Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Амперклещи или мултицет

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
    ...А па Ицо ич не е прав за къцафските електролити.
    Беха си съвсем ОК, както електролитните, така и полиестерните че и танталовите им...
    Така е - кюстендилските кондензатори бяха... Вече има достъп до съвсем друга елементна база и дъртото нашенско производство не представлява интерес.
    Такъв бих монтирал само ако светът свършва, единствения му шас за оцеляване е да монтирам някакъв кондензатор, и единственият подходящ и наличен е кюстендилски.

А Мишев отново замлъкна. Уж беше общителен човек, а като стигнем до конкретика и се скрива под леглото...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

• Esper
      Esper коментира
      Редактиране на коментар
      Е мноо ясно!
      Нема кой ся да ги предпочита дори да може.
      Минало бешело време.
      А то сега сме в тотално неможене - този завод не съществува от времето, когато все още можеше.

• sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      Когато ремонтираш машини произведени преди 30 + години много по лесно е да смениш примерно един изгорял елемент ако го намериш . Тоя филм съм го играл с машини произведени 1968 година в Щутгарт с американска лампова електроника .
      Последно редактирано от sek.1; 12-03-24, 17:33.

• Мишев, за ESR-a пак се изложи като кифладжия. Липсват ти основни познания и още по-лошото е че и не искаш да си попълниш дупките, ами го смяташ за излишно. ESR се мери откак има кондензатори и нещо повече - читавите производители имат отделни модели кондензатори за всяко предназначение дали с ниско ESR, за високи или миски температури, с дълъг или не толкова живот, за отговорни натоварени места и т.н. Даже при най-тривиален китайски производител като Fujicon е така, а марковите дори се случва да произвеждат същите серии от преди 40 години поне като наименование и предназначение. И да, като сложиш кондензатори на едно и също напрежение и капацитет от различни серии на един и същ производител, размерите им обикновено се различават и точно тия с ниско ESR, за високо натоварване (ripple current) и/или други "изискващи" характеристики са най големи.

ESL и ESR и поведението на някои характеристики на пасивен електронен компонент в зависимост от честота, температура, напрежение, вибрации и каквото още се сетиш, са фундаментални неща, а ти ги отсвирваш като ненужни. И докато е така електрониката ще продължава да ти изглежда като черна магия.

Грозните руски кондензатори най-често са маслено-хартиени или подобни технологии. Ползваш руски, защото са достъпни и евтини. Там също има нюанси, например дали са с алуминиево фолио или алуминизирана хартия. Познай на кои ESR-то е по-ниско. А има и и такива със сребърно фолио.

А западняците ползват... отваряш някоя произволна многоканална тонколона на някой западен производител (независимо дали е правена в Китай или не) и вътре намираш каквото намираш. Обикновено освен капацитет и напрежение върху тях се мъдри и кой е производителя и от коя точно серия е кондензатора, по което да намериш съответната документация.

...и най накрая евентуално разбираш защо техники на по 30-40 години си работят и като им премериш кондензаторите те са си в норма или близо до нея, ама на тях пише и нещо като Rubicon и от правилната за мястото серия.

Много тривиалности в днешно време, като телефон за 50лв, изобщо няма да тръгнат без дребните smd кондензатори покрай процесора и паметта да са от правилните серии на някой производител като Murata, струващи няколко десетки пъти повече от китайските, продавани с кофи. И едните и другите са с еднакъв капацитет и пробивно. Само дето единия производител се е погрижил компонента, който произвежда, да покрива това, което пише в документацията, без да се налага някъде някой Мишев да ги мери всичките преди монтаж. И го прави включително като ги мери още преди да стигнат до магазина.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Тия със сребърното фолио пак ги сменяхме с настървение.
      Но далеч не ходеха в кофата

Иначе неглижрането на кондензаторите от страна на руснаците е показателно, че тоя компонент е някаква буржоазна лигня, без която може.

Сега откакто взе да се говори за супер кондензатори е по-различно но пък и те вече не са фактор!
      Враг усраине

Коментар

• Мисълта юи беше че даже още като съм бил в "мадан", че и преди това, някой някъде е мислил включително за ESR-то, иначе среброто е безпредметно.

А сега западняците продават маслено-хартиени аудиофилски кондензатори на перверзни цени, до степен да ти е по-изгодно да си купиш кофа руски и да си избереш от нея тия, дето ти покриват изискванията.

В ламповата ера руснаците си бяха малко или юного адекватни технологично, като изключим руските типичности дето изделията им са малко като реколтите при вината - едно и също издели може да е добро, а юоже и пълен бълвоч. Проблема е че си останаха там.

Емблематичен пример беше една доста бахатеста лампа в цветните им телевизори - разлика между няколкото завода, дето я правят, от тук до небето, башка и реколтите от всеки. И после за свои хора се търсеха лампи от еди коя си година с еди какъв си надпис.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

• Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          Мишев, за ESR-a пак се изложи като кифладжия. Липсват ти основни познания и още по-лошото е че и не искаш да си попълниш дупките, ами го смяташ за излишно...
          Това не е непременно нещо лошо. Така ежедневието е изпълнено с чудатости, мистерии и магии.
          Накрая идва Бай Гуру, прави някакви тайни заклинания и решава проблемите.

Пък и така има повод за раздумка. Иначе е скучно...

Бай Гуру също събира материал за обмен. После ще разказва: "Бях при едни лапетии. Не могат да сменят изгорял предпазител".

И коментаторите...

Коментар

• Миро, измери ли кондензаторите?
            Или пак рожден ден на ...цялата родА
            Панайот Бърдарски
            0887 60 77 22

Коментар

• Esper
              Esper коментира
              Редактиране на коментар
              Не съм слизал до работилницата

П.С: Ще мина да взема от приятел тея дни едни юнит.
              По-горе ми беше плащал фотка от карантиите му.
              И според него мерил електролити, ако и с него не премеря нещо нормално явно аз съм пупаф.
              Яко съм се заял аз, баги кондензаторите - ще ме цакат те мен с топла бира!!!
              Последно редактирано от Esper; 13-03-24, 07:51.

• ИзмерИх, не знам какво да кажа...
            Единственият прибор, който не мери полярни кондензатори около мен се оказа кит-а.
            Това онова за което пише в прав текст, че не мери такива.
            Изглежда някак съм го приложил върху вичко

Ей ги тук едни 4,7 къцафски микрофарада:

И на юнит-а, който взех от приятел:

Зифровата пинЦета и тя се оказа, че измерва що-годе полярни кондензатори.
            Това са 22 микрофарада, пак от соца:

Ето какво вика за същият чеп и юнита:

Тук е документирано, че не трябва да става... И не става:

Май ще се окажеш прав - соца даваше повече

Враг усраине

Коментар

• Esper
              Esper коментира
              Редактиране на коментар
              Впечатления ми за тази марка са от друг техен DMM и са толкова негативни, че даже UNI-T страдат от това без да имат реална "вина"
              Между другото въпросният юнит изглежда ОК.
              По-нагоре бях показал мърлявият борд но той отдавна е изчистен със спирт от заебаният флюс.
              И моя приятел каза, че единствено тази платка е била така оср@н@ и лепена на ръка.
              Основната платка на уреда си била съвсем прилично изглеждаща.
              Но както са казали хората - едно г0вн0 е достатъчно да съсипе цялата каца с мед.
              Никой няма да го яде дори да се извади!

• pansim
              pansim коментира
              Редактиране на коментар
              Цяла армия уреди. И един читав да нямаш за LC..срамота.
              Марката която недолюбвате всички включително и аз е Мастеч. Но пък това нещо което са сътворили върши добра работа с някои уговорки. Основно се употребява само на батерии. Захранващия адаптер е боклук и има писано тонове информация за проблеми с него. Освен това по типичен за марката начин са се осрали със стабилизатор на напрежение който е линеен и работи на границата на възможностите си от 12 волта на входа. Поради тази причина моят уред е с минус една батерия от 8 съм оставил 7 броя което оставя глътка въздух на стабилизатора. И работи. Без да е нещо в което да се влюбиш, си върши добре работата. Аз го смятам за напълно добър избор за домашна работилница. С което не карам никой да си го купува. Избор има на пазара на такива чудесии.

• Esper
              Esper коментира
              Редактиране на коментар
              Ми не ми е било някаква цел такъв тип уред.
              С изключение на кита нямам специализиран LC метър.
              А пък точно този кит се оказва, че е леко неуместен избор.
              Но ми беше трети от този производител като останалите бяха и са перфектни от към функции / цена.
              Особено честотомера.
              Сега нещо взех да се размислям, да ви се невиди и ръчкателите!

• Направих преди малко небрежен преглед на цените за LCR метрите към момента.
            Някакви 2 "класа" гледам се очертават:

Agilent U1733 - 1600лв
            UNI-T UT622Е - 620лв, 622D като този, който заех е със 100лв надолу.
            Mastech MS5308 - 570лв
            EXTECH LCR200 - 470лв

Вторите като UT612 и DE5000 вероятно базирани на един и същи чипсет за който стана въпрос по-напред са около 300лв.
            Ще помисля но предвид, че до сега съм се оправял някак с каквото имам - може би ще е нещо от вторият вид!
            Враг усраине

Коментар

• sparkybg
              sparkybg коментира
              Редактиране на коментар
              То аз в събота ще съм на Драгичево - обикновено между 15:30 и 19:00 съм там, ако няма извънредности, та теста може да е и полеви. Имам някакъв спомен че върлуваш из района.

Нямам нищо против и с друга организация да си поиграя с тая уруТка - тя играта е за не повече от час, така или иначе.

И да, едното (Extexch-a) е с масовия специализиран чипсет, пък UNI-T-то повече прилича на решението на Agilent-a, та поне ще тестваме различни концепции на реализация.

• Esper
              Esper коментира
              Редактиране на коментар
              ОК, ше питам и ако е ок ще скокна от едното село до другото за да ти го оставя.
              Само толкова, че имам да чопля по единият мотор а неделя имам намерение и да покарам.
              Та няма да имам време за полеви тестове и то с някакви водомери

• stefsab
              stefsab коментира
              Редактиране на коментар
              "Дори на калибрирания U1733 като измерите един и същи компонент на 3 различни честоти, ще има разлики и в капацитета и в ESR и другите параметри. Калибрацията в случая не е толкова тривиално нещо."
              Естествено, че според качествата на кондензатора, измерванията на различни честоти ще дадат разлики.

Въпроса е в друго - сериозните марки дават точност на всеки обхват и имаш представа за грешката от това измерване. Стареенето на елементите е отчетено и се препоръчва ежегодна проверка. Предвидена е методика за компенсиране на това отклонение.
              Ширпотребата мери "там нещо си" но нито дума след 1 г. с колко ще избяга точността и дали е предвидена компенсация на естественото стареене на елементите. Не е ясно след 1-2-3 г. този уред с какво отклонение ще мери.

А точността на Юнита от 0.1% според мен е абсурдна. Може да я постига на един обхват (според DS), но да не смеят да напишат точността за останалите.

• Снимките добре онагледяват следната поговорка: "Когато имаш часовник, знаеш колко е часа. Когато имаш два, не си сигурен".

И коментаторите...

Коментар

• Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20240319_140046.jpg Прегледи:0 Размер:213.2 КБ ID:6960122 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20240319_133946.jpg Прегледи:0 Размер:285.8 КБ ID:6960123

Понеже ESPER спомена по нагоре,че със соларните инсталации ще трябва да се измисли нова електротехниката с нови закони......

А и в нитек като погледнах за тт данните на тоя лцр ми излезна мултицет за соларни инсталации....та..
              Последно редактирано от Roninn; 19-03-24, 18:25.
              Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
              Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
              Анатолий Пейчинов o8875о9815
              https://dvrbg.com/

Коментар

• Roninn
                Roninn коментира
                Редактиране на коментар
                На тоя нищо,на тея от линка ....унит ... единствено 1700 в рейнджа

• pansim
                pansim коментира
                Редактиране на коментар
                Ахааа...ясно. мислех за този от снимката.
                моя грешка

• Roninn
                Roninn коментира
                Редактиране на коментар
                Мастеча,дисплея ми се ебава,гасне бавно ,избеляват му числата нефелно,.....прави каквото си иска, трябва да го прещракам няколко пъти,докато избере обхват

• За конкретния проект освен мултимер са необходими още боя и четка...
              И разбира се да се нахока тоя който е монтирал оборудването преди детайлите да бъдат боядисани.
              По нашия край май му казваха "мърлява работа"...

И коментаторите...

Коментар

• Бояджията влиза последен,нали той трябва да оправи всичко накрая.

Нещата не са монтирани окончателно...това е проба дали е закачен,нивелиран,стринговете дали излизат ...днес предстои окабеляване до мрежата и утре настройки и пуск...в момента се прави тръбен път от алумиеви тръби дори....
                Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

• Дано бояджията да има гаечен ключ за да може да демонтира таблото и да боядиса профила и под планките му за закрепване...

И коментаторите...

Коментар

• Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                    Дано бояджията да има гаечен ключ за да може да демонтира таблото и да боядиса профила и под планките му за закрепване...
                    Още вчера били ги боядисали..ама мохабет да става

Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20240320_113923.jpg Прегледи:0 Размер:325.9 КБ ID:6960233

Коментар

• Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Screenshot_2024-03-21-16-30-28-244_com.huawei.smartpvms.jpg
Прегледи:155
Размер:93.2 КБ
ID:6960368
                      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20240321_163022.jpg
Прегледи:147
Размер:292.9 КБ
ID:6960369

Това са показанията от инвертора ..

3.76 А и какво показват клещите...като показанието е до десетата....в смисъл докато снимам ...слънцето ,интензитета се променя и съответно показанията...тоест тея клещи на DC са учудващо точни, междувпрочем ми ги препоръчаха едни колеги от EVN ...и наистина се оказаха читави...ужким полски ...но дали ?

Коментар

• pansim
                        pansim коментира
                        Редактиране на коментар
                        Напрежението на стринговете не е ли ниско за трифазна машина? Гледам няма и 400 волта по показания

• Roninn
                        Roninn коментира
                        Редактиране на коментар
                        И да и не....оптимално на тоя инвертор му дават 500 в.....и да не е под 100 по спомен....

На празен ход са почти 1000 в...при таван 1100 в

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X