Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Почистване на язовир Голям Беглик

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
    Самият факт, че тук може да се прочетат мнения от целият спектър е достатъчно и ясно показателен за обективността и принципната безпристрастност...

Тихомире, аз лично смятам, че не си прав. Ник, Станко и Жоро са там с ясна и конкретна цел, която е повече от добре изпълнена. Аз да бях там в никакъв случай нямаше да мога да видя и обърна внимание на толкова детайли със сигурност. Много добре и с особено внимание към всичко са НИ представили! В което виждам само позитиви. Защото е важно да имаме ясно и силно присъствие навсякъде където има или може да има изконни офроуд интереси. Да обвиняваш Ник и групата в манипулация е голяма грешка..., внимателното разглеждане и прочит на коментарите е явен довод срещу това...

Колкото до темата по същество. Не знам ти Тихомире колко скоро си обикалял местата по които се ходи на къмпинг но аз лично имам представа от преди няколко дни... И твърдя уверено, че един от най-големите врагове на природата са "къмпингуващите" и "туристите"... Слагам ги в кавички макар, че май в кавички трябва да слагам съвестните любители на природата част от които пишат тук... Но са толкова малко, че можем да приемем, че ги няма... Трагично е положението и по язовири, по планини и плажове... Невероятна мръсотия, безхаберие и нихилизъм...

Тъй че ако искаме да пазим язовира от темата чист то по скоро трябва да искаме да забраним достъпа на къмпингуващи там... За съжаление и с ясно съзнание за думите ми това е реалността...
    Венци, с цялото ми уважение мисля че съм прав за себе си. Какво са правили въпросните колеги и с каква цел няма нищо общо с въпроса за акцента с който представят нещата. Както казах тази тема възникна не заради самия фест, а заради неподходящото за целта място. А въпросните колеги както казах по-горе доста се постараха да изместят този акцент в съвсем друга посока. По въпроса за ползите за форума от представянето му в тяхно лице на феста смятам, че много по-правилно би било ако се бяхме диференцирали от него вместо да участваме. Но това си е мое мнеие.

Що се отнася до летуващите и техните поразии, ами добре, нека се забрани и на тях, а не само да се славослови "перфектният" фест и да се заклеймяват "злите" почиващи. Защото е смешно. Защото стана така, че едните изгониха другите за да могат те да се настанят на тяхно място.

Да, нека да бъдем честни и безпристрастни!

Коментар

Напротив, напротив... точно в това мероприятие няма нищо незаконно..., или поне аз не забелязах... За сметка на това обаче всеки който пожелае да се разходи малко по красивите кътчета от нашите планини ще забележи редица нелицеприятни факти..., които според мен обаче са силно незаконни... И нека бъдем достатъчно обективни за да признаем факта, че ако това мероприятие няма място там, то всички останали туристи и къмпингари, включително и ние с офроуд машините, още по-малко имаме място там...!

Нека бъдем честни и безпристрастни!
      евала евала,
      радвам се че има така широко скроени хора с по адкватен поглед в/у общата картинка.
      Никой не е казал къмпингуващите да си ходят, но ако проследим фактите от началото на темата и ги свържем със заглавието й стигаме до главните проблеми, за които се търси разрешение.

Коментар

И така лека полека ще стигнем до съществото на проблема! Ние като хора с почти всяко едно действие рушим и изяждаме природата около себе си... за съжаление това е факт..., отбелязан за първи път от Конфуций... Оттук и произтича дилемата, колко, какво, как и защо да се пази от нашето вмешателство... (имам в предвид природата около нас)... Ясно е, че най-добре за нея е да оставим всичко на мира и без нищо да докосваме... Ясно е също така, че това е утопия и невъзможно... И така започваме да размишляваме върху това, за кое място, какво може и какво да не се допуска... Аз лично предпочитам уредените и многократно контролирани мероприятия като дискутираното, след което е ясно и какво остава и кой отговаря, пред стихийното къмпингуване след което остава градско сметище... (винаги за съжаление - изключенията потвърждават правилото)

Колкото до авторитета на форума, то аз съм сигурен, че отричането по принцип, без факти и основания няма да го повиши... определено... Това, че някой е различен от нас, има различни ценности или цели, не значи нито, че ни е враг, а още по-малко ни забранява опитите да го разберем... Защото нежеланието за разбиране на другите, води до същата реакция от тях... А аз поне лично винаги се стремя първо да науча, после да се опитам да разбера и накрая да отсъдя, ако въобще това ми е в силите... В тази връзка аз лично съм поласкан от факта, че хора като Станко, Ник и Жоро са ме представлявали... Както се казва трудно ми е да повярвам, че мога да си го позволя Да не говорим, че акцията им е съгласувана, обмислена и одобрена според всички правила...

Тъй, че уважаеми колеги, моля за обективност и безпристрастност... Защитените местности ако се експлоатират според закона, правилата, нормите и добрият морал, са достояние и дар за нас, който да пазим и предадем на тези които ни следват... Затова и ще подкрепям всеки който се стреми да вземе, без да унищожи...
        VPetrov.photography

Коментар

И ще добавя още нещо, въпросът в анкетата е неправилен и с невъзможен отговор... Правилния въпрос е:

В каква степен, по какви начини и колко е допустима експлоатацията на защитени местности...? Разбира се този въпрос е сложен и труден, той стои пред цялото ни общество... Чак когато сме готови с отговорът му, можем ясно да решим кой, кога, колко и как може да експлоатира, нашето временно наследство... Временно, защото сме за малко тук, само дето си мислим, че сме вечни...
          VPetrov.photography

Коментар

Значи, държа изключително да подчертая, че нямам нищо против различните и в тази връзка срещу участниците във феста! Не мога да разбера неясно ли го казах или някой не иска да го разбере? Против съм такива мероприятия да се провеждат в защитени местности. Против съм и да се разрешава къмпингуване в защитени местности. Против съм и обаче да се опитват да ме "убедят" как едните били много готини, а другите били боклуци. Защитените местности затова са защитени, за да си останат такива. С минимум щъкащи из тях хора, още повече машини и хептен пък фестове.
            Моля, не прехвърляйте топката към горките "различни" защото изобщо, повтарям изобщо не става дума за тях и това колко са различни.
            Аз казах каквото мисля.

Коментар

Да Тихомире, не се изрази правилно... Както сега те разбирам, то ти си против експлоатацията на защитените местности въобще като цяло. ОК, в такъв случая тази конкретна тема, е много микро незначителен случай, който въобще няма смисъл да се дискутира... Защото защитените местности заемат една не малка част от нашата страна и в голяма степен са превърнати в кочина... Нещо което няма общо с дискутираната тема... Дай сега, открий правилната тема, с правилно заглавие и да помислим колко, как и кое е възможно...
              VPetrov.photography

Коментар

И ще добавя още нещо, въпросът в анкетата е неправилен и с невъзможен отговор... Правилния въпрос е:

В каква степен, по какви начини и колко е допустима експлоатацията на защитени местности...? Разбира се този въпрос е сложен и труден, той стои пред цялото ни общество... Чак когато сме готови с отговорът му, можем ясно да решим кой, кога, колко и как може да експлоатира, нашето временно наследство... Временно, защото сме за малко тук, само дето си мислим, че сме вечни...
                Напротив. Така дефинирания въпрос е за съвсем друга дискусия. Тази тема е за конкретния случай и анкетата си е точно за него. И резултатите са показателни.

П.П. Венци, изпревари ме.

Коментар

Изяснихме се, тази анкета е безсмислена, точно защото разглежда един случай (при това напълно спазващ законите - на фона на тоталното беззаконие), за който обаче ние сме се хванали да обясняваме колко сме против... Дайте сега да отлепим погледа от това в което сме се вторачили и да видим картината като цяло... и чак след това да определим кой, с колко и как вреди на природата в нашата страна и какво може да се направи...

Да видях, че мнозинството е на противното мнение, но това нито ми пречи да помисля, още по-малко да се опитам да си задам правилният въпрос, за да получа правилният отговор... Защото един от най-старите и същевременно досега работещи способи, е да насъскваш близки групи една срещу друга, за да може докато се освиркват, да си свършиш работата...
                  VPetrov.photography

Коментар

... Защото един от най-старите и същевременно досега работещи способи, е да насъскваш близки групи една срещу друга, за да може докато се освиркват да си свършиш работата...
                    Ти го каза.

Коментар

Колеги, аз имам предложение. Нека организираме една среща 5-6 души от наша страна и 5-6 от отрганизаторите на феста. Мястото е разкошно не само в Чатъма и Батълбоаз, а навсякъде около Голям Беглик. Нека обсъдим реално дали да подемем цялостна инициатива за поддръжка на екоситемите и инфраструктурата и мониторинг на района. Да поговорим с РИОСВ Пазарджик, с горското, с община Батак и да видим не може ли да организираме напролет мащабно почистване, след кето с помощта на властите да организираме места за къмпигиране извън Защитените местности, да помогнем за поставянето на табели и бариери, Офф роуд патрулите да си влязат в действие и съвместно с горските и община Батак да се опитаме да почистим и подредим това място. Има конкртна идея, нека още малко изкристализира и ще я представя подробно.
                      По отношение на феста в началото аз бях един от върлите му противници, но сега нещата се виждат в друга светлина. още не съм съгласен, че това е точното място, но тепърва искам и аз да говоря с Организаторите какви са им идеите занапред.
                      Последно редактирано от zzlatev; 13-08-09, 14:55.
                      LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                      www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Злати, приветствам идеята... Единственият начин да свършим нещо полезно за природата е да се опитаме да се организираме повече хора и заедно с твърда воля да успеем... Иначе ще се освиркваме по форумите, ще правим врагове тези които са най-близко до нас, а междувременно докато се караме, това за което говорим ще бъде замърсено, изядено, унищожено... изсечено... и застроено..., от едни други хора..., дето нито пишат тук, нито ги има на снимките на Ник...
                        VPetrov.photography

Коментар

и аз приветствам дори и по-рано да е почистването!

Коментар

Все пак, бих желал да напомня, че самото почистване е най-лесната част... Нека да потърсим отговор и съгласие около повдигнатите по-горе сериозни въпроси...
                            VPetrov.photography

Коментар

Поемам агажимента да органзирам срещата максимално бързо
                              LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                              www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Самият факт, че тук може да се прочетат мнения от целият спектър е достатъчно и ясно показателен за обективността и принципната безпристрастност...

Тихомире, аз лично смятам, че не си прав. Ник, Станко и Жоро са там с ясна и конкретна цел, която е повече от добре изпълнена. Аз да бях там в никакъв случай нямаше да мога да видя и обърна внимание на толкова детайли със сигурност.
                                Тъй като имам честа да познавам и тримата, ни най-малко не се съмнявам, че кават точно каквото са видели, без пристрастия и манипулации. Обаче дали са успели да видят всичко е друг въпрос. Впечатление ми направи например опита да се засече цигара с трева, който се е оказал неуспешен... Познавам доста от хората на снимките. Няма да посочвам конкретни, за да не попадам под условията за клевета, но не ми трябват снимки, за да знам какво са консумирали. Има дори хероиново зависими, попаднали пред обектива. Не, че това е аргумент против фестивала, за съжаление такива има навсякъде, но поставя въпроса, каква точно част от цялото са успели да видят? Какво още са пропуснали? И кое е по-важно снимките или изводите, които можем да си направим с малко логично мислене?
                                Както каза Тихомир - Супер Боровец, Банско и строежите по морето са абсолютно законни в по-голямата си част... Документи колкото искаш...
                                Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X