Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с парно на Grand Cherokee 2.7 CRD 2003 WJ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Проблем с парно на Grand Cherokee 2.7 CRD 2003 WJ

Установих проблема, клапата е здрава! свалих моторчето и го включих на 12волта върти си перфектно. На оста/бялото чудо/ чопчето бе почти счупено и го възстанових. Качих моторчето и просто не тръгва. Изписва грешка 10- "един от четирите мотора дава на късо към "-", пак пробвах моточето, работи добре. Другите 3 клапи се движат и превключват нормално.
    ???????????????
    в общия случай, питащия, приема за точен и коректен,само отговора който е очаквал.....
    Land Rover Discovery 4 & VW Touareg 3.0TDI

Коментар

Както го обясняваш остава единствено проблем с кабела или буксата. Освен това управлението на тези моторчета е по ток, т. е. може би, ако нещо електродвигателчето се тормози компа също да си мисли, че е късо, но това е малко вероятно.
      Suzuki GSXR
      VW Touareg
      Mitsubishi Pajero II

Коментар

Моторчето се оказва че работи перфектно, нещо друго е объркано ....Свалих моторчето, разглобих, и вътре китайско двигателче. И работи перфектно, намерих го в интернет и по характеристики е идеално. консумация обороти 6.
        По късно си говорим с един приятел и му споделям за проблема, той естествено иска да помогне и завърта копчето за температурата/отляво/ и невероятно дясната клапа/видима през жабката започна да се движи. Пак и пак....въртим дясния бутон за температурата и нищо не се променя от дясно, после не знам как но се включи/светна/ климатика и отляво започна да духа още по горещо, а от дясно си е студено. Шаш и паника. Всичко е надолу с главата. Дали са объркани куплунгите ляв/десен идея си нямам. Ще търся някакво решение. Онова оченце между температурните копчета, нали е сензор за темп. то дали гледа лява/дясна?
        Весо помагай!
        в общия случай, питащия, приема за точен и коректен,само отговора който е очаквал.....

Коментар

Първоначално публикуван от marinco Преглед на мнение
          Моторчето се оказва че работи перфектно, нещо друго е объркано ....Свалих моторчето, разглобих, и вътре китайско двигателче. И работи перфектно, намерих го в интернет и по характеристики е идеално. консумация обороти 6.
          По късно си говорим с един приятел и му споделям за проблема, той естествено иска да помогне и завърта копчето за температурата/отляво/ и невероятно дясната клапа/видима през жабката започна да се движи. Пак и пак....въртим дясния бутон за температурата и нищо не се променя от дясно, после не знам как но се включи/светна/ климатика и отляво започна да духа още по горещо, а от дясно си е студено. Шаш и паника. Всичко е надолу с главата. Дали са объркани куплунгите ляв/десен идея си нямам. Ще търся някакво решение. Онова оченце между температурните копчета, нали е сензор за темп. то дали гледа лява/дясна?
          Весо помагай!
          Аве - не искам да чета цялата тема от началото, но едно ще ти кажа със сигурност, от моя опит - клапата, която е отдясно, по посока на движението, т.е. откъм жабката регулира въздуха за към водача (т.е. левия кръг). Малко ме изненада твърдението на ssspeed, че "Клапата за пътника е към двигателя" - аз не се сещам коя е тази клапа и как може да е към двигателя, при условие, че 2-те клапи са на една ос и тя е перпендикулярна на посоката на движение или успоредна на да кажем таблото. Т.е. ориентацията е лява или дясна клапа, а не предна или задна (към двигателя или към купето).
          Ако искаш може пак да погледнеш филмчето, което съм правил, клапата, която ремонтирах е дясната/откъм жабката. Тя се движи, съответно регулира температурата, когато въртя врътката отляво, т.е. шофьорската.
          Спомням си, че тогава и аз се поочудих и гледах схемата на целия HVAC, ама сега не мога със сигурност да ти кажа защо нещата бяха така.
          Suzuki GSXR
          VW Touareg
          Mitsubishi Pajero II

Коментар

... отляво започна да духа още по горещо, а от дясно си е студено. ...
            Този номер ми го е правил и на мене, но обикновено след по-дълго каране. За да го накарам да духа топло отдясно е трябвало да се слага дясната врътка на "Hi". Възможно обяснение е, че при по-продължително каране със запалени светлини лампите от подсветката на климатроника нагряват доста и температурният датчик се шашка.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
              Този номер ми го е правил и на мене, но обикновено след по-дълго каране. За да го накарам да духа топло отдясно е трябвало да се слага дясната врътка на "Hi". Възможно обяснение е, че при по-продължително каране със запалени светлини лампите от подсветката на климатроника нагряват доста и температурният датчик се шашка.
              Абе аз при мен нали за това ги смених с диоди. Освен това съвсем скоро го засякох, че го прави и без да са включени светлините, т.е. няма как да се загрее модула заради подсветката.
              Имам, обаче друго предположение - в началото, докато си играех да изкарвам и чистя грешки е възможно (даже почти сигурно) да съм минал през менюто, от което се наглася чувствителността или ... градусите или не знам какво беше и аз. Там се изписват едни цифри - 83, да кажем и като въртиш врътките те се сменят. Някъде имаше обяснено какво е това, но скоро търсих и не можах да го открия. Освен това не можах да отбележа успех и в google, понеже не знам как или какво да търся.
              Та този датчик така или иначе работи на база някакво сравнение - сравнява собственото си показание с някакъв "еталон" на температура. Ако по този начин съм объркал "еталона" е нормално и ефекта да е такъв - компа да си мисли, че в купето е по-топло, отколкото е.
              Има и един друг "дефект", който съм хванал - от дясната страна си духа топло, освен това не духа, а съвсем леко "струи". Това е може би, защото компа смята, че я е докарал до зададената температура и подухва само "поддържащо". През това време, обаче при мен започва да духа хладно. Не студено, но доста по-хладно и с доста по-голяма сила. И това е при условие, че до преди 5 минути и при мен е имало само топъл повей, като този отдясно.
              За това си мисля, че проблема е най-вероятно "софтуерен". Ако някой се сеща къде има описано как се правят тези настройки ще съм благодарен да сподели
              Suzuki GSXR
              VW Touareg
              Mitsubishi Pajero II

Коментар

Аз съвсем се ошашавих, пет пъти го пускам и трия грешките, пет пъти се получават различни съобщения. 10,16,24,54,0,0,....... и сега какво става на практика, лявото копче командва дясната страна, а дясното какво командва? Сигурно цъфтежа на кривите върби.

Коментар

Вече всичко е ясно, след прерязването/изкормване, се установи че лявата/пасажерската, дето е откъм двигатела, защото системата е диагонална/клапа не ще да се движи хич, а е здрава. Моторчето се е скапало.
                  Сега вече искам/не искам ще свалям таблото. Добре че взех едно почти здраво парно от колега с катастрофирал Джип. Та поне частите ги имам. Някъде бях срещал темата за демонтаж на таблото и процедурите. Ако някой има спомен да даде линк, че вече 4-5 часа търся и не намирам, а утре предстои много работа.

Коментар

... темата за демонтаж на таблото и процедурите. Ако някой има спомен да даде линк, че вече 4-5 часа търся и не намирам, а утре предстои много работа.
                    http://www.wjjeeps.com/hvac_ip_remove.htm
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Благодаря

Коментар

Може ли да се смени двигателя на вътрешната клапа/пасажерската/ без да се демонтира климатика и парното. Т.Е. има ли достъп отнякъде

Коментар

Вече имам отговор на въпроса. Може! Правиш си специален инструмент, за да развиеш двете болтчета и втори за да избиеш шифта. Нищо работа има-няма 3-4 часа, като за първи път. По късно ще пусна и малко снимки.
                          Не съветвам никого да пренебрегва рязането, за сметка на разглобяването. Ако е счупена клапата-трудоемко и .......

Коментар

Абе мама му...е са се качвам от паркинга.Значи кат пусна топлото и навсякъде си духа топло с изключение на двете решетки на пасажера от двете страни на въздушната възглавница.От там ледено.И свалих жабката да вида кво става и на първо четене всичко си работи нормално.Какво имам впредвид:клапата най-в дясно за външна-вътрешна циркулация си работи нормално,отваря-затваря.Клапата дето се задейства от лявата температурна врътка също си работи нормално.Като врътнеш да е студено се завърта наляво,към волана и съответно кат врътнеш за топло се завърта наобратно.Свалих моторчето дето я задвижва и пробвах на ръка.Щифчето е здраво според мен.Пробата ми на ръка (хода на клапата) съответства на движението с моторчето.И са къде да търся причината за тоя студен въздух на пасажера?Коя клапа определя въздухопотока откъде да минава?
                            Jeep Grand Cherokee 4.7 WJ V8
                            0888854582
                            Дизел втора употреба за лична - НЕ!!!!
                            Китайска поговорка "Не ти пожелавам да живееш в интересни времена" басси!!!

Коментар

И по-нагоре пише.
                              Но за да е ясно и да няма повече въпроси....Дясната/откъм жабката/ командва левия/шофьорски/ поток. И обратно.
                              В твоя случай проблемът е по-сериозния.
                              Мое лично мнение! Провери първо грешките, после взимай решение. По лекия вариант е рязане и аз го препоръчвам. При разглобяване ти трябват два дни, източване на климатик и антифриз..... Аз минах миналата събота и неделя през таази процедура. Ако искаш съвет/и пиши на ЛС или тел.

Коментар

Айде и аз в джаза...знаех си, че рано или късно ще стане. Днес сутринта, като идвах на работа, установих, че не ми духа топло, както и да въртя врътките. Обаче, само на мен. От страната на пасажера си духа топло или студено, в зависимост от врътката. Проверих набързо за грешки, и ми даде 24 и 54. Сега ги гледам тука и казва...лява клапа, дясна клапа. То ясно, че ще се реже (колкото и да не ми се иска). Какво да очаквам, някой на бързо ще драсне ли...някой, който е имал тези грешки и го е правил това. Благодаря предварително.
                                Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Quadra Drive...отново
                                0877стоидевет215–Радослав

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X