Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Телешко а-ла Бил Гейтс и т.н.
Свий
X
-
Първоначално публикуван от artefekt Преглед на мнениеСега ми просветна....затова толко вегани има у нас.....щото всичкото ни месо на гьон.......край немат тъпотиите..Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!
Коментар
-
mdim коментира
Днес, 15:20
Но има и добри страни, като се замисли човек. Някой ден овчар ще е по-представителна и търсена професия от IT специалист сега
Бил Гейс като чипира овцете и ще пасат c remote control по GPS. А в българската версия на "Шийпуиндоус" ще е заложена функция при навършване на пределна овча възраст да лягат сами в щанда с мръвките(по Гагич)Последно редактирано от icos; 06-03-21, 19:04.And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.
Коментар
-
Първоначално публикуван от icos Преглед на мнение...
Бил Гейс като чипира овцете и ще пасат c remote control по GPS. ...
България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!
Коментар
-
Абе хора! Има ли някакъв шанс да се яде овнешко, шилешко или каквото там, ама поизстинало? Па било и каймяно. Щото обичам да пробвам разни работи (това по разни заведения из Родопите принципно), ама до сега не ми се получава.
п.п. В крак с темата. Телешки стек не съм пробвал. Се тая колко изпечен.Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....
тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...
Коментар
-
Хотел (вече) Узунски, Смолян. Тази тема: https://offroad-bulgaria.com/forum/%...81%D1%82%D0%BE гледам позамряла... препоръчвал съм го там.
Може и с месо от теле-сукалче да те уредят
-
-
Първоначално публикуван от Стоян Боюков-Sariones Преглед на мнениеАбе хора! Има ли някакъв шанс да се яде овнешко, шилешко или каквото там, ама поизстинало? Па било и каймяно. Щото обичам да пробвам разни работи (това по разни заведения из Родопите принципно), ама до сега не ми се получава.
п.п. В крак с темата. Телешки стек не съм пробвал. Се тая колко изпечен.
Примерно
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
Коментар
-
И-и-и-и, туй мèсо стил "фазана на Анджин сан" - голема мания, бе... https://www.youtube.com/results?sear...dry+aging+bags
Такова не съм ял (поне не са ми казвали, де, щото нямаше да си поръчам). Тука до офиса ми има една претенциозна кръчма, вътре си все едно в кланица някаква - сред "камери за зреене", отвсякъде висят едни четвъртинки телета...
България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнениеИ-и-и-и, туй мèсо стил "фазана на Анджин сан" - голема мания, бе... https://www.youtube.com/results?sear...dry+aging+bags
Такова не съм ял (поне не са ми казвали, де, щото нямаше да си поръчам). Тука до офиса ми има една претенциозна кръчма, вътре си все едно в кланица някаква - сред "камери за зреене", отвсякъде висят едни четвъртинки телета...
А Стоян Боюков-Sariones имах няколко експеримента да правя класическа тексаска брискета и съм малко разочарован. От блек ангъс. Прави страхотна коричка, но като махнеш коричката и опушеното, вътре си е много крехко варено телешко. Обаче това дето остане и го прибереш в хладилника, на другия ден има вкус на божествена и опушена саздърма.Queen o’ the Hebrides’ golden tears, Distillation o’ two hundred years
Skal, Prost, Salud, Kampei, Cheers, Slainte-mhath! Laphroaig!
Коментар
-
Първоначално публикуван от mdim Преглед на мнение
Иначе камерите за зреене вършат много работа и наистина го променят.месото, че да стане дъвкаемо? Щото Анджин-сан май това е бил планирал за фазана си. Тия хора за мариноване явно не са били чувàли...
Най-сполучливото омекване на фазан, съм го споделял във форумЪт, се прави с накисване в кисело мляко (с чесън и подправки по избор) - индусите са го измислѝлЕ - това им е основата за "tandoori masala".България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!
- 1 like
Коментар
-
При 1-2 градуса нямаш гниене. Просто зрее, тоест ензимите поразграждат мускулните влакна и става малко по-меко. И се губи малко от водата, което засилва аромата на говеждо. И не, не става сухо, просто защото това говеждо, което се слага да зрее има достатъчно мазнина ( в мускулите - мраморирано) и става разкошно.
Общо взето тов става и при суджуците, като ги държиш достатъчно при висока влажност. Горе долу разликата е като между нормално узрял си суджук и такъв дето си го изсушил на топло и вятър за 5 дена. Изгубили са еднакво вода и двата, но разликата в консистенция и аромат е огромна.
-
Преди 2 седмици подтикнат от тази тема ат големия град, от големия магазин си купих 2 опаковки с по 2 "чиизбургер"-а Бляк атгъс. Изпекох ги на барбекю и бяха много, много вкусни.
На 08,03 от същия голям магазин си купих 2 узрели /повече от 30 дни/ стека от Бляк ангъс. Сготвихме ги, но месото имаше вкус на кръв, на черен дроб. Не беше много твърдо, не беше и много жилаво, ставаше за хапване от гладни хора. Вкуса на кръв беше доминантен.
Не ни е любим.Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!
"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."
Коментар
-
Зрялото месо има много по-интензивен аромат, на мен не всяка телешка мръвка ми се нрави.
Бях пробвал вендъж бургери от месо зряло 30 или 45+ дни, няма такова месо, все едно ядеш пастет, топи се в устата, но бургер с гарнитура беше почти 20 паунда стърлинги))
-
s_s1, в КМБ редовно се случва, въпреки 'сичката хигиена да се опитат да те отровят с нещо, предполагам, че в Амстердам също държат на хигиената. Това, че у нас возим мИсото само в хладилни камиони, за да има после в какво да развозваме и ваксините, не означава че после всички търгаши по веригата му съблюдават температурния режим.
-
-
Оооо, маса се заформила, наздраве с едно такова гладко, пищно и затоплящо шотландско
Викам да споделя някои кулинарни наблюдения за това само телешкото ли е месо и ако да, то защо статистиката подкрепя свинското. Мистерията ще бъде разгадана чрез традициите на онова островно население, дето е дало на света бифтека и чието национално ястие изглежда така:
Начи, още когато пържолата/стекът влиза в готварска книга за пръв път през 15-ти век, става дума само за телешко или сърнешко. И досега в ресторантските менюта в раздел "Пържоли" е само телешко и може въобще да не се спомене от какво добиче е, подразбира се. В раздел "грил" ще има 5-6 вида телешко, пържола риба тон, и свинска шунка бут (това е солено като бекона), но не и "свинска пържола".
То дори името е друго. Свински "стек" няма. Свинската пържола е "чоп", демек чопнал месаря там нещо как да е.
Менюто на традиционните местни кръчми обикновено е нещо такова:
-пай - от телешко
- пържола - от телешко
- кюфте/хамбургер - от телешко
- яхния - от телешко
- лазаня - от телешко
- пържени картофки - в телешка мас
Покрай всичкото това телешко, от свинско ще има само:
-наденички
-шунка бут
-сандвич с бекон
Забелязахте ли разликата? Манджа със свинско няма. Свински пържоли също няма. Дори откъм количество резултатът е 6:3 в полза на телешкото.
Най-популярните манджи с месо изискват телешко, пък който иска да си угоди ползва нарязан стек - така си се продава в магазина:
Като се каже че месото е от "стек" се знае че няма случани обрезки, няма остъргани кокали, няма сухожилия, няма хрущяли и т.н. Има и стек пай, където пържолата е нарязана на кубчета, и стек кайма, която е най-добрия вид кайма.
Има доста хора на пенсионна възраст които никога през живота си не са яли свинска пържола и не са готвили свинско месо в манджаМи не са. Ако готвиш неща от традиционната кухня просто няма какво да сготвиш със свинско месо.
Това не значи, че не ядат свинско. Бекон, наденички и шунка се кльопат в индустриални количества. В неделя покрай печеното телешко се появява и печено свинско, с хрущяща кожичка се прави, хич не изостава зад телешкото.
Но свинското не е така изискано и е по-скоро кльопачка отколкото гурме. ¯\_(ツ)_/¯ Свинското се яде на закуска, и като сухоежбина през деня, в нещо което грабваш бегом или рупаш набързо в обедната почивка, като хотдог, сандвич, русенско варено и т.п. И тези неща не се готвят вкъщи, те се купуват готови.
Свинско се граби предимно от хора които си броят стотинките. За 5 кинта можеш да си вземеш 5 свински пържолки, но само една телешка. Свинско се добавя и към иначе скъпи продукти като сърнешкото за да се докарат народни цени. Примерно "сърнешки бургери" и "сърнешки наденички" в супермаркета може да са 40% свинско, на цена достъпна за пролетарията.
Та от там идва голямото количество свинско в класациите за нация, която по принцип не готви свинско.
ПП. Лидълските телешки пържоли имат особен вкус, и най-доброто което продават е на- или под- нивото на онова, което се продава като най-евтино в редовия супермаркет. Ангусът поне за мен не се отличава по вкус от други породи. Хубав хамбургер от супермаркет не си спомням. Бон апети на всички замезващи.Последно редактирано от Asteri; 11-03-21, 23:30.
- 1 like
Коментар
-
Ами няма лошо да си ядат каквото и както сметнат за добро и вкусно.
Както се знае-вкуса се възпитава и превъзпитава, лесно е.
Та там са си възпитани в тази кулинарна традиция, и така си ядат.
Аз съм възпитан към свинското, то ми е вкусно, и него предпочитам. Телешкото, ако ще и да е от супер-дупер божествена порода не ми е от най-любимите.
Въпрос на вкус и как е възпитан.Има ли желание-има и начин!
- 2 likes
Коментар
-
Е да. В сравнение с англия дори сърбежите имат кухняИ азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
- 1 like
Коментар
-
"Това е друга голяма заблуда Коле, защото кажи ми кое българско ястие е по-силно ароматно и пикантно от Чикън Тика Масала"
А, чудех се кога някой ще намеси ястието избрано за най - британско, при проучване, на Гардиън май беше, преди години. Ламб тика масала обаче е по - добро. Май трябва една тема и за агнешкото да се отвори
.
-
Май трябва една тема и за агнешкото да се отвори .
Говори ми, говори ми, имам почти две агнета във фризерадиректно ги свалям от ливадата с поглед и след седмица са ми във фризера, един приятел е агроном тук и ме уреди да пазарувам директно от фермера.
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар