Обява

Свий
Няма добавени обяви.

AtMega vs. PIC24?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: AtMega vs. PIC24?

Няма да имаш ядове и без екраниране!
    Нали си е усукана двойка, каквото в едното, такова и в другото.
    Казвам ти го от опит, понеже при мен CAN-овете работят при околни електически разряди по около 20-30 kV ....
    А пък, ако много се юркаш .... що не му боднеш една оптика ... та да мирясаш накрая!!! ......
    Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
      ...що не му боднеш една оптика...
      Щото скъпо.

...или поне това, дето намерих. Пък и мулти-пойнт оптика не знам да има. Ще трябва и хъб да мисля после.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        Щото скъпо.

...или поне това, дето намерих. Пък и мулти-пойнт оптика не знам да има. Ще трябва и хъб да мисля после.
        Що да е скъпо бре. Ресивър и трансмитер са по около 1 - 2 евро бройката - фарнелска цена. Бачкат на поне 10 мегабита. Дали не бяха и 15... За "жица" използваш стандартен оптичен кабел за аудио... Последно ги ползвах за снифене на комуникация, с идеята да си пазя писитата от разни тоци. Е, имат и недостатъци - както се подразбира, не можеш да пускаш захранване по тях.
        Имам някакви бройки, мога да ти дам за тестове.
        Мултипойнт едва ли ще намериш, но при тая ценя не знам дали си заслужава натягането.
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Кажи моля те някакво наименование. Аз във фарнел нищо не намирам. Вероятно не търся като хората.

Иначе то захранване не трябва. Нали самия кабел изолира. Всеки трансивър си се захранва от захранването на платката, на която е. Идеално е за някои случаи. Аз съм бос по темата "оптика", но човек се учи цял живот, все пак.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Оправих се. Евтин трансивър не намирам, но намирам приемници и предаватели на SHARP по евро-две парчето. Това ли имаше в предвид?

Например:
            http://bg.farnell.com/jsp/search/bro...alues%3D203901

Коментар

Най-популарно е като "toshlink". По обясними причини излизат модули само на Тошиба.
              Последно ползвах на Шарп. Започват с означение GP1Fххх. Някоя от последните букви указваше дали е приемник или предавател - "R" и "T". Има доста като модели, та чети внимателно спецификациите. Приемниците искат добре филтрирано захранване. Ако не е, на изхода за данни може да има "боклуци".

И коментаторите...

Коментар

Мерси, пак. Много имам да те черпя теб вече.

Иначе, принципно няма никакъв проблем CAN шината да се качи върху оптика, но явно никому не е било нужно точно това. Където има такова, правят го с хъб и отделен трансивър към всяка точка. Ама кинтите са едни други...

Коментар

Както е тръгнало и силовия кабел към ръкохватката ... ще качиш на оптика ......
                  Само не ми обяснявай, че не става .....
                  Убу, че сме ние с ittso да ти пречим, че иначе ......
                  Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Силовия не, но бутона на ръкохватката е проблем. Случва се кабела му да даде на късо към силовия кабел. А при ВИГ машините с високоволтово палене на дъгата проблема е повече от сериозен и е една от главните причини за дефекти.

Коментар

Както почти винаги се случва, може и по-добре:

Смея да твърдя че най-накрая успях да изстискам всичко, на което мотора е способен, хем без излишно бавене, хем без осцилации и overshoot. "накъдрането" при високите обороти е от мотора. директно да го вържа към захранването, пак си го има. Принципно има начин да се пребори, но мотора се товари и силно загрява, освен че започва да издава леко странни звуци.

Най-много време ми отне да го направя да работи гладко на ниски обороти. А стана с динамично регулиране на коефициентите на PID алгоритъма, в зависимост от скоростта и режима (статичен или динамичен - когато зададената скорост се мени). Жълтото е реално измерената стойност, червеното е дютито на PWM-то с 0 на 5-цата по скалата. Ръбатото е усилването на PID алгоритъма, а светло синьото с многото тънки пикове е когато се намесвам да коригирам изчисленото от PID алгоритъма - много важен момент за борбата с overshoot-а.

Загубите в контролера едва успяват да подгреят радиатора толкова, че да е възможно да се отчете промяната с ръка. Дори процесора се нагрява до по-висока температура от силовата част.
                      Последно редактирано от sparkybg; 05-01-12, 03:01.

Коментар

Спарки пиле ... ти си зъл гении! Винаги съм го твърдял.
                        Георги Танев (0+)
                        Land Rover Discovery 1 300 TDi
                        Land Rover Club Bulgaria
                        0887 930 238, 0878 797 768

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                          Както почти винаги се случва, може и по-добре...
                          Mplab X ли чертае тия шарении?

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
                            Mplab X ли чертае тия шарении?
                            Не. Мой контрол във Visual Studio .NET.

Контролера праща "телеметрията" по CAN шината до мое програмче на VB.NET, което ги изчертава, ползвайки споменатия контрол. Програмчето в завършения си вид ще се ползва за програмиране, тестване и настройване на контролерите.

MPLAB X още има разни кусури, дето дразнят. Ама засега не са ме издразнили достатъчно, че да се върна на MPLAB 8.

Коментар

Пореден (надявам се последен) вариант. Добавен "charge pump" та да може да се използва на 100% дюти, и за CAN шината използвам направо ISO1050. И малко я смалих (около сантиметър по височина):
                              Натиснете снимката за да я уголемите

Име:WFC3.jpg
Прегледи:1
Размер:314.7 КБ
ID:5337626

Коментар

Някой играл ли си е с релета за включване/изключване на терминацията на CAN шината? Удачно ли е използването на рид реле за тая работа, или обикновено реле е по-добрия избор?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X