Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За произхода и самосъзнанието на българите.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: За произхода и самосъзнанието на българите.

Това е доктрина, чието съвсем непосредствено влияние тук е с давност над 200 години. От днес за утре няма да изчезне.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Вие, двамата, разбрахте ли се за размерите, че нещо, прекален светец...
      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
        Това е доктрина, чието съвсем непосредствено влияние тук е с давност над 200 години. От днес за утре няма да изчезне.
        На мен доктрината ми е ясна, ама трябва ли да я поддържаме. Сигурно и на нас така ни е по-угодно. Те руснаците го дават славяни и яростно с цената на всичко отстояват тази теза, макар да са угро-фини, та ние ли няма да угодим на прокараната линия.
        В крайна сметка, какво толкова. Да си се наричаме българи, да си отстояваме нашето и да си живеем живота
        Колкото и някои да казват, че е клише, светът наистина вече е глобален.
        SUV

Коментар

Ми нали ти казвам, няма начин, нещо друго да се получи от днес за утре. Само си помисли, колко мижитурки са станали нещо подпявайки, колко са кариери, титли, "трудове" и пр. А колко съвсем почтени и наистина убедени. Колко поколения. Отделно, за да се получи нещото, преди всичко трябва да се започне движението, а процесът е изключително бавен. Съвсем обективно, ако приемем, че настоящото положение е поставено за 250 години, толкова и ще са нужни при същият интензитет на обратно движение...

Коментар

Мисля, че в тази статия за СССР и българите, има доста защо и как
            байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
            Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
            Суперспам - спама на суперите

Коментар

Че Русия се опитва тотално да обезличи приносът ни за тяхното покръстване и създаване на азбуката им, е ясно отдавна. И не толкова, че е насочено срещу нас /тъй като която и друга страна да беше, пак щяха да правят същото/, а просто се стремят да внушат, че едва ли не сами са си свършили работата. То и в статията си е казано, за непоносимото унижение, което търпял Кремъл от факта, че малка страна като нашата им е дала толкова много и едва ли не е обединила и възродила държавата им, която е била разкъсвана отвсякъде. Що се касае до разселването на различни етноси, измислянето на несъществуващи нации и т.н., то тази им практика не е от вчера.

Все се питам, каква славянска писменост, като половината от западните славяни /образно казано "славяни" и в смисъла, който е наложен кои са те и в кои държави живеят/ пишат на латиница. Преди векове може да са били писали и по друг начин, но сега-не. Т.е. да се приеме, че славянската писменост 100% е кирилицата, просто не е вярно. Та термина е малко неточен, но все пак мисля е по-правилен, тъй като звучи някак си обединително. Ако беше "българската писменост" и празника с това мото се отразяваше през годините, леко полеко щеше да се минимизира обстоятелството, че и други ползват нашата азбука. А като кажеш "славянската" и добавиш малко факти, кои са Кирил и Методий, кои са учениците им и дейността им, и си викаш: ей, виж колко хора пишат с нашите букви, колко много сме дали на света Което си е така де!

От друга страна, не знам в съзнанието на обикновенния руснак, дали подобна политика влияе. Казвам го, защото преди време съм си говорил с руснаци, общо взето мои връстници, които директно са заявявали, че сме им били дали азбуката. Не са в заблудата, че те са си я създали, а и не са били хора, които много са ровили и чели-явно и в училище така са си ги учили. Преди де, сега при ВП не знам.
              SUV

Коментар

Да наистина не е въпрос на "нещо лично", просто ние се явяваме тези, които са им проблем. Но много се вторачваш в подробностите, а нещата в кра на краищата са в рамката отнемане и подмяна на идентичност - нашата.

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                  ............а нещата в кра на краищата са в рамката отнемане и подмяна на идентичност - нашата.
                  И подмяната на идентичност е - далечни братовчеди на руснаците примерно, въпреки да не съм чел за нещо такова. Е, да отделят част от нас и да ги правят други, знаем.
                  Апропо, и без това няма как напълно да скрият, кой им е дал азбуката и православието, та поне да ни изкарат близки до тях като народ, та пак да си имат аргумента, че те са си измислили всичко, щото тъй или иначе българите са подвид на руснаците
                  Майтапа настрана, ама преди години - началото на новия век беше, в един официален американски сайт на не знам каква институция-не помня, бяха писали за македонците точно това - подвид на българите
                  SUV

Коментар

Това, че някои, т.нар. славянски народи, пишат на латиница е по политически причини. И това е лекия вариант на промяна, тежкия е промяната на целия език, както е станало с румънския. Румънците приемат латиницата 70-те години, до тогава са на кирилица. А век и нещо преди това, и езика им е бил почти български.

А промяна на официалните версии кой, кой е, никой не желае, щото не са в полза на националното самочувствие на силните днес. Затова и такива като Македония не се закачат, а ги оставят да са за смях, за да може да се усмее дори и достоверна информация, ако някой надигне глас. Затова е ясно, че няма полза да търсим световно признание за минали неща.
                    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                      ..Румънците приемат латиницата 70-те години, до тогава са на кирилица. А век и нещо преди това, и езика им е бил почти български....
                      Може да асимилираш леко полеко един народ, включая и да приеме езикът ти с времето. Обаче щом има сега румънски език /не казвам писменост, а език-говор/, значи или го е имало преди това и многото румънци са асимилирали българите там, или е съвършено нов измислен език, който е наложен на българското население. Питам се аз, едно е да направиш нова азбука, ама пък да измислиш нов език с всичките му думи, правила на произнасяне, спрежения, падежи и какво ли не още. И тоз нов език да се проговори изцяло само за сто години от 20 милионно население примерно, като другия език да се забрави. Това с новия измислен румънски език съм го чел като теза, ама ми се види повече от абсурдно. Както с измислянето, така и за възприемането му за толкова кратко време от толкова хора, забравяйки си родния. Едно е също така, да сътвориш някакъв диалект, както например се говори в БЮРМ, ама съвсем друго е да наложиш чисто нов език, нямащ нищо общо с българския и ей така да се проговори от цялата държава само за десет десетилетия и народа в тази държава бъкел да не знае български. Все от баба на дядо и т.н. ще се е предавал. Има сигурно малцинство наше там, ама за съвсем друго говорим в случая.
                      SUV

Коментар

Първоначално публикуван от Dydo Преглед на мнение
                        Все се питам, каква славянска писменост, като половината от западните славяни /образно казано "славяни" и в смисъла, който е наложен кои са те и в кои държави живеят/ пишат на латиница.
                        ...
                        От друга страна, не знам в съзнанието на обикновенния руснак, дали подобна политика влияе. Казвам го, защото преди време съм си говорил с руснаци, общо взето мои връстници, които директно са заявявали, че сме им били дали азбуката. Не са в заблудата, че те са си я създали, а и не са били хора, които много са ровили и чели-явно и в училище така са си ги учили. Преди де, сега при ВП не знам.
                        Идеята на самото понятие "славянство" е да се подмени идентичността по език. Да се наричат другояче езици, които просто са деривати на българския.
                        Азбуката, в рамките на "славянската" доктрина е по-второстепенна работа от езика.

Колкото до редовите руснаци:
                        Младите са в абсолютно неведение за произхода, делото и заслугите на Кирил, Методи и учениците им. Този въпрос вече се неглижира, поради новата позиция на България в руския официален мироглед. Преди Кирил и Методи за тях бяха българи (хи-хи), сега са никакви.
                        По-възрастните (40+) са с нагласата която познаваме от по-рано.

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                        Това, че някои, т.нар. славянски народи, пишат на латиница е по политически причини.
                        Те и на "славянски", т.е. български говорят по политически причини.

Коментар

...едно е да направиш нова азбука, ама да измислиш нов език с всичките му думи, правила на произнасяне, спрежения, падежи и какво ли не още.
                          Ами там е тя, че не са измислили ЦЯЛ нов език. Вкарали са нова азбука и малко лексика (процесът е документиран), а граматиката е останала същата.

Коментар

Той въпросът изобщо не е до едната азбука, а е много-много по-широк и обвхватен, съответно и манипулациите - и целта им, им и средствата.
                            И да, цялото начинание/стратегия на Борис, Симеон и Петър е именно политическо (в условията на постоянна конкуренция - кога противостоене, кога сътрудничество - с Византия).

Коментар

Това с новия измислен румънски език съм го чел като теза, ама ми се види повече от абсурдно.
                              Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              Ами там е тя, че не са измислили ЦЯЛ нов език. Вкарали са нова азбука и малко лексика (процесът е документиран), а граматиката е останала същата.
                              Ся ако отнякъде ни надуши Търтей, пак ще развее Ботьова & Милетича + онзи "най-стар румънски писмен паметник", дето обръщението (и само то) е на български. За власи (вкл. и любимите му пиндостанци) не иска и да чуе. А че такива, говорещи на майчин развален латински, си живуркат и до ден-днешен в KMB, "нема такъв филм".
                              България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Те власите, сега е актуално да се пишат гърци.

ПП
                                Между другото, румънците са много удачна основа, за разясняване на нашият проблем.
                                Да кажем, те са нещо различно от българи и особено - "славяни". А и за 500 години развитие извън рамките на държавата ни, това си е съвсем обективно, пък и преди това, онова население по същество е било в голяма степен "българизирано", но не и асимилирано, България е била империя, а не етническа държава в края на краищата. За да не се занимават с предварително обречената кауза да доказват, че нямат сестра, те радикално подменят идентификацията си и се приключва с българското наследство и същевременно с нуждата да борят абсурда - славянство.
                                Ние обаче нямаме тази опция. Нова идентичност, означава нова държава - от нулата (това и правят румънците, но за тях е приемливо, понеже те "стара", така и си нямат), с отказ от връзка и приемственост с цялата ни средновековна история. Такова нещо напълно би устроило панславянската доктрина (просто едно "народ(ъй)шко" някъде на балканите, престава да е "славянско"), но не и нас. И понеже идеолозите на "Третия Рим" са напълно наясно с тази невъзможност - усилията им са съсредоточени в подмяна на идентичността ни, чрез въпросното "славянство".
                                Последно редактирано от davc; 25-05-16, 13:50.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X