Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Почистване на язовир Голям Беглик

показаната тук плява.
    айде по-полека с определенията. Ти за какъв се имаш?

Ник добре го каза! Това е истината, важно е нещата да се гледат от различен ъгъл.

Според мен ако искаме да постигнем качество в опазването на беглика, трябва да си кооперираме с байкария. Супер ще е ако васил коларов и широка поляна както и планината около тях стане едно чисто и обгрижвано място.

Коментар

Ето като заключение аз какво ще кажа, снимките на дали отразяват в пълна светлина качествата на "събитието" усмихнати лица, странно изглеждащи индивиди - няма нищо лошо дотук, но факт е, че в анкетата от горе процентите против нарастнаха , какво ще осигуря за следващото подобно "събитие" 1 - организация - Да спасим глухаря от "спасителите на глухаря", ще осигури достатъчно хора които по всякакъв начин да предотвартят провеждането на събитието, полиция която по ЗАКОН трябва да присъства, данъчни, които да следят дали икономическите интереси на държавата се спазват !!!

Има си една народна приказка - един път стомна за вода ......................

Коментар

Други са впечатленията ни от постояннолетуващите там.
        Поради факта, че са летували на това място по 10 -15 години, те искат да го запазят в тайна и не допускат лесно пришълци.
        Паленето на огнища е хаотично - пред всяка палатка и огънче. Музикалният фон е с по ниски децибели, но за сметка на това разнороден и натрапчив поради естеството си.
        Някой си носят доста мощни уредби и при подходящ случай ги надуват.
        Много сме обидени, за гаврата с нашия труд и с Националния Химн на Република България.

По време на почистването след края на феста, когато Станко и Жоро, решиха да помогнат с пренасяне на тежки трупи изведнъж от отсрещния бряг, замлъкна някоя си сръбска Цеца...Меца ....ичкович и с пълна мощ бе пуснат Националния Химн.

Колегите хвърлиха тежките трупи от раменете си и застанаха мирно. Всички останали чистачи се умълчаха, чудейки се какво става ?

Само на отсрещният бряг, като стадо маймунчета , подтърчваха и се лезеха, възстановилите палатката си "местни" , сочеха с пръст и се подиграваха с застаналите мирно колеги.

И така до отзвучаването на целия химн.

Направо потресавщо !!!!!
        Последно редактирано от Nik Nikolov; 13-08-09, 09:49.
        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Разбира се имам снимки, както и изчерпателни доказателства за теърденият си по горе, но не мисля да публикувам засега.

Коментар

руги са впечатленията ни от постояннолетуващите там.
            Поради факта, че са летували на това място по 10 -15 години, те искат да го запазят в тайна и не допускат лесно пришълци
            .

И често се опитват да "депонират" отпадъците си в дупки или под борчета! Всички го видяхме на почистването, няма място за оспорване! Това беше масова практика, на абсолютно всички места които аз чистих!

Другото което не ми харесва е че подкопават и изравняват брега за да сложат палатките си тип "200 квдарата вила с два балкона". Отидете на поляната преди феста(от най-близката до брега страна на острова) и снимайте там летуващите, снимайте и храстите около тях, снимайте гората около летуващите на широка поляна - ние чистихме, а положението пак е омаскарено!

Коментар

Що пък аз за къв се имам? Това определение не е спрямо мен. "Някак" и аз минах оттам и набързо си сформирах мнение, което не е трудно, щото тази субкултура ми е позната.

Като чуя "еко" под път и над път ми става яко досадно. Какво опазване на околната среда протече там не ми е ясно. Все едно да опазвате Аляска. Просто не ходете и готово. Отчитам факта, че освен сериозното "миниране" на района, изобилие от следи с дълъг период на разлагане нямаше. Изобщо не виждам къде е екото в цялата работа. Направили са си събитието и са се разотишли, като пейзажът след тях не се е променил видимо, обаче по мои впечатления, екологията е доста назад в приоритетите на такова, да не кажа конкретно това мероприятие. В случая екологичната тема просто се експлоатира за пред държавни и прочее институции. Иначе всеки, който прави нещо сред природата и след него не оставя локализирано бедствие може да се пише за екоактивист. И ние като ходим по нашите си мероприятия след нас не може да се разбере дали изобщо е имало нещо, обаче това не значи, че сме "еко", камо ли да се кичим с такива определения.

Коментар

Всичко там ще се реши с две бариери на постъпите и една такса за достъп... Ето ти финансиране за подръжка и охрана. Хората по света така правят ...

Коментар

Такси има и сега. Но са 60 стотинки на ден, или нещо подобно.
                  Изобщо не могат да компенсират щетите, които нанася свободното къмпиране.
                  Таксите се събират от Горското стопанство, което е задължено да опазва и поддържа територията и защитените местности.
                  Разбира се с тези малки суми това е финансово невъзможно.
                  Сумите трябва да се увеличат тъй, щото вън от ваканционния период да може да се възстановява , почиства и прочее.

Само така ще опазим райските красоти на България.
                  Последно редактирано от Nik Nikolov; 13-08-09, 12:16.

Коментар

В интерес на истината скоро не бях виждал по-голямо изопачаване на същината на една тема от това,което виждам тук. Някои хора всячески се опитват да изместят фокуса на дискусията от неправилно избраното място за този фест и с една камара снимки и разтягане на локуми да го пренасочат към правото да има такъв или особеностите на участниците. Вадят от девет кладенци вода само и само да замажат факта, че мястото на този фест не е там. Ако ще да има десет пъти повече тоалетни и/или да е изблизано чисто без грам боклук.
                    На всичко отгоре прочетох и откровени глупости като това, че било наказуемо да подаваш сигнали до държавните институции за нещо което смяташ за нередно. Това ако не е смешно, ще звучи заплашително. И ако приемем хипотетично , че аз съм писал подобно писмо защото не одобрявам провеждането на този фест на това място, излиза че някой се опитва да ме сплаши. Само дето не става толкова лесно.
                    Същите тия десетки снимки и писания се опитват да покажат една уж безпристрастност към феста. Само че за каква безпристрастност можем да говорим когато тя произлиза от участници в самия него? С рекламните им шатри, еднаквите "костюми" и 42-инчови плазми.
                    Както казах и по-горе толкова откровено плоски хвалби на феста и същевремено хули към почиващите наоколо скоро не съм виждал. И няма нужда да съм присъствал, то си личи по писането и по позицията която се опитват да натрапят. А с многократното използване на "ни" и нас" упорито се опитват да изкарат, че всички тук едва ли не сме техни съмишленици. Ала не сме. Има хора мислещи различно и обругаването или определянето им като "подведени от някого" не е приемливо в никакъв случай. Поне за мен, за другите не се наемам да отговарям. За разлика от вас, господа.

Коментар

Наказуемо е да се задръстват държавните институции с поток от еднотипна информация. Знаеш ли колко еднотипни е-мейли, по образец отпечатан в нашия форум за постъпили в РИОС ?
                      А в министерството ?

Институцията е задължена да обработи сигналите едно по едно - законово.
                      Как може да се подиграваме, подавйки лавина от оплаквания с едно и също съдържание ???

Второ, мястото на феста е абсолютно законно и в резон с правилника за експлоатация на Защитена Местност.

Аз наистина подходих към феста с предубеждение, но негативно предубеждение. В процеса на репортажа се убедих, че всичко е по закон.

Израза ние, касае Станко, Жоро и мен, като участници в мониторинга.
                      Така и така сме били там, не виждам защо да не изложим нашите / на форума / постижения като екоактивисти.

Коментар

Въпреки множеството снимки, моето мнение и позиция по отношение на провеждането на фестивала на подобни места не се е променило и все още съм против.

Доста йезуитско е да се оправдава провеждането на фестивала на подобно място с оправданието, че видите ли, имало нелегално къмпиращи от 10 години и за разлика от присъстващите на фестивала, които не оставяли боклук, къмпиращите цапали.

Това не решава проблема с боклуците, не променя и тезата ми, че има много незащитени територии, където може да се провеждат подобни фестове.

Ober-a е много прав в случая.
                        Per aspera ad astra.

Коментар

Тишо, за израза ... " и разтягане на локуми "... , ти си знаеш как е по правилник.

Коментар

Самият факт, че тук може да се прочетат мнения от целият спектър е достатъчно и ясно показателен за обективността и принципната безпристрастност...

Тихомире, аз лично смятам, че не си прав. Ник, Станко и Жоро са там с ясна и конкретна цел, която е повече от добре изпълнена. Аз да бях там в никакъв случай нямаше да мога да видя и обърна внимание на толкова детайли със сигурност. Много добре и с особено внимание към всичко са НИ представили! В което виждам само позитиви. Защото е важно да имаме ясно и силно присъствие навсякъде където има или може да има изконни офроуд интереси. Да обвиняваш Ник и групата в манипулация е голяма грешка..., внимателното разглеждане и прочит на коментарите е явен довод срещу това...

Колкото до темата по същество. Не знам ти Тихомире колко скоро си обикалял местата по които се ходи на къмпинг но аз лично имам представа от преди няколко дни... И твърдя уверено, че един от най-големите врагове на природата са "къмпингуващите" и "туристите"... Слагам ги в кавички макар, че май в кавички трябва да слагам съвестните любители на природата част от които пишат тук... Но са толкова малко, че можем да приемем, че ги няма... Трагично е положението и по язовири, по планини и плажове... Невероятна мръсотия, безхаберие и нихилизъм...

Тъй че ако искаме да пазим язовира от темата чист то по скоро трябва да искаме да забраним достъпа на къмпингуващи там... За съжаление и с ясно съзнание за думите ми това е реалността...
                            VPetrov.photography

Коментар

Да се оправдава едно беззаконие със закони не е много добре. Точно така с "непротиворечие" на законите някои си построиха хотели и комплекси където си поискат. По законному. Лесно е да се скриеш зад такава формулировка. Само дето е неморално. И всички го знаят, и го усещат, но по една или друга причина повечето си мълчат. Защо ли?

Коментар

Напротив, напротив... точно в това мероприятие няма нищо незаконно..., или поне аз не забелязах... За сметка на това обаче всеки който пожелае да се разходи малко по красивите кътчета от нашите планини ще забележи редица нелицеприятни факти..., които според мен обаче са силно незаконни... И нека бъдем достатъчно обективни за да признаем факта, че ако това мероприятие няма място там, то всички останали туристи и къмпингари, включително и ние с офроуд машините, още по-малко имаме място там...!

Нека бъдем честни и безпристрастни!
                                VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X