Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се нарязват резби на струг

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се нарязват резби на струг

Разбирам те и не те обвинявам в нищо.Естетствено ,че здравето е най-важно.Надявам се баща ти да се оправи! На струговете и машините майната им.Както събрах за този ще събера и за друг или за ремонта му.Най-важното е да сме живи и здрави ! Не те обвинявам в нищо а и нямам такова право.Успех с лечението !

Коментар

не ми е работа, но по-добре първо си направи работилницата когато се постопли, спомена, че я правиш. С фундамент за струга и после го вземай. Това време не е за наливане на бетон. Всичко ще росясва, железата майната им, ти може да настинеш. А здраве не се купува.

Коментар

А тези инструкции спази и ги!?

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
        Няма вариянт да е 100% блокирала,най-вероятно някой е ръчкал ръчките в покой и има нещо незацепено.Това може да е превключвателя за ситна-едра резба,другата за лява-дясна или избирача за резби -престъргване.Това ако лирата е зацепена,една от изброените врътки ако е в неутрално полжение ,нортъновата кутия не работи,няма самоход и не върти винта за резби.Също е невъможно завъртането на ръкохватките,понеже кутията е в покой.
        На спрял универсал се връткат ръчките на скоростната кутия,долните на нортъновата се настройват на пуснат универсал.

P.S.Хвърлях боб и ми илезе,че машината ще работи,просто някой трябва да я сфазира правилно или за пробата ръчката за лява-дясна резба да се сложи на положение-лява.Това при положение,че има лира и е зацепена,отвори левият капак и виж.
        Много си ми на далеко,инак бих я погледнал машината.Принципно би могъл да се справиш и сам,съобразявайки се със предният ми пост,но все пак трябва да си работил на такава машина.
        На самохода има съединител,който при обратен ход на шпиндела не работи,за да тръгне трябва да Смениш посоката на резбите със съответната ръчка,инак не се случва нищо.Има ли лира този струг!?

P.S.Това са няколко зъбни колела,зацепени едно във друго,които се намират във левият капак на машината и въртят нортъновата кутия,Има ли ги?
        Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Не съм въртял фазите.А и не ми даваха много да го барам ,защото не съм му разбирал.В повечето време бях наблюдател,въпреки,че аз давам парите Ще го свържа правилно вече в моя гараж.Но точно това исках да чуя от вас.Надявам след правилното свързване всичко да си дойде на мястото (врътките на Нотрътновата кутия и самохода).Посоката на резбите ги барникаха нещо майсторите,но не знам какво се получи в крайна сметка.А капака не може да се отвори поради разположението на струга.Опира в стената.Притваря се около 10см,но не съм гледал вътре а и не знам какво се гледа.Като го пусна в действие ще ви направя клип да видите какво се случва вътре.Не знам как ще ви се отблагодарявам !
          ПС.В най-лошия случай ако липсват въпросните зъбни колега (лира) не могат ли да се закупят или изработят отделно и много ли са скъпи?

Коментар

На струговете със марка С-10,С-11 има възможност за окомплектоване със различни комбинации лири.За целта трябва да се знае комбинацията,като Z-еди колко си подава на друго колело със Z ?,като паразитните зъбни колела не се смятат.Спрямо комбинацията се намират на таблицата за резби и подаване верният вариянт.Предавката е мнимум 4-ри зъбни колела и е изобразена на самата таблица,където Z-е броя зъби на зъбните колела.
            Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Колеги, чета най редовно особено тези постове и малко се учудвам на някой бъдещи "стругари". Първо е добре преди да си купиш струг, да се прочете някоя и друга книжка. Тук също могат да се получат много добри съвети ама само с това не става. Някой сме се учили в училище по три години, след това сме го работили тоя занаят цял живот и винаги има още какво да се научи. Да купиш хубав струг е добре, да почнеш да се учиш на него също, но знайте че то и шевни машини има във всяка къща, ама. Така че както и по горе те съветват, нека някой който разбира ти прегледа всичко по машината, и ако я вземеш, монтираш, снабдиш с основен инструмент, настройките реглажите и тем подобни от майстор, и в последствие въпросите. Тук съм сигурен че никой няма да спести и време и знания за съвети. Но да не можеш да разбереш защо не се движи нортъновата кутия, и коя ръчка за какво е,явно се почва от нула. И със съвети само от тук няма да стане, или поне няма да е лесно и бързо.
              При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от stypkata Преглед на мнение
                Ясно.Бяха ми го обяснили по друг начин,защото при дължина около 30см щяло да има биене ако не се подпре.
                То биене ще има, ама ти го престъргваш докато стане равно и без биене. Последната стружка се взима съвсем малка и съвсем бавно. При Ф60 на детайла и малка стружка и стъпка, универсла трябва да е безумно зле за да има проблеми. То затова се ползва дебело желязо - за да няма нужда от подпиране. Моето го изправях с Ф50 алуминий 7075 - нямах по-голям микрометър. Понеже заводки си беше право и универсала ми е нов, TOS, сигурно съм отнел не повече 7-8 десети по време на центроването. Трябваха ми 4-5 опита докато го наглася. По спомен го докарах до под 2 стотни за около 250мм дължина. Малко е сръткавеж - понеже паралелите със сигурност имат някакво износване, като стигнеш до стотните вече се налага да търсиш не абсолютната нула, а компромисен вариант за цялата дължина. Например близо до универсала може да ти дойде някоя и друга стотна в клюс, далеч от универрсала някоя и друга стотна в минус. Търси се компромисното положение при което по цялата дължина разликите са минимални. А от 25-30 сантиметра нагоре детайла почти винаги се подпира със седлото, така че там тая центровка вече не играе по-слабо до никак, а играе центровката на седлото.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от stypkata Преглед на мнение
                  Не съм въртял фазите.А и не ми даваха много да го барам ,защото не съм му разбирал.В повечето време бях наблюдател,въпреки,че аз давам парите Ще го свържа правилно вече в моя гараж.Но точно това исках да чуя от вас.Надявам след правилното свързване всичко да си дойде на мястото (врътките на Нотрътновата кутия и самохода).Посоката на резбите ги барникаха нещо майсторите,но не знам какво се получи в крайна сметка.А капака не може да се отвори поради разположението на струга.Опира в стената.Притваря се около 10см,но не съм гледал вътре а и не знам какво се гледа.Като го пусна в действие ще ви направя клип да видите какво се случва вътре.Не знам как ще ви се отблагодарявам !
                  ПС.В най-лошия случай ако липсват въпросните зъбни колега (лира) не могат ли да се закупят или изработят отделно и много ли са скъпи?
                  Вече няма нищо евтино за металорежещите машини защото не оцеляха заводите които ги произвеждаха . Твоя струг е троянски а там преди 4-5 години нарязаха завода на скрап сега в него няма и следа от машиностроене . Резервни части произвежда ВСК Кентавър ама цените едва ли де ти харесат . Преди десетина години един съединител беше 600 лева а при тебе има всички предпоставки да е тръгнал ако дълго време е работено с обърнати фази защото така не работи маслената помпа и ако е ниско нивото на маслото съединителя не се маже и от плискане . Съединител е метален многодисков тип Сигма и маслото го охлажда . При теб вече е свирено каквото си взел взел другото съществено е окомплектовката защото тя с лекота може да надхвърли цената на машината . Има ли ги люнетите и планшайбата ?
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Вече е късно за каквито и да е колебания за покупка! Купих го и сега започвам да си го блъскам в главата
                    С11МВ 1972г Машстрой Троян 1500мм
                    За тези зъбни колела ли казвате,че са "лирата"?
                    Прикачени файлове
                    Последно редактирано от stypkata; 24-01-17, 16:07.

Коментар

Тези, да. Всичко изглежда наред с тях.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Честито!
                        Провери ли дали се търкалят зъбните на лирата!?

Коментар

Благодаря ! Но още не е ясно дали е за честитене или за оплакване ))))) Да не се окаже,че не съм купил струг ,а купчина желязо...
                          Не съм проверявал колелата на лирата .Като отидохме с камиона днес продавача вече го беше откачил от захр. и го беше извадил от гаража .Като го включа при мен ще го гледаме повече,но като гледам прогнозата за -8/-10гр за идната седмица май няма да е скоро (имам бетон да лея).А между другото търсех из интернет ръководство за С11МВ,но не откривам (само хартиени носители за продажба).Дали няма да има някъде електронен вариант за теглене,че доста въпроси ми се въртят...
                          Последно редактирано от stypkata; 24-01-17, 16:15.

Коментар

Когато захраниш струга ,ремъчната шайба трябва да върти обратно на часовника .Смени маслото в трите кутии, смени и ремъците .Ако е работил без мазане ще имаш проблеми ,но това после .Ръководство и от С 11 МТ ще ти свърши работа.

Коментар

Нали когато лоста на съединителя се двъпне на горе нормалната посока е тази:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC08322.gif
Прегледи:1
Размер:64.3 КБ
ID:5740960

Коментар

За мен е за честито работата! Ако не е каран с обратно въртене дълго време мисля че няма да има проблеми. По спомен май беше минал и ремонт във Враца. Талаша по паралелите подсказва че е работил като струг за дърво. мисля че трябва да е на обратно. Най добре е да видиш ремъчната шайба както ти каза някой.
                                Киа Соренто, MB A140 (Поне не съм пеша)

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X