тук имаше също много дълъг спор на тази тема, който не завърши с никакви конкретни изводи. това е според мен безмислен спор, който е подобен на този, кой е най - добрия 4х4. всяко нещо си има и предимства и недостатъци и факта, че и дизелови и бензинови 4х4 се произвеждат от много отдавна и няма тенденцияа скоро да спират означава, че най - добро няма
Неправилно! Такива спорове трябва да се решават с биропролития!
Естествено дизела, ако не става дума разбира се за някой мигновен скоростен триал. Ама състезанията поне за мене излизат от рамките на офроуда. Като се изключи трасето, там всичко е парниково. В смисъл за тях съществува организация и осигуряване, които нямат нищо общо с реални житейски ситуации.
А изобщо, цялата работа ми прилича на умиране и на това и на онова. Къв да е еднорежимен генератор, голям акумулатор, всичките СК, РК, кардани и дифове - на буклука, по един електромотор на всяко колело, и аман от дрънчаща и трошлива железария.
А лафа от твойто заглавие е убоен!))
Добре е да обърнете внимание на бутона "Търсене" преди да започвате нова тема. Нищо лошо няма да се дискутира бензин или дизел но вижте какво е писано до момента и ако смятате че можете да добавите нещо направете го в съответната тема:
От февруари до сега доста неща се промениха и тази тема има нужда от подновяване. Има какво ново да се каже, но на пристрастните няма да им хареса.
1. Никой не отвори дума за безопасността при каране (по-точно при търкаляне) на офроуд. Типично по български! Търкалящ се по склона бензинов джип с карбуратор си е "Файърбал", а ако си чукне и резервоара става чудо! Ако пък има и газова бутилка става огнена топка със завързана за него фугасна бомба!
2. Скочилите до небето и почти изравнени цени на горивата променят някои от по-горните сметки. Не знаели руснаци и американци що е нафта?!? Айде бе! Не само че подкараха дизели американците, но започнаха да обикалят и фаст фуудовете за да събират олио да разреждат дизела!
3. Във връзка с горното дизеловите двигатели (без помпа-дюза и комън рейл ЗАСЕГА) са готови да работят без проблем с набиращия популярност ясно защо екодизел, който в близка нам Германия вече има значителен процент в продажбите a е и по-евтин.
4. Техническия прогрес при дизела е доста по-забележим в последно време и не само заради екзотичните пиезокристали например, а заради величините литрова мощност и конска сила/тегло на двигателя така, че определения като "тежък" не са актуални вече за новите двигатели.
Не са мои думите "Бензинов джип = дизелово Ферари", но ги подкрепям.
Работих десетина години в открит меден рудник, където лекия транспорт беше изключително съставен от Уазки, движещи се в условията на 90% офроуд и имах поглед върху експлоатацията и поддръжката им. Тези творения, създавани още докато чичко Сталин е бил жив са подигравка с техниката по отношение на двигателя и неговото хранене с гориво най-вече. При разходна норма 25-27 литра на края на месеца масово се въртяха километражи за да се навакса. Говоря в минало време, но последните Уазки се купиха само преди няколко месеца! Виж - за ходовата част не мога да си кривя душата - много държат!
За "Нивите" които също бяха от последната генерация (около 30 парчета) - 1.7 мотор с карбуратор мога да кажа, че усложненият до безкрайност карбуратор с цел уж да влязат в Евро 3 е по-труден за ремонт и настройка от пълен инжекцион а разхода им бе умопомрачителен. А това са коли, които са взети да работят за собственика им всекидневно и да му създават главоболия рядко, а не обратното! ЕДИНСТВЕНИЯ им плюс в случая беше, че за тези условия всичко друго беше златно като първоначална инвестиция, но пък после... Само да вметна, че консумативите - горива, масла, др. течности се караха директно от Шел с техен транспорт, a техподдръжката беше на ниво!
Не се заяждам, а само споделям двайсетгодишен опит с двигатели и десет годишен с "офроуд" подобен на вашия!
1. Никой не отвори дума за безопасността при каране (по-точно при търкаляне) на офроуд. Типично по български! Търкалящ се по склона бензинов джип с карбуратор си е "Файърбал", а ако си чукне и резервоара става чудо! Ако пък има и газова бутилка става огнена топка със завързана за него фугасна бомба!
как мислиш, че търкалящ се по някой склон автомобил на газ ще му гръмне бутилката ????
За моя гордост не си прав за тишината!) Винаги съм разправял за пожарната безопастност на дизела и за "естествеността" му. И че за мене карбуратора винаги е бил непонятна свръхсложна магия. Инжектора освен че е по-близо до дизела, е и къде по-нормална идеология. Когато са измисляли автомобила преди 100 години не са имали друга технология, ясно, от немай къде са съчинили карбуратора. Защо се използва сега за мене е загадка. Има фантастични карбуратори, обаче да ги накараш да работят е изкуство, нищо не може с чука, мене от такова ме е страх и ми се доплаква от безсилие
Обаче па и в рудниците шофьорите правят големи глупости. Пуснали УАЗове с Андории под земята, стартерите им Бош. Свърши нафтата, вместо да иде с тубата да донесе, завърти ключа, и на стартера - до оня край на рудника. Стои пред магазина и се оплаква че УАЗа бил ебати буклука брато, и не не ти требе таквоа ... Хем беше мъж на години, някъв началник, да кажеш че келешлък ... В Челопеч ли, къде беше.
Ама пък и вие наскачахте
Откъде да почна - как гърми бутилка - ами при рязкото нагряване от 4-8 бара нормални става стотици. Пази Боже!
Стефан значи е обърнал внимание за безопасността, ма аз пак съм чел между редовете Вярно, че и при нас имаше келеши шофьори, но чак такива!
Тъжното е, че Сталиновите мотори се движат днес и сега рамо до рамо по нашите пътища и извън тях и затова ги споменах заедно
Знам, че всеки си обича машината, особено ако сам се грижи за нея!
навил съм си на ума да взимам бензинова тойота 4.2
въртящия момент го дават двоен от на 73-ката с турбодизела 2.5... като я взема /дай боже/, ще пиша дали е по-добре
навил съм си на ума да взимам бензинова тойота 4.2
въртящия момент го дават двоен от на 73-ката с турбодизела 2.5... като я взема /дай боже/, ще пиша дали е по-добре
Абе LJ мислех, че си в бизнеса с електронни елементи не в петролния?
Бензина си е бензин та кой каквото и да ми гоевори! Във вода, в сняг, в кал, на асфалта и кадето и да било предпочитам бензинова кола пред който и да е дизел!
Тва за въртящия момент е доста тъпо за коментар, защото всичкото това което го говорите зависи от скорости, раздатка, мостове и т.н.! Да кажем, че аз съм по доволен от самурая в земен баир от начално потегляне отколкото от тоьотата! Да неговорим, че разликата в кубатурата м/у двете е мноооого голяма! Да имам мощен бензинов мотор (4,2 тоьота) пък тогава да си говорим за дизели
Единственото което ни кара да ги караме тия кюмбета си е разхода и себестойността на бензина спрямо нафтата! Ясно е, че един бензинов мотор, за да припокрива данни на един дизелов е в сила да гори 2 пъти повече и при себестойност 2 лева за литър незнам кой ще е лудия за да се движи с такова!
Дизеладжии, гроздето е кисело щото неможем да го достигнем!!!
4ао
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
Коментар