Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Аз напомням на всички, че дискусията която се води до момента не е полезна... Защото само и единствено се сипят обвинения... Хайде по същество, конструктивни предложения кога, кой, какво и как... Та да е ясно какво става и всеки да има ясна позиция на база реални данни...
    VPetrov.photography

Коментар

• До: Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Не съм писал досега в темата, но я следя доколкото не съм безразличен.
      Бих искал да споделя, че опита ми с дивото къмпиране е огромен. Живях така почти 15 години в периода края на май – началото на октомври. Бяхме заели прекрасна територия от бреговата ивица и едва издържахме навлеците през юли и август. Голяма група хора, заможни хора (повечето) – някои с каравани, някои с палатки. Може би 200, може би 300 човека. Познавахме се прекрасно. Познаваха се жените и децата (тези, който имаха). Спомням си – пристигна възрастна двойка (около 70г.) да търси приятелят ми, казвам „Няма го, но Трифон е тук”. Стареца подскочи „ Къде е? Кога се е върнал? Нали са в US ?”. Аз се усмихнах и му посочих шезлонга със спящото 4г. хлапе, уморено от плуване.
      „Ей това е Трифон.” Старецът си мислеше за дядото Трифон! Когато те са заели мястото сина е бил на 4, а за този в шезлонга само са си мечтали.
      Такива работи.
      Много ми е познато това. Да не искаш да те махнат. Та то си е твое. Още дядо ти е бил тук. Виж кой е от ляво. Виж кой е от дясно. Ти какъв си? Я се разкарай. Тук къмпира Иван(Драган) , в петък идват. Не може. „Ама то никъде не може!”, „Така е! Да си дошъл през март!”
      Колко плащахме ли? 0!!! Нула!!! Тези с караваните май плащаха нещо ...
      Дали чистехме? Всеки ден! Дали беше осрано? Навсякъде. Най-вече от онези с копията(чадърите) и поясчетата, дето заравяха костилките в пясъка.
      Какво стана? Много просто. Продадоха залива. Парцелираха го и т.н. Някои си купиха, аз – не.
      Цялата идилия приключи. Вече не е безплатно! Вече е на някой! Като Алпите, като Източния и Западния бряг. И е чисто! Много по-чисто! Спрях да ходя там. Не ми беше безплатно, не беше диво и моите хора ги нямаше. Трагедията е, че имаме само около 250 км. бряг за 6 милиона българи.
      Само, че аз порастнах.
      Днес на Беглика е същото. Без никаква разлика. Но Държавно, разбирайте безплатно. Щом е на всички, значи е на никой, значи е мое. „Ти кой си?Дошъл си тази година и искаш най-доброто място? Я назад! Да си дошъл през март!” Първият по време е първи по право.
      Искам да споделя, че за мен Държавата е възможно най-лошият стопанин. Примери мога да пиша до утре сутринта. Все едно кой ще стопанисва/управлява/ територията/района/, той ще е по-добър от Държавата. Иначе нямаше да са нужни акции за почистване. И да, аз искам да плащам на този някой. Дали трябва да се приватизира? Да, спешно. И Централен Балкан и Пирин и Рила и всичко.
      Всеки собственик е по-добър стопанин от Държавата.
      Дали трябва да се национализира? Не за бога. Това го помня още.
      Може би тя – Държавата някога ще съумее да упражни контролните си функции, но и в това не съм сигурен.
      Ако някой не ме е разбрал заради многословието ми.
      Аз бих искал някой(различен от държавата) да го стопанисва и опазва чисто за да мога да го потребявам, когато си платя. Сега не мога. Заградено е от „правоимащи” и е насрано.
      В този смисъл наличието на комерсиални интереси само може да ме радва. Отдавна не изпитвам лоши чувства към хората, които искат да спечелят и печелят пари. Та аз правя това по цял ден. Дано по-скоро се реализират плановете им. За мен това значи регламент! Регламент, който всички познаваме. Като този в швейцарските или френските Алпи.
      Бих участвувал в саботирането на всеки хотел, ако Държавата отново не успее да упражни контролните си функции. Бих участвал в поправянето на дъсчените бараки, както и смятам да се включа в ремонта на заслон Кобилино бранище.
      А хленчещитепо повод „загубата си” нови участници ще помоля да хленчат тихо. Напълно ги разбирам/по-горе съм написал защо/, но агресията освен, че е неприятна е и неконструктивна. А нападките към участници заслужили с постове и действия уважението на повечето тук са проява на лошо възпитание. Във форума има изградени с времето сравнително стабилни правила както и общества, в които вярвам успешно ще се включат. Просто трябва да го разгледат. Той е много по-голям от тази тема.
      ______2
      Е = MZ

Коментар

• До: Почистване на язовир Голям Беглик

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
        Ето го ключето от гардероба. Ето защо са се записали тук тези господа ! Иска им се, много им се иска хилядите участници от форума да подадат сигнали, жалби, доноси, та да могат да си останат да летуват нерегламентирано там.
        Ето затова аз протестирах категорично и точно, когато един от тях започна да пише от името на " чистещите ", защото следващия му ход щеше да бъде да пише документи от името на форума.
        Браво г-н Николов, хванахте ме - ами аз ви обещавам, че няма да почивам там и съм за строго регламентирано къмпингиране в района, както на "Чатъма" така и на "Широка Поляна" (и това съм го писал в предишен мой пост г-н Николов които вие пак явно не сте прочели) и съм готов да участвам в контрола и ще подкрепя 100% петиция в тази насока изпратена на същите компетентни органи Лично и пред ВАС, и пред г-н Златев и пред когото кажете!

Вие можете ли да подкрепите подобна за забрана на всякакъв вид "фестивали" и строежи в защитените със закон местности, а именно "Чатъма"?!

Коментар

Първоначално публикуван от kro Преглед на мнение
          Искам да споделя, че за мен Държавата е възможно най-лошият стопанин. Примери мога да пиша до утре сутринта. Все едно кой ще стопанисва/управлява/ територията/района/, той ще е по-добър от Държавата. Иначе нямаше да са нужни акции за почистване. И да, аз искам да плащам на този някой. Дали трябва да се приватизира? Да, спешно.
          Има ли някъде в България или по света територия управлявана от часници в която е разрешено мероприятие от рода на Беглика фест????
          Такова разрешение може да издаде само чиновник на когото не му пука за съдбата на управляваната от него територия и след това Байкирия да се хвали че всичко е законно.

Коментар

Първоначално публикуван от Dulen Преглед на мнение
            Те така:

Аз предлагам: Въвеждане на такса за престой.
            Вие и вашите: Съгласни, байкерия и всякакви зелени ще са касиери.
            Мой коментар: Съгласен сам, няма значение кой е чорбаджия, важно е да има подобрение.

Аз предлагам: Въвеждане на такси за ползване на дървесина.
            Вие и вашите: Съгласни, байкерия и всякакви зелени ще определят кой ще взима тая такса.
            Мой коментар: Съгласен сам, няма значение кой е чорбаджия, важно е да има подобрение.

Аз предлагам: Въвеждане на глоби за замърсяване и хвърляне на боклуци.
            Вие и вашите:Съгласни, байкерия и всякакви зелени ще определят кой ще взима тая такса.

Аз предлагам: Забрана на каквито и да е масови или организирани мероприятия.
            Вие и вашите: Съгласни, байкерия и всякакви зелени ще определят кога ще са техните организирани мероприятия, който са извън всякакви забрани, но за другите такива ще са забранени.
            Мой коментар: Не съм съгласен!

Аз предлагам: Забрана на каквото и да е строителство или облагородяване на региона.
            Вие и вашите: Съгласни, байкерия и всякакви зелени ще определят къде ще се строи и облагородява, което е извън всякакви забрани, но за другите такива неща о другите хора или организации ще са забранени.

Аз предлагам: Да си все пак намерим общ език ...
            Вие и вашите: Да се сложат бариери, да не се допускат колите и хора до язовира, ...

Дайте да говорим за правила. За сега само Душко има предложения, да видим и други. Много бих искал да знам мнението на Байкирия по въпроса.

Коментар

Първоначално публикуван от Todor6104 Преглед на мнение
              Има ли някъде в България или по света територия управлявана от часници в която е разрешено мероприятие от рода на Беглика фест????
              Такова разрешение може да издаде само чиновник на когото не му пука за съдбата на управляваната от него територия и след това Байкирия да се хвали че всичко е законно.
              Да. Има много, не един. В зависимост от музикалните Ви предпочитания.
              Примерно German Alps Festival , който се провежда високо в Алпите на съвсем частна територия. Има и други. Вие бихте ли ги посетили, за да търся детайли? Аз - не, не обичам масовостта, но и не ми пречи. Не ходя в Алпите, когато там има фестивал.

А за държавният чиновник сте напълно прав. Не защото ще издаде/подпечата/ нещо, а защото по принцип не му пука.
              ______2
              Е = MZ

Коментар

Здравейте J
                Следя с интерес темата още от лятото, но да се включа за да задам въпросите си (пряко свързани с темата) към защитниците на "Беглика-фест" ме провокира постингът на Kro – и като емоционален заряд и като трезво разглеждане на ситуацията.

Считам, че съм безпристрастна, защото:
                - Нова съм във форума и като такава, не принадлежа към вече сформирани и обременени и от емоционални натрупвания (положителни и отрицателни) групи в него, които в някои случаи са пречка пред обективността.
                - Отнасям се с уважение към авторитета на offroad-bulgaria.com, защото авторитетът се създава от участниците и то не за един ден/месец.
                - Не съм природозащитник.
                - Не съм къмпингуваща където и да е.

Считам, че все пак имам право да взема отношение, защото в края на 70-те години на миналия век J съм участвала в ученически и студентски бригади за борба с ерозията (терасиране) и последващо залесяване на райони около яз."Коларов" и яз."Широка поляна". Може би има някое все още неотсечено иглолистно засадено от мен J.

Та на въпроса:
                Защо фестивалът (допускам правото му на съществуване) трябва да се проведе точно там – на защитена територия?
                Какво би се променило: а/ За глухаря; б/ за Байкария", ако фестивалът би се провел в приблизително същия район, но извън защитена територия?
                Нали не само аз виждам противоречие в интересите на въпросния глухар и на сдружението от провеждането на феста именно в "сърцето на гората тилилейска"?
                Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Първоначално публикуван от Danika Преглед на мнение
                  Та на въпроса:
                  Защо фестивалът (допускам правото му на съществуване) трябва да се проведе точно там – на защитена територия?
                  Какво би се променило: а/ За глухаря; б/ за Байкария", ако фестивалът би се провел в приблизително същия район, но извън защитена територия?
                  Нали не само аз виждам противоречие в интересите на въпросния глухар и на сдружението от провеждането на феста именно в "сърцето на гората тилилейска"?
                  Ето един правилно зададен въпрос, към който и аз се присъединявам и който зададох 15 страници назад в тази тема. Нали първия фест е бил от другата стрна на язовира, далеч от защитените местности. Защо сега се премести тук? И още, какво значи "разработване на потенциала". Ако това значи изграждане на указателни табели, пейки и маси за отдих, маркирани трасета за каране на байкове, регламентиране на достъпа с автмобили и безразборното къмпиране, оранизиране на сметоизвозване и контрол на замърсяването, аз съм готов да дойда да "разрботвам" безвъзмездно. Ако това значи хотели, паркинги със стотици коли, трещяща музика и кебапчийници, отново ще съм пръв, но този път в протестите, пък и по-корави действия. Аз като че ли по-скоро виждам първото в намеренията на Байкария, но някои колеги без да се опират на фактите са твърд черногледи.
                  LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                  www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                    Ето един правилно зададен въпрос, към който и аз се присъединявам и който зададох 15 страници назад в тази тема. Нали първия фест е бил от другата стрна на язовира, далеч от защитените местности. Защо сега се премести тук? И още, какво значи "разработване на потенциала". Ако това значи изграждане на указателни табели, пейки и маси за отдих, маркирани трасета за каране на байкове, регламентиране на достъпа с автмобили и безразборното къмпиране, оранизиране на сметоизвозване и контрол на замърсяването, аз съм готов да дойда да "разрботвам" безвъзмездно. Ако това значи хотели, паркинги със стотици коли, трещяща музика и кебапчийници, отново ще съм пръв, но този път в протестите, пък и по-корави действия. Аз като че ли по-скоро виждам първото в намеренията на Байкария, но някои колеги без да се опират на фактите са твърд черногледи.
                    Преместването на феста е факт.
                    Определено никаквата му полза за глухарите и другите диви животни, да не казвам вредата му, също е факт.
                    Желанието да се комерсиализира тази Защитена местност също е факт.
                    Злати, не знам дали са черногледи, ама да не се окаже, че ти и някои други колеги сте си сложили розовите очилца и не ви се махат изобщо. Защото като гледам стъпките по които върви тоя фест и желанието на Байкария да участва в прибирането на такси и приходи оттам по-скоро бих нарекъл тези "твърде черногледите" реалисти. Опитът в България учи че много по-вероятно е да има значителни финансови интереси зад подобна акция отколкото да няма такива. Определено има големи апетити към Беглика, и дано когато това стане наистина очевадно да не е късно за вземане на мерки. И в този смисъл даването на примери с Германия е неуместно. В Германия нещата стават по един начин , в България по съвсем друг.

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                      ... някои колеги без да се опират на фактите са твърд черногледи.
                      Факти май има, ама само за който иска да ги види ...

Беглика фест, Горски център Беглика, Къмпинг зона Беглика.

Това са целите, които сме си поставили за това и следващото лято.
                      http://forthenature.org/actions/213/Беглика_Фест09

Нагтрадите са уикенд в "Горсии център Беглика" изграждането на който ще приключи през 2010г

...

Наградките са 2 уикенда през 2010 в "Горсии център Беглика" изграждащ се понастоящем от Байкария.

http://beglika.org/bg

бел. Правописът е запазен
                      Хората си направиха феста, сега си правят "горския център", догодина вероятно ще се премине към изграждане на къмпинг зоната, а за по-догодина ... ще видим.

Т.е. изпълняват си последователно намеренията устойчиво да използват територията и да си защитават мястото, което са си препикали, от "посегателства" ...

... Затвърждавайки това име през годините ще можем да го позиционираме в общественото пространство Беглика, като пример за устойчиво използвана територия. Както и, ако се наложи в един момент да го защитаваме по-лесно от посегателства. ...
                      http://forum.offroad-bulgaria.com/at...1&d=1256237266
                      Който иска, може да им помага и да ги брани. Само нека да бъде така добър да не го прави от името на 50-те хиляди участници в Offroad-bulgaria, защото такова пълномощно никой никому не е давал и не може да даде!

Остава открит въпросът как да се защити природата от природозащитниците ???
                      Последно редактирано от Чавдар (V93); 23-10-09, 13:36.
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                        Преместването на феста е факт. и то беспорен и негативен
                        Определено никаквата му полза за глухарите и другите диви животни, да не казвам вредата му, също е факт с негативно действие.
                        Желанието да се комерсиализира тази Защитена местност също е факт. по какъв начин точно да се комерсиализира? Ето това не ми е ясно, писах и в предния ми пост, че има два начина
                        Злати, не знам дали са черногледи, ама да не се окаже, че ти и някои други колеги сте си сложили розовите очилца и не ви се махат изобщо. Защото като гледам стъпките по които върви тоя фест и желанието на Байкария да участва в прибирането на такси и приходи оттам по-скоро бих нарекъл тези "твърде черногледите" реалисти. Опитът в България учи че много по-вероятно е да има значителни финансови интереси зад подобна акция отколкото да няма такива. ето тук е тънкия момент, важно е не какво показва опита и какво е вероятно, а какво говорят фактите. Определено има големи апетити към Беглика, и дано когато това стане наистина очевадно да не е късно за вземане на мерки. И в този смисъл даването на примери с Германия е неуместно. В Германия нещата стават по един начин , в България по съвсем друг. Време е и в Българя нещата да стават по правилния начин, дали тук няма шанс това да стане за първи път? Аз не знам още, затова търся факти и отгвори
                        Тишо, позволих си да вметна моите забележки и въпроси директно в цитата ти. Така ще са по-разбираеми и дискусията ни по-ясна.
                        Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 23-10-09, 22:01.
                        LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                        www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Купонът тотално изпростя. На някои хора и 40 тонен багер пред 2000 кубиков изкоп насред защитената територия да им покажеш, пак ще кажат, че е популизъм или черногледство и искат факти.

В цялата тая история няма нищо природозащитно и всичко се движи от частни интереси.

Хареса ми тезата на колегата, че държавата била най-лошият стопанин и който и да приватизира квото чопне, все ще е по-добре. Първо, целенасочено бяха положени грижи да се затвърди тази глупост в "общественото съзнание" и второ, ежедневието ни изобилства от безчинствата на "съвестните частници". Особено на такива докопали държавното на грозно занижени цени или покрай разни схеми, програми, фестивали и т.н.

Само не мога да разбера защо гадовете от природен парк "Витоша" правят сечено на юнаците от Юлен, които искат сериозно да наджапат в защитените територии? Сигурно защото ги е яд и завиждат. Направо да им харижат цялата планина, защото със сигурност ще е за добро. Изобщо - всичко на консигнация и после на приватизация. Е, не всичко, де, а само доходоносното...

Както отбелязах, доста хора тук сме наясно как се правят тези работи и веднага можем да разпознаем симптомите и методологията. Щяли да спасяват фазаните - ха, ха...

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                            Купонът тотално изпростя. На някои хора и 40 тонен багер пред 2000 кубиков изкоп насред защитената територия да им покажеш, пак ще кажат, че е популизъм или черногледство и искат факти.

............. - ха, ха...
                            Темата май тръгна за спама. Поздрави - Ваш Ники Багериста !
                            Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                              Ето го ключето от гардероба. Ето защо са се записали тук тези господа ! Иска им се, много им се иска хилядите участници от форума да подадат сигнали, жалби, доноси, та да могат да си останат да летуват нерегламентирано в защитена местност Батлъбоаз.
                              Ето затова аз протестирах категорично и точно, когато един от тях започна да пише от името на " чистещите ", защото следващия му ход щеше да бъде, да пише документи от името на форума.
                              Г. николов,
                              Оставам без коментар... Вие май умеете само да се заяждате и пишете, ама, май не четете почти нищо от написано до сега. Но след като съм Ви аз май най големият проблем на този форум, готов съм веднага да го напусна и да помоля модератори да изтрият всичките мои мнения, при положение че дадете три (3) аргумента със какво моето писане уронва престижа на този форум, обижда участници или създава проблем на форум оффроуд с която и да е друга организация, включително и Байкерия. Ето публично го обещавам и гарантирам че ще изпълня обещание. Но искам точни и ясни аргументи със които ще има поне няколко души съгласни.

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                              Аз напомням на всички, че дискусията която се води до момента не е полезна... Защото само и единствено се сипят обвинения... Хайде по същество, конструктивни предложения кога, кой, какво и как... Та да е ясно какво става и всеки да има ясна позиция на база реални данни...
                              Г Петров,
                              Аз вече дадох моето мнение по въпрос и моите предложения какво би било хубаво да стане. Всичко това го написах заради публичен дебат, за да се убедя прав ли съм или не. И не само на този форум, а и на доста други места и форуми. Моите предложения с нищо не ангажират този форум като цяло, щото съм на ясно че едвам ли една организация може да спре другата организация в нещо, даже и да е абсолютно на противоположно мнение. Смятам че е супер полезно да тук ( и на другите места) предлагаме , даваме собствени мнения и идеи за решението на проблема, а всеки нека действа както може и по собствена съвест.
                              За мен и до тук написано е безценно, както идеи, мнения лични отношения към проблема. Както виждате, освен "Беглика Фест" обсъдихме и много други проблеми свързани за същото място. За доста от тях не бях мислил, но сега ги имам в предвид... Все пак и с малко пререкания, за мен до тук обсъждано беше супер полезно.

Благодаря
                              Душко

Коментар

Аз имах възможност и да се нагледам (двадесттина години) на целенасочени грижи за насаждане на една друга глупост - Държавата/Партията верен страж на народа или "На партията/държавата - вярност, на народа - чиста вода" (във ВИК).

Не знам защо петела е намесен (или глухаря) в цялата работа. Всъщност знам - конюнктура.
                                Обаче мен крайният резултат ме устройва ако е по цивилизованите образци, които съм наблюдавал.

Днешният , определена малка група да ползват и всичко да е осрано, мен лично - не ме.

Друг е въпросът защо същата малка група от ползващи го днес не се е справила с "формалностите" и не е прекратила бедствието.

Резултатът пак щеше да ме устройва. Говоря за моя частен, личен интерес. Аз нямам представа кое е добро за всички ...
                                ______2
                                Е = MZ

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X