Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Съгласни ли сте с мероприятия, като "Бегликафест" в защитени природни територии?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Почистване на язовир Голям Беглик

Първоначално публикуван от rtasev Преглед на мнение
    Незнам дали този фест има нещо общо, но по брега на язовира в момента има много мъртва риба.
    Вчера с дъщеря ми бяхме до там на разходка. Детето първо забеляза рибата. Това което ме притесни обаче беше, че когато тя удари една от рибите с пръчка от нея изплуваха мазни петна!
    Подадох сигнал до РИОСВ-София, отговора: Това не е в територията на Риосв-София, моля обърнете се към РИОСВ -Пловдив.
    Подадох сигнал и там и ... чекам!

Някой от Вас да знае нещо?
    http://www.bd-ibr.org/news-all.php

Коментар

Когато отидохме да огледаме, не се съмнявах, че ще заваря чисто. Може и да съм принципно несъгласна с разсъжденията, мотивите и действията на организаторите, но никога не съм ги считала за глупаци, затова бях сигурна, че ще се постараят с чистенето след нашите нападки. В следващите няколко снимки ще видите огнищата, които заварихме на двете централни поляни, а на първата снимка - следи от "веселяшкия" огън в гората над първата поляната, точно под и между два бора !? На втората снимка - три огнища на поляната в перспектива, на третата - регламентирано огнище, на петата е поляната със сцената.

НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
      Omnia vincit amor !

Коментар

Първоначално публикуван от Estranged Преглед на мнение
        Аз започвам от сега нататък да чета само мненията на посетилите феста хора, така, че Вашето мнение е важно за мен, а и много други хора. Споделете го!
        Съжалявам колега, но след оформилото се "официално" мнение невиждам смисъл да го правя.

Но на това мнение немога да му спестя коментара
        Първоначално публикуван от bliss-stick Преглед на мнение
        момчета за да се набутаме тука с другарчетата въртиме 1200 км. и плащаме винетна такса близо 2 евро на ден.

както се вижда дъното прозира екипировката ми която е изкуственяк не смърди на умрели лебеди след като изляза. От там насетне имаме около 10-на реки със същата гледка. България е единственото място където всеки се чувства собственик на поляната на която може да опъне катун и да си запали огън. Резултата е налице. Вече 5-та година не си и помислям да почивам тук. За мен вече е нормално да дам някой лев и да знам че съм на място на което се знае къде се пикае, пали огън (по принцип) и се опъват палтки.
        Много точно ще ви обясня. Когато тръгна за Беглика и подобни места почвам да се изнервям че ще врътна 200 км. и може да няма къде да си опъна палатката или че ще ми се наложи да съседствам с хора дето са организирали дискотека. В същото време мога да напълня резевоара и да врътна 1500 км. и да знам че ще има къде да къмпингувам, знам в колко заключват бариерата, в колко затваря магазина с бирата и цялото това нещо колко ще ми струва. На всичкото отгоре получавам топла вода, санитарен възел и спокойствие.
        Ние просто не искаме да се подредим и да си плащаме за това. Всеки който е щипнал по чуждите даржави след това чака просто да събере пари да хукне пак. Защото тука имаме, но всичко е скапано и няма контрол. Единствения начин да продиводействам е да не съм част от това нещо. Мойте левчета отиват в Словения и Австрия не в община Пазарджик
        Бавно и скромно ще унищожим всичко което имаме и след това ще го оценим. Не случайно всики тръгнаха в Гърция през лятото, а не на Арапя ...
        Скоро един човек с подобни желания и възможности ми "обясни" как никога няма да СТАНА европеец, само защото несъм пиел бирата както трябва - със седем сантиметра пяна. А аз просто я харесвам без пяна.
        Също така немога да си представя да къмпингувам и някой да ме заключва. Колега, винаги съм вярвал, че най-добрия начин да запазиш собствената си свобода е да браниш тази на другите!
        [IMG]http://ftp.domainbg.com/stojan/Pictures/banner2.jpg[/IMG]TLC LJ70 - първата любов

Коментар

Първоначално публикуван от tna_bg Преглед на мнение

Но на това мнение немога да му спестя коментара

Също така немога да си представя да къмпингувам и някой да ме заключва.
          не съм се изказал много конкретно.
          Става на въпрос че около 11:00 пускат бариерата и затварят рецепцията. Което автоматично значи че се настаняваш но си оставяш колата пред къмпинга. За това и обикновенно гледаме да се съобразяваме с това. Естествено в някои къмпинзи вече има карти за достъп като на паркинзите. Никой с нищо не те ограничава.... единствено се ограничава това някой в 3 часа да връхлети с колата м/у палатките и да събуди целия катун . Картинка много позната в милата ни родина. Това са все дреболии с които се свиква и не те правят повече Европеец или подобно...Просто виждаш след време как дребните компромиси работят за твоя компфорт
          Пребройте нерегламентираните огнища на една поляна и после вижте колко места за палатки са унищожени. Замислете се колко често поглеждате към съседния лагер с въпроса дали "тия" няма да ви спретнат приключение през вечарта....
          Говорим за спокойствие и култура на местата които посещаваме ..

Коментар

Доста се изписа по тема, но нямам намерение да коментирам това... Исках само да добавим един линк и цитат от същият линк:

Линк: http://www.beglika.org/bg

Цитат:

КОНКУРС
            Всички желаещи да участват в конкурса за снимки от феста могат да ги изпратят на емайл beglika@gmail.com
            Наградките са 2 уикенда през 2010 в "Горсии център Беглика" изграждащ се понастоящем от Байкария.
            Благодарим на всички за човешкото отношение към Защитената Местност "Батлъбоаз" : )

От мен на здраве и евала !

Коментар

Първоначално публикуван от Dulen Преглед на мнение
              ..........
              ..........................
              Наградките са 2 уикенда през 2010 в "Горсии център Беглика" изграждащ се понастоящем от Байкария.
              Благодарим на всички за човешкото отношение към Защитената Местност "Батлъбоаз" : )

От мен на здраве и евала !
              Не съм се и съмнявал, че ще се стигне дотук. Апетитите и мераците за строежа на такова нещо прозираха още от самото начало. Само дето някои не искаха да ги видят.
              Че даже ги и подкрепяха, и със сигурност ще продължат да ги подкрепят само и само за да не си признаят че са сгрешили.

Дано не им тежи този грях.

Ако някой знае как се пуска петиция против този строеж и може да го направи съм сигурен, че много хора ще я подкрепят.

Коментар

С най голямо удоволствие Ви съобщавам, че догодина палатки и каравани в защитената местност Батлъбоаз, няма да има.
                Поне не и при сегашните условия.
                Приветствувам този факт и Ви уверявам, че ще направя всичко зависещо от мен, за да подкрепя, затварянето на тази местност за диво къмпиране, което всъщност нанася най големи поражения.
                Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

А какъв ще е този "Горски център Беглика" някой може ли да даде повече информация?

Коментар

Значи палатки и каравани за "диво къмпиране" няма да има ама поредния хотел с изтънченото название "Горски център" ще е факт!

Абсурдна държава!

Евалла на Чавдар (V93) за този пост писан преди 3 месеца:

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                    Мноого интересни цели!!!

Като че са пропуснали да добавят "хотелски комплекс" ... Или това ще е целта за по-следващото лято?!?

Май целта е едни хора да врътнат едни пари, а глухарите ... глухарите ДГД, както и планината ...

Коментар

Да аз мога да дам обяснение. Става дума за 6 дървени къщи построени преди 20 години, собственост на горското стопанство Беглика.
                      Къщите ще се ремонтират безвъзмездно от участниците в Байкария, и ще останат собственост на горско стопанство Беглика.

Бил съм там, видял съм, познавам хората.
                      Последно редактирано от Nik Nikolov; 19-10-09, 20:27.
                      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

А къде точно се намират тези къщи?До КЗУ-то или на Чатъма?

Коментар

• Най-големи щети нанасят тези, които идват за ден два, а феста напълни района точно с тоя тип хора.

Прав е Тихомир. Цялата програма на феста беше пълна демагогия.
                          Три хиляди човека генерират на ден над тон фикалии, а за пет дни? Организаторите "построиха" пет тоалетни всяка с обем на ямата не повече от 50 литра и всичко е ок. Най-вероатно ще е същото и с бунгалата.
                          Последно редактирано от Димо; 19-10-09, 20:59.

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                            Къщите ще се ремонтират безвъзмездно от участниците в Байкария, и ще останат собственост на горско стопанство Беглика.
                            Значи Байкерия лъже че награда е от тях. Демек, за най добрата фотография награждава горското стопанство Беглика?

ПС

Господин Николов, понеже къмпингувам от 15 години там, където Вие, "с най голямото удоволствие" гарантирате че няма да има повече къмпингуващи. Бих искал да Ви помоля, ако имате някакво местенце за нормалните, обикновените хора, простички даже, където могат да починат, да ни уведомите. Благодарско предварително.
                            Последно редактирано от Dulen; 19-10-09, 22:28.

Коментар

Като човек ангажиран пряко с поставените многократно в темата въпроси, коментари и нападки искам да заявя най-отговорно следното:

1. В района на язовир "Голям Беглик" в т.ч. защитените територии "Самодивска поляна", "Чатъма" и "Батлъбоаз" няма да се строи абсолютно нищо. Сдружение "Байкария" е последната организация, която би инициирала или подкрепила нещо подобно;

2. Да, "изгражда" се или по-точно предстои "да се изгради" - Горски център "Беглика" - мястото е м. Чатъма, където за целта ще бъдат възстановени рушащи се от години постройки, собственост на ДЛС "Беглика". Бъдещите дейности на този център включват:
                              - обучения на деца, свързани с престоя сред дивата природа;
                              - семинари и обучения на теми свързани с управлението на горите и многофункционалното им ползване;
                              - експериментално въвеждане и демонстриране на нови технологии свързани с повишаване на енергийната ефективност.

Центъра ще бъде управляван от Сдружение "Байкария", без да се променя неговата собственост и вратите му ще бъдат творени за всякакви инициативи, свързани с природоопазване и местно развитие;

3. Ще се извърши облагородяване на местата за къмпиране т.е. през следващия сезон с помощта на доброволци и със средства осигурени по проекти от Сдружение "Байкария" ще бъдат монтирани дървени маси и пейки, сметосъбирателни пунктове и тоалетни. Тази инициатива е подкрепена и ще се осъществи съвместно с ДЛС "Беглика";

4. Ще бъдат извършени експертни оценки на околната среда, целта на които е да бъдат разширени съществуващите защитени територии и обявени нови такива в района на Баташка планина;

5. Ще бъдат монтирани информационни табла на подходите към зоните за къмпиране, които ще съдържат карти на района и информация за защитените местности, растителността, животинския свят и нормите за поведение в района;

6. През следващата година ще започнем работа по създаването на първия в България "Музей на гората" на открито, който ще се намира в близост до язовир "Голям Беглик" и ще дава възможност на посетителите му да се запознаят с горските екосистеми и техните функции, историята на лесовъдството в България, ползите от опазването на горите и заплахите, които ги грозят;

7. Ще продължи работата ни по почистването на района и организиране на сметоизвозване;

8. Съвместно с агенцията по горите (бивша ДАГ), МОСВ, заинтересовани организации и лица ще бъдат засилени мерките за ограничаването на дивото къмпиране около язовир "Голям Беглик", което в последните години доведе до:
                              - натрупването на повече от 10 тона отпадъци по бреговете на язовира;
                              - изсичането на средно 50 кубически метра "суха" дървесина дневно с цел огрев;
                              - масово нарушаване на режимите на ЗМ "Самодивска поляна", "Чатъма" и "Батлъбоаз";
                              - бракониерски лов и риболов;
                              - нерегламентирано ползване на територията с цел дългосрочно къмпиране;

9. Повишаване на събираемостта на дължимите държавни такси за къмприане с цел реинвестиране на средства за поддържане на създадената инфраструктура.

Както заявих преди няколко месеца, ние като организация сме абсолютно отворени за коментари, обсъждания и дискуии по "казуса" Голям Беглик и отново заявявам готовността ни да се проведе обществено обсъждане по тези въпроси.

Няма да коментирам квалификациите и обидите по наш адрес. Те остават за сметка на авторите им!

Коментар

Васко ( Pirateria ),
                                Струва ми се че полагате прекалено много усиля безплатно и доброволно...

Може би е по добре да го напишеш по простичко, примерно е така:

- Кой иска да къмпингува на Васил Коларов ( Голяма Белгик) ще си плаща такса ( няма лошо - съгласен съм, стига да има за какво да се плаща )

- Кой къмпингува ще къмпингува докато ние от Байкерия не решиме да организираме някакъв джангър. ( видяхем го тази година как става бързо изнасяне )

-....

Абе, кво да пиша повече. Умно си ти момче. Нали говорихме очи в очи на Голям Беглик... Евала ти правим че имаш целта, но това не означава че съм съгласен с това което правиш.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X