Кабелът, на който се спрях е САВТ 4Х16.Бях решил да е САВТ 4Х10, но се оказа, че двукомпонентните кабелни обувки и муфи са от 16мм2 нагоре, за 10мм2 няма такива. А и Sparky ме посъветва, а то и аз съм малко параноик на тема презапасяване...апропо, днес "струговах" няколко детайла 

.Наложи се да разпробия една шпилка и да скъся един болт. Справих се за 20 - тина минути, въртейки универсала с лявата ръка и подавайки с дясната...голям майтап, ама като нямам ток.
Тавата се побира чудесно, опира в задната стена и не стърчи излишно напред. Имам един ламаринен щит отзад, с форма на калник на супорта се лови. Наложи се и неговите държачи да поскъся, но днес като взех да стържа и напречното подаване го избута. Случи се, защото ножът, който беше сложен е някакъв като за фаска и за да дойде успоредно на универсала, законтрих държача на ромб. Така подавайки, реално подминавам доста центъра при нормален захват и дъската избута ламарината. Въпросът ми е дали по принцип се използва при нормално хващане на ножа напречен ход след центъра на универсала до упор или няма да ми се налага? Питам, за да знам дали да завия въпросната ламарина отново или просто да сложа някаква ламарина на стената, която отдолу да е скосена към тавата.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
И аз да се присъединя към собствениците на струг С11
Свий
X
-
Sparky, преди да я сложа, мога да я дам да ми я сгънат леко отгоре и повечко отдолу, както е оригиналната. А колкото до разстоянието, оригинално беше по-далеч, сега ще е доса по-близо, което според мен ще е по-добре. Ще улавя повече от стружките и пръските, защото наистина възстановявам охлаждането и мисля да го използвам.
Коментар
-
Според мен след първото мазало и впоследствие вмирисване на охладителя, рязко ще ти се изпари меракът да ползваш охлаждане.
Казва ти го човек, дето шреди 30 години това е учил (стругаро-фрезист съм по средно образование) и от над 10 години имащ собствени струг и фреза в далеч по-широки условия от твоите.
...хич да не споменавам че на някои твърдосплавни пластини например охлаждането им идва вредно, та файдата от ползвата е силно под въпрос още по дефиниция.
А стружки ще имаш в цялото помещение. Най-добре свиквай. Скарите покрай машините не са измислени случайно. Въпросната ламарина и "калник" са повече за да не хвърчат стружки и охладител по гърба и във врата на комшията по машина. Стругарството си е мърлява работа и който го е страх от това просто не е за стругар.
Последно редактирано от sparkybg; 22-08-23, 11:19.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 1 like
Коментар
-
Щади обикновен кобалтов/HSS инструмент, а аз такъв не съм ползвал от години. И свредлото. което ползвам за пробиване, че да започна после с борщангата, не съм го точил поне от 5 години.Първоначално публикуван от sek.1Спарки охлаждането много щади инструмента особено при пробиване на отвори с по голям диаметър . Колкото до мърлянето за това навремето във всеки завод имаше бани .
Разсъждаваш от гледна точка на работа в завод. Има процеси, които без охлаждане в производството не могат, но в гаражна работилница не е така. И като сложиш от едната страна на кантара допълнителното мазало, а от другата ползите, той най-често се наклонява в посока да си спестиш мазалото.
Просто твърдя че след първото мазало много рядко, ако изобщо, ще ползва охлаждане. Като всички останали гаражни стругари.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
То и аз имам чисто нова помпа и струйник.Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнениеSparky, ако не бях купил помпата и струйника, сигурно пак щях да те послушам. Обаче вече е твърде късно така, че ще се прави. Нали sec.1 спомена за някакъв несмърдящ заместител на борьола?
И впрочем, казана ми не е ламаринен, а пластмасов - има изключително удобни легени с капаци за целта, с най-различни обеми и размери.
...но, последно ползвах установката когато си хонинговах цилиндрите на мотора, който ремонтирах. Не с охладител, а със смес от нафта и моторно масло.
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=7fctqivBqlk
Борьол съм си купил на Bardahl. Стои неразпечатан.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
И бардалът се осмърдява...Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение...Борьол съм си купил на Bardahl. Стои неразпечатан.
Коментар
-
Имаме представител на Bardahl в града, ще си поръчам като направя охладителната система. Вчера свалих струга от тръбите и го нивелирах. Доста правичка ми е плочата, не се наложи много подлагане. Нивела скъм го слагал на супорта. Правилно ли е така, или да пробвам и на кутията тякак?
Коментар
-
Днес взех кабела (САВТ 4Х16 - 60м.)и PE-ВП тръба 32 (32)м.Тръбата е двойно по-къса, защото една част от кабела ще е въздушно от къщата към уличния стълб, а друга под стряхата, където няма нужда от тръба. Там слънце и дъжд няма, а и ще е грозно. Завързах една найлонова чанта за сизал и с водна струя от градинския маркуч напъхах сизала в тръбата. Вързах САВТ -а за сизала и за моя изненада го изтеглих вътре с лекота. Предния път се добих с едно СВТ, ама тя разликата в размерите беше много малка. Сега ще си направя нещо като оградка на 40 см. от земята, на която горната част е с тръби 5см и в тях ще натъпча тръбата с кабела. Това е отстрани на една пътека, която свършва зад бараката със струга и ще изглежда съвсем естествено. Ако не се вгледа човек в краищата, трудно ще забележи, че става дума за трасе. Разбира се, в единия край ще е занулена тръбата.
Коментар
-
-
Като имаш прецизни напречни операции се пристягат за да не ти мърда суипорта от натоварването, като имаш само напречни операции се стягат съвсем. В останалото време трябва да са хлабави или стегнати на ръка, колкото можеш с 2 пръста.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар