Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Как се заварява с аргон (първи стъпки)???

бутилката ми е от цо2.сменил сам крана ие зареждана поне 5 пъти с аргон,аможе ликато намалее газта да го прави,защото сам забележил чего прави когато екъм края газта за ампери пробвах на80 на 100 дебел3,4мм,телта самя купил от редкото

Коментар

Никой не е споменавал за мръсна газ !А за разхода -дали е малко или много.
      Ако редуцир вентила ти показв вярно ,то 6 л/мин. са напълно достатъчни !Проблема според мен не в разхода на газ....!А също дали бутилката е пълна или към края -няма никакво значение.
      С каква керамична дюза работиш -4 ,5 или 6 ?
      Вземи да щракнеш някоя снимка ,така ще ни е по лесно да даваме акъл !
      Последно редактирано от welderargon; 08-04-14, 19:57.
      https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
      https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Първоначално публикуван от tukuto1973 Преглед на мнение
        бутилката ми е от цо2.сменил сам крана ие зареждана поне 5 пъти с аргон,аможе ликато намалее газта да го прави,защото сам забележил чего прави когато екъм края газта за ампери пробвах на80 на 100 дебел3,4мм,телта самя купил от редкото
        Пиши по-човешки! Приел си го като задължение при регистрацията тук!
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Здравейте и благодаря за познанието, споделено от вас!!!
          Явно, късно се включвам по темата и както се казва, виждам че е "попрекипяла' ,но все пак.
          Първо да се представя;
          Името ми е Цветан Енчев и съм на 49 години.
          Както е видно от възрастта ми, е до някъде неуместо да се сдобия с ВИГ апарат и тепърва да се уча... и особено, ако професията ми изобщо не изисква придобиването точно на такъв апарат.
          Както и да е..... но поради един проект в който се налагаше да се направи общо 6-7 метров шев на ламарини от неръждавейка с дебелина 1.5 mm и 2.5 mm ,се сблъсках с малко проблеми. Нещо МИГ-МАГ-ът който имам, така и не се справи добре. Реших проблемът със заварка с инверторен електрожен ЕСАБ (който имам).
          Разказвам това, защото навсякъде ме съветваха да "дам заварката да се направи" от някой, който има ВИГ машина. Цената,която ми дадоха подобни хора е около 1 лв. за 1 cm.
          Не искам да оспорвам цената въобще и моля да ме разберете правилно. Но реших все пак да си купя такава машина и по-точно *******
          Тук искам да подчертая изрично, че не правя реклама нито на машината, нито на търговецът. Ако е реклама, според администраторът, моля да махне препратката ,а аз щще опитам да кача мои снимки.
          Всъщност, машината е много важна ,но е важно умението. Аз като лаик в тоя вид заваряване, прочетох тоя форум тук и още доста подобни в нета. Също така изгледах камара филмчета и клипчета.
          Тук е моментаът да спомена, че английският не ми е баш "най-роден" и макара не съвсем чужд ,ми е много трудно да схвана всичко.
          До тук е пред историята.
          Вече имам апаратът и правя тренировки с него. Имам от време на време и успехи и провали. Предполагам е нормално.
          По-скоро тук искам да питам ,тия дето са много пред мен за така наречената "биомеханика", за движенията, които прави един заварчик.
          Както казах гледах много клипове, но така и немога да направя такъв красив шев, като тия дето гледам.
          Казано с други думи. Мога да заваря стомана (дори и 0.6). Виждам че имам провар... виждам ,че отгоре също е заварено . (абстрахирам се от мисълта , че металургията на заварката ми е дори близо до желаната) .
          Питам, защо така заварката ми не изглежда тип "рибена люспа" като на хората . Или защо в началото заварката ми изглежда горе-долу на нещо подобно ,но към края вече изглежда или леко изпъкнал шев , или дори просто едно раввно място със следи от внасяне на температура?
          искам само да поясня, че става въпрос за заваряване със подаване на добавъчен материал.
          Някак си явно прегрявам мястото ,но ако беше газопламъчна горелка, можеше да я поотдалеча или наклоня ,за да охладя мястото ,ама тук няма как, или аз незнам как !
          Най-общо, искам да попитам ,дали някой може да ме "хване за ръчичка" и да ми обясни най-елемнетарните неща във воденето на горелката и как да мога да изкарам един шев от 100 mm. без да прегрявам към краят материалът.
          Сигурно задавам някакъв много тъп въпрос (визирам това, че при тоя метод на заваряване изисква един милион умения и знания) , но все от някъде трябва да се почне.
          Аз опитах да помоля някой майстор на това от моят град да ме "поведе за ръчичка", поне за самото начало, колкото да се отлепя от дъното в правилна посока, но се оказа ,че дори срещу заплащане никой от помолените не пожела.......................
          За това и питам вас и моля за помощ!
          Моля ви да сте снизходителни към въпростите ми и желанията ми. Всеки е бил новобранец все пак.
          Спомнете си за Прометей и не обезмисляйте поривът му!
          Хубава вечер от мен и много успехи ви желая!
          Последно редактирано от Чавдар (V93); 19-08-14, 10:13.

Коментар

Еми, предполагам с напредване на шева и вдигане на температурата просто трябва да действаш по-бързо, за да не прегряваш. По-опитните да кажат.
            На мен също ми е трудно, но аз така или иначе не съм никакъв заварчик.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Бях се зарекъл да не пиша повече , ама ще помоля Уелдъра да каже откъде вади неговите емотикони ? Много са готини . Особено има един дето се е хванал за главата .

Само за сведение : проблемът на колегата е елементарен и е от рода на "Първи стъпки в заваряването" .
              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Благодаря за отговорите.
                Предполагам, че ще се справя с повечко труд.
                Хубав ден от мен!

Коментар

И аз не пиша вече много, но за така зададен въпрос, задължително трябва да има отговор.
                  Започвам с пояснението, че не съм кой знае какъв заварчик, даже в TIG завярването съм почти лаик-имам не повече от няколко метра шев, колкото да видя какво е.
                  На въпроса на колегата:

Според мен режима на заваряване ти идва мааалко силен. Това за края на шева-когато имаш равен шев, със следи от топлина. Ако можеш да видиш шева отдолу ще видиш, че този материал който го няма отгоре(за да бъде равен шева) е слязъл отдолу. Ако забързаш малко движението-метала няма да "прокапе", и ще си остане леко изпъкнал отгоре. Това, че в началото на шева той е изпъкнал а към края е слязъл надолу също може да се дължи на прегряването на материала. В началото той е със стайна температура, докато в края може да е стигнал и 300 градуса. Сериозна разлика. Това при тънък материал де. Ако заваряваш 10мм ламарина-това явление е почти невидимо.

Когато заваряваш гледай да поддържаш еднаква по широчина и дължина заваръчна вана. Това осигурява и равномерен провар(или непровар, но пак равномерен), и равен вид на шева. Как става-с регулиране на скоростта на движение, с подаването на добавъчния материал, с леко отдалечаване на горелката(доколкото е възможно де), абе с всичко което можеш да промениш в процеса на заваряване. Би трябвало да си наясно с промяната на даден параметър какво се поучава с ваната, така, че сам ще си видиш какво трябва да правиш за да поддържаш еднаква вана по цялата дължина на шева.

И на последно място, но не по важност-заваряването в голяма степен е опит. Практика, практика, и пак... Никой не е станал добър заварчик само с четене и гледане на клипове. Иска си фината настройка на ръката, погледа и ума. И това в комплекс.

Моля не ми се смейте много, просто се опитвам да помогна на колегата. Щом има мерак, а и толкова добре си е задал въпроса-заслужава подробни и сериозни отговори.
                  Има ли желание-има и начин!

Коментар

Здравей колега ,Енчев
                    Ако шева има неравномерна широчина и неравномерна височина, това най често се дължи на неумението на заварчика да води правилно горелката или по конкретно при теб е неравномерно движение на горелката и неравномерно телоподаване .Прегарянето на материал означава -ниска скорост на движение.
                    Това е накратко обяснението на питането ти.Пък и така от разстояние- без да се види шева и техниката ти на заваряване е трудно се дават съвети и обяснения..
                    П.П.Най-напред започни да правиш проби на шевове без доб.материал ,с различна сила на тока ,като съответно при по висок ток -увеличаваш и скоростта на движение .Когато постигнеш равномерна ширина и красив външен вид на шева,тогава премини към проби със добавъчен материал.
                    Последно редактирано от welderargon; 20-08-14, 01:58.

Коментар

И аз да дам един съвет... Обърни внимание на заточването на електрода и на дължината на дъгата.Свикнеш ли да поддържаш правилната дължина постоянно, оттам нататък става много по лесно.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                        Бях се зарекъл да не пиша повече , ама ще помоля Уелдъра да каже откъде вади неговите емотикони ? Много са готини . Особено има един дето се е хванал за главата . .
                        Владо, стига си се сърдил! Извинявам се още веднъж публично!!!

АИГ-Заваряване ООД
                        Заваръчни апарати "DEL"
                        http://www.aigwelding.com
                        0889 522 036

Коментар

Първоначално публикуван от aig Преглед на мнение
                          Владо, стига си се сърдил! Извинявам се още веднъж публично!!!

Епа аз нито се сърдя , нито пък има за какво да се извиняваш

Обаче не виждам желание от твоя страна "да поведеш за ръчичка" колегата ...забележи : през нет-а ! Поне му обясни защо се произвеждат дистанционните реостати . Това като жокер де
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Здравейте на всички!
                            Много ме е срам, че пренебрегнах форумът за доста време, още повече, че съм помолил за помощ, а после не съм отговорил на хората опитали се да ми помогнат!!
                            За мое оправдание, ще кажа, че си помислих, че никой не иска да помогне и за това спрях да следя темата, смятайки я за изоставена!
                            Аз от сърце благодаря на всеки, който е писал в отговор на въпросите ми! Ако имате път към Плевен или недай си Боже имате нужда от някаква помощ в тоя район - съм насреща 0877650618 - Цецо.
                            До тук с "общите неща" !
                            Поработих по моите въпроси. Не че имам много време за тренировки, но да кажем че за месец ми се събират към 10 часа за целта. Почетох и попрегледах разни клипчета и информации.. Минах и през двама-трима човека, дето са ходили на курс за това заваряване (не го практикуват). От всичко това придобих някакъв начален опит.
                            Опит от сорта на "баш в началото" ,но тук-там се справям
                            Потърсих помощ още в самото начало от две плевенски светила (доказани) в тая област ,но единият ми отказа веднага ,а другият по заобиколен начин. Сигурно са си прави хората, да си вардят занаята.
                            Днес един почти самоук ми показа елементарни настройки за алуминий и да ви кажа, получи се.
                            Към Vlado Ts искам кажа нещо. Да, Владо, аз видях тия дистанционни че ги има и това още в началото. Но от магазина дето ми продадоха устройството , а и в ръководството му, никъде не бе написано ,дали поддържаме такива екстри. Аз нали съм си българин , обаче забелязах ,че в буксата освен двата пина дето са за включване на ключето на горелката има и още три други и свободни пинове (инак буксата е с мисля 14 пина). Това ме наведе на мисълта, че може би машината поддържа и горенаисаните екстри. За целта развих внимателно 4-те винтчета, дето държат буксата към устройството и О изненада! Всичките 5 пина са свързани с проводници някъде назад в машината. За мен това значи ,че сигурно и работят по някакъв си начин. Отидох и попитах търговецът ,но той не знае. Аз дори незнам какво производство е тая машина.Уж италианско , уж FOX Weld tig 200 ac/dc pulse ,а от таква фирма с това име ,нито помен никъде. Наръчника който ми дадоха с машината е едно към едно една машина Редко - Астра тиг 20 ейси диси пулс.
                            Благодаря от все сърце на Кольо!!!
                            Кольо, нищо че не си професионалист в заваряването ! Благодаря ти за отзивчивостта !
                            Под "да ме хване за ръчичка" , Владо, нямах впредвид някой да ми добива, дъвче и подава готова смляна храна!! Ето днес, тоя човек дойде и за 5 мин. ми демонстрира малко настройки на машината, и нещата се получиха от първи път.(не че станах като тия от клиповете в нета). Не станах като тях, но аз вече имам база да експериментирам и това е хубавото .
                            Виж, незнам дали е добра идея, но в нашият "Германски център" от другият месец ще има курс по тоя вид заваряване. Решил съм да си го платя и да видим дали ще си дам парите за тоя дето духа или ще има смисъл. Аз просто исках някой който може да ми даде елементарни и ПРАВИЛНИ насоки в самото начало. Защото всички знаем ,че ако научим да правим нещо по неправилният начин, после е страхотно трудно да се поправим.
                            Извинявам се ако съм засегнал някой! Все пак към учител,трябва да е обръщаме уважително. Проблемът на БГ форумите е че не всеки иска да сподели, а моят проблем е че макар да поразбирвам английски, все пак не мие е роден, а и знаете как е с англойската терминология !
                            както и да е ,че много дълго стана!
                            Благодаря на всички ви и дано се понауча, та да мога и аз да помагам !
                            Хубава вечер от мен !

Коментар

Добра идея е курса, ще ви даде една добра основа от познания и опит.

Коментар

Първоначално публикуван от nightborn Преглед на мнение
                                Здравейте на всички!

... аз видях тия дистанционни че ги има и това още в началото. Но от магазина дето ми продадоха устройството , а и в ръководството му, никъде не бе написано ,дали поддържаме такива екстри. Аз нали съм си българин , обаче забелязах ,че в буксата освен двата пина дето са за включване на ключето на горелката има и още три други и свободни пинове (инак буксата е с мисля 14 пина). Това ме наведе на мисълта, че може би машината поддържа и горенаисаните екстри. За целта развих внимателно 4-те винтчета, дето държат буксата към устройството и О изненада! Всичките 5 пина са свързани с проводници някъде назад в машината. За мен това значи ,че сигурно и работят по някакъв си начин. Отидох и попитах търговецът ,но той не знае. Аз дори незнам какво производство е тая машина.Уж италианско , уж FOX Weld tig 200 ac/dc pulse ,а от таква фирма с това име ,нито помен никъде. Наръчника който ми дадоха с машината е едно към едно една машина Редко - Астра тиг 20 ейси диси пулс.
                                !
                                Здравей Цецо !
                                Предполагам че машината която си купил е тази:

Екстрите които принципно могат да се включат към тая букса може да са :педал ,дистанционно управление и ръкохватка с дистанционно.Но най интересното е че никъде по панела не виждам бутон с опция за превключване към тая букса!
                                Включването на педал е точно за работа по метод ВИГ ,ползването му би ти помогнало в определени ситуации но е удобен единствено за работа на тезгях и най вече когато си седнал.
                                Ръкохватка с дистанционно също си е екстра но не бих казал че ще ти помогне точно пък за начално обучение ,по скоро ще ти създава по големи проблеми!
                                А включването на дистанционно Натиснете снимката за да я уголемите

Име:RT2-19Pol_low.jpg
Прегледи:1
Размер:58.2 КБ
ID:5608917 управление мисля че възможно само в режим РЕДЗ ,но дори и да работи на ВИГ не виждам как ще го използваш за робота по тоя метод ...!?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X