Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За произхода и самосъзнанието на българите.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: За произхода и самосъзнанието на българите.

Първоначално публикуван от smng0303 Преглед на мнение
    ....Сигизмунд, Янош Хунияди, Михаил Храбри....будни Търново, Чипровци и пусто хайдутство...
    За другото не знам, ама за Чипровци много мога да кажа! Там нещата са мааалко по-различни от хайдутството.
    יעבור
    «И това ще мине»

Коментар

За повече пригледност, ще пусна и трите цитата, понеже са свързани. Мисля, че с тези извадки не излизам от контекста на мненията:
      Първоначално публикуван от mikivt Преглед на мнение
      .... Турция не е наследник на Османската империя, а последната държава,освободила се от нея.
      Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
      Малко ми звучи като БСП е първата партия, която разби оковите на БКП, ама...
      ....
      Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Последната. И е точно така.
      И, кое му е "точно така-то"?
      Ако сме все още в темата за самоопределението, има един много важен момент. Бих казал, по- важен от историческите подробности кое точно, как точно е станало. Този важен момент е последващото поведение на Турция и БСП, но важи с всичка сила и за нас, каквито и ще да сме- траки, прабългари, славяни или цигани.
      Та-а-а-а, за БСП и Турция говорех... Не можеш да обясняваш колко си велик, задето си разбил оковите на тиранина, а после да се кичиш със стогодишната му история. Ми, като си толкоз ербап, почвай начисто. И кво? Ние сме съвсем различни, ние сме млади, ние сме флагмана на промените... ама, ние бяхме и на Бузлуджа, ние и Димитър Благоев..., ние... ай сиктир, кои, по дяволите сте ВИЕ? Ония или тия?
      В Турция всичко е "Yeni". От Ататюрк насам се опитват да се докарат пред света колко са различни от оная Османска империя, която помете значителна част от Европа, наложи мохамеданството с ятаган и Права вяра, и с Корана в ръка задържа (да не кажа върна) прогреса в тази част на Европа. Да-а-а-а, Турция няма нищичко общо с ония изьедници Османлиите, ама което и турче да питаш, ще ти каже, че навремето Турция е владяла половината Свят, но гадните Велики сили не харесали това, че е толкова голяма и хубава, и гадните руснаци дошли и им разбили къщичката. Гордеят се с това, че по времето, когато Наполеон си е миел лицето в легенче и е пикаел в гърне, Султанът си е имал кенеф за чудо и приказ... викат му самосъзнание, да!
      Къде сме ние? Продължавам да смятам, че в този форум IQ- то е поне един пръст над средното за интернет- пространството ниво. Виждам в мненията реализъм, преливащ чат-пат в нихилизъм. Ние сме крадци, разбойници, роби, номади, отцеубийци... а това, дето сме били на три морета е случайно стечение на обстоятелствата, Златният век изобщо не е бил такъв, а Аспарух е негодяй.
      Питах по- горе, пак да питам. Някой може ли да изнамери в кой да е сръбски, турски, гръцки... форум толкова, ъ-ъ-ъ-ъ, реализъм, колкото има в тая тема?
      Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

) Голям черпак реализъм, щипка самоирония и малко гордост според мен изглежда да са съставна част от рецептата за манджата на величието на един народ ))) иначе получаваш блудкаж като историята за великоукрите, прокопали Черно Море

Пък ние леко сме се загубили ...
        - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
        - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
          ) Голям черпак реализъм, щипка самоирония и малко гордост според мен изглежда да са съставна част от рецептата за манджата на величието на един народ ....
          Горе-долу, това е рецептата на британците. Имам чувството, че самоиронията им е дори малко вповече, но понеже изглежда готино да се подиграваш със себе си, а в същото време да си як, някои тукашни анализатори си мислят, че колкото повече се самоунижаваме, толкова по- яки сме. Нямаме предпоставките за такъв самоподход, ако мога така да се изразя.

Коментар

...
            Гордеят си се турците с османската империя, защото могат. За тях ислямът не е отрицателно явление, а в Европа векове обективно са били носител на прогреса. Е, на някой етап Европата се взела най-после в ръце, а османците поизостанали.

Впрочем на нас нищо не ни пречи (освен леко сбърканата национална доктрина) да се гордеем с Османската империя. 20 различни страни в Европа се гордеят с Римската.

Пак заради леко сбърканата ни национална доктрина имаме златен век който обективно е около 3 (три) десетилетия.

Коментар

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
              ... историята за великоукрите, прокопали Черно Море
              Може ли поне явно да не се държиш като редови ватник?

Коментар

... Нямаме предпоставките за такъв самоподход, ако мога така да се изразя.
                Имаме, имаме, Алеко е бил умен тип. Реално неговите работи все още ни предпазват от крайно македонстване например ...

Може ли поне явно да не се държиш като редови ватник?
                Че това реално е смешно, бях си търсил книжката в която е описано
                - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Гордеят си се турците с османската империя, защото могат. За тях ислямът не е отрицателно явление, а в Европа векове обективно са били носител на прогреса. Е, на някой етап Европата се взела най-после в ръце, а османците поизостанали.

Впрочем на нас нищо не ни пречи (освен леко сбърканата национална доктрина) да се гордеем с Османската империя. 20 различни страни в Европа се гордеят с Римската.

Пак заради леко сбърканата ни национална доктрина имаме златен век който обективно е около 3 (три) десетилетия.
                  Я, да се пробвам...
                  Щото, все си говорим за национална доктрина, национален идеал... и, най-вече, за липсата им. Я, кажи сега, да се гордеем ли с това, че сме били част от Османската империя, или да се гордеем с това, че сме спомогнали да я разрушат?
                  О-о-о-о, не ми се измъквай с "трябва да се гордеем и с двете, говорим за различни неща". Малко са ни източниците за гордост, да не ги обезценяваме съвсем.
                  Последно редактирано от Тропчо; 03-06-16, 21:48. Причина: Стилистика

Коментар

Германците гордеят ли се с Рим или с това че са спомогнали да го разрушат?
                    И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                      Германците гордеят ли се с Рим или с това че са спомогнали да го разрушат?
                      Германците имат с какво да се гордеят в момента. Гали, келти... не им пука. Както, впрочем, на всяка друга нация, която в момента е на върха в хранителната верига. Аз търся зародиш. Дай ми нещо, за което да се хвана бе. Препрочитайки за пореден път тая тема, не намирам никакво основание да имаме собствена държава. Според многознаещите тук хора, де. За бай Петко от с. Петково, вероятно, е друго.

Коментар

Малко са ни източниците за гордост, да не ги обезценяваме съвсем.
                        Много си краен.

Коментар

Препрочитайки за пореден път тая тема, не намирам никакво основание да имаме собствена държава. Според многознаещите тук хора, де.
                          Не знам дали да си многознаещ си го написал в положителен или отрицателен смисъл, но явно не ме включваш в това число. Щото ние сме от тия държавотворните народи, а те са доста малко. И имаме бая създадени държави - Башкоростан, Татарстан, Молдова, Румъния, Македония, Албания и да не забравяме най-противното ни отроче - Русия.
                          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

...

То, "вечното дерби" Левски-ЦСКА също няма век, откакто съществува. ама е "вечно".
                            Краен... опитвам се да не съм обективен, щото не ми изнася.

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                              Не знам дали да си многознаещ си го написал в положителен или отрицателен смисъл, но явно не ме включваш в това число. Щото ние сме от тия държавотворните народи, а те са доста малко. И имаме бая създадени държави - Башкоростан, Татарстан, Молдова, Румъния, Македония, Албания и да не забравяме най-противното ни отроче - Русия.
                              Ако не ти е ясно, ти си един от най- многознаещите. Не знам защо се самоизключи от тази група. Значи, да му кажа на Арсений (мой клиент, управляващ магазините "Березка" в България) ние направихме от руската територия Държава, ама не можахме да си опазим нашата.

Коментар

ама не можахме да си опазим нашата.
                                Това май е само твое мнение

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X