не мога да си представя нова кола, която влиза в сервиз за друго освен смяна на консумативи /е, в някои случаи и за изчукване/пребоядисване /
Абе и аз така казах на една приятелка... след което тя си взе нов Хюндай Гец и резултата е, че за последната половин година е седял близо 50% от времето в сревиза, като само по-малко от една седмица от тях е по повод изчукване и пребоядисване . Поне има цели 5 години гаранция, ако не друго... ама не си е работа да седиш толкова без кола. Дано вече да са й отстранили бебешките проблеми и да се закрепи, ама ще видим.
Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.
а пред блока почти никоя дизелова кола не липсваше от паркинга (вторник 9:30 сутринта) ....защо ли?
Щото - по-евтинка нафта без добавка срещу желиране (евентуално допълнена от недобър акумулатор и не съвсем изправни подгряващи свещи).
а резултата Чавдаре е гарантиран дори и при липса само на един от тези елементи.
В момента пияният гръцки народ се опитва да фокусира дългия лист със сметката, който му подава все по-изнервеният европейски сервитьор. А махмурлука тепърва предстои...
братчед, крива ти е сметката - по сервизчетата печелят и от продажба на самото масло... освен това имат 2 канала, за 1 час обработват 2 коли... накратко оборота им е 20 коли х 50-ина лв = 1000лв на смяна
т.е. не по-малко от 200лв печалба на ден за 2 маслари + касиерка /тя обслужва и автомивка+магазинче за части/...
е, наистина с такъв бизнес не се изкарват пари за Рейндж Ровър Спорт
ще видя да кача тука една стара ф-ра от Промобил, да не спориме излишно...
решението на проблемите с дизеловите двигатели през зимата датира още от преди тяхното изобретяване:
БЕНЗИН!
много се кефя като излизам сутрин слагам ключа и на втория оборот звяра се събужда..бодър и пъргав, а съседите с печките на по 200-300+ хкм. накаляват по 2-3 пъти теглят една молитва и въртят със свито сърце, други се кумят пред стендерите с горивни добавки и бърчат вежди защото знаят че резултата ще е меко казано слабичък....един приятел с печка съркастично се базикаше, че зимата не наливал нафта а само масло в мотора и добавки в резервоара... кому е нужно?! Аз само спирам и наливам 95 или 92 (все е тая) и газ до тенекията!!! за няколко стотинки повече! каде ви е икономията от нафтата?! и струва ли си жертвите?! по-скоро не. цялата работа е в пристрастието на хората към този тип двигатели и най-вече към претенциите и проблемите им. нафтов мазохизъм!
"Икономията е майка на мизерията!"
...май го беше казал Френк Лойд Райд
"..нека да е лятооо само да е лятооо..." - да ама не е.
решението на проблемите с дизеловите двигатели през зимата датира още от преди тяхното изобретяване:
БЕНЗИН!
много се кефя като излизам сутрин слагам ключа и на втория оборот звяра се събужда..бодър и пъргав, а съседите с печките на по 200-300+ хкм. накаляват по 2-3 пъти теглят една молитва и въртят със свито сърце, други се кумят пред стендерите с горивни добавки и бърчат вежди защото знаят че резултата ще е меко казано слабичък.... кому е нужно?! Аз само спирам и наливам 95 или 92 (все е тая) и газ до тенекията!!! за няколко стотинки повече! каде ви е икономията от нафтата?! и струва ли си жертвите?! по-скоро не. цялата работа е в пристрастието на хората към този тип двигатели и най-вече към претенциите и проблемите им. нафтов мазохизъм!
"Икономията е майка на мизерията!"
...май го беше казал Френк Лойд Райд
"..нека да е лятооо само да е лятооо..." - да ама не е.
Не става въпрос за икономия!
Аз съм дизелджия както се казва, и ще ти кажа едно дизел пали от компресия и единственят вариант да го загасиш е да му спреш горивото. А на бензина: Кабели, свещи на мокро не виреят.
Аз само спирам и наливам 95 или 92 (все е тая) и газ до тенекията!!! за няколко стотинки повече! каде ви е икономията от нафтата?! и струва ли си жертвите?! по-скоро не. цялата работа е в пристрастието на хората към този тип двигатели и най-вече към претенциите и проблемите им. нафтов мазохизъм!
взимам си думите назад ако съм обидил някой. разсъждавам на глас и нека никой не го приема лично. но, наистина каде е келепира така да се каже от този дизел?! (не говорим за кораби, камиони, специална техника и т.н.) в страните кадето няма проблеми защото няма зимни условия дизела е още по рядък двигател.. всичко му е по-скъпо, експлоатационните му качества са по кофти (е, има една тяга повече от аналогичния бензинов но това е целия плюс и нищо повече). а да не говорим че модерен бензинов софт-турбо мотор с подобен обем/тегло на дизеловия има в пъти повече от...всичко (коне, нютони, адреналин) и гори най-много 5-10%повече изразено в пари.
взимам си думите назад ако съм обидил някой. разсъждавам на глас и нека никой не го приема лично. но, наистина каде е келепира така да се каже от този дизел?! (не говорим за кораби, камиони, специална техника и т.н.) в страните кадето няма проблеми защото няма зимни условия дизела е още по рядък двигател.. всичко му е по-скъпо, експлоатационните му качества са по кофти (е, има една тяга повече от аналогичния бензинов но това е целия плюс и нищо повече). а да не говорим че модерен бензинов софт-турбо мотор с подобен обем/тегло на дизеловия има в пъти повече от...всичко (коне, нютони, адреналин) и гори най-много 5-10%повече изразено в пари.
коментари
Темата "бензин или дизел" хич не е нова и мисля, че е често обсъждана. Не само в този форум. Едва ли има еднозначен отговор. В някаква степен го приеми и като въпрос на вкус. За "келепир" от дизела лично аз не бих говорил.
А искаш ли да посочиш някои страни, в които "няма проблеми защото няма зимни условия", но дизелът бил рядко явление?
Постоянно се пише за скъпата поддръжка на дизела ама никой не дава пример кое е това скъпото. Никои с инжекцион не си признава за висенето на стенд за чистене на грешки за сменяване на датчици подред докато стане да не говорим ако е и на газ
Въпроса за предпочитание бензин-дизел, както беше казано, си е изключително индивидуален - тоест, всеки си харесва едното или другото. В някои случаи е обусловен и от самата кола - аз например исках да си купя Дискавъри - това автоматично означава дизел (не, че имам нещо против V8, ама си предпочитам печката ). Докато търсих джип, гледах и Черокита - там пък само бензин...
Аз лично съм имал само една бензинова кола (тя даже беше на баща ми, така че, не съм имал нито една)
Та, за паленето не става въпрос толкова за нафтата, колкото до колата. Последните две коли, които съм карал за по-дълго време - Toyota Carina II и Mercedes 124 200D (и двете за по около 5 години) не са ми правили абсолютно никакъв проблем през зимата. Това без никакви "добавки", без специална смяна на горивен филтър преди зимата, или каквато и да е специална подготовка за "зимния сезон" (който, както стана ясно, у нас трае около седмица ). Тойотата и зимата си палеше по абсолютно същия начин, както през лятото, Мерцедеса въртеше една идея по-дълго, ама пак си палеше.
Даже една година бяхме с Койота (както си я наричаме още ) в моето село в Родопите. Колата стоя три дни затрупана под 50 см сняг. Бяхме с един приятел "бензинджия", който твърдеше, че дизела няма да запали и държеше да присъства на "сеира"... Изчаках лампата на свещите да изгасне и завъртях ключа - запали от половин оборот... Той тогава твърдеше, че съм подгрявал колата предварително...
Последните 10-12 години зареждам само от една малка бензиностанция, гледам да бягам от "големите" - Шел, OMV и др. подобни.
A Land Rover would never turn up to collect an Oscar.
Честно казано ме е яд на мене си че взимам отношение в такава тема, ама направо се потрисам. Заглавието е за проблемите и начините за решаване с дизеловото гориво при ниски температури. Тема за и против дизела би била съвършено безсмислена, но за сметка на това би била хубава такава за плюсовете и минусите. Но не там където хората четат за добавки и др. конкретни решения, а на друго място. Дайте да изровиме темата за защита на делкото от вода и да турим 100 мнения да си сменят делкото с дизелов двигател вместо да се занимават с глупости. Каква е тази злоба, на всеки въпрос за дизелово гориво да се отговаря с "вземи си бензин". Ми да си взема, ама Нисан Патрол от години няма бензинов двигател, а и старите са единични бройки. Кой е виновоен, че никой глупак в Нисан не е прочел някой форум, та да разбере, че дизеловите двяигатели са скапана работа и да ги зарежат завинаги.
Аз лично ще си изтрия този пост до 2-3 дена и призовавам всеки който е писал извън темата тук да направи същото.
Аз лично ще си изтрия този пост до 2-3 дена и призовавам всеки който е писал извън темата тук да направи същото.
По-скоро да помолим модераторите да свършат това, защото ние не можем да го направим. Мисля, че не можеш да си триеш поста, след като след него вече има друг.
Коментар