Мисля, че не си прав. Не се държи като лака на водна основа (който не е особено издържлив на слънце, междувпрочем). За съхненето е така, но препарата реагира доста чувствително с желязото, дори когато няма ръжда и се получава някаква патина. Тази патина наистина е трайна, но няма обем, дебелина както при лака. Аз си сгъбих набързо 5милиметрови телени протектори за светлините на задната бронята (ще ги махам от там нЕкой ден, но....) и ги монтирах без боядисване, само омазани с вюрт - стоят втора седмица без грам ръжда да тръгне по тях, въпреки водата...
Еми имам цяла намазана ограда с конкретния лак. За 1 зима и едно лято не е мръднал изобщо, а е на открито и слунце го пече по цял ден. Седи си все едно вчера е мазано - и метала, и дървото. Няма ръждясало никъде.
Лака е на Оргахим. Прави по-дебело покритие, защото е по-гъст. Разреден 1:1 с вода се държи съвсем като това.
Иначе, ясно е че в това на Вюрт има и други неща, които надали ще разберем точно какви са. Интаресно ми стана, дали няма да се получи нещо такова, ако смесим тоя лак с ортофосфорна киселина+разни инхибитори, ако се налага, и го разредим до същата степен, като това на Вюрт. Надали обаче ще тръгна да си играя, най-малкото защото нито съм химик, нито имам фосфорна киселина под ръка.
... Мисля си че има нещо общо с лака на водна основа, който ползвах наскоро. Съхне за същото време, полимеризира по същия начин, ставайки прозрачен, дори и самото му държане при измиване на четката с вода - пак същото. Че имат и подобен мирис. Друго ценно свойство на това покритие е че запазва еластичността си (поне лака де) дълго време, и не се напуква...
Мисля, че не си прав. Не се държи като лака на водна основа (който не е особено издържлив на слънце, междувпрочем). За съхненето е така, но препарата реагира доста чувствително с желязото, дори когато няма ръжда и се получава някаква патина. Тази патина наистина е трайна, но няма обем, дебелина както при лака. Аз си сгъбих набързо 5милиметрови телени протектори за светлините на задната бронята (ще ги махам от там нЕкой ден, но....) и ги монтирах без боядисване, само омазани с вюрт - стоят втора седмица без грам ръжда да тръгне по тях, въпреки водата...
Наумил съм си да пробвам следната схема на обработка:
1. Изчиствам детайла от ръжда (направил съм си пясъкоструйна камера).
2. Обработвам го с ръждопреобразувател на Оргахим (много съм доволен от един гъст и почти черен).
3. Без да чистя (от преобразувателя) нанасям този на Вюрт. От опита, който направих съвсем некоректно и набързо, установих, че когато Вюрт се нанася върху метал, обработен с ръждопреобразувател, не се постига онзи лилявочерен цвят. Получава се само едно белезникаво покритие, подобно на лак, но не съвсем бистро. За сега не ми ясно и колко е устойчиво това покритие.
Ако някой има опит в тази насока, моля да сподели.
Целта е по-щателна обработка, преди запечатване с каквито и да било покрития, грундове и т. н. и постигане на някаква активност на покритието против ръждата във времето.
Значи: аз, zzlatanov, м20_маниак и Lubo_ сме за сега първите. Остава само ,който е най зорлия да купи преобразуватела и да се разфасова. Моят номер е 0888626926 . Сори ама ми е много натоварена тазиседмица иначе аз бих се нагърбил!
Кажете дали да взимам, че днес имам път натам? Телафона ми е 0878462050.
...Препаратът явно има някаква съставка от рода на ръждопреобразувателите, но по-интересното е, че след изсъхване полимеризира, като боите на водна основа. Филмът, който се получава е много устойчив и е много добра основа за повечето бои.
И аз от скорошното пробно мазане оставам със същите наблюдения. Мисля си че има нещо общо с лака на водна основа, който ползвах наскоро. Съхне за същото време, полимеризира по същия начин, ставайки прозрачен, дори и самото му държане при измиване на четката с вода - пак същото. Че имат и подобен мирис. Друго ценно свойство на това покритие е че запазва еластичността си (поне лака де) дълго време, и не се напуква.
Мазнатото петно върху шасито ми, след 2 автомивки и разходка по река, все още не е мръднало изобщо. Дано остане време да си обработя цялото шаси преди зимата, та да проведа реален тест.
Иначе, и аз гледам по принцип да изчистя максималното количество ръжда, преди да я обработвам с нещо. Май телена четка на бормашина или флекс е подходяща за повечето случаи. След нея са паднали люспите и дебелата ръжда, а е останал само тънък тъмен повърностен слой, с който вероятно обсъждания в темата продукт ще се справи съвсем лесно.
Други наблюдения върху лака, който ползвах - напълно прозрачен и безцветен, и се хваща перфектно и към дърво (дори с проникване, поради водната си основа), и към метал - гол или боядисан/грундиран. Към поцинковани детайли - също. Вече е на една година, нанесен върху външни дървени и метални(поцинковани и не, грундирани и не) детайли, и изглежда все едно вчера е нанасян.
Остави коментар: