Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кладенци и сондажи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Здравейте съфорумци!
    Наскоро си купих вила с малък двор. Разчиствайки боклуците по двора, открих стара ръждясала ръчна водна помпа, а до нея стърчеше от земята тръба 1,5 цола. Явно сонда, от тезо тип - ръчно набита тръба до нейде в дълбините. Вилата е във влажна зона, почти на морско ниво.
    Свързах се със старите собственици и те потвърдиха, че някога имали помпа и я използвали чат-пат. Повече инфо от тях няма как да получа - много възрастни хора са, доста болни, от 15 год не живеят там, има езикова бариера /Действието се развива в Гърция/.
    Та взех едно арматурно желязо ф 10 и го заврях в сондажа. Стига на около 1,5 метра и се заклещва. Явно тръбата надолу е крива, не може да се проникне повече, но се чува отчетливо плискане на вода и клокочене докато блъскам желязото. Тоест вода има. Взех маркуча, пуснах вода в сондажа, няма напълване. Явно няма и запушвания.
    Купих една евтина помпа с идеята да я убия, но да разбера, има ли вода с достатъчен дебит. Помпата е: Универсална водна помпа Raider RDP-WP29 с вграден филтър / дебит 63 л/мин. , воден стълб 38 м, самозасмукване от до 8 метра.
    И тук идва първия проблем - оказва се, че трябва да се свърже със смукателен маркуч с цедка и възвратен клапан на дъното, да се напълни с вода/обезвъздуши и тогава да се стартира. Таквоз нещо няма как да проникне в тръбата. Аз си представях да я вържа директно за тръбата, помпата да си направи необходиия вакум и да засмуче.
    Сега накъде? И да пусна максимално количество вода през нея, пак няма да се обезвъздуши.
    Да пробвам да вкарам тънък 1/2 цола маркуч до водата, без клапан, и на този маркуч да закача помпата? Тя е с присъединителен размер 1 цол?
    Да си я свържа както си мислех директно и да чакам да изсмуче въздуха - за колко време ще изгори при работа на сухо?
    Моля помагайте.

    Коментар


    • Ами на село инсталацията е така. На тръбата дето е в земята отгоре има тетка, над тетката кран /може и без него/, над крана - чугунена ръчна помпа педесегодишна. Помпата Вида е вързана хоризонтално на тетката. Помпя с ръчната помпа и като тръгне вода от нея, включвам видата. Оттам нататък може да работи денонощно и да пълни басейн. Това с маркуча и смукателя сме го играли като поливахме една нива край Осъма - тогава с тубата наливахме през фунийката на Видата докато прелей и после пак денонощно върти.

      П.п. На ръчната помпа понеже не и държи гумата /затова има и кран отдолу но не го ползвам/ наливам отгоре малко вода - едно или две канчета и тогава почвам да помпя, може би с десетина помпения тръгва и кладенчовата.

      Пак дописвам. На тръбата след видата също има кран. Там е затворено докато помпя с ръчната и след като пусна електрическата - отварям крана.
      Последно редактирано от jordanov sv; 09-03-20, 09:26.

      Коментар


      • Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
        ...
        Да пробвам да вкарам тънък 1/2 цола маркуч до водата, без клапан, и на този маркуч да закача помпата? Тя е с присъединителен размер 1 цол?
        ....
        Няма да стане. Смукателния маркуч не трябва да е по-тънък от изпускателния.
        Аз бих пробвал с ръчна помпа, както е написал колегата.

        Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

        Коментар


        • Бих се пробвал да я вържа директно към тръбата с една горна обратна клапа преди помпата , под помпата една тетка , в тази тетка маркуча с питейна вода , пълня и пускам помпата ,като питейната вода мога я намалям за да смуче само от тръбата ? И се надявам ,че тръбата е крива , а не изгнила и затлачена . Па ,ако има питейна вода и маркуч мога да пробвам със струя питейна вода да прочистя тъбата забита в земята .

          Коментар


          • Не разбрах, или по-точно може да не съм допрочел всичко и въпроса ми е колко метра е сондажа с набитата тръба?
            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

            "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

            Коментар


            • Нямам представа колко е дълбок сондажа. Желязото влиза до към 150 см . Излиза сухо. Водата е някъде по-надолу. Тръбата е ръждясала и поизгнила, но не е затлачена. За 10 мин не можа да се напълни от водопродното доста високо налягане. Ще взема ПЕ тръба 1 цол и ще пробвам да я набия. Ако влезе, ще я извадя и ще я набия пак, но с клапан на върха и.
              Това с тройника, през който да пробвам да обезвъздуша системата задължително ще го пробвам.
              Последно редактирано от Savov; 09-03-20, 22:03.

              Коментар


              • Е как да се напълни като то е каца без дъно... Ако ръждясалата ръчна помпа е в изправност и ако може да се монтира на тръбата си мисля че ще станат работите. Ся, в тръбата ако е било открита толкова години може да има всякакви боклуци. Как може да се изкарат - не знам... Ако е нещо едро - само нагоре.

                Коментар


                • Savov
                  Savov коментира
                  Редактиране на коментар
                  Помпата не става за нищо. Нова не бих взел, защото смятам да ползвам вода за автоматично поливане и ръчна не върши работа.

              • Първоначално публикуван от Savov Преглед на мнение
                ...Ще взема ПЕ тръба 1 цол и ще пробвам да я набия. Ако влезе, ще я извадя и ще я набия пак, но с клапан на върха и.....
                Аз не бих заврял вътре нищо трошливо, което после няма как да изкарам ако се наложи.
                Dacia Duster 1.5 dci 4х4 (екзотичен автомобил)

                Коментар


                • Здравейте! Виждам,че темата е позабравена но съм на зор та ще се пробвам . Есента с ръчна сонда с хидропромиване пробих 11,5м. Първите 4 метра бяха почва,след това много светла и мазна глина.Даже и през тънък слой мергел минах май.Дупката си остана абсолютно суха.Миналата седмица реших че времето вече се е оправило и мога да продължа.Сглобих сондата ,пуснах я и пуснах водата да се напълни дупката и да почна да дупча.Да,ама не...водата изчезва и въобще не мога да напълня изкопаното.Извадих сондата,и на другия ден пуснах канап с тежест да видя какво става.Оказа се,че вътре има около метър вода. И тук май направих голямата глупост-пуснах вътре една вибрационна помпа без да има тръби.Дебита на тия помпи е малък,но все пак стигнах до 1 час вадене на вода без спиране.Но като замерих,установих,че от тия 11,5 м са останали 9 ! Та от няколко дни вечер след работа пускам помпата,вади си вода ама ту маркуча се прегънал вътре,ту се запушила и не мога да преценя колко е дебита.Та сега се чудя какво да правя.Да слагам тръби при тоя метър вода ми се струва несериозно.Не мога да пробия още надолу...Пък и ми се струва странно-от къде се взе тази вода,отдолу ли идва,странично ли проби...Защото и преди и след заталачването на дъното нивото е все едно.Какво ще ме посъветвате да направя?

                  Коментар


                  • Да повдигна малко темата:



                    Първоначално публикуван от kartechar Преглед на мнение
                    От: Кладенци и сондажи


                    Чл. 44.
                    (4) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г.) Изграждането на кладенец за индивидуално безплатно водовземане на подземни води става, без да е необходимо разрешително, но след като собственикът уведоми директора на съответната басейнова дирекция.
                    (5) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г.) Собственикът или ползвателят на имота, където е изграден кладенец при условията на ал. 4, е длъжен в тримесечен срок от изграждането му да го обяви в съответната басейнова дирекция за нанасянето му в регистъра по чл. 118г, ал. 3, т. 5

                    Това от "Закон за водите" относно декларирането. За заплащане - безплатно за физически лица до 10 куб. м. на денонощие:

                    Чл. 43.
                    (2) (Изм. - ДВ, бр. 81 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 65 от 2006 г., в сила от 11.08.2006 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 35 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.) Физическите лица - собственици или ползватели на недвижим имот, разположен в границите на населените места и селищните образувания, имат право на безвъзмездно водовземане до 10 куб.м на денонощие за собствени потребности от намиращите се в него повърхностни и подземни води, както и в случаите на ползване на индивидуални системи за отопление и/или охлаждане с обща инсталирана мощност до 50 kW, използващи като първичен енергиен източник енергията на сухите зони в земните недра и на подземните води с температура до 20 °С, с изключение на минералните води.


                    От 2018г има нови допълнения в закона.
                    Поради коронакризата крайният срок за деклариране на сондажи и кладенци е 22.11.2022г..

                    Имам стар полузасипан кладенец и нов сондаж на около месец.

                    Поради енергийната криза и скочилите до небесата цени на пелетите, се замислям за възможността
                    да изградя някой ден термопомпа вода-вода, като евнтуално използвам стария кладенец за връщащата вода,
                    ако разбира се може да попива с достатъчна скорост.

                    Сондажът е около 40м, като водното огледало е на около 29м.
                    Три денонощия го разработавах с бибо без да спира водата, дебит вероятно ще има, но застудя и засега съм в застой.


                    Имам някои въпроси относно регистрацията:

                    Някой минавал ли е скоро (след 2018г.) процедурата по регистрация и какво точно може да се очаква от администрацията?

                    Как да регистрирам новия сондаж, има ли причини да се притеснявам от санкции,
                    ако подам заявлления за кладенеца и сондажа, и какви конкретни стъпки да предприема?


                    Предстоят довършителните работи по сондажа - шахта, вретено и декоративни елементи...
                    Пролетта иде, а аз още се двоумя как точно да процедирам.

                    Моля, за малко помощ по тези въпроси. ))

                    Коментар


                    • IvanIvanovi
                      IvanIvanovi коментира
                      Редактиране на коментар
                      аз регистрирах 2 кладенеца миналата година в дирекция Благоевград. Първо ми отказаха, после ми изпратиха ОК. Всичко беше по мейл.
                      Виж към коя дирекция си, на сайта им има образец на документите и телефон за въпроси, поне в Благоевградската бяха много любезни.

                    • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                      ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                      Редактиране на коментар
                      А каква е стойността на такава система ?
                      Ще излезе ли сметката накрая ?

                  • Благодаря, колега.
                    Да разбирам ли, че не сте пускали повторно документи и всичко се е решило по административен път?

                    Коментар


                    • IvanIvanovi
                      IvanIvanovi коментира
                      Редактиране на коментар
                      не съм подавал наново, даже не очаквах че ще има преразглеждане и положително решение. Направо ми изпратиха новото решение.

                  • Zaqvlenie_Kladenci_fizicheski lica 2 - fin.doc -това е заявлението което и аз ,ще подавам . Новия сондаж според мен трябва да се декларира ката стар .
                    Прикачени файлове

                    Коментар


                    • Отпреди 2018?

                      А ако дойдат на проверка и установят, че е нов?

                      Коментар


                      • gy6ter
                        gy6ter коментира
                        Редактиране на коментар
                        Как ,ще установят ? Аз бих го писал стар .

                    • В заявлението пише, че след 2016г. се изисква номер на разрешително за строеж.

                      Значи - виждам два варианта:

                      1. Покривам го, все едно нищо не е било и пускам молба за строеж, след разрешителното -
                      по каналния ред.
                      Но ако то се забави, не дойде в срок или получа отказ?

                      2. Пиша го стар - отпреди 2016г, но много лесно може да се разконспирира това при посещение от специалист, ако имат желание.

                      Някой не е ли минавал скоро по този път, да сподели пресни впечатления?

                      Коментар


                      • След промените от миналата година в ЗУТ вече не се изисква разрешително за изграждане на кладенец.

                        Не се изисква разрешение за строеж за


                        Чл. 151. от ЗУТ: (1) (Изм. – ДВ, бр. 65 от 2003 г., предишен текст на чл. 151, изм. – ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г., изм. – ДВ, бр. 101 от 2015 г.) Не се изисква разрешение за строеж за:

                        1. текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации;

                        2. текущ ремонт и поддържане на елементите на техническата инфраструктура по чл. 64, ал. 1, с който не се променят трасето и техническите характеристики;

                        3. (доп. – ДВ, бр. 16 от 2021 г.) оранжерии с площ до 200 кв. м, леки постройки за отоплителни материали и инвентар, кладенци, чешми, водоплътни изгребни ями и временни тоалетни;

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X