Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Автоматични скорости и офроуд - плюсове и минуси

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Re: Ръчни скорости срещу Автоматик за офроуд (Предимства и недостатъци)

Така е! Стандартния автоматик става за спортно офроуд каране точно толкова колкото и стандартния 4х4... Т.е. не става!

Но ако говорим за нормално каране тип софт разходки стандартния автоматик си е ОК и няма повече проблеми отколкото скоростна кутия + съединител...

Искам обаче да подчертая че опита ми е само с автоматици преди 1995 г. и само от марките Нисан и Тойота. И за тях мога да кажа че това което могат да издържат е точно толкова колкото и еквивалентната им ръчна скоростна кутия ако се експлоатират нормално и грамотно. За по новите съм на друго мнение ама то ми е такова и за автомобилите така че го оставям за друга тема...

А като пример за здравина ще ви цитирам следния случай. Събрали сме се една вечер при Веско няколко човека и точно един приятел си беше купил Тойота 80 с автоматик. Колата беше 1991г. и току що докарана от Германия... Накрая на улицата buldog (от форума) поиска едно кръгче с колата да види как е. Та изпълнението беше следното: Автоматика на първа и газ, втора (ръчно включване) и газ до ламарината и точно тогава (~30-40км час) включване на задна отново с газ... За първи път видях такова нещо, свирене на гуми и ги превъртя назад докато се движеше напред... Е вярно че кутията на 80-ката е с размери на двигател + кутия на повечето други 4х4 но има защо да знаете... Който мисли че нормалната ръчна скоростна кутия ще преживее лесно подобна операция да я пробва...
    VPetrov.photography

Коментар

венци, автоматика може да преживее много работи но това съкращава живота му, а това дето сте направили вие направо го преполувява

то затова няма в българия 4х4 автоматик на което скоростите му да са добре ... заради такива тестове.

напълно подкрепям близнака. за нашия офроуд, независимо дали е спортен или разходкаджийски по - добре е автомобила да е с ръчни скорости отколкото с автоматик. аз ще започна да изрежда недостатъците, а близнака ако иска да продължи.

охлаждането на автоматика е предвидено за каране по шосе, когато караш 30 - 40 км на бавни или боксуваш полувин час в някое дере при 40С лятото маслото завира и ства като вода, след 3 - 5 такива упражнения се сменя съединитли + още няколко неща, там в дерето.

при изкачване на стръмни наклони маслото се стича в единия край на картера и планетарния редуктор остава без смазване, ако боксуваш достатъчно в това положение всичко се чупи.

ако понякакъв начин автоматика се счупи в гората единствения вариант да преместиш колата от там е с дърпане, ако това е невъзможно, на части.

ако спирачките на автомобила откажат, спирането на скорост е почти невъзможно.

разбирасе всички тези недостатъци могат да се отстранят с подходящ тунинг но според мен по - лесно е човек да си купи нещо с ръчни скорости и да инвестира в хубав нов съединител
      drive alive

Коментар

НАЙ ОБЩО БЕЗ МНОГО ОБЕСНЕНИЯ

1-Дълги и продължителни буксувания съкращават живота на АВ писал съм защо Виж(търсене)

2- При падане на акумолатора паленето става само с друг автомобил на кабели Това не важи ако колата е с два акумолатора Трябва да се сложат на мястото им други

3-При повечето АВ има защита и при скокове и яко друсане изключват на неотрал

4-Невъзможност за добро заклащане на препятствие задна-първа задна Превключването при АВ за неговото здраве е с натискане на спирачка а това бави маневрата особено ако е в кал и колата е с АВS без възможност за изключване

5-Прекомерно бързото износване на накладки и дискове Които в безпътицата и без това летят При проблем в спирачките по трудно прибиране евентуално само на ръчна

6-При ускоряване особенно на хлъзгави терени когато кутията се е увлякла да превключи на по-висока предавка и поради някаква причина трябва рязко намаляване със спирачките се получава як шок върху нея и не само

7-Слагането на по големи гуми води до объркване увличане на АВ Това се получава и при ръгачка само че там човека зад волана може до известна степен да контролира процеса

8-При влизане с висока скорост в завои на хлъзгав терен няма начин да се парира занасянето чрез мигновенно кратко натискане на сединителя остават само спирачки които в такъв момент и терен не са добро решение При по слаби мотори не се усеща това колата намалява само от връщането на газ Трябва си практика обаче

9-При бързо каране по път асвалт+макадам и влизането в дълъг завои със скорост без гас се получава ефекта на търкалящата се бъчва Водача губи връзка с тракшана При РК това се контролира по добре чрез подаване и отнемане на гас или една надолу АВ-или спирачки или кик но има моменти когато това не е добро решение Заиграването с лоста при адреналин или дупки може да доведе до нежелано превключване на задна или защитата от набиване на паркинг зъб След добри превключвания под напрежение почвате да носите кафе с усмивка на някой доста по мърляв от вас

10-При намокряне на ел кабели свещи и други проблеми няма начин да си играеш със сединител и форсиране за да не загасне мотора Не е възможно и палене по инерция с пускане на сединител Всако гаснене на мотора е последвано от заглавичкане с лостове и ключа за стартиране На които му се е случвало това на кално спускане с дере отдолу В момент в които си останал само на издишащти спирачки никога вече не гледа на АВ като на предимство

11-Нужно е отделянето на радиатора на АВ от водния

12- При проблеми с АВ рядко може да се приберете без това да ви струва тоталната смяна на буламачите вътре Ако въобще кутията ви предупреди .......после много кафета с усмивка

13-Невъзможност при катерене на баир и загуба на мощност да направите тъй наречената ч...я със сединителя а понякога остава толкова малко....

14-Сложен ремонт ЗА КОИТО СИ ТРЯБВАТ СПЕЦИАЛИСТИ АКО ГИ ИМА НАБЛИЗО

Тия неща само .........може да има и още ама сега не се сещам
        Последно редактирано от PETER BLIZNAKA; 12-03-07, 18:24.

Коментар

Много верни неща сте написали. С почти всичко съм съгласен.
          При състезателно каране това че превключва в завоя е голям недостатък на автоматика.
          Според мен за хард разходки автоматика е по добрия варянт. По проходим е и няма да се натовари чак толкова. За по екстремни преживявания си трябва ръчка или усилен автомат.
          Не знам как е при другите но при мен моторната спирачка си бачка перфектно. Превключвам в движение от директна на втора после на първа без проблем. Със ръчна спирачка също спирам.

Коментар

ако не си чупил автоматика до сега значи нищо незнаеш за използването му, ако си го чупил искаш ръчка ...

това е сависимостта между автоматика и офроуда и тя както казва един колега е линейна колкото повече ползваш автоматика толкова повече искаш ръчката
            drive alive

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
              Така е! Стандартния автоматик става за спортно офроуд каране точно толкова колкото и стандартния 4х4... Т.е. не става!

Но ако говорим за нормално каране тип софт разходки стандартния автоматик си е ОК и няма повече проблеми отколкото скоростна кутия + съединител...

Искам обаче да подчертая че опита ми е само с автоматици преди 1995 г. и само от марките Нисан и Тойота. И за тях мога да кажа че това което могат да издържат е точно толкова колкото и еквивалентната им ръчна скоростна кутия ако се експлоатират нормално и грамотно. За по новите съм на друго мнение ама то ми е такова и за автомобилите така че го оставям за друга тема...

А като пример за здравина ще ви цитирам следния случай. Събрали сме се една вечер при Веско няколко човека и точно един приятел си беше купил Тойота 80 с автоматик. Колата беше 1991г. и току що докарана от Германия... Накрая на улицата buldog (от форума) поиска едно кръгче с колата да види как е. Та изпълнението беше следното: Автоматика на първа и газ, втора (ръчно включване) и газ до ламарината и точно тогава (~30-40км час) включване на задна отново с газ... За първи път видях такова нещо, свирене на гуми и ги превъртя назад докато се движеше напред... Е вярно че кутията на 80-ката е с размери на двигател + кутия на повечето други 4х4 но има защо да знаете... Който мисли че нормалната ръчна скоростна кутия ще преживее лесно подобна операция да я пробва...
              Такива изпълнения с ръчна скоростна кутия има регистрирани и аз съм ги гледал на живо. Автомобила бе Опел Монца и наистина не повярвах на очите си как при движение с 50км/ч включиха задна и подпалиха гумите,незнам как се получи това но го правеха много често и нямаше поражения (поне видими)
              Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
              Дий Снайдер

Коментар

Първоначално публикуван от go go go Преглед на мнение
                ако не си чупил автоматика до сега значи нищо незнаеш за използването му, ако си го чупил искаш ръчка ...

това е сависимостта между автоматика и офроуда и тя както казва един колега е линейна колкото повече ползваш автоматика толкова повече искаш ръчката
                Според теб за траяли кое е по добре.

Коментар

за траял както и за баха, е по - подходящ автоматика, но не този за който говорим, такива автоматици няма заводски вградени никаде
                  drive alive

Коментар

Според мен всеки заводски автоматик ще издържи всичките траяли които се карат за една година в родния оффроуд шампионат. Ако ще да ги кара и всичките за един ден.

Коментар

питай янчо
                      drive alive

Коментар

питай янчо
                        че Янчо само траяли ли е карал. Аз знам че се чупят от ония скоростните етапи.

Като видях онва 5.7 при .... едни хора ...да не казвам че маи е таина. те ако трябва ще кажат. Та реших за оффроуд повече да не говоря. Ама в краина сметка оффроуда не е само състезателен нали.
                        Остави че се чупят. ти си карал. Според теб коя скоростна кутия е по проходима.

Коментар

• Re: MANUAL VS AUTOMATIC

Първоначално публикуван от quadra Преглед на мнение
                          Освен потеглянето автомата има предимство да не прекъсва потока на предаваната мощност към колелата при смяна на предавките при ускоряване - нещо много полезно при ускоряване в пясък и други трудни повърхности, освен това автоматика не дава на автомобила да се връща назад при спиране на наклон и му посволява да тръгне от това положение без никакви еквилибристики с ръчна и палене на съединител. Самото дозиране на тягата е мнооого по-плавно при автоматика - който поне веднъж е минавал през големи камъни с автоматик и сръчни предавки ще го оцени. Така че еднозначно гласувам за автомат НО с двигател с голяма кубатура за да може да нивелира загубите в хидротрансформатора. Ако двигателя е малък или не много голям предпочитам ръчни скорости.
                          Така че мисля че в обема на двигателя и тягата (въртящия момент) която той реализира във широк диапазон от обороти е разковничето какъв тип скоростна кутия да се ползва.
                          Винаги съм за автомат и караме само автомат цялота фамилия. Бях обаче силно впечатлен след сафари в пустинята където всички джипове бяха Тойта 100 бензин с ръчни скорости. Попитах арабите защо? Отговора бе защото за тези условия ръчната е по добра. Повярвах им след 2 часовото лудо каране по из пустинята
                          Wrangler Rubicon the eliminator

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
                            че Янчо само траяли ли е карал. Аз знам че се чупят от ония скоростните етапи.

Като видях онва 5.7 при .... едни хора ...да не казвам че маи е таина. те ако трябва ще кажат. Та реших за оффроуд повече да не говоря. Ама в краина сметка оффроуда не е само състезателен нали.
                            Остави че се чупят. ти си карал. Според теб коя скоростна кутия е по проходима.
                            според мен проходима е цялата кола + пилота, зависи от много неща, но ръчката е определено по - здрава. няма значение дали се състезаваш или не, ръчката ще живее по - дълго от автомата.

а за скоростните етапи, грешиш, на баха последния шампион има средна скорост 115 мили/час и автомата е остискал 1000 мили.
                            drive alive

Коментар

Първоначално публикуван от kinex Преглед на мнение
                              Според мен всеки заводски автоматик ще издържи всичките траяли които се карат за една година в родния оффроуд шампионат. Ако ще да ги кара и всичките за един ден.
                              Я ми кажи кога в България е имало истински траяли

Помня само две добри състезания и един етапен екстрем които приличаше на траял Други няма Определението ТРАЯЛ в България е малко изчанчено А като дисциплина няма световен аналог То не че скоростното каране е такова ама е по добре като определение
                              Последно редактирано от PETER BLIZNAKA; 13-03-07, 00:56.

Коментар

според мен проходима е цялата кола + пилота, зависи от много неща, но ръчката е определено по - здрава. няма значение дали се състезаваш или не, ръчката ще живее по - дълго от автомата.

а за скоростните етапи, грешиш, на баха последния шампион има средна скорост 115 мили/час и автомата е остискал 1000 мили.
                                Само дето същия този човек при въпрос защо не е с автоматична ск на Дакар сподели с нас Защото няма да издържи по дългите километри по трудно и бавно се обслужва Разхода на гориво също е от значение за 800км етап Но направо изтръпнах когато каза
                                Нали се сещате че при проблеми със стартера трябва да оставим в пустинята цялата кола Въпреки това беше дошъл със седем ръгачки в сервизният камион

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X