Обява

Свий
Няма добавени обяви.

"Къщата"

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: "Къщата"

Прав си че при правилен наклон не се свличат лесно, но с времето и особенно ако има сняг да помага, се свличат по малко. В един момент на места се случва застъпването да е минимално и при наличие на сняг, водата се връща и протича под керемидата. Поне при моите наблюдения е така. На покрива, който сега правя се случваше точно това. Втора зима при топене на снега от едно място прокапваше. Една кофа имах сложена там, и за сяла зима е накапало около 2л вода. Обаче тази година имаше доста силни дъждове протече от там. Също около кумина протече. Кумина ми не е обшиван с ламарина. Намирасе на билото и от горе не може да влезе вода. Керемидите от него са наредени надоли. Така едната керемида до кумина останала на мястото си, а долната се изхлула. Колкото и малко вода да има там, се стичаше по кумина. Няма сложена битумна хартия за предпазване от вода, но ако всичко е наред, не е нужна.
    Покрива е най-важната част от една къща и не бива да бъде подценяван. Всеки компромис може да доведе до големи щети. А в случа че се реставрира старинна къща, се хвърлят доста средства и не бива да се прави компромис.
    Хуваво е че си постелил хартията. При нас редим малките керемиди, а големите са рядкост и ги ползваме за капаци.

Коментар

Значи не съм постлал с хартия, а с битума с посипка, за покриви. Гледах, дето казваш, да се подсигуря максимално.
      Сега наистина ми прдстоят и комини и обшиването им. Не съм го правил досега, както и повечето неща с които съм се захванал, разбира се То и заради тях не покривам все още целия покрив, за да се разхождам спокойно.
      Та, като стана дъма за комините, а тях с каво да ги измажа че да не се олющят бързо-бързо? Единият ще ми е от бетонови коминни тела, за другия. ще видя.

Коментар

Постлал си битумна мембрана с посипка. А заварена ли е между отделните ленти?
        Или си я застъпвал на сухо?
        Колкото до комините, ще ти начертая как ги правехме в Италия. А там (средна Италия, на Тиренско море), не е като да не валят едни обииииилни дъждове.
        Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
          ....Та, като стана дъма за комините, а тях с каво да ги измажа че да не се олющят бързо-бързо? Единият ще ми е от бетонови коминни тела, за другия. ще видя.
          Мазането-с циментова мазилка примерно за хастар.После финиши различни-разгледай местните с какво са и си избирай.Ама питай и гледай и за другите важни неща- за борда с водобрана, и за шапката /в твоя случай мисля задължителна,защото ще го ползваш епизодично и няма да се осушава ежедневно/,и за връзката комин-обшивка.

Коментар

Против свличане на едноулучни(турски) керемиди в Италия видях сложени задържащи скоби от долната страна. Но покривът беше завършен и не знам как е реализирано в детайли.
            Поздрави и приятно забавление за почивните дни.

Коментар

Зидаш си комина с каквито там тела решиш. Изрязваш колкото се може по-плътна дупка в сачака или дъските и си го продължаваш, колкото искаш да ти е висок.
              Ще прорежеш (искаш или не) и дупка в битумната мембрана.
              Изрязваш си и си лепиш "вертикали" от същата тази мембрана. На комина верикално, да хваща поне 20 см.
              Ако трябва, намажи едни 20-30 см от комина в долната му част, където излиза от покрива с някаква битумна емулсия, за по-добро залепване на мембраната.

На схемата съм скицирал, как точно трябва да се разположат и залепят четирите парчета.
              Хоризонтално, мембраната е върху основната на покрива, но се залепва върху основната и краищата внимателно се "заваряват".

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC00404.jpg
Прегледи:1
Размер:83.2 КБ
ID:5502665

За измазването, избора е твой, но трябва цялосното измазване на комина да е ВЪРХУ вертикала от мембрана.
              Така, вода никога не може да влезе там където е залепен вертикала, както и мазилката не му позволява да се отлепи.
              Аз бих ползвал четири готови ъгъла, не от онези алуминиивите за гипскартон, а от поцинкована ламарина с мрежа.

Отвесираш си първо хубаво ъглите с малко мазилка , и после като дръпнат малко, си теглиш мазилката (хастара) по тях.
              След грубото измазване, мощеш да изфиниш и изпердашиш, с материала, който препоръчах за задната стена.
              Аз лично, дори т.нар. "хастар" го правя с машинна мазилка. Няма нужда да е бяла.
              Ползвам МС-1 пак на тази фирма, който е абсолютен еквивалент на КС-1, на Фаса Бортоло, който ползвахме в Италия.

Дебелината не е проблемна, при добро регулиране на гъстотата. Гореспоменатите ъгли, биха ти докарали дебелина на хастара от порядъка на 1,5-2 сма, в зависимост от колко ти е отвесно иззидан самия комин, и ако нямаш нужда да компенсираш с отвесирането на ъглите.

Тази дебелина, не е никакъв проблем за тази мазилка. НЕ напуква!

Скицирах горе-долу комина с отвесираните ъгли върху вертикалите:

Име:DSC00405.jpg
Размер:61.8 КБ
ID:5502670

Тази машинна мазилка е водо, мразо устойчива и не знам защо е толкова малко позната тук и толкова малко се работи с нея.

Аз когато трябва да мажа бани, мажа с нея.

След като си измазал, изфинил и изпердашил комина, си редиш керемидите около него.
              Шапка е хубаво да направиш. Хубаво е да има улейче за откапване, но то е по-скоро за да ти "пази страх".
              Когато вали със страничен вятър, шапката ти пази нищо, а обшивките от ламарина, винаги са ме карали да се смея.

Никога не можеш да уплътниш добре между вертикалния ръб на ламарината и самия комин.
              Върху ламарината, керемидите постоянно се размърдват и разместват.
              Докато върху "полата " от воалит (мембрана) с посипка, можеш дори да си ги подлепиш с малко хоросан и циментово млечице.

Коментар

Ето няколко снимки от комини, които съм правил за идея.

На тази снимка се виждат залепените вертикали от воалит на иззидания и облечен с тухли комин.
                Само че, воалита не е опесъчен. В такъв случай, загрявах повърхностно с горелката и мятах една -две шепи пясък, за да имитират посипка.
                Въпреки че, и без тази операция, не ми се е случвало мазилката да напука или отлепи.

Име:Immag007.jpg
Размер:68.5 КБ
ID:5502716

Ето един комин, измазан грубо (на хастар) с машинна мазилка и ъгли от поцинкована ламарина:

Име:Immag000_1.jpg
Размер:72.1 КБ
ID:5502717 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Immag001_1.jpg
Размер:74.9 КБ
ID:5502718

Ето и други, както и на същия , изпердашен:

Име:Immag003_1.jpg
Размер:72.8 КБ
ID:5502722 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Immag002_1.jpg
Размер:87.8 КБ
ID:5502721 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:G.jpg
Размер:104.6 КБ
ID:5502720 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:F.jpg
Размер:98.3 КБ
ID:5502719

Забележи, че никъде няма комин с обшивка от ламарина.

Защо ли?

Коментар

Страхотни са направените кумини. Обшивката от ламарина се слага по-скоро за застраховане. Който го прави за да пази от водата няма голям успех. Аз преди 2 години правих обшивка на комин от поцинкована ламарина. Одрязах на П по размерите на кумина, на място го донагласих и после долу на зенята спокойно си запоих обърнатите части. на нашите къщи комините са в горната част и малко вода има да се стича до кумина. Така и малко е вероятността да влезе покрай кумина вода. На старата къща кумина е торно на билото. Така от двете страни тръгват двете стряхи, до другите 2 са наредени плътно керемиди. Нямало е до сега никаква ламарина. Протече от там, защото долната керемида се е изслула и водата е текла там.

Коментар

Тигре, как се получава изолирането на връзката керемиди-комин в случая?Детайла за обработка на комина долу е добър, но за крайна рулонна изолация.Така ,както си го разчертал и снимал, каквото и да проникне около комина,няма да се оттича върху долното ниво керемиди под комина, а си остава под тях. Неслучайно тенекеджийското решение е съвсем различно. За връзката ламарина-комин по вертикалата също не съм съгласен-не е трудно да се изпълни правилно и оформи с FT или Сика. Водобрана също не е за подценяване,в момента не съм с работният комп, да покажа до какво води липсата му.

Коментар

При правилно, повтарям, правилно изпълнение на рулонната (както я наричаш) изолация под керемидите, ролята на самите керемиди се превръща в естетическа и опазваща самата изолация.
                      Все пак е въпрос на виждане на нещата. Няма да споря. Тенекията, колкото и добре да се изпълни уплътняването около комина, си остава едно парче тенекия. Което в случая с къщата на колегата е просто стилово недоразумение.

От всичко, което съм прочел в този форум за рулонните изолации, оставам с впечатление, че надлежното заваряване е нещо чуждо у нас.

Каня всички песимисти на вилата ми, да се запознаят с плоски покриви и тераси БЕЗ течове.
                      Нищо лично, разбира се!
                      Уважавам, макар и в повечето случаи да не споделям напълно тук (в БГ) царуващите технически решения в много области на строителството.
                      Поздрави!
                      Последно редактирано от TigerHunter; 19-07-13, 23:38.

Коментар

Не, не споря , а те попитах следното:
                        Значи, типовата ламаринена обшивка на комин е това:/не само в България-Ако се разгледат решения на Велукс ,или модерните вентилируеми покривни системи и прочие,принципа е същият като схемата,но може да се види и не с ламарина , а гофрирани самозалепващи ленти/.

Име:P1160806.jpg
Размер:88.1 КБ
ID:5502943

Идеята е ,водата сливаща се отгоре и отстрани на комина по ската,да се излива от долната част/в случая към дет. "А"/,върху покритието .При завършено покритие с керемиди само тя се вижда отдолу и вертикалите.Виждат се и зъбчетата на края на ламарината,за да се образува улей вляво и вдясно по наклона.
                        При твоята схема,няма подобно отвеждане ,а се разчита на идеалното уплътняване керемида- комин/с какво?/, или целта е водата да се вкара под керемидата върху рулона с посипката?
                        Иначе можем да заваряваме и в България,но искаме да знаем пътя на водата.

Коментар

Да, И аз това си помислех. За водата под керемидите. Макар че моите комини са в периферията на покрива, по външните стени. Но се притеснявам, зимата като започне да замъзвзва отдолу. Иначе , така с битума е перфектно. Най-добре да се подсигуря двойно.
                          А дизайна на комина още не съм решил какъв да е. При всички положения ще е нещо в селски стил и с шапка.
                          Иначе, за Петьо, дето питаше за керемиди. Точно тези керемиди от снимките по-горе, имах предвид че харесвам за стари къщи.

П.п.Точно за тези ъгли имах предвид, дали да не изкъртя напуканото, и тях да монтирам на ъглите и да мажа.

Коментар

Можеш да ползваш от тези ъгли, да. Но мрежичката им в широчина е едва около 4см.
                            Ти ще прецениш най-добре на място, но според мен, най-рисковата за напукване зона е връзката между стената и гредата.
                            Затова казах, че бих изчукал поне едни 12-15 см, бих надялкал самата греда и бих заковал рабица, която да хваща поне малко и от стената. Т.е, да покрива връзката.
                            При първата ръка фино, бих сложил и мрежа за изолации, поне на рисковите зони.
                            Така се подсигуряваш двойно срещу напукване.

Колкото до обшивките, адаша е прав по-горе и няма спор по принципа на работа на ламаринената обшивка (пола).
                            Кофтито е, че за да качиш долния край на ламарината, трябва да я повдигнеш поне няколко сантиметра, за да се качи върху задния край на керемидите. Точно там идва грозния момент.

Аз бих залепил поне два-три реда керемиди около комина (примерно едни 50 см) с хоросан и малко цимент, като преди да се залепи, под всяка керемида се поставя върху хоросана по малко циментово мляко с гъстотата на боза.
                            Само с хоросан, не можеш да залепиш керемидите. При най-малкото помръдване се разлепват.

Около комина можеш да си ги разкроиш колкото можеш по-плътно и да се подмаже.
                            Мембраната с посипка улеснява залепването на керемидите.

Дори и някъде да попадне мъничко вода, то тя ще е върху мембраната и ще се отцеди към стряхата.

За да не се размърдват и разместват керемидите, лепяхме по гореописания начин поне първите два реда откъм стряхата и после по някой ред (хоризонтален) през три-четири.

Коментар

Благодаря ти за изчерпателните съвети!
                              Надявам се, този път всичко да се обмисли, преди да се дейстава.
                              Разрових отново архивите си със снимки. Всеки път виждам по нещо ново
                              Този път наблегнах на ъглите на къщите. В интерес на истината, на повечето къщи, ъгловите греди или са оставени открити, или са обковани с дъска.
                              На малкото къщи с измазани ъгли, без изключение, на всички това се окзава проблемна зона.
                              Мисля си. Добре, ще направя ъгъла наново, както ми казвате. Ще стане "бетон". Но зоната на напрежение в мазилката, дали няма да се премести просто малко по-встрани!? Но, ще видим, стига паранои.
                              Хайде сега да паля да метна малко арболит, че тоя път понеделник ми е "почивния" ден.

Коментар

За ъглите смятам че с декоративна дъска и въпроса е решен.
                                Смятам че средните паянти ще са проблемни.
                                Даже аз така ще го направя върху мазилката .
                                Разглеждах по Етъра къщи са така направени.
                                Жалко че ми се повреди фотото и не мога да снимам.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X