Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Windows, Линукс и бъдещето на софтуера...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Windows, Линукс и бъдещето на софтуера...

    Първоначално публикуван от 4x4 Преглед на мнение
    Добре съгласен съм, времето само от послдните 10 год ме кара да мисля че съм на прав път в развитието на технологийте !

    нека мине още 3-4 год и искам пак да чуя мнението ти което много уважавам !

    а дали има как да се компилира карта ли...ох само ако знаеш какво младо поколение хакерчета се е задало...

    няма нещо с което да не са се преборили !

    ще останат да живеят само системите с отворен код

    знаеш ли какво значи Убунту на езика зулу : Човечност

    ето това е смъртната присъда на БИЛ ГЕЙТС ЗА ЗАТВОРЕНАТА МУ СИСТЕМА !!! с него не се поцеримониха камо ли с друг !!!

    Това очаква всеки един затворил кода си !!!

    довери ми се...аз също си вадя хляба с нови технологий

    Златна ви уста казват хората. А дано да сте прав, поне много ми се иска. Но за дълбоко мое/наше огорчение откакто се занимавам с IT а това е от времето на Правец 82, Микрософт все повече крепне и крепне. И Бил Гейтс става все по-богат и по-богат... И колкото и да ми се иска Линукса да вземе връх нещо не я забелязвам тази тенденция... Стигне ли се до нещо от което се правят пари и хоп няма друг начин... И не забравяйте великата брадва която имат Микрософт - патентите. Те са патентовали всичко което можете да се сетите + още много неща за които не се сещаме - включително дабъл клика. Щом някой направи нещо свястно веднага се юрват стройни редици адвокати и или го купуват или закриват... Адвокатите управляват Америка...

    Но дано да сте прав. И ние от уважение и респект към свободния код дълго време търкаляхме форумите на PHPBB но в момента който тук се натрупаха повече хора, мнения и про имахме нужда от по-голяма функционалност и поддръжка бяхме принудени да изберем закритото комерсиално решение...

    Но въпреки всичко което виждам и знам се надявам да сте прав и поне следващото поколение да стигне до това което казвате...
    VPetrov.photography

  • #2
    Ами натам отиват нещата Линукс спечели сърварния пазар, сега взима връх и в графична среда...за надеждност и стабилност не искам да говоря...там Уйндоус няма думата !

    и понеже аз продавам нет и то доста голямо петно в София да кажем около 1/4 столица, мога да видя потребителите ни с какви платформи са....ами мога смело да заявя че тенденцията Линукс расте ежедневно !

    Мандриви Мандрейци Дебиани...сега обаче Убунту взе върха. Просто е удоволствие да се работи с него.

    и няма вече Нортъне къде си, Ноде помомогни ми....няма ги...трябва да съм пиян руут за да си пусна сам вируса...а и пускайки го тои е "exe" и е хептем непознат за Линукса

    най грозната картинка и неудобство е Адоба...инатят се да се компилират за Убунту..за да лапкат

    обаче има вече достадруги който ги заместват успешно и това ще принуди Адоб да го направи....иначе няма да е в играта

    мога да ти подаря един оргинален диск на Убунту

    нещо интересно : новия СУ 37 е...внимавайте : под Линукс !!!!

    http://video.google.com/videoplay?do...eid=searchfeed

    вижте и чуйте :
    S klase Mercedes V6, 3200cc, 204 к.с., 500 Нм.
    или както е казал чипа: 240 к.с., 650 Нм.
    пауър та пауър...пистолетен изстрел :lol:

    Коментар


    • #3
      Благодаря за предложението за диска, като се видим на някоя сбирка ще ми бъде приятно. В нашата фирма също се използва Линукс. Конкретно тези форуми вървят върху Дебиан, освен него работим и с Червената шапка... Всъщност голяма част от няколко стотинте сървъри за които се грижим са на Линукс. Проблемът на Линукса е че не е превзел сървърния пазар. Дори и най-оптимистичните данни не сочат такова нещо и най-лошото е че напоследък даже има и отстъпление. За работни места не можем и да говорим. Даже навремето пробвахме покрай лицензионните кампании да накараме една компания наш клиент не да смени Windows-а а само офис пакета със свободния такъв... След три дни върнахме всичко и се купиха няколко стотин офиса. Просто щетите които иначе компанията щеше да понесе бяха катастрофални.
      И нашите сисадмини са страшно надъхани и имат голямо желание да правят много неща с Линукс но опрем ли до големи решения като Оракъл, БААН, САП и прочие забравяме за Линукс. Всъщност не забравяме а отиваме на сертифицирана дистрибуция на РедХат която обаче е по-скъпа от WIndows-a...
      VPetrov.photography

      Коментар


      • #4
        РЕ:

        Според мен нещата стоят по следния начин :
        Много по трудно е да си инсталираш линукс, да работиш с него, да ти върши същата работа както един уиндоус . Говория за това че приложенията се инсталират много по трудно, линуксите постоянно трябва да се човъркат и да се дооправя нещо, все има неща, които не работят както трябва . Освен това линуксите работят доста по зле на по бавни машинки ( 400 - 600 Mhz ) става въпрос с графичен интерфейс . Цялата тази работа много ми прилича на уаз . Когато се грижиш за него той ти се отплаща, получаваш същото . Сигурност, стабилна работа и безотказност . Но на каква цена ? И след колко време . Сега вече има и уаз патриот е да де ама има Федора 5-ца и той уж няма нужда от човъркане обаче пък окачването му не е така здраво ама и Федорката и тя чуплива, тежка и предимствата които имаха линуксите едно време тя ги няма . Забива си доста успешно и то без особени усилия ... абе темата става много разтеглива ... най добре да кажа с 2 думи какъв е извода .
        Първо за всеки влак си има пътници, линуксите ще продължат да се разработват, те се финансират от огромни хардуерни корпорации, които нямат сметка майкрософт да е монополист . Системни администратори Уазаджии ще има и те ще си инсталират линукс на домашния компютър . Но малко офиси и фирми ще се откажат от уиндоус защото какъвто и да е нов софтуер първо излиза за уиндоус, секретарките едва ли карат уаз а и разхода от 100ина евро на компютър не е кой знае какво ако ще се купува за поне 2-3 години напред ( до новата версия ) .
        Най-добрия реглаж на преден и заден мост

        Коментар


        • #5
          И тук ли тази тема...

          Та, какво мога да кажа от практиката. MS, също като VW са хванли най-масовия пазар - този на неспециализираните работни станции. Дали там е истината? И още как. На специализираните машини нека върви квот си ще, ама те са малцинство. За сървърите - пак същата работа. Някъде бях чел статистика колко работни станции се падат на един сървър.

          Та, по отношение именно на тези машини, Линуксът не става за нищо. Обаче на мен не ми е проблем ОСът, ами Офис пакетът. Средно струва 2-3 пъти повече и няма алтернатива за служебните компютри, които са огромната част от пазара. Който иска, нека се пробва със Star Office, Open Office и прочее недомислици... Дори и да ползваш разни ERPта, офис пакетът не ти мърда, щото партньорите като ти пратят някъв Екселски файл с макроси и 10 страници, умираш прав.

          За потребителски ориентираната страна на нещата няма да говоря. Повечето средностатистически потребители не могат да се оправят с Уинбоуза, пък кво остава за Линбоуза...

          А, за сигурността мога да кажа едно - разните хакерчета (то думата значи друго, де) и тем подобни трябва първо да ядат много бой и други работи в местата за лишаване от свобода и второ да си намерят нещо стойностно за осмисляне на живота. Това е все едно всички да си бронирате прозорците, щото мога да се разхождам със снайпер или да ходите с противогази, щото мога да пусна Табун и Зарин в централната климатична инсталация. В тази връзка хората много добре са го написали по-долу:

          Ден 1-ви
          Хакер влиза в обществена столова и с възмущение забелязва, че всеки може да развие солницата и да сипе вътре каквото и да е. Прибира се той вкъщи и пише гневно писмо на директора: "Аз, meG@Duc|, открих уязвимост на солниците във Вашата столова. Злоумишленик може да сипе в тях отрова. Вземете мерки спешно!"

          Ден 2-ри
          Директорът сред прочие делови писма прочита горното и вдига рамене: "На кой идиот може да му дойде това на ума?"

          Ден 5-ти
          Хакерът идва в столовата и сипва във всички солници отрова. Загиват 300 души, директора три месеца го влачат в следствие и съд и го оправдават за липса на престъпен състав. Хакерът пише писмо в стил "Видяхте ли?!!"

          Ден 96-ти
          Директорът купува солници със специално проектиран катинар с код. Посетителите чувстват, че някаква идея в тоя живот им убягва.

          Ден 97-ми
          Хакерът забелязва, че дупките в солниците пропускат сол в двете посоки. И не само сол. Той пише възмутено писмо на директора и пикае във всички солници. 300 човека престават да посещават столовата, 30 попадат в болница с отравяне. За капак пише на директора СМС "Как е?" Директора три месеца го мотаят по съдилища и му дават година условно.

          Ден 188-ми
          Директорът се заклева до края на живота си да няма нищо общо със заведения за хранене и мирно да пренася дървени трупи в Сибир. Инженерите разработват нова конструкция солници с едностранна клапа. Междувременно сервитьорките прибират старите солници и раздават сол по заявка.

          Ден 190-ти
          Хакерът гепва 1 нова солница от стола и вкъщи изучава устройството й. Пише гневно писмо на новия директор: "Аз, meG@Duc|, задигнах 1 солница и намирам този факт за възмутителен! Всеки може да задигне солница от Вашата столова!" Директорът - заклет трезвеник - прочита писмото, прибира се вкъщи и удря една водка.

          Ден 193-ти
          Хакерът отива в стола и вижда, че всички солници са закрепени към масите с вериги. На поредната сбирка на хакерите се похвалва със своите успехи и получава заслужена награда за защита интересите на обществото и потребителите. За щастие директорът не научава за това и няма да се пропие преждевременно.

          Ден 194-ти
          В рамките на гениално обмислена операция всички хакери от сбирката се промъкват в столовата и изсипват всичката сол в джобовете си. Хакерът meG@Duc| пише възмутено писмо на директора, че в тази столова няма никаква грижа към потребителя и всеки може да лиши честния човек от сол за един миг. Спешно са нужни дозатори на солта, работещи след логване с парола.

          Ден 196-ти
          Инженерите с пот на лицата работят над нов модел солница, докато сервитьорките пак раздават сол по заявка. Директорът си взема отпуск и заминава на Сейшелските острови, където се храни само в стаята си в хотела, избягвайки закусвални, ресторанти и барове.

          Ден 200
          Посетителите на столовата с ужас откриват, че за да си сипят малко сол, трябва да отидат при сервитьорката и да си покажат личната карта, за да получат специален 8-символен код за еднократна употреба за активиране на солницата. За черния пипер процедурата се повтаря.

          Коментар


          • #6
            Евала за труда!
            Но си мисля, ако хакера няма полза от цялото това занятие за какво по дяволите му е целия този чанч?! За себедоказване не стигат до такива крайности, каквито си описал много добре образно. От някъде измъкват ползи и те
            Иначе и аз пробвах Линукс, писна ми и се върнах при добрия стар чичко Бил. Въпроса е като му писне на чичкото да му ползвам прозорците бадева и ми покаже комбинацията от пръсти да имам някакви познания по Линукс защото той е единствената алтернатива. Става дума за чисто домашно ползване, ако съм уважаваща себе си фирма нещата са ясни - Уиндоус Сървър и доживотен лиценз

            Коментар


            • #7
              Ма, тва за солниците не съм го писал аз, бе. Това е някакъв "текст народен" и много вероятно да е превод от руски.

              Коментар


              • #8
                На мен само ми е интересно, какво ли ще стане ако трябваше да си купувате само Мерцедеси а?

                Коментар


                • #9
                  Първоначално публикуван от Веселин (linux.lab) Преглед на мнение
                  На мен само ми е интересно, какво ли ще стане ако трябваше да си купувате само Мерцедеси а?
                  Ми няма лошо, ако са по100-200$ (колкото е Windows-a)

                  Линукс е много добра алтернатива за младите ИТ спецове, за "Юзъри-те" не става или поне не без мнооооого външна помощ (която не ще да е безплатна). На Комерсиалните софтуери "Фичърът: им е в потдръжката, ако имаш проблем - знаеш кой е виновен, ако с Ънбунто-то имам проблем - Bad luck ако не се оправя сам или не познавам (по една случайност) някой Корифеи - Горя.
                  Затова и масовата ОС на ПЦ-тата е Уиндоус, а на Сърверите UNIX (имам в предвид Малко по-големите машини - а повярвайте ми имам Некой наблюдения в тази сфера) - Линукса е Алтернатива и Коректив - не случаино някой наляха Дооооста Парици в тази идея, да не говорим как някой ползват "концепцията" за правене на Пачки, чрез инсталации, потдръжка, Пакети или направо с лансиране на Платени Софтуери работещи и върху Линукс - "...купувайте си еФтинки ПЦ-та Ама Много и все с Линукс - пак без Пари и после всичките си Парици ни даите за Лицензи на нашият Софтуер - който се продава на Процесор а вие вече имате Мнооооого еФтинки процесори, пък нашият лиценз ще ви излезне 10х или 100х по-скъпо от еФтинкото ви желязо... ама нали поне то ви е еФтинко".
                  Абе Няма безплатен Обяд - Това е. И последен цитат "Евтиното излиза Скъпо" (е не винаги, ама обикновенно)

                  Та има пътници за всеки влак и за Уиндоус и за Линукс, че и за някой други

                  Коментар


                  • #10
                    Бе, който го вълнува тая работа го интересуват разни по-общи показатели като cost of ownership съотнесен към cost of acquisition. И погледнато през разни корпоративни отчети, прогнози и т.н. нещата изглеждат много по-различно. Като теглиш чертата за инсталиране, поддръжка и апгрейд на разните open source-и, безплатното започва да придобива едни други измерения, за които ще си говориш с Финансовия отдел, ако си бил достатъчно наивен да не ги бюджетираш правилно. Ако пък си си направил сметката, оставаш на МS за обозримото бъдеще.

                    В края на миналата година пак гледахме разни годишни IT планирания и стратегии в контекста на корпорация с оборот над 5 мрлд. евро и към 10 000 компютърни работни места. За Линукси и прочее open source истории даже и дума няма в общо над 200 стр. Всичко е насочено към корпоративните лицензи на MS.

                    Коментар


                    • #11
                      Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение

                      В края на миналата година пак гледахме разни годишни IT планирания и стратегии в контекста на корпорация с оборот над 5 мрлд. евро и към 10 000 компютърни работни места. За Линукси и прочее open source истории даже и дума няма в общо над 200 стр. Всичко е насочено към корпоративните лицензи на MS.
                      Ами да де как ще има за Linux и Open Source, като те си работят, а всички разходи отиват за MS

                      Коментар


                      • #12
                        Разходите далеч не отиват само в MS. Отиват за много други неща и се измерват по доста комплексен начин.

                        И понеже отдавна съм решил да не си губя времето с разговори против MS и про Линбоузите, ще попитам само едно и ще приключа. Какво правиш, когато ти дойде поредната тарифираща листа на партньор или на клиент (още по-зле), която към поясненията от 50 стр. на Word има вмъкнати обекти на няколко Excel-ски файла с по 20тина страници и един куп макроси. Ако си мислиш, че това е някакъв екстремален случай, за съжаление много се лъжеш. А, кажи ми ква ми е алтернативата, щото аз отдавна не броя ОЕМския ОС за сериозно перо, ами Офиса и останалите порстотии на MS и на Adobe.

                        Коментар


                        • #13
                          Аз също отдавна съм се отказал и за това толкова лаконично съм писал. Такива коментари, като твоя обаче ме карат да се усмихвам.
                          А какво ли ще се случи ако партньор ти изпрати файл на Корел пък ти си с нещо което не го чете (благодарение на затворените, корпоративни формати) а? И съм сигурен, че ако има желание вариант за съвместна работа се намира.

                          Коментар


                          • #14
                            Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                            откакто се занимавам с IT а това е от времето на Правец 82
                            Не защитавам ничия страна (windows/linux). Обаче и това плюене по адрес на майкрософт не одобрявам. Кога човек е кадърен и има късмет, го има за цял живот. Да не забравяме и че голяма корпорация като IBM има операционна система - OS/2 , която е доста добра и стабилна, но съществува същия проблем - съвместимост на файловете от така наложилия се лидер в областа на операционните системи. Какво стана с нея.. просто народа свикна с майкрософт и не желае да ползва други приложения. Проблема на линукс (то не е проблем де) е че за да се настрои както трябва всичко трябва да се направи ръчно, а не да се използват разни замазани графични интерфейси които не вършат никаква работа, което плаши повечето хора и е нормално, не е нужно всеки да се е родил сисадмин за да може да борави с компютър. Заради това е и успеха на windows - направено шарано и лесно за употреба. Затова и доста хора се прехвърлят на другата крайност - MacOS, но най-малко са тези които се престрашават с линукс. Не нападам линукс разбира се - то се вижда от ника който ползвам, специално за Алекс да обясня - това не е "Кърнел" както ме нарече в един друг коментар а точно "Кернел" и двете думи са с крайно различно значение.

                            А като стана въпрос за Правец 82/8Ц - как точно "опозна" интернета със 300 бодовия модем?! Да не говорим че Интернет по това време едва се беше преродил от ARPANET и имаше има-няма 1 милион хоста и никой в България не знаеше какво е. В това съм сигурен защото тогава дори Вени Марковски слогуваше на един ББС - МикроББС в София а пък аз внасях чуждия FidoNet (нещо като сегашните форуми) през Х.25 и го разпространявах в БГ. Не казвам, че нямаше как да се влезе тогава, интересно ми е ти как си влизал. Освен ако не бъркаш Интернет с Инфотел.. !
                            Последно редактирано от kernel; 05-02-07, 02:59.

                            Коментар


                            • #15
                              Ако щеш се усмихвай, ако щеш се хили - все ми е тая. Аз говоря от опит. Разправията със cdr, EPS и ai е между специалисти. Обаче с doc и xls е между това, дето му викат "потребители". Като си толкова ербап, ходи промени навиците на power user-ите от западните фирми. Това са наивни, да не кажа лапешки съждения. Та, ти дори на мен не можеш да ми предложиш алтернатива за тези 2 формата... Сигурен си бил, че ако имало желание... Дрън-дрън. На хората им е друга работата и само това им трябва - да се заглавичкате за формата. Има предостатъно разправии по съдържанието на файловете, че да си търсите още. Вече казах, че на мен Windows XPтата и 2000 Server във фирмата изобщо не ми тежат. Съсипията идва от Офисите, от които за момента няма мърдане.

                              Типичното за всеки линуксджия разбиране е, че всичко опира до ОСа. За останалите хора опира до програмното осигуряване. На моята машина само продуктите на Adobe, MS и AutoDesk струват десетки пъти повече от хардуеъра, барабар с ОЕМското ХР. Ясно ми е, че за някои неща има някви полуаналози, за други има чалъми, ама не съм скучаещ сисадмин, който се чуди какво да си дръпне от някъде и какъв експеримент да си проведе. Когато видя, че се появят сериозни продукти за моите цели под
                              линбоузка платформа, тогава ще се прехвърля с радостни възгласи. Дотогава Линовете ще си останат специализирани ОСове, пък който си няма друга работа, нека бори doc-ове под Solaris, примерно...

                              Пък такива, дето ми се правят на Прометей, искащи да дадат "просвета на масите" ги гледам най-вече с безразличие. За последен път повтарям - скъпо е останалото програмно осигуряване, а стойността на ОСа е пренебрежима и ми е последна грижа.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X