Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За произхода и самосъзнанието на българите.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: За произхода и самосъзнанието на българите.

Първоначално публикуван от mikivt Преглед на мнение
    Ма вие за думата ли си хортувате? Ми така кажете. Щото то написано по горе "за произхода" и прочие, та аз си мисля, говорим си за нещо подобно. Малко работата пише "жени", а то тоалетна.
    ПП Преглеждам си вчера библиотеката и гледам едно томче на бай Петър Петров - Образуване на Българската държава. Преглеждам го така, отгоре-отгоре, ясна е работата, русофил-комунист-слафянофил. Е да де, ма човека книга сериозна написал, дал една камара извори, оставил някои неща не докрай разтълкувани, щото данните не му стигат. Та, къде я аналогичната такава книга за същото време, ма с алтернативния прочит?
    Ами сигурно никой не смее да я напише, поради редица причини. Някои от които явно ни устройват на този етап.
    Апропо, относно даденият малко по-нагоре от мен линк, досежно новината за идеята на ВП за "Православна империя", сега като се замисля нищо чудно да има подобен замисъл от негова страна. Тъй като очевидно е по-трудно да обединиш редица народи с различен етнос, поне да се опиташ да го поставиш под една шапка, свързана с религията им. Не, че католиците или протестантите са обединени в "империя" въз основа на едната си религия, но гледайте примерно идилци как тръгнаха. Та и ние така-Православна империя от Владивосток, до най-южните гръцки острови
    SUV

Коментар

Идеята изобщо не е на Путин. Та нали ние в края на краищата именно за тази идея говорим през цялото време.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        Идеята изобщо не е на Путин. Та нали ние в края на краищата именно за тази идея говорим през цялото време.
        Общо взето е на София Анхалт-Цербст
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Не знам дали е негова изначално, ама явно се опитва да я прокара. Всъщност, чета темата от началото до сега, ама нещо не видях толкова директно да се говори в тази насока, т.е. идеята за обединяване на народите/държавите с предимно източно православно христянство.
          SUV

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            Именно.
            ПП
            Леко да се коригирам, че ей сега ще наскачат буквалистите - Не през цялото време, през една голяма част от него

Коментар

Е не си видял?
              Кво отличава източен от западен Рим?
              Третия Рим копират ИРИ (доколкото могат да го разберат, а в това са далече от истината, де)
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Dydo Преглед на мнение
                Не знам дали е негова изначално, ама явно се опитва да я прокара. Всъщност, чета темата от началото до сега, ама нещо не видях толкова директно да се говори в тази насока, т.е. идеята за обединяване на народите/държавите с предимно източно православно христянство.
                А какво е "Трети Рим" според теб (в контекста на съмненията ти)?

Коментар

Първоначално публикуван от Dydo Преглед на мнение
                  Ами сигурно никой не смее да я напише, поради редица причини. Някои от които явно ни устройват на този етап.
                  Апропо, относно даденият малко по-нагоре от мен линк, досежно новината за идеята на ВП за "Православна империя", сега като се замисля нищо чудно да има подобен замисъл от негова страна. Тъй като очевидно е по-трудно да обединиш редица народи с различен етнос, поне да се опиташ да го поставиш под една шапка, свързана с религията им. Не, че католиците или протестантите са обединени в "империя" въз основа на едната си религия, но гледайте примерно идилци как тръгнаха. Та и ние така-Православна империя от Владивосток, до най-южните гръцки острови
                  Дидо, и ВП и РФ са си просто едни книжни тигри. Погледни им БВП-то, ВБ, милионите зрители - отде тая сила у тях за подобни планове? За мечти - да, ма за реализация...Преекспонира се руската заплаха, явно има защо.
                  Да кажа, че въобще не съм русофил. Като махнеш Освобождението, все са били против нас в по ново време. То само заради комунизма не трябва да ги поглеждаме.

Коментар

Да кажа, че въобще не съм русофил. Като махнеш Освобождението, все са били против нас в по ново време. То само заради комунизма не трябва да ги поглеждаме.
                    а) не е от по-ново време
                    б) т.нар. освобождение не е за махане

Коментар

(доколкото могат да го разберат, а в това са далече от истината, де)
                      Малко, трудно и криво - могат да го разберат. Това е така, защото никога не са имали непосредствена връзка с него. Единствено косвена (през нас).

Като махнеш Освобождението, все са били против нас в по ново време.
                      И по време на освобождението са били точно толкова против нас. И не "в по-ново време", а от много отдавна. "Традицията", е от времето унищожението на Първата българска държава.

Коментар

Малко, трудно и криво - могат да го разберат. Това е така, защото никога не са имали непосредствена връзка с него. Единствено косвена (през нас).
                        Не само това. Има достижения на Рим, които са неразбираеми за руския мозък.

Ще се самоцитирам от поредната заключена тема:

се жили вровень, скромно так: система коридорная, На тридцать восемь комнаток всего одна уборная.

Ние поне достигнахме римляните и имаме юс миграционис (или нещо подобно)

Таа, прочее вица е руски - за свободата и робите какво разбират от нея

Руснак и американец спорят за гражданските права и свободи. Американецът казва:
                        „Аз мога когато си искам да застана пред Белия Дом и да крещя „Рейгън е идиот“ - и нищо няма да ми се случи.„
                        „Точно същата свобода имаме“, казва руснака - "и аз мога да застана на Червения Площад и да крещя „Рейгън е идиот“

Коментар

За мечти - да, ма за реализация...
                          Съвсем обективно, капацитет за осъществяване наистина нямат, а и не са имали никога - инак отдавна да са го направили. Но чак пък само "мечти" - работят упорито (съответно заплахата си е реална). Ето, ти си нагледен пример. Или ще отречеш, че се чувстваш - и държиш на това - част от някаква съвкупна, славянска, гръко-ортодоксална общност, под руска доминация.

Коментар

Ето, ти си нагледен пример. Или ще отречеш, че се чувстваш - и държиш на това - част от някаква съвкупна, славянска, гръко-ортодоксална общност, под руска доминация.
                            Дъра-бъра, сто чадъра ще кажа, ако позволиш, аз на това.
                            Има или няма славяни, според както и на който му е изгодно, българите са нещо различно от това. За руснаците си казах. Виж, за Ортодокса си прав, напира ме гордост, че сме такива.

Коментар

Кой съм аз, та да позволявам.

Не само това. Има достижения на Рим, които са неразбираеми за руския мозък.
                              Ми то и това е защото никога не са живяли така.

Коментар

Сигурен ? А Киприян що дири по руско ? Пък и преди София доста.
                                подаръци за мъже от FACOM
                                промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X