Обява

Свий
Няма добавени обяви.

И аз да се присъединя към собствениците на струг С11

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от xpp1969 Преглед на мнение
    Откъде да взема кадърен и дали да се спускам на 250 или да си го оставя на този размер?
    Долу е графиката за БИЕНЕТО спрямо размерът на универсала за различните типове универсали. Горе в дясно им е каталога. Преди да питаш за цената, вземи един валидол профилактично под езика. Искай задължително ГАРАНЦИЯ, че ще ти го сменят, ако не отговаря на заявените параметри.

Коментар

Първоначално публикуван от i208 Преглед на мнение

Долу е графиката за БИЕНЕТО спрямо размерът на универсала за различните типове универсали. Горе в дясно им е каталога. Преди да питаш за цената, вземи един валидол профилактично под езика. Искай задължително ГАРАНЦИЯ, че ще ти го сменят, ако не отговаря на заявените параметри.
      Това "долу" и "горе" не го разбрах, предполагам някакви линкове не си успял да прикачиш. Иначе е интересно за мене като информация (особено относно биенето), но... А иначе, що се отнася за цената, предполагам са скъпи, но може пък някой колега да знае някой, който има такъв за продан. Цената от частно лице не е като в магазин. Затова и повдигам въпроса. Един вид "търся" . А някой да знае дали обратните челюсти непременно трябва да са руски, или стават от български, например?

Коментар

За новите захвати се престъргва фланеца. Как е при старите не знам.

Също, нови фланци за новите се намират. За моите два нови универсала (4-челюстен китайски и 3-челюстен чешки) си купих и нови фланци. За старите обаче надали. Станьо да каже.

Престъргването си е занимавка. Гонят се стотни - универсала трябва да влиза с почукване, опитват се 3-те възможни позиции и се бележи положението с най-малко биене. На читав универсал и малко внимаване се постига биене и под 2 стотни. На моите и на двата го постигнах.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

АКо ще взимаш нов универсал , то вземи руски ,чешки "Тос" или полски" Бизон". Руски стоманен 250 или 315 първи кл. е за предпочитане , защото са изключително здрави и дуракоустойчиви и същевременно точни и качествени. 200 мм руски е много добър но отвора е 52мм и това ограничава , но пък е много точен! Чешките и полските са много добри, но са по нежни . Български не взимай и без пари да ти го дават!!! Това го казвам от дългогодишен опит с тези универсали!Понеже си с скапаното захващане , си купи хубав универсал , на който ще работиш години напред без да мръдне!!! Успех!
          "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
          Ат.Буров.

Коментар

• kameno karp
            kameno karp коментира
            Редактиране на коментар
            Преди доста години си взех Бизон. Универсала си е супер,ама за разлика от Тос-а през него не мога да провра мъртвия център.

Значи до колкото разбирам, по-добре да видя този дали е в норма и ако не - да му търся комплект обратни челюсти. Ако бие - да търся 250 евентуално, комплект с двата вида челюсти.А нормално ли е напречната шейна да има луфт? Ако не, от гайката на колелото с нониуса ли се обира?
          Последно редактирано от xpp1969; 17-08-23, 22:30.

Коментар

Шейната може да има поне 4 вида луфт - в самата шейна, в лагерите на винта, в закрепването на гайката към дъската, в самата гайка и във винта.

Луфта между гайката и винта до някъде може да се обере от гайката - устройството и е такова че дори е лесно, само че винта се износва неравномерно и повече там, където се работи най-често и ако го обереш там, в другите позиции ще затегне.

За челюстите - за български универсал е малко вероятно да намериш, за руски също. За чешките има всичко.
            Нов универсал стандартно си върви с прави и обратни челюсти към него, освен ако не е с обръщаеми, но аз такъв не препоръчвам.

Чешкият ми универсал е много точен, но поради малките си луфтове по-лесно затяга от боклуци. Не го жаля - дистатъчно е здрав. Направляващите на челюстите са стоманени, предполагаемо и закалени. Не знам вътрешните му части от какво са.

Китайския си е класически чугун като корпус. Не съм му намерил някакви генерални кусури но и предвид че е 4челюстен, който се ползва рядко, е перфектен, особено за цената си от 1/3 от чешкия. Докарах му и ма него под 2 стотни, при положение че по спецификация е 3, ако помня добре.
            Последно редактирано от sparkybg; 17-08-23, 23:45.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Sparky, само напред - назад като го побутвам има луфт.Като се пробвам да го разклатя по диагонал - не хващам никакво отклонение. Ще пробвам малко от гайката и ще видя дали няма да затегне в определен диапазон, както казваш. А що се отнася до челюстите, ясно нови от магазин няма да намеря, но купувах от 2-3 търговци из ОЛХ разни неща, даже си купих мъртъв и подвижен център от стария материал в стара кутия и с омазнената хартия от бай Тошово време. И обратни челюсти имаше един от тях, търси, но явно ги е продал. Та някой ако знае някакъв друг такъв търговец от сивия сектор... Гледам в старите теми се говори за битака в София , ако трябва и до там ще дойда, стига да има разни работи все още.

Коментар

Ако винта е неравномерно износен, може да го смениш. Из интернет ще намериш оферти и не са на невъзможни цени. Моя го смених. За съжаление не можах да сменя гайката, защото не можах да изкарам старата от блокчето, но засега още има живот в нея, особено при моята работа 2 пъти в месеца, а напоследък и по-рядко.

Коментар

• sparkybg
                  sparkybg коментира
                  Редактиране на коментар
                  Те бронзовите гайки си сойдоха с винта. Просто не можах да извадя моите от блокчето. Там неподвижната е с едни конусни щифтове, които не мърдат въобще - държат се като заварени. Доста бой отнесоха, с нулев успех.

Нониуса си ми е перфектен. Само не са нарязали резбата за болтчето на капачката по средата, та съм без нея, иначе от останалото нямам оплаквания.

Значи и двете гайки пробвах леко с отвертка. Мърдат, затяга движението на нониуса и то равномерно, не само в най-работната част. Луфта си остава. Върнах в старото положение.Ето снимка:
                Натиснете снимката за да я уголемите

Име:нониус.jpg
Прегледи:243
Размер:351.0 КБ
ID:6934103
                Въпросът ми е коя гайка какво стяга? Така без да разглобя всичко, няма как да разбера.
                Ако не се оправя с двете гайки, задължително ли е проблемът да е от износването на винта, или има някаква друга тънкост?

Коментар

• bocho64
                  bocho64 коментира
                  Редактиране на коментар
                  С тия две гайки обираш аксиалния луфт на винта,да не мърда нониуса .Луфт на напречното подаване по вероятно е от гайката на винта,или и гайка и винт.Не се обира тоя луфт или по точно обира се с нови винт и гайка.

• Имай предвид, че винаги има някакъв луфт. Компенсира се с начина на работа със струга.
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Това са двете гайки на аксиалните лагери. Луфта не ти е от там, или по-точно рядко е от там и лесно се елиминира, ако е от там, както сам си установил.

На дъската по средата имаш капаче. Взимаш едни клещи и го измъкваш (не е на резба - просто се измъква). Какво ли има отдолу?

И да, другите са ти казали вече че винаги има някакъв луфт, дори на чисто нови идеални винт и гайка. Гайката е правена бронзова именно заради това - да се износва предимно тя и да се обира луфта от нея. Но при машини на тая възраст винта практически винаги е износен за позиция на нормален нож в диапазона от нула до към 100мм обработваем диаметър и там луфта е най-голям. Затова гайката се регулира (поне аз я регулирам) , гледайки да не затяга в двата края на хода, или по-точно там да е леко стегната. Това ти дава минималния възможен луфт при конкретни винт и гайка.

Без да имам някаква значима статистика (работил съм на 7-8 машини през живота си), масовия случай на не особено гледана машина е луфт 4-5 десети по нониуса и повече. По моите представи идеално луфта е под десета (моя е нещо такова в момента, ако помня добре), хубав луфт е 2-3 десети.
                  Последно редактирано от sparkybg; 18-08-23, 14:50.

Коментар

• Ами довечера ще луфта макар, че нямам часовник. Ще пробвам някак със шублера.Така като гледам, и с рулетка се хваща...сигурно е 2-3мм.Има на дъската едно, което бих определил така, както казваш. Изглежда като врътка , ще пробвам да го измъкна.

Коментар

• Не се мери с часовник. Мери се свобидния ход по нониуса. Там имаш скала - друга не ти трябва.

Коментар

• Не трябва да е шублер, шублер и половина.
                        /бъзик/
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Махнах тапата и там са две секторни гайки - откъм мен метална, срещу мен - месингова. Мъчих на ляво - не мърдат. На дясно мърдат и двете и луфта намаля доста, но и повече да ги въртя - не се променя повече, а гайките затягат само наляво. Ама там е и големият луфт...интересното е, че не мога да ги раздвижа една спрямо друга. Това маже ли се от супортната кутия или да го накапя с масльонката? Тавата я скъсих с 20см., заварих я с електрожена. Има една цедка, при мене е пробита с някакъв секач сигурно, явно се е дръстила и някой нервак я е "отпушил" завинаги. Ще търся някаква подобна, че да държи стружките горе в тавата. Не знам дали да не сложа по-едра, такава имам и сигурно няма толкова често да се запушва.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X