Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Препоръчайте ми лаптоп

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Препоръчайте ми лаптоп

Както каза един колега по-рано, всеки си хвали неговия си лаптоп, да не излезе, че се е минал с покупката.

Иначе, всяка марка си има различни серии - Value(евтини), Performance(бързи, мощни), Portable(малки по размер), Asus Lamborgini(?!?!??).

За мен най-важното при избора на лаптоп е за какво ще се ползва. Веднага мога да дам пример - използвам доста често лаптопа си за конферентни разговори в скайп. До преди година, единия ми колега имаше Asus, а другите бяха с HP NCxxxx/Lenovo T series. Разговорите с Асус-а бяха ужасни - шум, прекъсва.. отврат. С HP/Lenovo нямаше никакви проблеми, кристален звук. Колегата смени асуса с Apple Macbpook Pro. Е сега с него се чувам най-добре.
    Дали е драйвер, дали е хардуер.. не ме интересува особено. Не искам да служа на лаптопа, и да му търся тук и там драйвери, че да ми върши работа. Щом производителя не му пука за това - негов си проблем. Да си продава стоката другаде.

Първото нещо, което гледам на лаптопа, е клавиатурата. Защото при 8-10 часа на лаптопа, една неудобна клавиатура ще ми разкаже играта. Но ако лаптопа се ползва по 1ч на ден да се провери пощата - клавиатурата няма никакво значение.
    Друго важно е консумацията. Процесор Penryn Pxxxx/Txxxx, консумация 35 W. В момента карам с P9400 - 25W. Ами има разлика. Не грее толкова. Ако ползвате често лаптопа като lap-top, то ще ви грее в скута, и не е приятно. Стария ми лаптоп(HP NX8220) тежи 2.7кг, грее много. Новия е 1.7 кг, не грее никак. Е има разлика. Затова, когато някой ме пита какъв лаптоп да си вземе, първо го питам за какво ще го ползва. За 1-2 часа на ден - няма никакво значение марката. Гледай гаранцията и цената. За сериозна работа - има огромно значение - мощност, кеш на процесора, памет, диск, колко грее... За хора с проблеми в зрението, които носят очила, резолюции от 1600х1050 и нагоре не са особено препоръчителни. Това също се пропуска обикновено, и после страдаме. Въпреки че масово се купуват лаптопи до 1000 лв, където резолюцията е доста по-ниска.

Иначе, избягвам да препоръчвам марка, защото те се менят с времето. Старото ми HP NX8220, вече почти 5-годишно, работи с оригинално инсталирания XP, освен че батерията държи под половин час, друг проблем няма. Но като гледам новите серии на HP... Elite серията донякъде бива, но другите са пълна скръб.
    Lenovo държат качество с T серията, имаме доста служебни такива, и освен с малко проблеми във вентилаторите, други сериозни проблеми не съм чувал да е имало.
    Тошиба се водят като стабилни, но с новите серии със subwoofer(?!?!?), малко се изложиха. Може да сложат и 7.1 тонколони в корпуса ако искат...
    Асус и Acer, досега не са произвели модел, който да ми хареса, но това не е никакъв показател за качеството им. Много хора са доволни. Просто аз не съм от тях.
    Та така...
    Вярата в конспирации е опростяване, което ни помага да обясняваме всичко.

Коментар

По първата половина от поста само ще кажа, че ми се е случвало лаптоп от бизнес серия (струва примерно 3 000 - 5 000 лв) да дефектира (примерно дънна платка), а и ми се е случвало някакъв за под 1000 лв дори да работи безпроблемно дълго време. Разбира се бизнес сериите дефектират доста рядко, но и при тях се случва ...

Тук пак опираме до късмета, до самата партида или бройка, до това дали на кораба, дето ги сглобяват китайците е имало достатъчно алкохол или е свършил, дали морето е било бурно ... и т.н.

Тъй че въобще не е правилно да се смята, че като си купиш скъп лаптоп то той няма да се троши въобще... Никой не може да ти го гарантира това. По-скоро като си го купуваш, пак попитай как стоят нещата със сервиза, щото може и да се наложи ...
      Много си прав, че всичко е въпрос на късмет Като им е бурно обаче морето на китайците, при качествения контрол накрая отпада цялата серия и се връща обратно ако се цели качество, или се пуска напазара на по-ниска цена(смятай стига до крайния клиент) на принципа - 10 от 100 се чупят, аз ти давам 15 % отстъпка и си покрий загубите с тях

Има един показател по който се измерват тези неща - defective rate(измерва се в проценти за период). За съжаление обаче не се огласява публично, но за сметка на това е в определящите цената(на едро) параметри, пораждайки предпоставки за мошеничество на дребно.

Цитат:
      "Проблем обаче беше, че сервизния канал на марката не беше уреден добре в БГ."

Абе преди да ги измислят тия гаранции CR (Collect & Return), дето ти взимат лаптопа и го пращат в чужбина за ремонт (в Сърбия ли беше ...), нещата си бяха добре, сега вече не знам как е, защото повечето са със CR гараниция и не минават през нас. Но за мен тая марка си остава доста некачествена, дефектира доста повече от другите, и никога няма да си купя нищо от нея.
      Тази марка е вече в миналото, а за тях нали знаеш или добро или нищо

На марки не робувам по принцип, но най-си ми допада НР-то, макар че пък примерно Дел почти всички модели са им с 3 години гаранция, което също не е за подценяване. За малко втория лаптоп да ми беше Дел, ама пак заложих на НР
      За почти всички марки можеш да си купиш допълнително гаранция.
      Иначе аз имам пристрастия към марки(2 в живота си ), но чак да робувам - не
      Последно редактирано от Митко (smile); 01-02-10, 12:42. Причина: допълнение
      LZ1DWW

Коментар

Първоначално публикуван от Митко (smile) Преглед на мнение
        Как си направил тази класация? Какви са критериите, които си ползвал за сравнение.

...

П.П. Ако направиш проучване какви марки са машините, които са на 10+ години, ще останеш очуден, колко голям дял ще заемат машини, които ти си ги пратил много назад в класацията си.
        Говорим за компютри все пак. Тия 10+ годишните с какви процесори ще са 486/ П1. Най-същественото е колко интензивно е ползвана една машина, и как се справя с това натоварване. За HP мога да кажа със сигурност само лоши неща - те са най-големия производител на лаптопи, лидер на пазара и бълват огромни количества. Много пари дават и за реклама. Ще дам само пример от човек работил в поддръжката при голяма институция. До толкова им писнало с постоянно развалящите се лаптопи на HP, и това че се превърнали в куриерска служба до сервизите, че накрая почнали да дават само Делл на служителите си Проблемите се променили от изгорели дънни платки и харддискове, до скъсани кабели при падания на лаптопа

Определенията в класацията която съм дал са измислени от мен, оригинала са само проценти:
        (източник е SquareTrade)

ПС. А относно гаранциите, на Делл харесах това че може да си добавят различни типове гаранции според нуждите, сегашната ми е само една година, но в края на годината ще си добавя още три години, директно от сайта им.
        Прикачени файлове

Коментар

Първоначално публикуван от Митко (smile) Преглед на мнение
          За почти всички марки можеш да си купиш допълнително гаранция.
          Иначе аз имам пристрастия към марки(2 в живота си ), но чак да робувам - не
          Така е, да не говорим, че в общия случай допълнителна гаранция на НР дори е по-скъпа от тази на Дел примерно, което също ме дразни, обаче въпреки всичко предпочитам НР. Това се обуслява от факта може би, че на Дел сме сервиз отскоро (няма година май) и още не съм си изградил достатъчно факти за моята класация
          И знайте, че като си купувате допълнителна гараниця, това не важи за батерията (не знам дали на абсолютно всички марки е така, попитайте)

Също обърнете внимание на поста на колегата Тихомир по-горе - наистина и аз като гледам лаптоп, имам хиляда критерии (или може би към 900 ), които до голяма степен се обусляват от това за какво ще се ползва лаптопа.
          Сигурно ще ми се смеете, че и двата ми лаптопа са купени с лицензирана операционна система (за втория дори нарочно изчаках да се появят с Win7), но това е едно от изискванията ми, тъй като лаптопите не са взети да си пишем по скайпа на тях и да зяпаме филми ...
          Но при повечето клиенти единствения критерий е цената, и нищо ама нищо друго (е, айде и външния вид примерно), а не трябва да е така. Такива хора се оставят в ръцете на търговеца в магазина, да му предложи най-доброто за тия пари. Лошо няма, ама не винаги търговеца споделя същата идея
          Такива хора обаче обикновено взимат лаптоп за филми, игри, музика, скайп ... Тъй че като изключим игрите, за останалите "цели" е все тая к,ва ще е щайгата.

Често съветвам приятели, че ако искат да нямат проблеми с лаптопа си, то просто да не си купуват никакъв
          Hristo Draganov
          http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

A да не забравя - нещо много важно за лаптопите - чистете вентилаторите и радиаторчетата. Там се образуват едни килимчета от мъх и прах. Това прецаква охлаждането, вентилаторите почват да се пускат по често и в крайна сметка дефектира по рано. А всичко това може да се оправи с развиването на 4 винтчета и почистване.

Коментар

Първоначално публикуван от trancedrift Преглед на мнение
              A да не забравя - нещо много важно за лаптопите - чистете вентилаторите и радиаторчетата. Там се образуват едни килимчета от мъх и прах. Това прецаква охлаждането, вентилаторите почват да се пускат по често и в крайна сметка дефектира по рано. А всичко това може да се оправи с развиването на 4 винтчета и почистване.
              Аха, 4 винтчета друг път
              Я погледни примерно един НР 6730 (просто за него се сетих в момента)?
              Трябва да се разглоби целия, включително да се свали дънната платка, за да мога да сваля охладителя, вентилаторчето, да ги почистя както си трябва, да сменя пастата на процесора с прясна и т.н.
              Просто тоя "новия" дизайн е кофти, отдолу няма никакви капачета.
              Стария ми НР nx6325 само свалям клавиатурката и всичко отдолу лъсва.
              Е, има и такива, дето са с 4 винтчета, ама май все по-трудно става за клиента сам да си почиства охладителната система.

Друг съвет от мен (макар, че май темата вече отива в една по-друга насока) - поне докато е гаранционен, давайте го на оторизиран сервиз да ви го почиства, защото ако не знаете какво правите, може да строшите нещо, което вероятно няма и да се признае за гаранционно (случвало ми се е неведнъж, как човека се опитал сам да си поразглоби, при което изпотрошил всичко ... Заради едната глупост трябва да дадете после една камара пари за ремонт)
              Последно редактирано от HD; 01-02-10, 13:15.
              Hristo Draganov
              http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Mда, сега се загледах отдолу на моя, тоя панел с 4те винтчета не стига до вентилатора на процесора Еми какво да се прави, ще въртя отверката здраво след няколко месеца

На старото фуджитсу бяха 4 само, имаше отделен панел за процесора.

Иначе Core i7 смуче 45 вата, много си е , изаради това взех 9cell батерия, издържа от 2 до 4 часа в зависимост от натоварването. Нямаше как да си взема Core duo, тоя процесор ми е 200% по-бърз, на мен не ми тряба компютър за скайп и филми, затова и съм гледал и избирал всяка една част поотделно.

ПС. Съгласен съм за опасността от трошенето, на мен няма да ми е първия лаптоп който разглобявам на съставни части, но за повечето хора по добре да им го направи някой с опит.

Коментар

Говорим за компютри все пак. Тия 10+ годишните с какви процесори ще са 486/ П1. Най-същественото е колко интензивно е ползвана една машина, и как се справя с това натоварване. За HP мога да кажа със сигурност само лоши неща - те са най-големия производител на лаптопи, лидер на пазара и бълват огромни количества. Много пари дават и за реклама. Ще дам само пример от човек работил в поддръжката при голяма институция. До толкова им писнало с постоянно развалящите се лаптопи на HP, и това че се превърнали в куриерска служба до сервизите, че накрая почнали да дават само Делл на служителите си Проблемите се променили от изгорели дънни платки и харддискове, до скъсани кабели при падания на лаптопа

Определенията в класацията която съм дал са измислени от мен, оригинала са само проценти:
                  (източник е SquareTrade)
                  Има хора, които си ползват машините и по 10 години. Ако ти трябват само някои дребни приложенийца . Само батерията се сменя. И да ползвани са по много!

Относно позиционирането на Хънки Пънки може да се поспори. Проблема е обаче, че хората, които правят класациите са пристрастни (считай към парите). Лошото е, че накрая и нас никарат да си платим, за да четем тези класации.

Тези графики, които си ги дал са следствие на нечий сериозен маркетингов фонд
                  LZ1DWW

Коментар

Първоначално публикуван от HD Преглед на мнение
                    Аха, 4 винтчета друг път
                    Я погледни примерно един НР 6730 (просто за него се сетих в момента)?
                    Трябва да се разглоби целия, включително да се свали дънната платка, за да мога да сваля охладителя, вентилаторчето, да ги почистя както си трябва, да сменя пастата на процесора с прясна и т.н.
                    Просто тоя "новия" дизайн е кофти, отдолу няма никакви капачета.
                    Стария ми НР nx6325 само свалям клавиатурката и всичко отдолу лъсва.
                    Е, има и такива, дето са с 4 винтчета, ама май все по-трудно става за клиента сам да си почиства охладителната система.

Друг съвет от мен (макар, че май темата вече отива в една по-друга насока) - поне докато е гаранционен, давайте го на оторизиран сервиз да ви го почиства, защото ако не знаете какво правите, може да строшите нещо, което вероятно няма и да се признае за гаранционно (случвало ми се е неведнъж, как човека се опитал сам да си поразглоби, при което изпотрошил всичко ... Заради едната глупост трябва да дадете после една камара пари за ремонт)
                    Има ли смисъл от такава гимнастика,че "батерийката" на корпуса мига вече един път синьо и четири пъти червено/прати ме Виста-та и на сайта в Ирландия да видя цените.../?
                    Става въпрос за Dell XPS M1530,и ако да,откъде и какви елементи?
                    Обърнах се персонално към теб,понеже съм убеден,че си наясно.

Коментар

• До: Препоръчайте ми лаптоп

Относно повредите - един лаптоп се поврежда, когато се ползва. Ако само го пускаме вечер, проверяваме пощата и го спираме, след което полагаме плетената покривка отгоре, няма голям шанс да се повреди. Аз, ако работя по >8 часа на ден с тоя лаптоп, не бих си взел Asus, Acer, MSI... Мой приятел, програмист, си взе Acer, след точно 2 месеца го разкара и си взе Lenovo T50. Просто не отговарял на нуждите му. Ако човек предпочита да работи с тъчпада, но пък и обича да слуша музика от слушалки, ще е много неприятно кабела за слушалките да е точно отпред под тъчпада, и да ти опира в китките всеки път. Ако говорим за промишлен дизайн и за usability, някои марки още не са стигнали този етап от развитието си. Чест им прави, че се опитват все пак. Иначе, Леново(T series), може да е дървен, но е еталон в тази област. Старите HP-та(N серия) също бяха много удобни(като изключим светодиодчетата, дето се разпаднаха при мен...). Други марки не съм ползвал сериозно, така че не мога да дам мнение.
                      Вярата в конспирации е опростяване, което ни помага да обясняваме всичко.

Коментар

Първоначално публикуван от maxxx Преглед на мнение
                        Има ли смисъл от такава гимнастика,че "батерийката" на корпуса мига вече един път синьо и четири пъти червено/прати ме Виста-та и на сайта в Ирландия да видя цените.../?
                        Става въпрос за Dell XPS M1530,и ако да,откъде и какви елементи?
                        Обърнах се персонално към теб,понеже съм убеден,че си наясно.
                        Е защо бре, мамка му, като са турили такава голяма кутия, не са я напълнили до дупка с батерии??? Че то има място за още толкова???

То сигурно и мойта е така - 6cell. А има и "9-cell", и ако дойде нужда някой ден ще си купя.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Както вече споменах, застрахователна/гаранционна агенция е изготвила това. А ако някой троши луди пари за реклама и всякакъв маркетинг това е баш Хънки Пънки. Ще се убедиш в това ако гледаш примерно някоя популярна западна телевизия.

Примерно в САЩ HP са лидер по продажбите, следвани от Dell мисля. Ако всичко опираше само до кличествата, Делл щяха да са рамо до рамо с HP.

Преди време оправих един Тошиба с проблем с операционната система, мога да кажа че бях поразен какво усещане за солидност излъчва този лаптоп. Самия лаптоп е стар и за мойте представи е отчайващо бавен, но докато боравех с него, клавиатурата, корпуса, просто всичко сякаш казваше "здраво". В сравнение, моя Делл и един HP с който работих също казват "пластамса, внимавай".

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            Е защо бре, мамка му, като са турили такава голяма кутия, не са я напълнили до дупка с батерии??? Че то има място за още толкова???

То сигурно и мойта е така - 6cell. А има и "9-cell", и ако дойде нужда някой ден ще си купя.

Имай предвид че на Делл Студио 9 cell стърчи отдолу, като допълнителна поставка отзад е. Ако се загледаш в твоиа сега горе долу ще видиш, че това са 3 комплекта по 2 батерии една до друга, 3те допълнителни батерии се слагат отдолу една след друга и образуват малка трапецовидна подутина в задната част на лаптопа + малко празно място за да отива открай до край.

Коментар

Първоначално публикуван от trancedrift Преглед на мнение
                              Както вече споменах, застрахователна/гаранционна агенция е изготвила това. А ако някой троши луди пари за реклама и всякакъв маркетинг това е баш Хънки Пънки. Ще се убедиш в това ако гледаш примерно някоя популярна западна телевизия.

Примерно в САЩ HP са лидер по продажбите, следвани от Dell мисля. Ако всичко опираше само до кличествата, Делл щяха да са рамо до рамо с HP.

Преди време оправих един Тошиба с проблем с операционната система, мога да кажа че бях поразен какво усещане за солидност излъчва този лаптоп. Самия лаптоп е стар и за мойте представи е отчайващо бавен, но докато боравех с него, клавиатурата, корпуса, просто всичко сякаш казваше "здраво". В сравнение, моя Делл и един HP с който работих също казват "пластамса, внимавай".
                              В щатите конкретно са подредени(според Гартнер) така:

1. Dell Inc.
                              2. Hewlett-Packard
                              3. Acer
                              4. Apple Computer
                              5. Toshiba

И да. Тези, които плащат са на челните места. Ако съм оставил впечатление, че подкрепям някоя марка - извинявам се
                              LZ1DWW

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

Поне на моя Dell като гледах,"9cell" надстърча зад корпуса-не знам с какви елементи са вътре.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X