Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

И нещо по повод ел. шублери. Там можеш да се излъжеш и от различният натиск към детайла.Но за да избегнеш някои грешки, можеш да калибрираш (сравниш ) показанията на шублера с тези на калибриран микрометър. Ако показва разлика , просто я взимай на в предвид при мерене и няма да имаш проблем.Пример: моят микрометър за отвор (0-30) отчита с две стотни в повече и аз когато меря винаги си ги вадя от показанието му и нямам грижа.Ма това е щото ме мързи да го отворя отзад и да го настроя и понеже съм му свикнал не ми е проблем.Но съм записал с молив на кутийката (- 0,02 от показанието).Същото е приложимо при ел шублери. Успех на начинаещите!
    "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
    Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от santaclash Преглед на мнение
      С електронен от 20 лева няма да стане, въобще и не пробвай, просто ще дадеш ненужни 20 лева. На всеки инструмент е написана неговата точност. Ако ще гониш стотни, на инструмента трябва да има означение 0,00х (х= 2;3;5...колкото по-малко, толкова по-добре). С инструмент, чиято точност е дадена в десети, стотни няма да премериш точно никога и по никакъв начин. Просто уреда си греши с толкова-веднъж в плюс, веднъж в минус.Сега го нямаме вече тоя проблем, ама навремето баща ми е разправял как са му бягали размери на детайли от награвянето на лампата, която е над струга. Доста от микрометрите не случайно имат гумена изолация по корпуса и стенд за захващането им. Като го подържиш по-дълго в ръка да се загрее и стотната отива по дяволите.
      Това малко на фолклор лъха. Аз нямам а и не съм виждал гумиран микрометър. Ако пък някъде има нещо гумирано, то е за по-добър захват. Пък тоя стенд за захващане на микрометъра е да можеш да си нулираш "часовника".
      Последно редактирано от kameno karp; 05-01-18, 11:51.
      Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

Първоначално публикуван от kameno karp Преглед на мнение
        Това малко на фолклор лъха. Аз нямам а и не съм виждал гумиран микрометър. Ако пък някъде има нещо гумирано, то е за по-добър захват. Пък тоя стенд за захващане на микрометъра е да можеш да си нулираш "часовника".
        Микрометъра има термо изолация на скобата си. При някой модели е възможно и да е от гума. "Стенда" е много удобен за доста приложения.
        Последно редактирано от i208; 05-01-18, 12:55. Причина: редакция

Коментар

Първоначално публикуван от pgv64 Преглед на мнение
          ...Пример: моят микрометър за отвор (0-30) отчита с две стотни в повече и аз когато меря винаги си ги вадя от показанието му и нямам грижа.Ма това е щото ме мързи да го отворя отзад и да го настроя и понеже съм му свикнал не ми е проблем.Но съм записал с молив на кутийката (- 0,02 от показанието).Същото е приложимо при ел шублери. Успех на начинаещите!
          Тая разлика не подлежи ли на компенсация? Микрометрите които са ми попадали в полезрението могат, и в комплекта им има съответния ключ за настройка.
          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            Тая разлика не подлежи ли на компенсация? Микрометрите които са ми попадали в полезрението могат, и в комплекта им има съответния ключ за настройка.
            Колегата е писал, че го мързи.
            Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

Микрометрите ми са абсолютно сверени, и ако се налага ги сверявам веднага, не мога да го мисля кой колко дава в плюс, и кой колко в минус!
              При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
                Микрометрите ми са абсолютно сверени, и ако се налага ги сверявам веднага, не мога да го мисля кой колко дава в плюс, и кой колко в минус!
                Винаги преди замерване ги сверявам с Йохансонови мерки.

Коментар

А ето едно много полезно книжле ,със сбита и систематизирана информация.
                  Прикачени файлове
                  "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                  Ат.Буров.

Коментар

Първоначално публикуван от pgv64 Преглед на мнение
                    В една друга тема бях публикувал снимки на моят шмиргел. За мен по добро от шаийба с диамантено покритие ,за точене на видирани ножове и фрезови глави, няма. С същите се заглаждат перфектно режещите ръбове на свредла ,кобалтови ножове и фрезери.Вярно ,че първоначалното вложение е по-голямо ,но то се изплаща с времето. Първата ми шайба с диамантено покритие е от 2002г (по спомени) и до сега се ползува без проблем (на снимката камбанката най в дясно).
                    Да се върнем малко към заточването и диамантените дискове.
                    След суперлативите които написа колегата, нямаше начин да не пробвам какво се получава с диамантен диск.
                    Само че моят избор, по ясни финансови причини беше за Китайски. Ф100 /180 едрина.
                    Поръчах си един конусообразен за проба.
                    Не знам, моят късмет ли беше такъв, или това си е правило, но диска биеше яко.
                    Не можех да повярвам на очите си, уж алуминий, обработен!
                    Проверих с индикатор първо оста на шмиргела, но не, не е от нея.
                    След това сложих диска в обратните челюсти на универсал 100.
                    Там лъсна истината. Бой на отвора 0.1мм, бой на конусната повърхност 0.5мм. , плюс и някакво челно биене на дъното на "чашата".
                    Изхода беше само един, Престъргване както е хванат на обратно в челюстите.
                    Рисковано беше, защотото захвата беше на практика само за абразивния материал, и се опасявах да не се счупи. Но стана.
                    Направих и допълнителна стъпална втулка с капачка, за монтиране в-у оста на шмиргела с минимални луфтове които мога да докарам.
                    Чак сега вече нещата се получиха.
                    Пробвах видия, кобалт, шабри и свредла. Получава се много гладка лъскава повърхност, почти полирана.
                    Бъдъщата работа на инструментите ще покаже повече.
                    За сега го виждам, със зеления камък грубото заточване, а с диаманта финно завършващо и заглаждане на връхчета, и т.н.
                    Бих си взел и правия диск, въпреки първоналните неудачи.
                    Последно редактирано от ctef; 05-01-18, 16:59.

Коментар

Един съвет : купувай руски диамантени дискове.Те са даже и балансирани . А и цената им не е баснословна.
                      Ат.Буров.

Коментар

Тоя струва 8 долара.
                        Това което съм виждал да се продава тук, не ме устройва като цена. Все пак трябва да се има предвид, че аз с тия инструенти няма да изкарам и 1 лев, а всичко отдлям от заплата.

Коментар

Здравейте колеги.Проблема с точните размери за набиване на лагери се оказа,че е в неправилно измерване от мен с дигиталния шублер.Имало тънкост,която не знаех и сега всичко си дойде на мястото.Грешката му е 0.02мм.
                          Но сега се появи друг по-сериозен проблем с универсала.Когато го слагах преди няколко месеца престъргах фланеца както вие бяхте казали и сложих универсала.БИенето беше 0.02мм и го оставих така.Вършеше ми работа,но от около седмица насам започна да бие много сериозно и забележимо с просто око.Днес отново свалих универсала и измерих повърхнините на фланеца с индикатор.Оказа се,че 2 от повърхнините бият 0.03мм а едната (външната) биеше 4-5стотни.Престъргах го отново и заспа,но след монтирането на универсала биенето продължи.На 40мм от универсала биенето е 0.22мм ! Ужасно много е.Правих ос за обтяжна ролка вчера,но след монтирането на лагерите същите не се въртят може би заради несъосието на леглата на двата лагера.Нищо не може да се прави на струга с такъв проблем.След като престъргах засечката (която си беше добре като размер) тя се изправи,но ми се стори ,а и е логично да съм избягал от размера на засечката и сега да хлопа.Дали от там е проблема и нова засечка ли трябва да правя?

Коментар

Универсала ти е с проблем. Най вероятно спиралата му, и да престъргваш фланеца докато се довърши, все тая.

Коментар

Ами ако универсала хлопа в засечката, то се обезсмисля цялото упражнение.
                              Мой съвет на лаик, наварявай засечкат с СОто защото материала му е по-мек и се обработва по-лесно, и стържи на ново.
                              Другото е нов фланец

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                                Ами ако универсала хлопа в засечката, то се обезсмисля цялото упражнение.
                                Мой съвет на лаик, наварявай засечкат с СОто защото материала му е по-мек и се обработва по-лесно, и стържи на ново.
                                Другото е нов фланец
                                По принцип фланците са чугунени, не съм виждал още наваряван такъв. Може да има, аз не съм виждал въпреки че от 40 години насам съм видял много неща.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X