сигурно и нея я няма .

      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Засега намирам, но не е наблизо.

    • Първоначално публикуван от mishomishev Преглед на мнение
      Абе да ви питам нещо което мен ме мъчи

      Напоследък ми се наложи да пиша едни "доклади" защо европа е толкоз западнала и защо се държим така (незряло е нелогично)
      Въйййй... И кой ти възложи тЕя "доклади" : Ми-7 , КГБ или ООН ?

      Май много холивудски филми гледаш напоследък ...
      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

      Коментар


      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Може да е умен китаеца, но му липсва култура. Иначе щеше да знае, че той накъдето е тръгнал, западняците оттам се връщат. Тепърва има да разбира (ако доживее) защо е нужна "бюрокрацията" и как после се изражда в това, което сега се вижда. И как самопожертвувателният ентусиазъм на ключовите му работници ще влияе на дългосрочните перспективи.
        Така е било от римско време, през съветите та до Япония. Нищо ново под слънцето. Единствено елитите на Великобритания разбират проблема и правят каквото трябва, но и те само забавят края.
        А може и да не му липсва култура и тогава изпълняваш не точно описаните задачи.
        Последно редактирано от ezhko; 15-01-24, 06:31.

      • mishomishev
        mishomishev коментира
        Редактиране на коментар
        ezhko може ли конкретно да ми кажеш защо се налага усилената бюрокрация?Какви са предимствата. И как това се връзва с културата...че ще ме пита...
        Точно в момента примерно правя СЕ за някои продукти..Това е точно това което китайците считат за излишна бюрокрация и по точно безсмислено оскъпява продукта. Качествата му не се променят...
        В случая едно СЕ лицензирана китайска фирма иска около 6500 юана...Почти 1000 долара.
        Отне ми половин година да убедя собственика че точно това изделие да не плащаме на лицензирана фирма ами да си го издадем сами...
        Защото примерно всичко което е на 12 волта е безопасно и за какво му е този сертификат??
        Особено при новите условия - тоест постоянно се сменя модела според желанието на клиента и трябва отделно за всеки...Де ще му излезе края?

      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Писах на лични, защото излизаме от темата.


    • Urko коментира
      Днес, 01:09



      Разбра ме.

      Кой какво е искал да каже и е казал, се вижда по-нагоре черно на бяло.
      Не е срамно или грешно да си признаеш грешка или незнание. При тези обстоятелства джентълменски просто можеше да почерпиш една лимонада, вместо хлъзгаво да се извърташ и овърташ, Ма ти си знаеш най-добре Пиши си втора служебна победа.
      ________________


      Ма за лемоната ли са всичките тези букви - никъф проблем.

      Всички бивши соц. си крепеха Оки-те до последно възможно. Като ги крепеха не толкова, защото много им трябват - извън ОВД те бяха абсолютно безполезни (най-малкото нямахме ядрено оръжие, без каквото те са просто едни големи варели) - а защото им бяха проблем средствата за утилизация. Ние впрочем като най-скъсани бяхме и най-последните. И американите, и руснаците си затваряха очите, защото и тая работа с неефективността, и тая работа с липсата на средства (руснаците ползваха американско финансиране и го "ревнуваха" от нас) им бяха ясни. Да де, ама като стана ясна перспективата, тези оръжия от собственост на разни субекти, в чиито ръце са само тежест за самите тях да станат част от арсенала на НАТО, руснаците обърнаха плочата. Американците (и прочее НАТО) от една страна не бяха петимни за руски скрап, от друга (както стана въпрос) никога не биха нарушили договор, под който седи тяхния подпис.
      И казаха: "Добре дошли сте в НАТО, ама без това да е в нарушение на каквото и да е законодателство. собено международно".




      Самодържец коментира
      Днес, 09:22



      Ох, какво симпатично леко объркване се получи, много сте сладки.
      _________________



      Нали - направо чаровно.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • davc
        davc коментира
        Редактиране на коментар
        Е а дано не си ходят.
        Ти що си мислиш, че ще докараме тръбопровод от Александруполис например до Елхово?

      • Urko
        Urko коментира
        Редактиране на коментар
        davc коментира Вчера, 10:15 И коя армия се е засилила да я храним. Стана вече въпрос, единствената, евентуална е руската - колко и какви ракети биха решили въпроса с нея...
        --
        Тя руската ясна и лесна- член 5 / НАТО и мачът е свирен.
        Моли се някой ден Ердоган да не се събуди на криво, че тогава ще разберем как се пърди в джамия и как се вика на ходжа пезевенк. Тогава ни Ф-16, ни Страйкъри-мрайкъри, ни НАТО ще ни спасят кожите.

      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Факт.
        Последно редактирано от ezhko; 20-01-24, 18:31.

    • Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение
      Не толкова отдавна във форума имаше снимка как товарят град на американски военен самолет. Би било интересно да се направи ревизия на стволната артилерия и щурмовите самолети. Може да цъфнат липси. За дреболии, като например миномети, стрелково оръжие или муниции за тях, даже не си струва да говорим.
      Това че ометоха всичката скрап от складовете не е хич лошо . Тръгвам аз на времето да си търся нови патрон за ТТто . Калибъра въобще не е екзотичен 7.62 х 25 . Произвеждат се от чехите Селиер и белот ; от сърбите Първи партизан от унгарцте Меско и тнт . Оказа се че след като са продали деведесетте години из Африка мобилизационната готовност Шпагин и Судаев само в складовете на МВР са останали над 20 милиона патрона от тоя калибър на цена под цената на скрапа . Всичките произведени около 1960 година на цена около 10 стотинки в магазин . Даже при кожодерите от ВИПа на стрелбището бяха 15 - 18 стотинки . Естествено при това положение няма фирма която да се натресе и да внесе нови на значително по високи цени .

      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

      Коментар


      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Там ясно пише, че екс-български градове са заминали за Украйна през Чехия. Не пише бройка, но в плана за реорганизация на армията ни е ясно записано, че до 26-та година всички артилерийски системи с калибър над 100мм трябва да бъдат сведени до 202 броя. Като тук влизат не само градовете, но и например полковите миномети. Та така...

      • Самодържец
        Самодържец коментира
        Редактиране на коментар
        Така де. Голямо отклонение от въображаемата точка.

      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        За съвременните лауреати на PISA 2+2 е голямо отклонение от 4

    • Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение
      Ако беше само 40 броя тръби, украинците щяха вече да ги бълват масово, вместо да ги просят от цял свят. Или най-малкото ние щяхме да ги правим и да им ги продаваме през Полша.
      И хаймерсите не са им еквивалент поради свирепата цена на ракетите за тях.
      То всъщност украинците имат доста техни разработки но като с всичко останало е по лесно да го изпросиш от колкото да го произведеш . БМ 21 К Верба . Натиснете снимката за да я уголемите  Име:Verba_MRLS_2019.jpg Прегледи:0 Размер:816.5 КБ ID:6951746 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:BM21K.jpg Прегледи:0 Размер:25.1 КБ ID:6951747
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

      Коментар


      • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Смисъл да откриват топлата вода отново няма .

      • Самодържец
        Самодържец коментира
        Редактиране на коментар
        Съгласен съм, но и това не е разработка в смисъла на съвременния високотехнологичен свят.

      • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        И с какво е по високотехнологична пусковата установка на Страйкър ?

    • Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      Всички бивши соц. си крепеха Оки-те до последно възможно. Като ги крепеха не толкова, защото много им трябват - извън ОВД те бяха абсолютно безполезни (най-малкото нямахме ядрено оръжие, без каквото те са просто едни големи варели) - а защото им бяха проблем средствата за утилизация. Ние впрочем като най-скъсани бяхме и най-последните. И американите, и руснаците си затваряха очите, защото и тая работа с неефективността, и тая работа с липсата на средства (руснаците ползваха американско финансиране и го "ревнуваха" от нас) им бяха ясни. Да де, ама като стана ясна перспективата, тези оръжия от собственост на разни субекти, в чиито ръце са само тежест за самите тях да станат част от арсенала на НАТО, руснаците обърнаха плочата. Американците (и прочее НАТО) от една страна не бяха петимни за руски скрап, от друга (както стана въпрос) никога не биха нарушили договор, под който седи тяхния подпис.
      И казаха: "Добре дошли сте в НАТО, ама без това да е в нарушение на каквото и да е законодателство. собено международно".
      Ти да видиш, какво палаво фейлетонче си сътворил. Респект! Прилича ми малко на извадка или абзац от "Пътеводител на галактическия стопаджия".
      Почти съм убеден, че горенаписаното се основава и базира на информация от ония митични многотомови източници и библиографии, които несъмнено си чел. Но понеже нямам достъп до тях, ще трябва сам да се боря. Не че не можеш или не искаш да предоставиш ПОНЕ 1 източник- просто е прекалено секретно и ако ми кажеш, после трябва да ме убиеш. Сакън.

      Да започнем от там, че съм мияч на чинии в Макдонълдс. Това какво и къде работя, не интересува никого и няма значение. Споменавам го единствено за да подчертая, че интелектуалният ми багаж не е много, т.е. тъповат съм. А това го казвам за да се презастраховам от лаишката интерпретация на фактите и това как ги разбирам.
      Та да направя обобщение, да видим дали съм разбрал правилно?
      1. Няма ли сме средства да нарежем 24 конвенционални ракети и 8 ПУ?! - Това ще да е много трудоемка и капиталоемка дейност- звучи като аргумент от агитката на БСП . Вероятно след утилизацията на хиляди единици бойна техника по линия на ДОВСЕ, не е останала и 1 стотинка за още 24 ракети. Е, можеха за целта да ни отпуснат безлихвен заем от 10-20 милярда долара, барем стигнат, ама нали са циции...

      2. Сам пишеш, че въпросните ракети, цитирам: "бяха абсолютно безполезни (най-малкото нямахме ядрено оръжие, без каквото те са просто едни големи варели", но в момента, в който руснаците разбрали че ще влизаме с тях в НАТО, се изплашили, щото видиш ли, те всъщност са големи варели, но притежаването им ще наклони мощно везните в полза на НАТОвския арсенал и край, идва апокалипсис. Колабиралата по него време Русия не се е плашела от НАТО за нищо на света, ама с нашите ракети чашата е преляла и ситуацията се е променила кардинално.

      3. Поради това да не се случи 2., същата колабирала Русия упражнява политически, икономически и военен натиск върху САЩ да ги принудят, те (САЩ) нас да ни принудят да си счупиме ракетите. Под натиска и опасноста от икономически санкции и евентуално дебаркиране на руски СПЕЦНАЗ в Ню Йорк, американците запретват ръкави и правят всичко възможно да ни придумат да махаме проклетите ракети. И ние от зор заман се съгласяваме, само мир да е. Всички дружно си отдъхват. Даже американците от кеф и радост плащат масрафа, това е къде-къде по еФтинко от 3 СВ.

      4. Освен всичко това американците постъпват и рицарски като спазват договора, който са подписали, ама за който самите те твърдят, че Българиа и Словакия така или иначе не нарушават и техните ракети не са в разрез с условията на този договор. Т.е. влизайки в НАТО, което така излиза, че е олицетворение на САЩ (мед им капе на сърцето за това твърдение на ватенките), България спира да е суверенна държава и всички договори на САЩ стават автоматично и нейни договори- демек вас тоя договор не ви лови, ама влизайки в НАТО ставате наша подопечна територия и като такава ще спазвате нашите договори, т.е. ракети капут.

      Дръж си лимонадата, много ме нАпрегна мисловно и ми пАдна кръвното.
      Отивам да си сипя една пърцуца и да си гледам ТВ Планета.
      Спрете Земята, искам да сляза!

      Коментар


      • Самодържец
        Самодържец коментира
        Редактиране на коментар
        Ами ако на мястото на отдавна остарелите оръжейни системи се осигуряват съвременни, покриващи в по-малко количество същите по обем задачи, с по-голяма ефективност, би изглеждало и като разоръжаване, количествено.

        Защото по времената, когато не се разоръжавахме, бях оператор на станцията и агрегатист на същата. При тревога първо търчах да паля агрегата, после отивах да запусна станцията и чак тогава да давам целите. Ама това не беше интересното. А това, че всяка седмица бутахме двеста литровия варел с нафта и пълнехме резервоара на агрегата, при положение, че не го ползвахме, щото като не е тревога или няма срив на елекроподаването, станцията е включена в контакта. Разбира се, оказа се че старшината гсм-чик осигурява нафта за който трябва и най-вече за себе си. Е тоя със сигурност си спомня с огромно умиление за старата армия .

      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Та кои казваш са съвременните артилерийски, зенитни, танкови и ракетни системи, които сме въвели на въоръжение вместо нарязаните, подарените и продадените? А за щурмовата авиация, хеликоптера и самолетна?

      • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        То в посолства и аз не съм влизал . Вашите на записа го споменаха че всичко трябва да се съгласува с посолството . Силно ме съмнява да е руското . Това забравихте ли го ? https://www.youtube.com/watch?v=pE5f...l=Actualno.com
        Последно редактирано от sek.1; 22-01-24, 11:45.

    • Няма как. Глупостта и русофилията, прикрити зад повърхостно-първосигнална имитация на патриотизъм не го позволяват.
      Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

      Коментар


      • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Не може ако не се изсерете навсякъде .

    • Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
      ... На второ място- въвеждането на задължителна военна служба. Примерно 6 месеца. Ама не като оная от соца да си бъркат по носовете, по цял ден да боядисват бордюри и да варосват дръвчета и да не правят нищо. Тренировки, стрелба, тактика, обучение. Да се научат от къде се държи пушката и за какво служи. Прекрасният пример за онагледяване- Израел (шапка им свалям)- нека да не е 2 години, ама поне 6 месеца. Та ако прасне гавното във вентилатора да има кой да излезне на терен и да знае горе-долу какво да прави. В мометна имаме 20000 на книга- сред тях чантаджии, скатавки, жени, синекурци, щабаджии и т.н. матрял. Четох преди време и за хиляди незапълнени бройки и щатове. Т.е. за реални бойни действия имаме нищо и половина, което би се похарчило за дни или седмици и няма с какво да се замени- за справка Украйна.
      Не, че съм врачка, ама нали...
      https://www.svobodnaevropa.bg/a/kaza.../32778228.html

      https://www.dnes.bg/eu/2024/01/19/ka...-zashto.595850

      Спрете Земята, искам да сляза!

      Коментар


      • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Целта на всяка армия в тоя свят . Идеалния войник . https://www.youtube.com/shorts/haoEhTMHZhw

      • Самодържец
        Самодържец коментира
        Редактиране на коментар
        Сещам се за едни, които разполагат със стотици хиляди солдати, близки до перфектното. Тъпи на гьон, които мразят да мислят, трудно им е да изпълняват инструкции и не зная дали и за пари го правят. Но са изтински патриоти.

      • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Това по принцип е целта на всички държавни институции . Мислещия човек е кошмара на всяко държавно управление и понеже не могат все още да премахнат напълно тази човешка функция гледат поне да го насочат да мисли правилно в желаната от тях посока . https://www.youtube.com/watch?v=fvPp...sticPlugRelics

    • Ами агитация без емоции няма как. Емоциите пречат на обмислянето.Например за какво има смисъл да имаме армия, а за какво - най-много жандармерия.

      Коментар


      • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Има но е доволно половинчата . В днешно време без панели за динамична защита в общи линии нищо не правим по същество . https://www.youtube.com/watch?v=g04C...el=MoDBulgaria

      • ezhko
        ezhko коментира
        Редактиране на коментар
        Страйкърът не е чудо наземно. Няма V корпус против мини, не издържа на РПГ, бронята е излишно утежнена, което вади до проблеми с надеждността, подвижността, проходимостта и устойчивостта... Ако се заменят двигателя и трансмисията на БТР60, добавят се уреди за нощно виждане и радиовръзка, както и кевларена обшивка отвътре, ще се получи машина, която по нищо не отстъпва на нашите бъдещи страйкъри. На четвърт цена.

      • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        i208 Има малко разлика между това https://www.youtube.com/shorts/LGuLdeeEYdk и това https://www.youtube.com/watch?v=tcWz...Natalia%26Dima

    Активност за темата

    Свий

    Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

    Зареждам...
    X