Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Почистване на язовир Голям Беглик

Какво да кажа, още първа и втора подточка си противоречат. "Не няма да строим , ама да, ще строим". В "Чатъма". Това защитена зона ли е или не е? Е?

По-надолу всичко е описано така хубаво , невинно и с розови боички, че ми идва да се разплача от умиление. Ама няма да го направя. Защото макар да става дума за гората, не са ме хванали оттам. С феста пътят беше проправен успешно, сега предстои усвояването на територията.

А написаното остава. Ще поживеем, ще видим и пак ще си говорим.

Коментар

Първоначално публикуван от Dulen Преглед на мнение
      Господин Николов, понеже къмпингувам от 15 години там, където Вие, "с най голямото удоволствие" гарантирате че няма да има повече къмпингуващи. Бих искал да Ви помоля, ако имате някакво местенце за нормалните, обикновените хора, простички даже, където могат да починат, да ни уведомите. Благодарско предварително.
      Не ми се виждате никак " простичък " , господин Dulen.
      Вижте всичките си 33 мнения. Писали ли сте нещо някога по въпроса за Offroad ? Май нищо различно, освен опита да манипулирате, нашия форум от добросъвестни и честни участници, за да запазите смешничкото си право да къмпигувате още 15 години в защитената местност.
      Уви, макар и да ни заблудихте в началото, ние отидохме и проверихме на място.
      Убедихме се, че именно дивото къмпиране, разрушава природата на защитената местност.
      Бихте искали да запазите липсата на ред в управлението на защитената местност, което да ви позволи да замърсявате безконтролно и нехайно още дълго време.

Уви, номерът не мина !
      Не и при нас !
      Последно редактирано от Nik Nikolov; 19-10-09, 23:38.
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Господин Николов Ник,
        Аз на истина съм един простичък човечец. В това можеха да се убедят и хора от този форум с който се срещнахме даже и на Васил Коларов.
        Не не съм писал за Оффроуд, щото за съжаление нямам джип, но все пак се движа оффроуд ( по полянки, баири, езера )...Пеша, с трактор, с колата, ... даже и с ПРИЯТЕЛИ
        Нещо се притеснихте че манипулирам форум ??? С какво моля ??? Дайте някъкви факти ?
        "Смешничкото" ми право да къмпингувам на защитената местност го ползвам щото до сега нямаше кой да ни гони. ОК, от тази година има. Ще се съобразявам с Байкерия и Вас ако трябва (пояснение: бяхте участник с щанд на фестивала за защита на глухаря тази година, нали, така че и Вас ще трябва да консултирам ако искам да опъна палатка на Коларов).
        Последно редактирано от Goblin; 20-10-09, 00:39.

Коментар

Първоначално публикуван от Dulen Преглед на мнение
          Господин Николов Ник,
          Аз на истина съм един простичък човечец. В това можеха да се убедят и хора от този форум с който се срещнахме даже и на Васил Коларов.
          Не не съм писал за Оффроуд, щото за съжаление нямам джип, но все пак се движа оффроуд ( по полянки, баири, езера )...Пеша, с трактор, с колата, ... даже и с ПРИЯТЕЛИ
          Нещо се притеснихте че манипулирам форум ??? С какво моля ??? Дайте някъкви факти ?
          "Смешничкото" ми право да къмпингувам на защитената местност го ползвам щото до сега нямаше кой да ни гони. ОК, от тази година има. Ще се съобразявам с Байкерия и Вас ако трябва (пояснение: бяхте участник с щанд на фестивала за защита на глухаря тази година, нали, така че и Вас ще трябва да консултирам ако искам да опъна палатка на Коларов).
          Малко взехте да прекалявате в излиянията си. Да, Ник и още двама души "Официално" представиха нашия Форум там с цел да видят и разберат точно какво става. Да някой беше преброил 15 огнища в района, но ако обиколи язовира, ще намери хиляди още, оставени от къмпингуващите. Вашето огнище, на което печете така известните вкусни кебапчета законно ли е? Сухата дървесината, която режете за огрев през месеците прекарани горе, одобрена ли е за сеч от Горското. Мястото, на което ходите до тоалетна, организирано ли е така, че да бъде заровено и чисто след Вас? Да, сега ще ми отговорите, че Вие сте примерен и си носите боклука в чували до пътя, за да може някой да го извози, както бяхте написали в едно Ваше старо мнение. А кой ли плаща на този, дето ще събере торбите? И как става това? А какво ли правят стотиците други къмпингуващи, които не са толкова съвестни, колкото Вас? Предлагам да престанете с излиянията си тук, има и други, законови и по-ефикасни начини за протест, Ваше право е да действате, ако решите. Като частно лице и съвстен гражданин, милеще за природата и правото, без да намесвате нашия Форум. Пък току виж Екоинспекцията другия път може да провери и останалите биваци на язовира, не само един.
          Последно редактирано от zzlatev; 20-10-09, 07:38.
          LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
          www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

• Всичко това е много хубаво стига да е вярно. Бях на поляната от 1 до 15 август. Какво ще кажете за фикалиите които бяха разхвърляни на всякъде и след това нямаше как да бъдат почистени. Всички които почиват продължително време там си решават проблема с тоалетните по някакъв начин. Например химически тоалетни или достатъчно големи ями химически обработени. Едно е да има 50-100 човека, съвсем друго е 3 000 както вие правите. Нищо не казвате за шума. Когато аз си направя лагер до мен може да се настани всеки, а там където сте вие не може да лагерува никой друг.

По отношение на сухата дървесина която горим. От малък съм във гората и много добре правя разлика между сухо и сурово дърво, което не може да се каже за вашите последователи. Гниещата дървесина е вредна за живите дървета и това че обираме сухата и паднала маса е само от полза за гората.
            Последно редактирано от Димо; 20-10-09, 11:31.

Коментар

Първоначално публикуван от Todor6104 Преглед на мнение
              Всичко това е много хубаво стига да е вярно. Бях на поляната от 1 до 15 август. Какво ще кажете за фикалиите които бяха разхвърляни на всякъде и след това нямаше как да бъдат почистени. Всички които почиват продължително време там си решават проблема с тоалетните по някакъв начин. Например химически тоалетни или достатъчно големи ями химически обработени. Едно е да има 50-100 човека, съвсем друго е 3 000 както вие правите. Нищо не казвате за шума. Когато аз си направя лагер до мен може да се настани всеки, а там където сте вие не може да лагерува никой друг.

По отношение на сухата дървесина която горим. От малък съм във гората и много добре правя разлика между сухо и сурово дърво, което не може да се каже за вашите последователи. Гниещата дървесина е вредна за живите дървета и това че обираме сухата и паднала маса е само от полза за гората.
              Колега, хайде прочетете хубаво темта от началото, защото явно пишете само от любов към спорта, без да сте наясно кой какъв е в тая дискусия и какви са му мненията. Аз не съм поддръжник на Феста, но не подкрепям и "свободно" къмпиращите и цапащи на воля "местни", дори си мисля, че те мърсят доста повече от доста години.
              Миналия август аз бях в района на язовира и само в радиус от 500 метра около мен имаше 200 души с палатки, коли, генератори, бензинови резачки и силна музика. Лайнати им бяха навсякъде в гората.
              Явно тая тема е интересна за доста хора, та предлагам преди снега да направим един мониторинг на целия бряг на язовира, да го разделим на участъцци и всеки участък да се обходи пеша от няколко души с фотоапарат, тефтер и химикалка. Да се снимат и опишат всички незаконни сметища, тоалетни, рязани дърва и прочие. Без значение дали са в района на Феста или на отсршния бряг. И след това да направим една статистика. Пък и ако това се нанесе на карта, още по-добре. Така ще излезе наяве факта кой колко и къде мърси, защото август около язовира имаше поне 2000( а не 50-100) души делнични дни и 3 пъти повече през уикенда. Само лодките, които за 2 часа минаха покрай мен, бяха 21 разлчни( това го броих).
              www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Златев не е начина да забраниш ходенето или къмпирането около язовира. Въпроса е да се въведе ред, а този ред означава чистота и тишина.

Коментар

Първоначално публикуван от Todor6104 Преглед на мнение
                  Златев не е начина да забраниш ходенето или къмпирането около язовира. Въпроса е да се въведе ред, а този ред означава чистота и тишина.
                  Значи говорим за абсолютно едно и също нещо и това е супер.
                  www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от Pirateria Преглед на мнение
                    3. Ще се извърши облагородяване на местата за къмпиране т.е. през следващия сезон с помощта на доброволци и със средства осигурени по проекти от Сдружение "Байкария" ще бъдат монтирани дървени маси и пейки, сметосъбирателни пунктове и тоалетни. Тази инициатива е подкрепена и ще се осъществи съвместно с ДЛС "Беглика";

8. Съвместно с агенцията по горите (бивша ДАГ), МОСВ, заинтересовани организации и лица ще бъдат засилени мерките за ограничаването на дивото къмпиране около язовир "Голям Беглик"

Нещо не мога да разбера ще облагородявате района с пейки и маси и в същото време ще ограничавате къмпирането?!Хубаво вреди(разбира се това е спорен въпрос), но в същото се изсипват там 3000 човека.Не искате да има много къмпиращи там, а организирате една такава глупост.Да това е глупост, която вреди.Защото трезвомислещ човек не би отишъл там и то с ясната мисъл, че помага на глухаря, а може би такива хора няма.Моля да ми обясните как точно парите отиват в помощ за глухаря?И още нещо спрете да ни лъжете- не ви казвам да ни кажете истината, защото всички тук я знаем а пък и вие естествено няма да я кажете, но поне като имате някакви претенции към района направете нещо което е полезно!Но като се замисля вече от темата за глухаря минахте на темата за облагородяване(явно сте се усетили , че номера няма да мине) ама не облагородяване на района, а облагородяване на вашето финансово състояние, а и на този когото тъпчете с пари в ДАГ!

П.П. Моля да ме извинят модераторите за острото изказване, но от много време следя развитието на феста а и на района и все си мислех, че ще се оправят нещата, но явно че не е така, а точно обратно-те стават от лошо по-лошо

Коментар

Добре де, няма ли кой да погледне резултатите от "анкетата".

Коментар

Аз смятам, че темата трябва да се раздели на две.
                        Така и така се намира в най ценният ни раздел Благотворителност, защита на природата.
                        Не смятам , че има нужда тези обяснения и обвинения, да се смесват с акциите в които сме изринали тонове боклуци.
                        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                          Добре де, няма ли кой да погледне резултатите от "анкетата".
                          Анкетата не е съвсем по темата, а само вчастност за "Бегликфест", за което и аз гласувах против. Което не значи, че съм против всички намерения на Байкариа.
                          Ако се пусне анкета "Съгласни ли сте с дивото къмпингиране на яз. Беглика" резултата ще е същия.
                          Така че, нека темата за фестивала да я оставим за сега като частен случай и да дискутираме по-глобалното разрешаване на проблема Беглика.
                          О899 2б2 1З2

Коментар

Уважаеми zzlatev,
                            Учуди ме малко Вашето обръщение към мен, но аз не се обиждам, щото смятам че всеки от нас има право на собственото си мнение, па макар да и не хареса на другите... Както не се обидих че ме нарекоха манипулатор, така няма да ме обиди ни това че Вие моето писане не смятате за обикновено човешко мнение а за излиянията.
                            Няма да споря с никого, и извинявам се ако сам някого обидил или унизил по който и да е начин.
                            Бих искал само да напиша няколко изречения, за да няма спекулации защо пиша тук и какви са ми виждания, а Вие ако смятате че нарушавам правила, изтрийте и това мнение както ми беше изтрито няколко последни.
                            Благодаря

Те така:

- На този форум реших да пиша, след като го следя от доста дълго време (поти две години), щото смятах а и днес смятам, че общество Оффроуд обича и уважава природа ( което сте доказали и показали и с дела, за което ви казвам голямо ЕВАЛА! ) а и тема в която се включих беше нещо важно за мен . Нито в един момент нямах намерение никого да обидим или унижим, щото се стараех да пиша честно и коректно - така както аз виждам нещата.

- В нито един момент не съм скривал кой съм, какъв съм, в което са имали възможност да се убедят и членове на този форум с които се лично запознах и срещнах.

- По други теми в форума не съм писал (въпреки че много чета и следя доста неща) щото не смятам себе за специалист който може да бъде полезен.

- Нямам нищо против Байкерия и нейните членове. Изключително уважавам труд на тези млади хора и им свалям шапка за всичко което правят за да природа в БГ остане такова каквато си е - красива и уникална.

- Абсолютно съм против всякакви масови мероприятия който се организират в природа ( В случая фестивала който организира Байкерия вече два пъти на Коларов ), както и каквито и да е застроявания или "облагородявания" на дива природа. Мисля че достатъчно написах за що е така и няма нужда да се повтарям.

- На местата където почивам почиствам и когато пристигам и когато заминавам. Боклуци който не могат да бъдат изгорени нося с себе си до контейнери или места предвидени за тях. Никога не съм отказал да платя такса за къмпинг. Не съм отказал ни да платя дърва по цените определени от Горско стопанство (пример: тази година 17 лева за кубик на Коларов, миналата година 14 лева на Доспат ). Никога не съм отрязал където и да е на къмпинг зелено или младо дърво. Зад себе съм оставил няколко направени тоалетни, щото смятам че могат да бъдат ползвани и от другите хора след нас.

- Лют противник съм на "пишман почиващи" който идват унищожават всичко около себе си и оставят тонове боклуци след себе си. С тях се борим години на ред на какви ли не места, но за сега нямам "победа". Обикновено събирам след тях което мога, почиствам и носим на регламентирани места...

- Смятам че е изключително грешен подход да се забранява достъп или лагеруване на Коларов, за да се реши проблем с боклуци. Проблем с чистота на Коларов може да бъде лесно решен с няколко мерки:

1. Въвеждане на такса за престой.

То ще откаже поне 50% от сегашните посетител който идват на безплатно за да си правят какво си искат, включително и да тормозят другите около тях. Събраните пари трябва да се инвестират само и единствено в контейнери за боклуци и тяхното извозване, и в никакъв случай не трябва да се инвестират в строеж на каквото и да е, включително и на пейки, маси , ...
                            2. Въвеждане на такси за ползване на дървесина.
                            То ще откаже още поне 30 % "посетители", който на Коларов идват за да безплатно режат и строят каквото им хрумне на ум. Забрана на огнища няма да донесе нищо, щото огньове е винаги имало и ще ги има пак, но ако се плаща, няма да има поне 70% от тях.
                            3. Въвеждане на глоби за замърсяване и хвърляне на боклуци.
                            4. Забрана на каквито и да е масови или организирани мероприятия.
                            3. Забрана на каквото и да е строителство или облагородяване на региона.

Благодаря за внимание,
                            С уважение
                            Душко

Коментар

Първоначално публикуван от iiiopo Преглед на мнение
                              Анкетата не е съвсем по темата, а само вчастност за "Бегликфест", за което и аз гласувах против. Което не значи, че съм против всички намерения на Байкариа.
                              Ако се пусне анкета "Съгласни ли сте с дивото къмпингиране на яз. Беглика" резултата ще е същия.
                              Така че, нека темата за фестивала да я оставим за сега като частен случай и да дискутираме по-глобалното разрешаване на проблема Беглика.
                              Ами тогава да е : съгласни ли сте с дивото къмпиране.
                              Следва : съгласни ли сте с оффроуда
                              Следва: да забраним ли 4х4
                              Следва......
                              Лично аз, ако се забрани дивото къмпиране, емигрирам. Ама това си е мой проблем. От Иракли се отказах преди повече от 15 години.
                              п.с. Ходиме на Г. Беглик от като беше В.Коларов. Всяко лято. Чистиме при пристигане. Като си тръгваме няма какво да се чисти, и ВЦто е зарито надълбоко.На следващия сезон пак става са употреба.
                              Иначе на Беглика глобален еко проблем НЯМА. За сега.
                              Поздрави.

Коментар

• Между хората винаги ще има процент вандали. Когато са единици къде с добро къде с лошо се оправяме. Феста доведе маса хора нямащи нищо общо с природата, и на всичкото отгоре те започнаха да идват и след мероприятето. Тези хора вече се причисляват към "диво къмпиращите". Според мен трябва да се намери начин да се наказват тези които цапат. Иначе всичко ще си остане само приказки.

Пенчо, преди две седмици бях горе. Положението е отчайващо
                                Последно редактирано от Goblin; 20-10-09, 19:44.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X