Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Windows, Линукс и бъдещето на софтуера...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Windows, Линукс и бъдещето на софтуера...

    Не ми се отваря нова тема за подобна простотия...
    Дали има работеща програма за видеонаблюдение под Убунту? На Андроида съм качил gDMSS Lite и работи безпроблемно. На Виндовса е PSS и работи добре... На Убунтуто нито Xeoma, нито Ivideon, нито Motion успявам да ги подкарам като хората.
    Камерите са ми предимно в Пловдив и София, доставчикът на интернет ми е един навсякъде... но това едва ли има някакво значение.
    Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

    Коментар


    • От: Windows, Линукс и бъдещето на софтуера...

      Наблюдение под Андроид?
      Публикувайте отговор

      Коментар


      • От: Windows, Линукс и бъдещето на софтуера...

        Не знам дали съм те разбрал правилно... Ако искаш да правиш сървър на Линукса - ZoneMinder. Работи със всякакви камери. Добавяш си ги в системата и си ги гледаш, но като цяло това си е напълно функционален dvr/nvr сървър.
        Ако говориш за обикновен клиент, трябва да споменеш какви са камерите...

        Коментар


        • От: Windows, Линукс и бъдещето на софтуера...

          Извинявам се, ако съм бил прекалено пестелив във въпроса си. Обектите си имат IP- камери, DVR-и, навързани са... статични IP-та... искам само да воайорствам. През Уиндоус и през телефона (Андроид) ми се получава, с гореспоменатите програми. На Убунтуто не намирам подобна.
          Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

          Коментар


          • От: Windows, Линукс и бъдещето на софтуера...

            Ами кажи какви са теИ камери и нвр? Някаква марка имат ли?

            Коментар


            • От: Windows, Линукс и бъдещето на софтуера...

              На различните обекти са различни. Ще се поинтересувам и ще кажа, щом има значение. Ама не разбирам, защо на gDMSS Lite, на Android не ѝ пука какви са?
              Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

              Коментар


              • От: Windows, Линукс и бъдещето на софтуера...

                Ами може би са Onvif. Ако се знае производител, може да се търси нещо конкретно. Принципно камерите и нвр си идват с софтуер, друг е въпроса дали се поддържа Линукс версия...
                П.С. през браузър предполагам не е проблем да ги гледаш?

                Коментар


                • От: Windows, Линукс и бъдещето на софтуера...

                  Ми гледай през VLC плеъра дирекнто,защо са ти необходими програми ?
                  Use since:
                  OpenBSD 3.x
                  FreeBSD 4.x
                  Centos 5.x Debian 3.x Ubuntu 7.x Аз съм фен на OpenWRT.

                  Коментар


                  • Понеже ми изчезват постовете като напиша, че можем да минем без лизензи за стотици милиони към МикроМеките.
                    https://offroad-bulgaria.com/forum/%...%D0%B0/page220
                    От тази тема отговарям на Спарки и cross4funbg
                    Много неверни неща пишете, ама не ми се пише пак подробно като ще триете.
                    Ако пък и Линукс е станала тема табу тука - просто кажете и няма да споменавам тази думичка. Прибавям я към забранения списък и приключваме.
                    Темата е много голяма и с парично изражение почти колкото за новите изтребители.

                    Коментар


                    • Първоначално публикуван от ikirov Преглед на мнение
                      ...Много неверни неща пишете, ама не ми се пише пак подробно като ще триете.
                      Аз не съм трил нищо. Изброй ми 3 неверни неща, дето съм казал, ама аргументирано, и не хипотетично кво би станало, споменавайки Китай, северна Корея и Русия, а какво и как би станало тук.

                      Защото за твое сведение ми се налага да работя с въпросната администрация от едни 20 години насам и знам какво представлява отвътре, а не виждам само лелката на гишето в "общината", която знае точно толкова, колкото и е нужно да знае за това, което върши. И да, ползват се и линукси, и свободен софтуер, и MySQL, и PostrgeSQL и какво ли още не. Има хора в час, има хора не-в-час, има проблеми, има и читаво и не-читаво решени неща. Има и 50 годишни лелки, дето за няколко часа ще ти направят виртуалка каквато искаш, ще ти инсталират на нея каквото искаш, за да си инсталираш твоя продукт, има и 50 годишни лелки, дето не знаят как се държи мишка.

                      Възлюбленият ти LibreOffice би работил чудесно в среда, в която всички работят на него и с текущата версия. Само че дори в частния бизнес работят предимно с MS Office и всичко останало е по-скоро изключение. Издънките на целокупния останал софтуер за това са ми до болка познати, включително на такъв, дето струва петцифрени суми в зелено и на койкто са направени много шарени рекламки по всички канали. Сваляш демо, отвяряш Word-овски файл с 2 снимки, обляни с текст около тях, и на екрана виждаш едно голямо говно, нямащо нищо общо с оригинала, а на всичкото отгоре като промениш нещо и го запишеш, то вече прилича на говно и в майкрософтския Word. Ми няма как да стане. И това не го казвам щото съм нечий фен, а защото тия неща всеки ден са ми пред очите и ме касаят пряко - лелката в HR отдела трябва да може да работи с моя софтуер и да ползва файловете, които той бълва. И така от 20 години насам.
                      Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                      Коментар


                      • Терзиев, имаш дребен проблем с причинно-следствените връзки.

                        Наистина има значителна част от ДА, за която MS Office е абсолютно излишен. И либре офис ще им свърши работа, но това е защото и WordPad им стига. Респективно някой минт+либреофис ще им дойде страхотно.

                        Това не прави MS Office по-лош, а още по-малко прави LibreOffice по-добър. Ако не разбираш защо огромен процент от десктоп компютрите по света са на Windows и защо примерно postgresql си има официален build за windows server е редно или да се задълбаеш в тематиката или да я зарежеш.

                        Коментар


                        • Бокомо, не съм казал, кой бил по-добър, кой бил по-лош. За мен по-добър е тоя, дето ще ми остави пари за магистрала София - Добрич, без прекъсване. Това трябваше да е факт преди 20 години, ако не бяхме бананова република. Точно последните правят най-дебелите поръчки към Microsoft, румънците се разправяха за нещо като милиард $. Огромен % от десктоп компютрите по света са на Windows, защото М$ имат огромна инерция, много преди Линукс да стане използваем. Някога Уиндоус беше по - безпроблемен, нямаше телеметрия която не можеш да спреш, и най важно нямаше смислена алтернатива. Дори последните години спряха да си поддържат обратната съвместимост, нещо което тръгва на 8-ма версия не тръгва на 7-ма. Новия офис пакет тръгва САМО на десятка, и неще на 8.1.
                          Сега има алтернатива, на всичко отгоре от едни 3 години насам Линукс стана дори по-удобен от Уиндоус, това разбира се по личен вкус. Говоря от личен и служебен опит. Напълно безпроблемно се работи на безплатен софтуер. В много редки случаи попада по някой хардуер с custom софт за него, който не тръгва на wine. Ако върви през USB и на виртуалка не тръгва, затуй държа native Уиндоус инсталация, която ползвам веднъж годишно по 1 час.

                          Спарки, бях ти го написал точка по точка. Модове сте, виждате изтритите мнения, чети ако ти се занимава.
                          Възлюбленият ти LibreOffice би работил чудесно в среда, в която всички работят на него и с текущата версия. Само че дори в частния бизнес работят предимно с MS Office и всичко останало е по-скоро изключение. Издънките на целокупния останал софтуер за това са ми до болка познати...
                          Ако някой свободен офис пакет се вкара като стандарт в администрацията - проблем няма да има. Всички тука ми говорите за инерцията на М$, за което не споря. В момента е напълно възможно тази инерция да се обърне. Не казвам кое е най-добро. Аз лично бих предпочел стотици милиони да остават в нашата хазна, не да отиват към най-богатия човек на планетата. В Централна Библиотека са на някаква Линукс, при това шантава версия, каквато не бях чувал. Най-заклетите книжари се оправят без М$, ти да видиш чудо неземно! Може лично да го видиш, има една заличка с компютри за клиенти, и пускат всекиго.

                          Невярно е колко много много много добро било С#, колко калпава била Жава-та. Най - малкото защото С# задължително върви на една ОС, ако искаш да го подкараш на друга ОС и почват проблемите. MONO в продукционна среда виждал ли си? Ама то не е само МОNO. Като искаш да ти е блажно и лъскаво и си купуваш Уиндоус сървър, иначе няма да го хвалиш колко много много много добро било.

                          И не на второ място - С# се ползва в пъти по-малко от Java. Рядкост е да видиш нещо на С#, може примерно в някоя банка или при лелките, да си оправдаят милионите за лицензи.

                          Некоректно е да сравняваш MySQL с MS SQL. Този форум върви на MySQL, колкото и да го плюеш.

                          Kaто сте рекли ГЕРБ да нямат алтернатива, Microsoft да нямат алтернатива - тъй да бъде. Аз мисля, че и това е невярно. Модове сте, както кажете, гумичката е при вас. Така или иначе не мога да обърна нещата в реалния живот, прекалено много стотици милиони са набъркани. Мога да се включа с безплатен труд, примерно уроци по отворен офис, дето казваш че ги нямало и било проблем. Ще седна ще го разуча и после ще стана даскал. Дано поне туй не ми изтриете. В момента половин колония пълзи през някакви села, и тирове и коли и каруци. И пак пазаруваме нови лицензи.

                          п.с. Вчера влакът Варна - София се движеше с един час закъснение. През Г. Оряховица бави и останалата северна България. 9 чАса за ~400 километра, чак ме е срам някой път колко сме смотани. Важното е да сме лицензни по най-последна версия! Мотрисите по някои линии са произведени преди половин век, през 1971 г.
                          Последно редактирано от ikirov; 09-12-19, 09:02.

                          Коментар


                          • Първоначално публикуван от ikirov Преглед на мнение
                            Невярно е колко много много много добро било С#, колко калпава била Жава-та. Най - малкото защото С# задължително върви на една ОС, ако искаш да го подкараш на друга ОС и почват проблемите. MONO в продукционна среда виждал ли си? Ама то не е само МОNO. Като искаш да ти е блажно и лъскаво и си купуваш Уиндоус сървър, иначе няма да го хвалиш колко много много много добро било.
                            Вече има .Net Core, трета версия.
                            И да, пускал съм няколко проекта под Mono. Ако го пишеш с идеята да върви и под Mono - то върви. Нo Mono e нещо от миналото - не случайно го зарязаха.

                            Първоначално публикуван от ikirov Преглед на мнение
                            И не на второ място - С# се ползва в пъти по-малко от Java. Рядкост е да видиш нещо на С#, може примерно в някоя банка или при лелките, да си оправдаят милионите за лицензи.
                            Всъщност доста често виждаш нещо на C# - просто не знаеш че е на такова. И не знаеш, защото не пишеш на него. За последните 5 години МНОГО неща се промениха в .NET езиците.

                            Горе казах че е много по-добър като език. Колко се ползва е друг въпрос, макар че както казах това се променя, при това бързо. Java е измислена преди .NET, върви и на друго освен Windows МНОГО преди .NET. Това е огромна инерция (точно като инерцията с MS Office). Само дето Micorsoft отдавна премислиха стратегията си по въпроса и наляха едни пари, и то в правилна (според мен) посока. В момента нямаш грижи да пуснеш .NET на Linux напрмер. И няма и да имаш - работи се активно върух това. Езика също се развивиа активно, дори като синтаксис. И при него са избегнати доста Jav-овски не до там добри решения, ако щеш именно защото някои са правени след аналога им в Java.

                            Като попишеш на двете лесно виждаш кривиците и на едното и на другото. По тоя повод има Roslyn и други подобни. MS изобщо не мислят в посока зарязване на C#. Изначално има 3 езика в .NET - пазарът е този, който решава кой ще се наложи.

                            Най важното и логично в цялата работа е - никой не е луд да плаща залудо. Явно има защо. Махни България изобщо от картата - нищо съществено няма да се промени в дяла на MS от това. Явно всички освен Китай, Русия и Северна Корея са някакви бунаци, имащи излишни кинти.

                            Първоначално публикуван от ikirov Преглед на мнение
                            Некоректно е да сравняваш MySQL с MS SQL. Този форум върви на MySQL, колкото и да го плюеш.
                            И с какво е некоректно? Текущия проект, с който си изкарвам хляба, работи и на MySQL, и на PosgreSQL, и на SQL Server. Имам съвсем пряко сравнение между трите, и от тия трите категорично заявявам че MySQL-а е най-калпавото и като скорост, и като поддръжка на някои неща, например Bulk операции. Разликата в скоростта на някои неща е в пъти, често 3-4. Това на една и съща машина, с едни и същи данни и един и същ софтуер.

                            Първоначално публикуван от ikirov Преглед на мнение
                            Kaто сте рекли ГЕРБ да нямат алтернатива...
                            Ако се избере "алтернатива" под формата на цитирените от теб кукувици, изнасям се на другия ден, и то далече.

                            Първоначално публикуван от ikirov Преглед на мнение
                            Модове сте, както кажете, гумичката е при вас.
                            Когато на някой му свършат аргументите, започват да са му криви модовете. Нищо ново.

                            Пак - никой нищо не е трил или поне аз не виждам трито. Какво е станало не ми е известно.

                            Първоначално публикуван от ikirov Преглед на мнение
                            Така или иначе не мога да обърна нещата в реалния живот. Мога да се включа с безплатен труд, примерно уроци по отворен офис, дето казваш че ги нямало и било проблем. Ще седна ще го разуча и после ще стана даскал. Дано поне туй не ми изтриете. В момента половин колония пълзи през някакви села, и тирове и коли и каруци. И пак пазаруваме нови лицензи.
                            В администрацията на изпълнителната власт по официални данни работят 100000 души. Успех желая в обучението. И да, няма ги, и да, проблем е. Проблем е да обучиш 100000 човека. Проблем е и да преинсталираш 100000 работни места, проблем е и да поддържаш всичкото това.

                            Проблем да обучиш 100 библиотекаря да работят със системата на библиотеката практически няма и никога не е имало.

                            Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                            Коментар


                            • Най важното и логично в цялата работа е - никой не е луд да плаща залудо. Явно има защо. Махни България изобщо от картата - нищо съществено няма да се промени в дяла на MS от това. Явно всички освен Китай, Русия и Северна Корея са някакви бунаци, имащи излишни кинти.
                              Ако трябва да съм стриктен - на мен ми искат да плащам залудо, отделно дето ми раздадоха от данъците и заминаха извън кмб. Като ми пратят лелите бланка писана на М$ офис и имам 2 варианта - ставам пират, или вадя 600 лева, щото откровено лобират в полза на тая корпорация. Скоро дори няма да се отварят ако нямаш Уин 10, щото последния офис само на него върви, а обратна съвместимост не предлагат. А тоя Уин 10 върви само на нови машини...
                              Когато на някой му свършат аргументите, започват да са му криви модовете. Нищо ново.
                              Пак - никой нищо не е трил или поне аз не виждам трито. Какво е станало не ми е известно.
                              Вероятно не виждаш действията на някой супер мод. Карай, не е драма, дано поне тук остане каквото сме си писали.
                              Ако се избере "алтернатива" под формата на цитирените от теб кукувици, изнасям се на другия ден, и то далече.
                              Е предложи по-хубави. Не ми се вярва ББ да е незаменим, и Слънцето да забрави да изгрее без него.
                              В администрацията на изпълнителната власт по официални данни работят 100000 души. Успех желая в обучението. И да, няма ги, и да, проблем е. Проблем е да обучиш 100000 човека. Проблем е и да преинсталираш 100000 работни места, проблем е и да поддържаш всичкото това.
                              Мен никой не ме е обучавал на отворените офиси, бутончетата са пак тия и пак на същите места. За много увъртяни документи не знам, аз не пиша такива. Мисля, че 99% от лелите изобщо няма да имат грам проблем ако минат на безплатен офис. Без хелпове и обучение, просто е същото.
                              И с какво е некоректно? Текущия проект, с който си изкарвам хляба, работи и на MySQL, и на PosgreSQL, и на SQL Server. Имам съвсем пряко сравнение между трите, и от тия трите категорично заявявам че MySQL-а е най-калпавото и като скорост, и като поддръжка на някои неща, например Bulk операции. Разликата в скоростта на някои неща е в пъти, често 3-4. Това на една и съща машина, с едни и същи данни и един и същ софтуер.
                              Сравняваш безплатен сървър, който е мислен с идеята да е лек. Сравняваш го с пре-скъп платен мастодонт. Все едно да сравнаваш велосипед с мотоциклет пистарка. За различни неща са правени.
                              Вече има .Net Core, трета версия.
                              И да, пускал съм няколко проекта под Mono. Ако го пишеш с идеята да върви и под Mono - то върви. Нo Mono e нещо от миналото - не случайно го зарязаха.
                              И него ще зарежат, като sliverlight, MONO, Winows CE, Windows Mobile, Windows phone и много други за които не се сещам в момента. Въртят сучат и гледат да те натикат у руслото с арендата. Вече дори избягват да ти продават офис пакет, ами искат да си го наемеш от тях.

                              Не на последно място - никой не е казал, че трябва да преинсталираме всичко наново. Секретарката на кмета си търкаля Уин ХР и 5 пари не дава, че няма поддръжка от 10 години. Пито - платено, ама поне да има чалъм да спрем с наркотичната зависимост от Microsoft. Пък нека да са убави лъскави и модерни. По тая логика що не обзаведем лелите с Макинтош Про?
                              Последно редактирано от ikirov; 09-12-19, 10:26.

                              Коментар


                              • Рабине, струва ми се че много добре си уцелил правилната тема.
                                По спомен, точно в нея се коментираше дограми срещу пингвини срещу ябъл.
                                Пак по спомен, се предлагаше и финансова облага ако дадени работни места преминат към пингвините.
                                Затова стига празнословие. Грабвай приза и покажи и на практика как дограмите са нещо излишно, а пингвините са универсална платформа за каквото може да се сети човек.

                                Давай тигре, разбий ги!
                                Не чета коментари и не отговарям на такива.

                                И коментаторите...

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X