Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Телешко а-ла Бил Гейтс и т.н.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Тия пък "сенегамбийки" (както са се написали в заглавието) пекат агнешки ребра на директен огън Туй хапсурт да стане дъвкаемо у назе! Па и не киснат, не мариноват - само солят и подправят със стрит "Маги"-бульон.


    България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

    Коментар


    • icos
      icos коментира
      Редактиране на коментар
      И после ги пърлят и окаждат на открит пламък. Баси якото.

  • Сега ми просветна....затова толко вегани има у нас.....щото всичкото ни месо на гьон.......край немат тъпотиите..

    Коментар


    • Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнение
      Сега ми просветна....затова толко вегани има у нас.....щото всичкото ни месо на гьон.......край немат тъпотиите..
      Те за това се е заел Бил Гейтс да ни прави изкуствено мИсо. И можеш да си го поръчаш каквото ти уйдисва. Най-вероятно, ще можеш да си избираш по цветова шарка и по твърдост - "Един стек с шарка 217 и твърдост 20-25 по Шор, моля! Към 300 грама!"
      Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
      Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!

      Коментар


      • artefekt
        artefekt коментира
        Редактиране на коментар
        🙂Крилце или кълка....гледал ли си го?

      • mdim
        mdim коментира
        Редактиране на коментар
        Ами нещо такова, макар че те тумблираните мръвки и сега се доближават

      • mdim
        mdim коментира
        Редактиране на коментар
        Но има и добри страни, като се замисли човек. Някой ден овчар ще е по-представителна и търсена професия от IT специалист сега

    • mdim коментира
      Днес, 15:20

      Но има и добри страни, като се замисли човек. Някой ден овчар ще е по-представителна и търсена професия от IT специалист сега


      Бил Гейс като чипира овцете и ще пасат c remote control по GPS. А в българската версия на "Шийпуиндоус" ще е заложена функция при навършване на пределна овча възраст да лягат сами в щанда с мръвките(по Гагич)
      Последно редактирано от icos; 06-03-21, 19:04.
      And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.

      Коментар


      • Първоначално публикуван от icos Преглед на мнение
        ...

        Бил Гейс като чипира овцете и ще пасат c remote control по GPS. ...
        Не само Бил, не само

        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:SpV.png
Прегледи:302
Размер:259.2 КБ
ID:6717064

        България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

        Коментар


        • icos
          icos коментира
          Редактиране на коментар
          Еми точно тая овца се е родила чипирана

        • Кольо
          Кольо коментира
          Редактиране на коментар
          Съмнително е.
          То чипа се захваща с шипчето си за някакъв съществуващ интелект.
          При тази не се наблюдава такъв.

      • Абе хора! Има ли някакъв шанс да се яде овнешко, шилешко или каквото там, ама поизстинало? Па било и каймяно. Щото обичам да пробвам разни работи (това по разни заведения из Родопите принципно), ама до сега не ми се получава.

        п.п. В крак с темата. Телешки стек не съм пробвал. Се тая колко изпечен.
        Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

        тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

        Коментар


        • Bogoljub Gagic
          Bogoljub Gagic коментира
          Редактиране на коментар
          Хотел (вече) Узунски, Смолян. Тази тема: https://offroad-bulgaria.com/forum/%...81%D1%82%D0%BE гледам позамряла... препоръчвал съм го там.
          Може и с месо от теле-сукалче да те уредят

      • Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнение
        Абе хора! Има ли някакъв шанс да се яде овнешко, шилешко или каквото там, ама поизстинало? Па било и каймяно. Щото обичам да пробвам разни работи (това по разни заведения из Родопите принципно), ама до сега не ми се получава.

        п.п. В крак с темата. Телешки стек не съм пробвал. Се тая колко изпечен.
        https://en.m.wikipedia.org/wiki/Khoresht_mast

        Примерно
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

        Коментар


        • И-и-и-и, туй мèсо стил "фазана на Анджин сан" - голема мания, бе... https://www.youtube.com/results?sear...dry+aging+bags
          Такова не съм ял (поне не са ми казвали, де, щото нямаше да си поръчам ). Тука до офиса ми има една претенциозна кръчма, вътре си все едно в кланица някаква - сред "камери за зреене", отвсякъде висят едни четвъртинки телета...
          България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

          Коментар


          • Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
            И-и-и-и, туй мèсо стил "фазана на Анджин сан" - голема мания, бе... https://www.youtube.com/results?sear...dry+aging+bags
            Такова не съм ял (поне не са ми казвали, де, щото нямаше да си поръчам ). Тука до офиса ми има една претенциозна кръчма, вътре си все едно в кланица някаква - сред "камери за зреене", отвсякъде висят едни четвъртинки телета...
            Те тАва с торбите ми се вижда умрЕла работа. Иначе камерите за зреене вършат много работа и наистина го променят.

            А Стоян Боюков-Sariones имах няколко експеримента да правя класическа тексаска брискета и съм малко разочарован. От блек ангъс. Прави страхотна коричка, но като махнеш коричката и опушеното, вътре си е много крехко варено телешко. Обаче това дето остане и го прибереш в хладилника, на другия ден има вкус на божествена и опушена саздърма.
            Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
            Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!

            Коментар


            • Първоначално публикуван от mdim Преглед на мнение

              Иначе камерите за зреене вършат много работа и наистина го променят.
              Каква им е идеята - да позагние месото, че да стане дъвкаемо? Щото Анджин-сан май това е бил планирал за фазана си. Тия хора за мариноване явно не са били чувàли...
              Най-сполучливото омекване на фазан, съм го споделял във форумЪт, се прави с накисване в кисело мляко (с чесън и подправки по избор) - индусите са го измислѝлЕ - това им е основата за "tandoori masala".
              България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

              Коментар


              • mdim
                mdim коментира
                Редактиране на коментар
                При 1-2 градуса нямаш гниене. Просто зрее, тоест ензимите поразграждат мускулните влакна и става малко по-меко. И се губи малко от водата, което засилва аромата на говеждо. И не, не става сухо, просто защото това говеждо, което се слага да зрее има достатъчно мазнина ( в мускулите - мраморирано) и става разкошно.

                Общо взето тов става и при суджуците, като ги държиш достатъчно при висока влажност. Горе долу разликата е като между нормално узрял си суджук и такъв дето си го изсушил на топло и вятър за 5 дена. Изгубили са еднакво вода и двата, но разликата в консистенция и аромат е огромна.

            • Преди 2 седмици подтикнат от тази тема ат големия град, от големия магазин си купих 2 опаковки с по 2 "чиизбургер"-а Бляк атгъс. Изпекох ги на барбекю и бяха много, много вкусни.
              На 08,03 от същия голям магазин си купих 2 узрели /повече от 30 дни/ стека от Бляк ангъс. Сготвихме ги, но месото имаше вкус на кръв, на черен дроб. Не беше много твърдо, не беше и много жилаво, ставаше за хапване от гладни хора. Вкуса на кръв беше доминантен.
              Не ни е любим.
              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

              "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

              Коментар


              • BatGeorgeone
                BatGeorgeone коментира
                Редактиране на коментар
                Зрялото месо има много по-интензивен аромат, на мен не всяка телешка мръвка ми се нрави.
                Бях пробвал вендъж бургери от месо зряло 30 или 45+ дни, няма такова месо, все едно ядеш пастет, топи се в устата, но бургер с гарнитура беше почти 20 паунда стърлинги ))

              • s_s1
                s_s1 коментира
                Редактиране на коментар
                Към mdim: В КМБ, където хигиената е на ниво няма да разрешат пренасянето на месо в МПС без хладилна инсталация.

              • mdim
                mdim коментира
                Редактиране на коментар
                s_s1, в КМБ редовно се случва, въпреки 'сичката хигиена да се опитат да те отровят с нещо, предполагам, че в Амстердам също държат на хигиената. Това, че у нас возим мИсото само в хладилни камиони, за да има после в какво да развозваме и ваксините, не означава че после всички търгаши по веригата му съблюдават температурния режим.

            • Оооо, маса се заформила, наздраве с едно такова гладко, пищно и затоплящо шотландско

              Натиснете снимката за да я уголемите  Име:wh.jpg Прегледи:0 Размер:52.2 КБ ID:6719002

              Викам да споделя някои кулинарни наблюдения за това само телешкото ли е месо и ако да, то защо статистиката подкрепя свинското. Мистерията ще бъде разгадана чрез традициите на онова островно население, дето е дало на света бифтека и чието национално ястие изглежда така:

              Натиснете снимката за да я уголемите  Име:roastbeef.jpg Прегледи:0 Размер:10.2 КБ ID:6719003

              Начи, още когато пържолата/стекът влиза в готварска книга за пръв път през 15-ти век, става дума само за телешко или сърнешко. И досега в ресторантските менюта в раздел "Пържоли" е само телешко и може въобще да не се спомене от какво добиче е, подразбира се. В раздел "грил" ще има 5-6 вида телешко, пържола риба тон, и свинска шунка бут (това е солено като бекона), но не и "свинска пържола".

              То дори името е друго. Свински "стек" няма. Свинската пържола е "чоп", демек чопнал месаря там нещо как да е.

              Менюто на традиционните местни кръчми обикновено е нещо такова:
              -пай - от телешко
              - пържола - от телешко
              - кюфте/хамбургер - от телешко
              - яхния - от телешко
              - лазаня - от телешко
              - пържени картофки - в телешка мас

              Покрай всичкото това телешко, от свинско ще има само:
              -наденички
              -шунка бут
              -сандвич с бекон

              Забелязахте ли разликата? Манджа със свинско няма. Свински пържоли също няма. Дори откъм количество резултатът е 6:3 в полза на телешкото.

              Най-популярните манджи с месо изискват телешко, пък който иска да си угоди ползва нарязан стек - така си се продава в магазина:

              Натиснете снимката за да я уголемите  Име:diced steak.jpg Прегледи:0 Размер:23.4 КБ ID:6719004

              Като се каже че месото е от "стек" се знае че няма случани обрезки, няма остъргани кокали, няма сухожилия, няма хрущяли и т.н. Има и стек пай, където пържолата е нарязана на кубчета, и стек кайма, която е най-добрия вид кайма.

              Натиснете снимката за да я уголемите  Име:steak pie.jpg Прегледи:0 Размер:11.6 КБ ID:6719005

              Има доста хора на пенсионна възраст които никога през живота си не са яли свинска пържола и не са готвили свинско месо в манджа Ми не са. Ако готвиш неща от традиционната кухня просто няма какво да сготвиш със свинско месо.

              Това не значи, че не ядат свинско. Бекон, наденички и шунка се кльопат в индустриални количества. В неделя покрай печеното телешко се появява и печено свинско, с хрущяща кожичка се прави, хич не изостава зад телешкото.

              Натиснете снимката за да я уголемите  Име:pork roast.jpg Прегледи:0 Размер:11.6 КБ ID:6719006

              Но свинското не е така изискано и е по-скоро кльопачка отколкото гурме. ¯\_(ツ)_/¯ Свинското се яде на закуска, и като сухоежбина през деня, в нещо което грабваш бегом или рупаш набързо в обедната почивка, като хотдог, сандвич, русенско варено и т.п. И тези неща не се готвят вкъщи, те се купуват готови.

              Натиснете снимката за да я уголемите  Име:porkpie.jpg Прегледи:0 Размер:9.2 КБ ID:6719007

              Свинско се граби предимно от хора които си броят стотинките. За 5 кинта можеш да си вземеш 5 свински пържолки, но само една телешка. Свинско се добавя и към иначе скъпи продукти като сърнешкото за да се докарат народни цени. Примерно "сърнешки бургери" и "сърнешки наденички" в супермаркета може да са 40% свинско, на цена достъпна за пролетарията.

              Та от там идва голямото количество свинско в класациите за нация, която по принцип не готви свинско.

              ПП. Лидълските телешки пържоли имат особен вкус, и най-доброто което продават е на- или под- нивото на онова, което се продава като най-евтино в редовия супермаркет. Ангусът поне за мен не се отличава по вкус от други породи. Хубав хамбургер от супермаркет не си спомням. Бон апети на всички замезващи.
              Последно редактирано от Asteri; 11-03-21, 23:30.

              Коментар


              • mdim
                mdim коментира
                Редактиране на коментар
                Подкрепям с две ръце всичко, изписано по-горе. Имам само малко резерви към първата снимка, Кардю-то не ми е сред любимите, но все пак е скоч и сингъл малц, така че няма да задълбавам

            • Ами няма лошо да си ядат каквото и както сметнат за добро и вкусно.
              Както се знае-вкуса се възпитава и превъзпитава, лесно е.
              Та там са си възпитани в тази кулинарна традиция, и така си ядат.

              Аз съм възпитан към свинското, то ми е вкусно, и него предпочитам. Телешкото, ако ще и да е от супер-дупер божествена порода не ми е от най-любимите.
              Въпрос на вкус и как е възпитан.
              Има ли желание-има и начин!

              Коментар


              • BatGeorgeone
                BatGeorgeone коментира
                Редактиране на коментар
                И аз съм така, предпочитам свинско(стига да не мирише), пилешко никак не харесвам освен бутчета на пържоли и на остинска скара или мариновано.

                Телешкото го мухам предимно на бургери и кифтета.

            • Е да. В сравнение с англия дори сърбежите имат кухня
              И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

              Коментар


              • Кольо
                Кольо коментира
                Редактиране на коментар
                Ааа, аз не знам, само преразказвам.
                А това ястие даже не мога да му кажа името, камо ли да знам какво е на вкус...

              • MM1980
                MM1980 коментира
                Редактиране на коментар
                "Това е друга голяма заблуда Коле, защото кажи ми кое българско ястие е по-силно ароматно и пикантно от Чикън Тика Масала"

                А, чудех се кога някой ще намеси ястието избрано за най - британско, при проучване, на Гардиън май беше, преди години . Ламб тика масала обаче е по - добро. Май трябва една тема и за агнешкото да се отвори .

              • BatGeorgeone
                BatGeorgeone коментира
                Редактиране на коментар
                Май трябва една тема и за агнешкото да се отвори .

                Говори ми, говори ми, имам почти две агнета във фризера директно ги свалям от ливадата с поглед и след седмица са ми във фризера, един приятел е агроном тук и ме уреди да пазарувам директно от фермера.

            • А ДСУ-тата четат ли? За ваксините четат ли? Не, разбира се! Банани искат, молА ви се! ​​​​
              България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X